Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Co odporucite pred Robbe PT 15 ?
Re: Co odporucite pred Robbe PT 15 ?
Zdravim vospolok
som tu novy a rad by som vas poziadal o radu : po 15 rokoch sa vraciam spat k lodnemu modelarstvu. Mam za sebou postavenu Melodie a Artura a hadam aj nejake schopnosti vyrobit model (dnes najma plastik, na stole je rozrobeny Schnellboot od Revella).
A tu je problem : na eBayi som neodolal kupe PT 15 od Robbe, ale nasledovne som zistil, ze jej stavba je pomerne zlozita (najma kvalita manualu). Rad by som tuto lod "vysperkoval" ale obavam sa, ze moje momentalne schopnosti mi to nedovolia, takze ostane zatial na polici.
Viete mi poradit, aky model (stavebnicu) zakupit, aby som sa pomerne nenarocne dostal do problematiky stavby modelov? Ide mi najma o zrucnost prace s materialom, zakladne postupy, rozdielne lepenie, montovanie pohonu a RC, plankovenie ... Stavebnica by mala byt kvalitna, aby som nestravil viac casu zistovanim ako to dat dokopy resp preco to dokopy neide ...
Uvazujem o troch kategoriach :
1) Kutter - Antje II od Robbe, Delphin a Anna 2 od Aeronaut, pripadne Dana, Norden od Billing Boats, Anja a Elke od Graupner
2) Sport - Katja od Robbe, Diva od Aeronaut (klasicka konstrukcia plankovanim), Mantua Mincio (takisto plank on frame), pripadne San Remo od Robbe
3) neviem co ine
Lod by mala byt do 100 Eur podla cennika (zvycajne kupim lacnejsie cez eBay)
A este nieco, z hladiska narocnosti stavby - je lepsie kupit lod do 50 cm alebo nad 50 ?
Vdaka za pomoc!
Milan
som tu novy a rad by som vas poziadal o radu : po 15 rokoch sa vraciam spat k lodnemu modelarstvu. Mam za sebou postavenu Melodie a Artura a hadam aj nejake schopnosti vyrobit model (dnes najma plastik, na stole je rozrobeny Schnellboot od Revella).
A tu je problem : na eBayi som neodolal kupe PT 15 od Robbe, ale nasledovne som zistil, ze jej stavba je pomerne zlozita (najma kvalita manualu). Rad by som tuto lod "vysperkoval" ale obavam sa, ze moje momentalne schopnosti mi to nedovolia, takze ostane zatial na polici.
Viete mi poradit, aky model (stavebnicu) zakupit, aby som sa pomerne nenarocne dostal do problematiky stavby modelov? Ide mi najma o zrucnost prace s materialom, zakladne postupy, rozdielne lepenie, montovanie pohonu a RC, plankovenie ... Stavebnica by mala byt kvalitna, aby som nestravil viac casu zistovanim ako to dat dokopy resp preco to dokopy neide ...
Uvazujem o troch kategoriach :
1) Kutter - Antje II od Robbe, Delphin a Anna 2 od Aeronaut, pripadne Dana, Norden od Billing Boats, Anja a Elke od Graupner
2) Sport - Katja od Robbe, Diva od Aeronaut (klasicka konstrukcia plankovanim), Mantua Mincio (takisto plank on frame), pripadne San Remo od Robbe
3) neviem co ine
Lod by mala byt do 100 Eur podla cennika (zvycajne kupim lacnejsie cez eBay)
A este nieco, z hladiska narocnosti stavby - je lepsie kupit lod do 50 cm alebo nad 50 ?
Vdaka za pomoc!
Milan
- Pepa Darvaš
Milane v první řadě si musíš ujasnit ,co vlastně chceš stavět.Konkrétních návodů na stavbu je zde na Monaku a i v jiných knížkách,časopisech dost a tak je třeba studovat.To aby Ti šla práce od ruky Ti tady nidko neporadí a nebo poradí ,ale naučit se to budeš muset sám.Na vyzkoušení Tvé zručnosti by mohla posloužit a ta stavgebnice ,kterou zmińuješ.Myslím,že není tak náročná pro začátečníka.Chce si to rozložit na stůl a pořáně prostudovat ,co kam patří .Já osobně ,když chci stavět model ,tak třeba čučím půl roku do plánů ,než začnu stavět.Taky se mi stane ,že nakonec ani nezačnu,když zjistím ,že jsou věci na té lodi ,které nezvládnu.Tak to vzdám a čučím do jiného.Stavebnice o které bys měl zájem počítají s určitou zkušeností a zručností,takže je nejlepší začínat tzv. od pýky od nejlehčího modelu ,třeba EX -500 ,jednoduché jachtičky ,řádně si promyslet z čeho to budeš dělat.Doporučoval bych na vyzkoušení jednoduchou lodičku z MoNaKo -plány Alice.Pokud chceš získat zkušenosti ,začni od začátku.
Diky za nazor. Myslim, ze postavit model zo stavebnice s hotovym plastovym vyliskom trupu bude jednoduchsie ako zacat scratch build a plankovat .. neviem, laicky nazor. Preto mi aj napadli stavebnice od Aeronaut a Mantua, kde sa plankuje (Cornwall Model Shop ich odporucil pre zaciatocnikov).Pepa Darvaš píše:Milane v první řadě si musíš ujasnit ,co vlastně chceš stavět.Konkrétních návodů na stavbu je zde na Monaku a i v jiných knížkách,časopisech dost a tak je třeba studovat.To aby Ti šla práce od ruky Ti tady nidko neporadí a nebo poradí ,ale naučit se to budeš muset sám.Na vyzkoušení Tvé zručnosti by mohla posloužit a ta stavgebnice ,kterou zmińuješ.Myslím,že není tak náročná pro začátečníka.Chce si to rozložit na stůl a pořáně prostudovat ,co kam patří .Já osobně ,když chci stavět model ,tak třeba čučím půl roku do plánů ,než začnu stavět.Taky se mi stane ,že nakonec ani nezačnu,když zjistím ,že jsou věci na té lodi ,které nezvládnu.Tak to vzdám a čučím do jiného.Stavebnice o které bys měl zájem počítají s určitou zkušeností a zručností,takže je nejlepší začínat tzv. od pýky od nejlehčího modelu ,třeba EX -500 ,jednoduché jachtičky ,řádně si promyslet z čeho to budeš dělat.Doporučoval bych na vyzkoušení jednoduchou lodičku z MoNaKo -plány Alice.Pokud chceš získat zkušenosti ,začni od začátku.
Staviat urcite chcem military, k tomu nejake plachetnice a synovcovi na oddych rybarsku lodku.
Ahoj ,já si myslím že právě na naučení (u Tebe obnovení) zručnosti ve stavění modelů je ideální začít podle plánků.Můžeš si to různě upravit,použít materiál dle svých možností a nebo úplně bez plánů
(moje springoše jsou volná tvorba ) Stavbě zdar taky Milan 
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
a TON 12 je teď na Aukru za 1500Kč
ELCO od Italeri uz drazim
Kde by som zohnal ten extra trup? Ta cena za ton 12 je dobra, akurat mi ju neposlu do Belgicka ...
este nieco - mam sancu kupit pomerne lacno stary model od Igry - Pilot 24 - staval to niekto za starych cias? Oplati sa do toho investovat?
- Pepa Darvaš
To je to ,co jsem již napsal .Musíš si ujasnit ,co vlastně chceš?Chceš stavět military,pak PT mluvíš o Tonu.teď o Pilotovi.Všechny stavebnice Ti dají práci.Nevím jestli jsi v Belgii ,já jsem tam také nějaký čásek pobýval takže bych skoro řekl ,že mají k těm stavebnicím lodí daleko blíže než tady v ČR.Další věci ,je že se ptáš jestli se vyplatí investovat do stavebnice lodě.Každá investice se pochopitelně nevyplatí s tím musíš počítat ,že občas koupíš něco ,co Ti nebude vyhovovat.
jasne som napisal, ze ma zaujima military, plachetnice a synovcovi postavit rybarsku lod. tak nechapem, v com si mam co ujasnitPepa Darvaš píše:To je to ,co jsem již napsal .Musíš si ujasnit ,co vlastně chceš?Chceš stavět military,pak PT mluvíš o Tonu.teď o Pilotovi.Všechny stavebnice Ti dají práci.Nevím jestli jsi v Belgii ,já jsem tam také nějaký čásek pobýval takže bych skoro řekl ,že mají k těm stavebnicím lodí daleko blíže než tady v ČR.Další věci ,je že se ptáš jestli se vyplatí investovat do stavebnice lodě.Každá investice se pochopitelně nevyplatí s tím musíš počítat ,že občas koupíš něco ,co Ti nebude vyhovovat.
Mozno sa nerozumieme, mojim zamerom je vratit sa pomaly spat do modelarstva, ziskat kvalitnu stavebnicu lode (ktorej diely licuju, plan je zrozumitelny a stavba mi nebude trvat rok)
K roznym stavebniciam sa pytam preto, pretoze mam moznosti ich zakupit. Tak ako som ziskal vyhodne torpedovy cln od Robbe, tak mozem vyhodne ziskat cln od Igry. Ci ho zacnem stavat ako prvy nie je dolezite. Dolezite pre mna je si vypocut nazor skusenejsich ci ide o stavebnicu, ktora splna horeuvedene (tj ze nebudem musiet tmelit vsetko dokopy, ze plan mi viac pomoze ako zmetie a ze lod v konecnom hladisku bude postavitelna pomerne rychlo ...)
Dufam, ze tentokrat som sa vyjadril presnejsie, dobre cielene rady skusenejsich ma vzdy potesia
řešil jsem nedávno stejný nebo podobný problém a výskedkem je: 
koupil jsem synovi stavebnici rádio baterky a stavíme podle stavebnice pomalu ale jistě
prolezl jsem celé MoNaKo /chvíli to trvá/ na spoustu otázek jsou zde již odpovědi jako např seriál o stavbě Pilota a jiné
/ portal/view.php?cisloclanku=2008040008 /
doporučuji aby jsi to udělal také
a ted to nejdůležitější o čem asi psal Pepa
od doby kdy jsem jako kluk stavěl Artura Racka nebo Melodii se hodně změnilo jsou jiné možnosti a co nezvládneš sám můžeš koupit
a i když něco vypadá z počátku složitě může být za čas snadné
prostě začni něco stavět a uvidíš nějak to dopadne
pro mě je to smysluplně strávený čas s klukem a výsledek mě zatím moc nebere i když se samo sebou snažíme
hodně mi třeba na začátku pomohl telefonát s vedoucím modelářského kroužku pro děti
univerzální rada podle mne není - forum ale dává nahlédnout do kuchyně mnoha zkušených borců
takže pokud začneš něco stavět a začneš hledat a když nenajdeš tak se ptát /hlavně že je kde/, jsi na správné cestě a věřím že pak zvládneš i to Pt 15
Lubor Chytil
koupil jsem synovi stavebnici rádio baterky a stavíme podle stavebnice pomalu ale jistě
prolezl jsem celé MoNaKo /chvíli to trvá/ na spoustu otázek jsou zde již odpovědi jako např seriál o stavbě Pilota a jiné
od doby kdy jsem jako kluk stavěl Artura Racka nebo Melodii se hodně změnilo jsou jiné možnosti a co nezvládneš sám můžeš koupit
pro mě je to smysluplně strávený čas s klukem a výsledek mě zatím moc nebere i když se samo sebou snažíme
hodně mi třeba na začátku pomohl telefonát s vedoucím modelářského kroužku pro děti
univerzální rada podle mne není - forum ale dává nahlédnout do kuchyně mnoha zkušených borců
takže pokud začneš něco stavět a začneš hledat a když nenajdeš tak se ptát /hlavně že je kde/, jsi na správné cestě a věřím že pak zvládneš i to Pt 15
Lubor Chytil
Ahoj Lubore, vdaka za nazor, mam presne ten istyvegetak píše:řešil jsem nedávno stejný nebo podobný problém a výskedkem je:
Lubor Chytil
O stavebnici uvazujem preto, pretoze mi predsa len moze usetrit nejaky cas a frustraciu (ak je kvalitna) a ked ma to opat chyti, budem rad sam pokracovat v zlozitejsich veciach. Pri mojom pracovnom zatazeni a rodine toho casu vela nie je a cokolvek co mi stavbu ulahci, je len dobre.
Zdravim z Bruselu!
Víš, stará pravda praví, že zkušenost je přímo úměrná ceně a množství zničeného materiálu....boban437 píše:......Ahoj Lubore, vdaka za nazor, mam presne ten isty
O stavebnici uvazujem preto, pretoze mi predsa len moze usetrit nejaky cas a frustraciu (ak je kvalitna) a ked ma to opat chyti, budem rad sam pokracovat v zlozitejsich veciach. Pri mojom pracovnom zatazeni a rodine toho casu vela nie je a cokolvek co mi stavbu ulahci, je len dobre.
Zdravim z Bruselu!
Prostě dokonalá stavebnice, kde všechno je dokonale popsané, vyřešené, všechno pasuje a funguje, kterou stačí "jen sestavit" tak když pominu, že taková asi neexistuje, tak podle mého Tě ani modelářsky (z pohledu stavby) moc neuspokojí ani neobohatí. Prostě, když si koupíš PTčko a k tomu trup od Boříka, tak se na tom naučíš tak jenom natírat a stříkat..
Když si postavíš Artura, naučíš se stavět dřevěný trup, laminovat, brousit, tmelit,natírat,..... Sice nebudeš mít tak dokonalý model, bude to trvat déle, ale určitě budeš mít k němu lepší vztah než k PTčku a hlavně, po Arturovi bude PTčko už pro tebe brnkačka kdežto po PTčku bude Artur jen o malounko menší výzva než je teď.
Nesnaž se hned napoprvé postavit dokonalý model. Dopadneš tak, že nepostavíš nic (jeden takový případ znám osobně), stavěj tak, aby Tě to bavilo a aby jsi měl dobrý pocit, že jsi na modelu nic vědomě neodbyl. Stejně, až jej postavíš, poznáš co jsi udělal špatně a příště to uděláš líp. A o tom modelařina je.
Vdaka vsetkym za rady, urcite ste ma podporili do prace. Akonahle sa pustim do prveho modelu, rad sa s vami podelim o zazitky 
- Pepa Darvaš
Možná kdyby byla nějaká fotka ,pak by to bylo super.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 3192 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Merrimack Miloš
-
- 0 Odpovědi