Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Kortyho dýza.
Re: Kortyho dýza.
Zdravím,
jednoduchý dotaz. Jaká je správná kortyho dýza pro model remorkéru délky cca 85 cm který by měl sem tam i něco tahat ?
Napadají mě 3 varianty :
1. vrtule, dýza i kormidlo se otáčí a určuje směr plavby
2. vrtule je pevná, otáčí se dýza a kormidlo
3. vrtule i dýza je pevná a otáčí se pouze kormidlo.
jednoduchý dotaz. Jaká je správná kortyho dýza pro model remorkéru délky cca 85 cm který by měl sem tam i něco tahat ?
Napadají mě 3 varianty :
1. vrtule, dýza i kormidlo se otáčí a určuje směr plavby
2. vrtule je pevná, otáčí se dýza a kormidlo
3. vrtule i dýza je pevná a otáčí se pouze kormidlo.
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Na skutečných remorkérech se používají všechny tři varianty...
Takže záleží na mém řešení ? Dá se porovnat účinnost ? Má cenu upravovat účinnost když v bočním směru (při pomalém posunu) bude nápomocný příčný pohon ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
používají se všechny 3 varianty, rozdíl je v ovladatelnosti... samozřejmě nejlépe na tom je otočný šroub včetně dýzy, nejhůř pevný šroub s dýzou a otočné jen kormidlo...
při pohybu vpřed to zase až takový rozdíl nebude, ale při couvání to poznáš, samotné kormidlo nedokáže tak dobře couvat se zapojeným vlekem.
opravdu záleží na tvé zručnosti, zda jsi schopen udělat otočnou dýzu včetně šroubu (Z pohon viz remorkér od Tatky), jen dýzu s pevným šroubem, nebo jen otočné kormidlo. Zároveň by jsi měl vycházet z orig. předlohy remorkéru, určitě tam měli pohon vymyšlet tak, aby byl účinný..
při pohybu vpřed to zase až takový rozdíl nebude, ale při couvání to poznáš, samotné kormidlo nedokáže tak dobře couvat se zapojeným vlekem.
opravdu záleží na tvé zručnosti, zda jsi schopen udělat otočnou dýzu včetně šroubu (Z pohon viz remorkér od Tatky), jen dýzu s pevným šroubem, nebo jen otočné kormidlo. Zároveň by jsi měl vycházet z orig. předlohy remorkéru, určitě tam měli pohon vymyšlet tak, aby byl účinný..

NeJaToD team
Existuje aj "vylepsena" varianta pevneho sroubu a otocneho kormidla a to kormidlo ktore sa "lame". Nepoznam odborny nazov pre toto kormidlo, ale pouziva ho rada remorkerov Smit (Denemarken, Japan, Rusland.....) http://members.chello.at/chriskorn/Foto ... arken.html
Jedná se o "Klapkové kormidlo Becker". Jeho konstukce a funkce včetně nákresů vyšla v RCR 10/2008. V Otrokovicích ho měl na remorkéru Martin Podhorský z TT Blava junioři...
jinak ho nabízí Robbe (č. 1-1488) http://at.robbe-online.net/rims_at.stor ... w/1&2D1488
jinak ho nabízí Robbe (č. 1-1488) http://at.robbe-online.net/rims_at.stor ... w/1&2D1488

NeJaToD team
Čo sa týka klapkového kormidla, jeho účinnosť pri jazde smerom dopredu je veľmi slušná aj pri malej výchylke.
Pri jazde smerom dozadu je to už horšie .
Tu sa osvedčila ( kolegovi) lepšie natáčacia Kortová tryska. Na jednošroubovom remorkéri výrazne zlepšila manévrovateľnosť smerom dozadu.
Ináč podľa mojich skúseností ( SMIT Denemarken, Herman) "moderné" dvojmotorové remorkéry s pevnými Kortovými tryskami nemajú pri plavbe vzad príliš dobré manévrovacie vlastnosti. Ono to nejako zatočí, ale treba opatrne s plynom, aj výchylky kormidla dávkovať zvolna. Ináč sa trup dostane do akejsi " rotácie" z ktorej sa už nedá bez zastavenia lode prakticky vymanévrovať opačnou výchylkou kormidla.
Preto sme siahli po "protibehu" vrtulí ( dva regulátory ovládané elektronickým mixom počítačovej súpravy), s ktorým sa dajú robiť na vode lepšie "tanečky" ...
Ak by som netrval na maketovom riešení, otočná tryska + pevná vrtula je asi najúčinnejšie riešenie pri zachovaní nízkej ceny a jednoduchosti technického prevedenia.
BTW: ... a syn sa volá Podhorný ( po tatkovi )
Pri jazde smerom dozadu je to už horšie .
Tu sa osvedčila ( kolegovi) lepšie natáčacia Kortová tryska. Na jednošroubovom remorkéri výrazne zlepšila manévrovateľnosť smerom dozadu.
Ináč podľa mojich skúseností ( SMIT Denemarken, Herman) "moderné" dvojmotorové remorkéry s pevnými Kortovými tryskami nemajú pri plavbe vzad príliš dobré manévrovacie vlastnosti. Ono to nejako zatočí, ale treba opatrne s plynom, aj výchylky kormidla dávkovať zvolna. Ináč sa trup dostane do akejsi " rotácie" z ktorej sa už nedá bez zastavenia lode prakticky vymanévrovať opačnou výchylkou kormidla.
Preto sme siahli po "protibehu" vrtulí ( dva regulátory ovládané elektronickým mixom počítačovej súpravy), s ktorým sa dajú robiť na vode lepšie "tanečky" ...
Ak by som netrval na maketovom riešení, otočná tryska + pevná vrtula je asi najúčinnejšie riešenie pri zachovaní nízkej ceny a jednoduchosti technického prevedenia.
BTW: ... a syn sa volá Podhorný ( po tatkovi )
PeterP
Ups ani opsat z článku to neumím, omlouvám sePeterP píše:BTW: ... a syn sa volá Podhorný ( po tatkovi )
jinak děkuji za doplnění o praktické zkušenosti... bylo mi jasné, že to zlepší manévrovatelnost vpřed, ale vzda to bude asi podobné jako u jednoduchého kormidla..

NeJaToD team
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
PeterP
PeterP : tady jsou česku..http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/7.25x0.htm bohužel používá hodně pitomý e-shop takže na samostatné stránce nejsou ceny..ceny od vrchu dolů : 105,-, 635,- , 386,-, 433,-
Na Monaku I. mám 2 otočné dýzy s pevnými šrouby a přesně tak jak píšeš se "vezu" na konci a jen točím kormidlem bez motoru. Obě dýzy mají ještě svislou peruť přidělanou pevně na dýze, takže funguje jako kormidlo...Cabadaj píše:... s heslem :"vše má své pro a taky proti", přidám jednu nevýhodu kombinace pevný šroub a otočná tryska... při TT jako zadní loď už se nemůžeš jen vést (vypnutý motor) v sestavě soulodí, aby jsi (pouze ovládáním kormidla) najížděl do stran a tím ovládal zadní část vleku. Při zmíněné sestavě, pro manévrovatelnost lodi se musí vždy otáčet šroub. Variantu bez kormidla bych pro zadní loď u TT asi nevolil....

NeJaToD team
Poradíte mi ještě s jednou věcí ? Jak máte u svých TT vyřešené spojení kortyho dýzy s ostruhou kýlu ? Napadají mě různé možnosti, ale k praktickému kroku jsem zatím napřistoupil...
Netřeba odpovídat..vyřešil jsem to po svém..
pls. uzamknout téma
pls. uzamknout téma
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 5690 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pepa Darvaš
-
- 20 Odpovědi