Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

stavba remorkéru MoNaKo od mafi8

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
mafi8

Re: stavba remorkéru MoNaKo od mafi8

Příspěvek od mafi8 »

RomanT píše:Mafi, založ nové vlákno - asi- stavba remorkéru MoNaKo od Mafi-
tam můžeme debatovat pohony, serva kormidla a pod - tady to nech jen o vysílači MC -12
Dík
tak už je to založené
Nemám 200 let, abych věděl všechno, proto se pořád na něco ptám.
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

mafi8

Příspěvek od mafi8 »

Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

chtělo by aby jsi se ještě rozepsal o rozměrech a zaměření (soutěž, rekrační poježdění)

nicméně já mám MoNaKo I. s rozvodovkou na 2 šrouby 35mm a mám tam jeden motor SPEED 400 7,2V
převod je asi 3:1
Obrázek
NeJaToD team
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

bude to zkušební remorkér, chci si vyzkoušet jak se staví a asi i zapracuje moje fantazie tzn. hodně ho pře(zne)tvořím. Délka cca 640mm chci jeden šroub a pokud se loď podaří tak bych MOŽNÁ zkusil i nějakou soutěž, ale vidím to bledě (radši si postavím jinou loď na soutěže), ale přemýšlení o stoutěžích je zatím moc předběžné...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

pak ti motor speed 400 s prevodovkou 1:3 a sroubem cca 35mm bude stacit...
Obrázek
NeJaToD team
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

no a kdybych to dal naprimo?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

naprimo ma motor speed 400 moc vysoke otacky... potrebujes tak cca 4 - 5 000, to bych zkusil nejaky johnson 540.
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

400ka napřímo s 30mm třílistem s normálním stoupáním od Graupnera je pohodové řešení. 35mm třílist je taky použitelný. Pro 40mm je třeba mít už lehkou loď anebo pouřít 480ku motor (prodloužená 400ka). Motor je 400/7.2V, baterka 6tičlánek NiMh... Anebo 400/6V a 4článek.

To jsou kombinace které běžně používám a jsou léty ověřené. Pokud ale něco bude jinak - vyšší napětí, šroub jiného výrobce atd. neberu záruku.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ano zalezi na sroubu... ja na lodi mel srouby graupner a diky prevodovce to netahlo (sroub mel male otacky)
na souteze jsou lepsi srouby ROBBE, protoze maji lepsi stoupani a podstatne lepsi tah dozadu, nez srouby graupner, diky vetsimu stoupani potrebuji i nizsi otacky...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

a vlastně, Mafi8 jsi mobilní? Co tak přijet do Třince a na všechno se podívat in natura? Tobě to dá víc a nás nebudou tak bolet prsty..:)
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

Vzhledem k tomu, ze nemam auto a ridicak uz vubec ne, tak to bude trochu problem, ale ted uz vim jaky motor a sroub, jenom mam dotaz jestli je priblizne stejny mig 400 a speed 400 a ktery radeji pouzit?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

velikostne jsou naprosto stejne, vykonove tusim tez...
Obrázek
NeJaToD team
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

tak diky vsem, kdybych jeste neco potreboval tak se ozvu... tzn. zitra se zase ozvu, ale jeste nevim s cim... :o
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

mafi8 píše:Vzhledem k tomu, ze nemam auto a ridicak uz vubec ne, tak to bude trochu problem, ale ted uz vim jaky motor a sroub, jenom mam dotaz jestli je priblizne stejny mig 400 a speed 400 a ktery radeji pouzit?
Jak Speed 400, tak Mig 400 se vyrábějí v mnoha verzích. Při volbě té správné je skoro jedno, jaký výrorobce se zvolí.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

http://www.vinklarek.cz/Elektromotory.htm

Zhruba uprostřed najdeš tabulku vlastností elektromotorů Speed od Graupnera, abys měl lepší představu o tom, že není 400 jako 400.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

tak "slib" jsem neporusil a chci vedet jestli staci regl 10A nebo 14A kdyz je u motoru psane max. odber 10A
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

když budeš páčkoběsnit jak bývá u TT zvykem zepředu dozadu tak počítej i s rázem 10násobku , protože motor při prudké změně smyslu otáček nestihne zastavit tak rychle aby pár milisekund nefungoval jako generátor a neposlal do reglu co tam nepatří, tím obvykle odchází d-sysy i jiné regly s blbě nastavenou šířkou neutrálu .
Z toho plyne že většina reglů není špatných od výroby , ale právě dojedou na lidský faktor páčkoběsu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

po delším hledání jsem to našel ;)

v tomto přehledu se můžeš podívat na odběr jednotlivých motorů řady 400 https://www.mo-na-ko.cz/ruzne-SPEED.htm

jak vidíš tak při ideální konfiguraci motoru, baterií a šroubu by ti regl na 10A stačil, ale jak píše petr, každý motor při změně má násobně vyšší špičky, které ten regl mohou zničit. regulatory dsys umí nastavit aby motor před změnou směru nedříve zastavil a pak se rozjel na druhou stranu, čímž se to částečně omezí, ale i tak bude záležet na způsobu jízdy

v té tabulce jsou uvedeny i maximálni (zkratové) proudy. např kdyz se ti dostane větvička do šrouby a zablokuje ho, což se občas stává. takže je lepší koupit o pár set dražsí regl na vyšší proud a v případě nehody odepsat motor, než koupit regl slabší a odepsat ten...
Obrázek
NeJaToD team
msob

Příspěvek od msob »

mafi8 píše:tak "slib" jsem neporusil a chci vedet jestli staci regl 10A nebo 14A kdyz je u motoru psane max. odber 10A
10A ti do remoše s čtyřstovkou a pětatřicítkovým šroubem (i třitítkovým) stačit NEBUDE!!!

Pro pořádek ještě jednou NEBUDE!!!

A není to kvůli páčkoběsu nebo systému řízení FULL-FULL, ale kvůli jednoduché věcičce a tou je CHLAZENÍ

DSYS má totiž tepelnou pojistku a při přehřátí se prostě vypne aby neshořel. A v lodi NENÍ regl ochlazován tak účinně jako v letadle (lépe řečeno není ochlazován téměř vůbec). A proto ti 10A DSYS bude vypínat a ty budeš marně pátrat proč tomu tak je.

Mluvím z VLASTNÍ zkušenosti, potvrzené mimo jiné i BIDASANEM. Měl jsem 10A DSYS (právě s odkazem na odběr čtyřstovky) a vypínal - po výměně za 30A nevypnul ani jednou a to ani při páčkovém běsu :-)

Takže kup silnější (doporučuju ten okolo 30A - cenový rozdíl není tak strašný) - není to na škodu mít nějakou rezervu.

Měj se.

P.S. u SH v Třinci bys jistě uviděl moře nádherných a zajímavých věcí, ale remorkér na TT ani jeden :D :D :D tedy plavbyschopný - PARRAT v krabici na skříni nepočítám ;)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
mafi8

Příspěvek od mafi8 »

já vím, že se to psalo už několikrát, ale když jsem si nebyl jistý a teoreticky to mohlo stačit...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

teorie a praxe jsou dve naprosto rozdilne zalezitosti... ale na druhou stranu teoretici jsou nejlepsi zakaznici prodejcu, protoze chodi opakovane pro stejne veci ;)
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

msobe, kdybys nerýpal, a místo toho se naučil něco o elektrice a pohonech, tak bys nenapsal takovou pitomost... :)
msob

Příspěvek od msob »

Tož by mě fakt zajímalo, v čem jsem napsal blbost???

Milej zlatej - tohle není nic z modelářské "latiny" nebo nějaké teoretizování co jsem napsal - to je reálná a skutečná zkušenost. A opravdu mě netřeba ponoukat ke studiu elektriky nebo pohonných sestav - něco málo o tom vím :)

A co se týče nějakého "rýpání" napsal jsem snad něco co není pravda?? :) :) :)

P.S. A dávat do remorkéru 35 mm šroub napřímo s čtyřstovkou a ČTYŘČLÁNKEM pohonných accu... hmm... no proti gustu, žádný dišputát...
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Ante

Příspěvek od Ante »

někdo holt honí tabulkové parametry a někdo jezdí :-) v nafouklém springeru mám nějaký motor ze sedačky velikosti šestistovky na přímo a regl dsys 10A a jezdí jo a šroun je 60 :-)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“