Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lodní hřídel

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Severan

Re: Lodní hřídel

Příspěvek od Severan »

Potřebuji poradit jaky průměr hřídele (stáčí průměr 4 mm) použít na 60 mm lodní šroub pro remorkér. Lodní šroub si budu zhotovovat.

Severan.
Severan

Příspěvek od Severan »

Díky za odpověď, použiji teda 4ku. Kluzný ložiska budu dávát bronzový.

Severan
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Nezapomeň, že se to musí mazat a občas přimazat.

Ivan
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Ivan
S tím počítám.

Severan
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Ivan
Ivane, ne vsichni tady maj olsovy ruce a v hlave na...., nekteri jsou i sikovni a treba vysokoskolsky vzdelani.......

Jak rikal muj ucitel telocviku: "Kdo maze, ten jede" :-)

A verze pro Boříka..... :-) :-) :-) :-)

Ivane, ne všichni tady maj olšovy ruce a v hlavě na...., někteří jsou i šikovní a třeba vysokoškolsky vzdělaní.......

Jak říkal můj učitel tělocviku: "Kdo maže, ten jede." :-)
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Nevím kde jsi přišel k tomu, že mám všechny za blbce. To se mne opravdu dotklo.
K tomu mazání, to jen aby tam neopomněl udělat mazničku, ne přímo štauferku, ale dírku kudy občas to mazadlo doplní.
A pokud i mně budeš psát česky, taky mne potěšíš. Těch mobilových češtinářů mám plné zuby.
Ivan
Ivan
Přema

Příspěvek od Přema »

1.Záleží na délce hřídele,průchodu trupem,aby nakonec nemusela být třeba i ve třech ložiscích.
2.záleží na výkonu motoru,převodech,výtlaku lodi,...
3.Umíteli si zhotovit šroub sám,to znamená,že máte nějaké lepší technické vybavení
Doporučoval byl v tomto případě remorkéru při 60mm šroubu minim.průměr hřídele 6mm se závitem M5.Náboj šroubu také M5.V rámci možnosti použít určitě nerez,avšak soustružený a aspoň smirkem leštěný.a)Jednak při delší vzdálenosti by mohla hřídel mít vyosení,při bronzových ložiscích je tvrdá legura vymlátí,b) jednak muze chytit i "lišku rezavou".Rovnání tvrdé nerez oceli kladívkem na tvrdé podložce se nemusí podařit.Při řezání závitů do nerezu-nejlépe mít očko na nerez a podobné kovy,mazat,mazat,mazat.... :D :D :D a to nejlépe řepkovým,molybdenovým,grafit. olejem.Při tak malém závitu se nerez rád trhá.Proti oceli to chce postupovat i po menších půlotáčkávh s častým vracením se.Při vrtání nerezu to chce rovněž kvalitnější vrták a chladit,chladit,chladit... :D :D :D Jinak je nerez super!!!
Přema

Příspěvek od Přema »

Na úvod:Strojně-hřídel by měla držet v co nejpevnějším,neuhýbajícímu materiálu.
Ve Vámi uváděném průměru asi ne,jen mě zarazil ten nepoměr průměru šroubu a průměru hřídele.Spíše logicky-nerez-skvělá to věc- jde na velmi měkký materiál.Vhodněji vidím mosaz než bronz,který je ale lépe kluzný.Na 2,3mm hřídel bych viděl teflon,silon(silon je dost tvrdý,teflon průžnější,ale odolnější,obě hmoty velmi slušně kluzné,pro běžnou kutil.dílničku dobře zpracovatelné.)možná i ta 4mm by šla-závisí to na spoustě faktorech-hlavně rovnost osy a kolmost a vyváženost šroubu,zvláště v těchto otáčkách a celkové délce hřídele.Jenže soustružit delší 4mm hřídel v nerezu i oceli už chce i něco navíc.
Kuličková ložiska jsou i v nerezu,dnes není problém sehnat.Vzhledem k tomu,jakou práci si s lodičkama dáváme je samozřejmě i úměrná péče a pozornost hřídelím a ložiskům.V případě tak velkého remorkéru s nároky na tah šroubu,výkon motoru a použiý průměr šroubu si dovolím jen doporučit:průměr minim.5mm,kuličkové ložisko-i ocelové-ve vodě odolné vazelině "zaprachovkované"silonovou podložkou-kluzným ložiskem.V případě kluz.ložisek-ideální by byl pochopitelně nerez-nerez,ale leštěný a perm.dobře mazaný.Mazání-to by byla si další diskuse na jiném místě,takže okrajově-i na svém motor.člunu používám vodoodolnou téměř plast.vazelinu,schopnou odolat i slané vodě.K dostání u prodejců lodí,lodních motorů,raději značkových.Vyplatí se!Tuba 500g do 400Kč.Na malé modely je dobrá i "žlutá vazelína" do vodních čerpadel aut.V případě odběhnutí moc od tématu,nechť admin.upraví ev.přesune.
SH

Příspěvek od SH »

V případě kluz.ložisek-ideální by byl pochopitelně nerez-nerez,ale leštěný a perm.dobře mazaný.
Doufám, že si to nemyslel jako ložisko i hřídel ze stejného materiálu!!! Jako strojař bys mohl vědět, že je to nejlepší cesta k zadření.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

No nevím - vzhledem k otáčkám a četnosti jízd, hlavně u remorkérů se mi to zdá zbytečně složité, ne špatné!!!!
Pokud by se to týkalo nějakého rychlíku minimálně se 6,5 motorem, nic proti tomu.
Kdo zná mého Odyse, tak ten má skoro 80 šroub, 4 hřídel ze svářecího drátu a futra tuším z mosazi nebo bronzu? A složil víc než 12 let.
Ivan
Ivan
Ante

Příspěvek od Ante »

Ivane, ale 3x7 minut :-)
Přema

Příspěvek od Přema »

přesně tak,nejlepší cesta k zadření.Napsal jsem to jen jako ideální stav,tzn s ideálním mazáním,bez dostatečné vůle,neleštěné-ideálně,tzn do skla...Prostě splnit něco ideálně nelze nic,hodně věcí lze řešit jen s kompromisem.Pozn-profesně nejsem vůbec strojař. :D
Severan

Příspěvek od Severan »

Co se týče použití mosazi či bronzu na kluzná ložiska, tak toho se zrovna moc nebojím, protože ve firmě máme u tiskových mašin hřídele válců uložený v mosazných pouzdrech a fungují tak léta. A otáčky jsou kolem 15000.

Šlo mě hlavně o hřídel. Teď ještě řeším jestli napřímo nebo přes kardan. Bude tam SPEED 900 BB TORQUE. Určeno pro TT. Ale to už se tu někde řešilo.

Severan.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

No občas taky jezdil celý den - to když jsem trénoval na našem areálu v Hulíně. Nejezdím jen po soutěžích.
Ivan
Ivan
Přema

Příspěvek od Přema »

To je možné.Svářecí drát je totiž ještě jiná ocel,pro Modelařinu Na Koleně bych řekl velmi dostupná a kvalitní,zvláště nyní,než klasická černá.Co se týče průměru hřídele na 8Omm šroub-hodně záleží i na "délce letmosti"hřídele,minim i na stoupavosti,hmotnosti šroubu,kvalitnímu podložení šroubu,výtlaku,přenos rázů při tažení břemene,...
Není to tak dávno,co jeden remorkér na Labi ztratil bronzový šroub.Technický detail neznám-dle tisku technická závada-mazání?rez?Mohlo být.Vzhledem k tomu,že se náš říční park spíše rozpadá,než obnovuje,fyzicky stárne,vyloučil bych konstrukční vadu.Stačí málo,a je to. :D :D :D já bych měl strach z ukroucení,třeba i při najetí do rostlin ve vodě,při právě již dříve zmíněnému opotřebení ložisek,zvláště kluzných.
Pozn.Jinak nevím proč i velcí modelářští výrobci dělají větší šrouby(Robbe tuším už od 50mm) na M5 závit ??? :) A to mají téměř univerzální stoupavost.Nezdá se mi,že by jen pro jistotu.
Severan

Příspěvek od Severan »

Díval jsem se na robbe dostupné u nás a 75ka má ještě 4ku.

Severan
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

já bych měl strach z ukroucení,třeba i při najetí do rostlin ve vodě,při právě již dříve zmíněnému opotřebení ložisek,zvláště kluzných.

Promiň Přémo ,ale už jsi někdy zkoušel ukroutit čtyřku hřídel ať je ze svářecího drátu,nebo z nerezu?Pokud namotáš trávu ,vypálíš všechno ,co se vypálit dá,ale hřídel bude celá.Dovolím si tvrdit ,že toto téma je mlácení prázdné slámy.V rychlostních modelech jsme používali bronzová kluzná ložiska a při těch otáčkách a rychlostech vydržely asi sezónu.Po každé jízdě to chce rozdělat a znova promazat.Ostatně dělám to i u maket a parníků ,že po jízdě vyndám hřídel a vše promažu.Takže ,když odhadnu ,že bude mít remorkér čtyřku hřídel a bude jezdit hodně ,s bronzovými ložisky se spíš rozpadne loď ,než by je vyměnil .
Přema

Příspěvek od Přema »

Při najetí do rostlin ano,vše se "rozšmelcuje",silon-i namotá,zastaví motor,silnější silon ???nedávno se mi na synově lodičce Made in China šroub urazil na větvi.Jsi pečlivý s tou sborkou a rozborkou.Kolik nás takových je?Vzhledem k měkosti materiálu ložisek je i toto opotřebovávání.To že máš ložiska na sezonu je nejen i mě jasné.Kolikrát to ale takto lze.Proto i Seveřan by měl myslet na solidní přístup k hřídeli.Měl jsem na mysli spíše obecné.
K tomu-Robbe-mám 65mm,s M5 a hřídel bude 6mm.
Fyzikálně-1)nelze jít v točivých osách z tenšího na silnější průměr.2)osa ať je i 4mm,ale z kvalitního materiálu a kvalitně zpracována,+ zajištění dříve popsané.Určitě jinak bude u Monaka I,jinak bude u remorkéru typu makety Atlas,jinak u typu TT remorkeru(rázy,změny smyslu otáček,...),a úplně jiné u bitevní lodě v délce 3,5m s výtlakem 120kg
3)když dělaný šroub této velikosti,tak vyvážený a správné váhy(proto si na něj netroufnu s výrobou,raději koupím :) ) 4)vyvážení hřídele i v ose-letmost za ložiskem.Proto si nekoupím,ale raději dlouho vyrábím :) ) Pár ťuknutí šroubu - lehké vyosení vdesetinách mm=ložisko v tahu.5)otáčky motoru,přenos kroutícího momentu,zvláště na přímo+ nebezpečí kavitace(ta umí s materiálem šroubu zatočit! :D )
6)nejsem strojař,jen můj názor,který nikomu nijak nechci vnucovat,jsem rád,že jsme se i v některých názorech minim přiblížili a že jsem mohl jen přispět se svou troškou do diskusního mlýna,který mi mnoho přináší i jinde,a necítím se být jen jeho konzumentem. :D
Mluvím nejen z vlastní zkušenosti z nejen mé skutečné lodě :( ,+ nedávno událost na Labi.Věřím tomu,že pár homelesů se pro ten šroub bylo ochotno utopit :D :D :D :D
Přema

Příspěvek od Přema »

Mosaz-bronz v ložiscích -v kluzných-souhlas.Ale co jejich životnost?V těchto otáčkách.Vím co to umí i s tou "legurou"(švagr se živí renovací takových hřídelí)Mám obavy,že výměny ložisek,a nejen kluzných a zvláště v maketách bude obtížná a nepříliš žádoucí.4mm hřídel z nerezu nebo svař,drátu hned neukroutím.Ale i ta mosaz umí tyto oceli ošoupat.V tom se snad shodnem.A v těchto uvedených otáčkách?Ale to jsme u dalšího tématu-výhody,nevýhody kterých druhů ložisek.
Myslim i na ty mladší kluky-kteří si to snad budou mít snahu někdy přečíst,že pouzdro z náplně do průpisky a kus drátu bude do lodičky do bazénu.A že jinak ukecají šikovného tatínka nebo tatínka kamaráda :D :D :D Aspoň já jsem to tak už hodně dávno dělal,k mému štěstí.Oni mě totiž naučili i jiné fígle. :D
Severan

Příspěvek od Severan »

...Mám obavy,že výměny ložisek,a nejen kluzných a zvláště v maketách bude obtížná a nepříliš žádoucí...

Když to tak čtu, tak to asi budu řešit závitem na kluzném ložisku (pro jistotu :D ), které by se všroubovalo do pouzdra hřídele a z druhé strany bude obyčejné kuličkové ložisko v případě, že to nebude napřímo, ale přes kardan. V RC AUTECH se běžně používají malá ložiska a pokud se nekupují značkové, tak cena je řádově v 10korunách. Což asi udělám.

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

... Šlo mě hlavně o hřídel. Teď ještě řeším jestli napřímo nebo přes kardan. Bude tam SPEED 900 BB TORQUE. Určeno pro TT. ....
Budu mít stejný pohon ( 2x Speed 900 ) a hřídele budu dávat přes šestihranné spojky MP-Jet. Jednak kvůli hlučnosti, ale také i kvůli lodnímu šroubu - pokud něco namotám na šroub, měla by povolit spojka. Elektronika vydrží, s tím problém nebude. Napřímo bych se bál vzhledem k ne zrovna snadnému udržení přesné souososti a také kvůli váze motoru.
On to zas až tak velký problém není, pěkně a jednoduše je to vyřešený u
COMPACT hřídelí + malá úprava.

Takže pro nižší hlučnost je vhodnější použít spojek? Motory máš už doma nebo ještě ne?

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Taky řešení,není to vůbec špatný nápad,do toho kluzného mosazného ložiska bych udělal spirál.rýhu,kvůli mazání.Kuličkového ložiska a motoru napřímo bych se nebál.Používám spojky ze silikonové hadičky
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

Taky řešení,není to vůbec špatný nápad,do toho kluzného mosazného ložiska bych udělal spirál.rýhu,kvůli mazání.Kuličkového ložiska a motoru napřímo bych se nebál.Používám spojky ze silikonové hadičky

je to strašný nápad ,stačí narazit to kluzné ložisko do trubky a na dvou místech pájet ,proč tak složité operace.Když mluvíte stále o těch kuličkových ložiscích ,vím ,že jsem je také používal v rýchlostních modelech a stačilo jednou zapomenout namazat a bylo po ložisku.Může být sebe lépe zapouzdřené ,vždy se tam trošku vody dostane.Takže se musí vyndat a důkladně prostřiknout olejem.Když chceš Přémo překroutit čtyřku hřídel ,co potom ta silikonová spojka?
Severan

Příspěvek od Severan »

.... Motory máš už doma nebo ještě ne?

Severan
Zatím na ně čekám, ale i mám - dva mám do Tito Neri, na další dva do Abeille Flandre čekám. Chtěl jsem je dát i do Edista, ale nakonec z prostorových a váhových důvodů tam budou Megy 16/25/5.

Rozhodně spojky od MP-Jetu jsou méně hlučné, než kardany od Graupnera. Bez spojek napřímo ( tedy vlastně s pevnou spojkou ) by to také šlo, ale muselo by se vyřešit pevnostně dobře dimenzované uchycení celého motoru včetně compact-hřídelí, aby motor svou váhou ( skoro 700 g ) tuto compact-hřídel nenamáhal.
Už jsem to jednou dělal, i když s daleko lehčím motorem. Mezi compact hřídel a motor jsem vložil kovové lože, které bylo vlepené do trupu a drželo jak motor, tak hřídel. U toho šestihranu bude výhoda, že při přetížení zařve pravděpodobně ta plastová spojka.

U RC auta jsem díky zamotaný trávě v kolech odělal nedávno motor, shořel plamenem :D Nejslabším článkem v tu chvíli byl motor.

Sveran
Přema

Příspěvek od Přema »

Překroutit 4mm hřídel-nejde ani tak o překroucení,jako a hlavně o vyosení s dalšími nenápadnými ,ale jistě progredujícími následky s konečným ukroucením.Ale do té doby se vše projeví dřív.
Silikon-ideálně pružný s velmi dlouhou životností,a hlavně samostažlivý-a přesto při protočení dobře kluzný,proti polyetylen.hadičce nebo poměrně rychle teřící gumě.Navíc bezvadný tichý chod.
Zapájení mosazi-jde jen do mosazi.Přes všechnu pečlivost-myslel bych na jednoduchou demontáž.Ale možná jsem hračička. :D :D :D aspoň to někteří říkají.Já to pochopil tak,že ložisko by bylo na konci pouzdra u motoru,tam voda už být nemusí.A pak existují i gufera.A vodoodolné vazeliny.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“