Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
zábradlí
Re: zábradlí
Jak silné (a popř. i z jakého materiálu) bych měl udělat stojiny zábradlí na moderní rybářské lodi v měřítku 1:45 ? Stojiny zábradlí je ploché. Na obrázku je vidět stavba skutečné lodi.

podle ruky dělníka to vypadá, že ty sloupky jsou silné cca 10cm. Pokud máš měřítko 1:45 tak mi to vychází na cca 2,2 mm šířka (45mm na lodi = 1 mm na modelu) Pokud jde o tloušťku plechu tak nebude větší nez 1-2cm, tzn. 0,2-0,45mm na modelu.
Takže bych volil nějaký měděný/hliníkový plech, nebo laminát. desky... Nebudeš ale asi schopen dodržet tloušťku stojny, protože tak tenký plech by byl velmi měkký.
Takže bych volil nějaký měděný/hliníkový plech, nebo laminát. desky... Nebudeš ale asi schopen dodržet tloušťku stojny, protože tak tenký plech by byl velmi měkký.

NeJaToD team
- midshipman
Ahoj,
skutecna tloustka 12-15 mm, sirka plochace 60 mm
Honza
Honza
Tak tloušťku jsem trefil a šírku skoro takymidshipman píše:Ahoj,
Honza

NeJaToD team
zábradlí je věčný problém, sám ho pořád řeším...ale je to jen nápad, co to udělat z uhlíku? Já dělám uhlíkové desky o ruzných rozměrech a tlouštkách, dělal jsem dvě vrstvy uhlíku a to je opravdu tenké, hlavně pevné, ohebné...nevím jen nápad...maketář by to dělal z měděného plechu...jediný problém, jak to naporcovat...je to dost maličké, asi bych vzal lámací nůž(skalpel) a podle pravítka to normálně nařezal, je to dost tenké, takže to půjde...pak to jen trochu opracovat...
"Venku" je to dost často řešeno fotoleptáním. Buďto komerčně dostupné doplňky v co nejbližším měřítku nebo samovýroba. Materiál by se měl určitě dát sehnat u Litomyského nebo podobných dodavatelů. Od Litomyského by se možná dala koupit vhodná mosazná páskovina. Pak to "jen" nařezat na délku, odvrtat otvory a srazit hrany.
Zdenek
Zdenek
- Pepa Darvaš
Při výrobě plochého zábradlí je možné použít fosforbronzový plech )Viděl jsem jej v Praze na Černým mostě v asi Baumaxu),který je od síly 0,3 mm.Je třeba si na to připravit určité pomůcky ,jako jsou dva ostré ocelové hranolky o délce kterou potřebujete.Plech usadíte do svěráku s oc. hranolya nařezáváte páek široky dle potřeby lámacím nožem.Po asi tak čtyřikrát až pět krát říznutí se přes hranu jednoho ocelového hranolu pásek krásně zlomí .Je rovný nepokroucený.Když se pásky stříhají ,vzniká teplo a tím se materiál kroutí.Výborně jsem si také poradil ,když jsem byl zaměstnán v jedné firmě ,tak jsem použil padací nůžky.Tady byly pásky mírně deformované ,ale nechalo se to narovnat.Taky jsem musel použít jako podklad jedničku plech ,protože by se ta 0,3 mm místo řezu ohnula.
Na své lodi mám tytéž sloupky 2 mm tlusté. Dělal jsem je z plastových profilů evergreen. Jsou kvalitní a cena není nikterak závratná ( 70,- za 10 ks po 30 cm). Problematické může být až vrtání dírek, kdy vrták může sjet nebo profil zdeformovat. Působí trochu křehce ale výsledek vyztužený podélnými šprušlemi mi přijde celkem pevný a kompaktní.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
podívej se tady: http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html
nebo tady : http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... lusenstvi/
mají ploché sloupky, které se dají upravovat, já zkracuji kulaté, nejde vše dělat ve všech měřítkách, ale jde to upravit, myslím si, že by to mohlo být ono,
nebo tady : http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... lusenstvi/
mají ploché sloupky, které se dají upravovat, já zkracuji kulaté, nejde vše dělat ve všech měřítkách, ale jde to upravit, myslím si, že by to mohlo být ono,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
- Merrimack Miloš
prodejna modelář Vaňouch má micro profily,má to délku 33cm a různé typy Jack,vingl(1x3mm,0.5x2,...),trubičky,materiál mosaz,dobře se to pájí
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Díky Merrimakovi za inspiraci. S kovem moc pracovat neumím, plast se mi zdál příliš měkký, tak jsem se poohlédl po navrhovaném karbonu. V sobotu jsem na veletrhu v Lipsku zakoupil kousek karbonové desky o síle 0,5 mm a hned v neděli jsem to vyzkoušel. Šířka sloupků podle výkresu vychází asi 1,7 mm. Sloupek vyříznu lupénkovou pilkou na kov na šířku cca 3 mm a zbytek dobrousím. Zkoušel jsem pilník, ale ten není dobrý, mohou se kousky odloupnout. Mám zhotovená různá brousítka z leteckomodelářských lišt, na kterých je nalepený brusný papír (v učilišti v polovině 70. let jsme tomu říkali "americký pilník"). Takovýmto brousítkem s velmi jemným brusným papírem jsem obrousil stojinu do přesného tvaru. Plochu jsem z obou stran vybrousil velice jemným brusným papírem, takže jsem z těch 0,5 mm ještě ubral na cca 0,45 mm. Udělal jsem si takový drobný mustr z překližky tl. 0,8 mm aby všechny sloupky byly stejné. Nejedná se totiž pouze o rovné kusy, ale i do L. Ještě musím najít způsob vrtání otvorů aby byly všechny na stejném místě. Je s tím trochu piplačka, ale myslím, že to bude dobré. Materiál jsem koupil na stánku s draky, jinak mají i své internetové stránky (www.drachenwerkstatt.de).
nemáš zač, já s tím pracuji, a tak vím jak se stím dělá a jaké to má vlastnosti...jsem rád že mohu pomoci....
Joe píše:Díky Merrimakovi za inspiraci. S kovem moc pracovat neumím, plast se mi zdál příliš měkký, tak jsem se poohlédl po navrhovaném karbonu. V sobotu jsem na veletrhu v Lipsku zakoupil kousek karbonové desky o síle 0,5 mm a hned v neděli jsem to vyzkoušel. Šířka sloupků podle výkresu vychází asi 1,7 mm. Sloupek vyříznu lupénkovou pilkou na kov na šířku cca 3 mm a zbytek dobrousím. Zkoušel jsem pilník, ale ten není dobrý, mohou se kousky odloupnout. Mám zhotovená různá brousítka z leteckomodelářských lišt, na kterých je nalepený brusný papír (v učilišti v polovině 70. let jsme tomu říkali "americký pilník"). Takovýmto brousítkem s velmi jemným brusným papírem jsem obrousil stojinu do přesného tvaru. Plochu jsem z obou stran vybrousil velice jemným brusným papírem, takže jsem z těch 0,5 mm ještě ubral na cca 0,45 mm. Udělal jsem si takový drobný mustr z překližky tl. 0,8 mm aby všechny sloupky byly stejné. Nejedná se totiž pouze o rovné kusy, ale i do L. Ještě musím najít způsob vrtání otvorů aby byly všechny na stejném místě. Je s tím trochu piplačka, ale myslím, že to bude dobré. Materiál jsem koupil na stánku s draky, jinak mají i své internetové stránky (www.drachenwerkstatt.de).
Iba nápad ...
Nebolo by jednoduchšie si rovno kúpiť pásnice z uhlíka ktoré sa robia vo viacerých šírkach a hrúbkach?
Potom stačí v prípravku navrtať dierky a rovno odrezať dlžku stlpika.
Ak sú stlpiky v tvare L, dá sa to zlepiť sekunďákom.
Nebolo by jednoduchšie si rovno kúpiť pásnice z uhlíka ktoré sa robia vo viacerých šírkach a hrúbkach?
Potom stačí v prípravku navrtať dierky a rovno odrezať dlžku stlpika.
Ak sú stlpiky v tvare L, dá sa to zlepiť sekunďákom.
PeterP
Mám k dispozici 3 zdroje pro stavbu modelu lodi. Výkres, počítačově vyhotovené obrázky těchto lodí a fotky ze skutečné stavby lodě. V současné době dělám zábradlí na jednotlivých plošinách stožárů. Na výkrese není patrné, jestli zábradlí je v celku kolem celé plošinky nebo ne. Z počítačově vyhotovených obrázcích lodí je patrné, že zábradlí v zadní části plošinky není. Na fotografiích ze skutečné stavby lodě je ale vidět, že zábradlí je celé kolem dokola. Pokud bych se na to díval z bezpečnostního hlediska, tak si myslím, že správné je kolem celého plošiny. Z čeho vycházet ?
Určitě bych šel podle fotek ze skutečné lodi. Nevím jaké máš počítačové obrázky, ale co znám já, tak jsou to většinou počítačové vizualizace pro budoucí zákazníky loděnic a ty vizualizace jsou většinou právě v detailech zjednodušeny, protože se mohou lišit podle požadavku jednotlivých zákazníků...

NeJaToD team
Díky za odpověď. Ty jsi to nazval lépe než já - je to počítačová vizualizace vycházející z nějakého plánu. Při stavbě musím neustále konfrontovat všechny tři zdroje.
dostala se mi do mailu jedna adresa a na ní jsem našel katalog týkající se i součástí na zábradlí v měřítku 1:100. Tady je:
http://www.udos-modellwerft.de/preisliste.pdf
http://www.udos-modellwerft.de/preisliste.pdf
Nebolo by niečo aj v mierke 1:35 ?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek