Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Servis elektromotorů
Re: Servis elektromotorů
Ahoj, po zimě připravuji loď na vodu a mám problém s elektromotory. V celkem širokém rozsahu středních otáček začnou vibrovat a být hlučné, takový "drhnoucí" zvuk. Když přejdou do vysokých, tak to ustane. V nízkých jsou taky relativně v klidu, jen charakteristicky piští. Zkoušel jsem je několikrát mazat, čistit apod., vše marně. V lodi pak celkem nepříjemný jev, neboť celá rezonuje. Nevíte jak to odstranit? Nezjistil jsem ale, jestli to dělá v "ložiscích" nebo na uhlících. Přijde mi, že to rachotí celé. Jedná se o SPEED 500 Race E. Díky Lukáš.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
A když je vyjmeš z lodě, tak to dělají stále?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Jo, vše jsem dělal mimo loď. Divné je že to dělají oba dva, i když jeden trochu míň. Po smrti by neměly být, jsou ježděné tak 2 sezóny.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Zkus je protočit prsty v ruce na obě stranya zjistit:
- jestli není vůle v ložiscích
- jestli jdou volně a něco v nich nedrhne
- jestli komutátor jde volně a neskřípe
- jestli v nich něco neštěrká
a za chodu jestli komutátor moc nejiskří a jaká je barva lamel komutátoru?
-Rotor jde posouvat asi 0,5 mm v ose motoru. V "ložiscích" jako takových vůle není (nějaká tolerance ano, aby osa nedrhla).SH píše:Zkus je protočit prsty v ruce na obě stranya zjistit:
-Protočit jdou pěkně, nezdá se, že by něco drhlo.
-Nevím jak to zjistit bez rozebrání, ale "ložiska" se zdají v pořádku, tudíž bych hledal problém asi u uhlíků...
-Nic v nich neštěrká.
-Zkoušel jsem ve tmě, a dopředu bez jisker. Zpětný chod už tam má jiskřičku. Když prudce pustím plyn => regulátor aktivuje brzdu, tak to hodí pěknou jiskru. Barvu lamel bohužel nevím jak a kde zjistit. Myslíš takové ty destičky, o které třou uhlíky?
Je to jako motor auta. Zřetelné třeba u škodovky na vzduchovém filtru. Na volnoběh se celý agregát klepe, ale když se dostane do otáček, tak se to ustálí. Toto má navíc nepříjemný zvuk.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Položím ještě jeden zásadní dotaz - dělaly to ty motory vždy nebo se problém objevil náhle až teď po delší odstávce ?
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Až teď jsem se na to zaměřil :-) Loď byla už ke konci hlučnější, ale až teď, jak jsem je vytáhl, tak jsem to začal řešit. Určitě se takhle nechovaly od začátku co s nima jezdím.Keba píše:Položím ještě jeden zásadní dotaz - dělaly to ty motory vždy nebo se problém objevil náhle až teď po delší odstávce ?
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
A když se točí nevibrují? Nebo není ohnutá hřídel?
- Merrimack Miloš
vyběhané ložisko nebo pouzdro ložiska,jiná možnost poškozený rotor,dle oteplaní uvolněno vinutí na rototu,nutno znovu vyvážit motor nebo vyhodit.
Vada se projevuje s regulátorem nebo i bez něho?,vadné řízení kolem neutrálu a brzdy
Vada se projevuje s regulátorem nebo i bez něho?,vadné řízení kolem neutrálu a brzdy
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Po podrobném zkoumání a poslouchání jsem došel k tomu, že původcem rachotu je asi styčná plocha uhlíků. Dá se s tím něco dělat (jsou motory vůbec zpětně rozebiratelné?)?
Celkově by mě zajímalo, jak pečujete o motory? Co si myslíte o zabíhání ve vodě? Jaká je vůbec životnost těchto elektromotorů? Díky
Celkově by mě zajímalo, jak pečujete o motory? Co si myslíte o zabíhání ve vodě? Jaká je vůbec životnost těchto elektromotorů? Díky
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Zabíhání viz. nové Ladousovo vlákno
Motor je rozebiratelný. U plechovky odehneš dva plíšky a vytáhneš zadní víko. Před tím si ale poznamenej polohu víka vůči plášti, u některých motorů není zámek.
Podívej se na komutátor - to jsou ty měděné plíšky po kterých kloužou uhlíky. Měly by být lesklé, bez rýh, bez namodralého odstínu.
Jestli tlučou uhlíky na komutátoru tak se nejspíš pohnuly plošky a to znamená že motory dostaly pěkně do těla a teplem se uvolnilo osazení lamel komutátoru. V ruce to asi neopravíš, autíčkáři používají speciální soustruh na stáčení komutátorů. Jestli máš známého autíčkáře, poptej se tam.
Motor je rozebiratelný. U plechovky odehneš dva plíšky a vytáhneš zadní víko. Před tím si ale poznamenej polohu víka vůči plášti, u některých motorů není zámek.
Podívej se na komutátor - to jsou ty měděné plíšky po kterých kloužou uhlíky. Měly by být lesklé, bez rýh, bez namodralého odstínu.
Jestli tlučou uhlíky na komutátoru tak se nejspíš pohnuly plošky a to znamená že motory dostaly pěkně do těla a teplem se uvolnilo osazení lamel komutátoru. V ruce to asi neopravíš, autíčkáři používají speciální soustruh na stáčení komutátorů. Jestli máš známého autíčkáře, poptej se tam.
Zkoumal jsem komutátor a není zakalený. Jen v místě styku s uhlíky je načernalá stopa. Uhlíky dosedají celou plochou, nejsou ulomené apod.
Kuchat to nebudu. Kápl jsem olej do ložisek a uvidím, jak se to bude chovat v lodi.
Kuchat to nebudu. Kápl jsem olej do ložisek a uvidím, jak se to bude chovat v lodi.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Poměrně jednoduché - obejít se bez soustruhu - upnout rotor do vrtačky (jemně) a pokud rýhy nejsou nějak extra hluboké tak přeleštit jemným (opravdu jemným) smirkem přilepeným na prkénku.....s úspěchem provedeno nespočetněkrát - pak stačí jen ofouknout tlakovým vzduchem a znovu sestavit a je to 
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

ano, i tak se dá.cobra píše:Poměrně jednoduché - obejít se bez soustruhu - upnout rotor do vrtačky (jemně) a pokud rýhy nejsou nějak extra hluboké tak přeleštit jemným (opravdu jemným) smirkem přilepeným na prkénku.....s úspěchem provedeno nespočetněkrát - pak stačí jen ofouknout tlakovým vzduchem a znovu sestavit a je to
Jen bych doplnil že jemný = zrnitost 1000 a jemnější, pak se dá přeleštit ještě obyčejným papírem a jehlou proškrábnout drážky na komutátoru. Po smontování krátký záběh.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 7489 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-
- 4 Odpovědi