Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

OT 64 SKOT

Příspěvky o všech modelech, robotech apod. - kromě lodí.
Odpovědět
SQD

Re: OT 64 SKOT

Příspěvek od SQD »

Rozhodl jsem se napsat (resp. nafotit) seriálek o stavbě mého OT 64 SKOT.

Na radu Cobry, sem konvertoval od tanků právě k tomuto kolovému transportéru. Navíc sem k tomu i dostal plány - díky Cobro :-) . Nejdřív sem si myslel, že to nebude ono, tanky mě přeci jen docela braly, ale když sem se pustil do stavby, totálně mě to chytlo a hrozně mě to baví.

Začal sem přesně podle návodu, takže korbou, ale pak sem se s návodem rozešel, protože se mi tam pár věcí nezdálo a něco sem dělal i jinak, takže bych ho stejně nepoužil. Navíc většinou jde o rady typu - přiložte část A k části B, což se dá zvládnout i bez návodu.

1 Série fotek: korba, vana a základ věže

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zatím vše.
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Nové fotky. Pohon a řízení. (hlavní pohon bude s největší pravděpodobností eště jinej)

Řízení:
Obrázek

Pohon:
Obrázek

Závěsy kol:
Obrázek

První foto celkového vzhledu:

Obrázek
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
cobra

Příspěvek od cobra »

Jsem rád že jsem ti mohl nějak pomoci v tvé "tankové krizi".Stavba tě baví a to mě těší,leč uštědřím si několik poznámek. :D Tak co mne nejvíce upoutalo je ten šííííííílenej drát co jde k náhonu!Na kola doufám nechceš použít čouhající závity šroubů (tedy myšleno jako hřídele)?!Potom je určitě vhodnější použití pouzder pro táhla (drát)náhonu!Dáleby mne v tomto směru zajímalo jak vyřešíš odpružení kol ?
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Bořík píše:Ono to vypadá na šlápnutí z bláta do louže ... mechanika tankového podvozku je o hodně jednodušší, než mechanika tohoto stroje. Podle těch fotek tanků, co jsem zde viděl, tak autor udělal opravdu velký pokrok a posun k lepšímu v karosářských pracích, nicméně mechanika je zatím značně nad jeho schopnosti a v tomto případě to opět vypadá na zoufalý a netechnický výkon.
Myslím, že by bylo lepší začít s mnohem jednoduššími konstrukcemi. Je sice chvályhodné, že si SQD dává tak vysoké cíle, ale zatím je to nad jeho síly.
No tys mu teda pomoh... Zkus zavzpomínat co jsi stavěl když Ti bylo 16.... Není prospěšnější mu raději říci co dělá špatně a hlavně JAK to má udělat lépe?

A tvrzení, že mechanika tankového podvozku je jednodušší je taky hóódně odvážné tvrzení.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Mě se to líbí.Hnedle řeknu proč:
materiál je co dům dal
je to jednoduché (žádné odpružení bych neřešil, táhla nebudou vidět, při veřejném předvádění bych to Cobrovi zakázal obracet na záda))
co bych udělal já: na přední osy ze šroubů bych dal vložku z nějaké trubičky, aby plast kola nedřel o závit.
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra píše:Jsem rád že jsem ti mohl nějak pomoci v tvé "tankové krizi".Stavba tě baví a to mě těší,leč uštědřím si několik poznámek. :D Tak co mne nejvíce upoutalo je ten šííííííílenej drát co jde k náhonu!Na kola doufám nechceš použít čouhající závity šroubů (tedy myšleno jako hřídele)?!Potom je určitě vhodnější použití pouzder pro táhla (drát)náhonu!Dáleby mne v tomto směru zajímalo jak vyřešíš odpružení kol ?
Věř mi, že když sem se na to včera podíval, tak sem ty hnusný dráty (táhla) vyhodil, budou tam, ale nakonci bude nějákej sofistikovanej domeček a ne zkroucenej drát, protože takhle to má asi půl centimetru vůli :D . Odpružený to nebude, sem na to myslel, ale zjistil sem, že to by fakt nešlo. Protože odpružení v kombinaci s mojí praseckou technikou by způsobilo .. no, co asi :) . Ty šrouby tam opravdu jsou jenom abych >zatím< měl kam nasadit kola pro zkoušení, bude tam něco jiného. Stejně tak na pohonu nejspíš nebude závitovka...
SQD

Příspěvek od SQD »

Bořík píše:Ono to vypadá na šlápnutí z bláta do louže ... mechanika tankového podvozku je o hodně jednodušší, než mechanika tohoto stroje. Podle těch fotek tanků, co jsem zde viděl, tak autor udělal opravdu velký pokrok a posun k lepšímu v karosářských pracích, nicméně mechanika je zatím značně nad jeho schopnosti a v tomto případě to opět vypadá na zoufalý a netechnický výkon.
Myslím, že by bylo lepší začít s mnohem jednoduššími konstrukcemi. Je sice chvályhodné, že si SQD dává tak vysoké cíle, ale zatím je to nad jeho síly.
Omlouvám se pane, že sem nespad z nebe, modelářsky osvícen. Asi nedokážu začít tak aby to byl naprostej technickej šperk. Prozatím se spokojím s tímhle..
SQD

Příspěvek od SQD »

RomanT píše:Mě se to líbí.Hnedle řeknu proč:
materiál je co dům dal
je to jednoduché (žádné odpružení bych neřešil, táhla nebudou vidět, při veřejném předvádění bych to Cobrovi zakázal obracet na záda))
co bych udělal já: na přední osy ze šroubů bych dal vložku z nějaké trubičky, aby plast kola nedřel o závit.
Jednoduché a co dům dal, to je výstižný. Je to takovej modelářskej low-cost. :)
Dada

Příspěvek od Dada »

SQD je to opravdu dobré nenech se znechutit každý nemá strojní zařízení afinanční možnosti kupovat hotové díly jen tak dál Dada
SQD

Příspěvek od SQD »

Bořík píše:
SQD píše:Omlouvám se pane, že sem nespad z nebe, modelářsky osvícen. Asi nedokážu začít tak aby to byl naprostej technickej šperk. Prozatím se spokojím s tímhle..
Není to o padání z nebe, je to o tom, že jsi si vybral něco, co je pro Tebe značně náročné. Je běžnější začínat od jednodušších věcí a pokračovat ke složitějším. Pár kapitol z modelářského života jsi vypustil a podle toho, co ukazuješ, není to nejlepší řešení. Ale je to jasně vidět na těch karosériích - v tom jsi udělal velký pokrok.
Ale v klidu pokračuj dál ...
No jo, když sem se ptal čim začít, tvorbu tohohle sem dostal jako odpověď. Tak pak už fakt nevim,.. Myslim, že to nebude tak hrozný.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

SQD: Fandím tvojí snaze a nadšení. Co se týká kritiky podvozku, z fotek mám dojem, že ho bude snadné v budoucnu třeba sundat a vyměnit za lepší, podle rad. Pokud ti zatím vyhovuje... je to tvůj model a tvoje radost.

Chtěl bych tě jen poprosit, abys sem příště dával menší náhledy fotek, protože při načítání stránky to i na rychlém připojení dost cvičí s textem posledních příspěvků a znepříjemňuje čtení.

Díky, Radek
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Pánové kritici, nebylo by lepší poradit jak to udělat lépe, než shazovat autora???? Boříku kde bereš tu jistotu že to nebude fungovat, nechej ho ať to dodělá a potom předvede a pak se bude vědět zda to funguje či nikoli. Má odvahu dělat věci po svém a zkoušet, hledat jiné cesty a ne se jen bezmyšlenkovitě držet vyježděné dálnice, možná to fungovat nebude, možná jo, ale to nezjistí když to neudělá. SQD držím Ti palce, zatím je to super, někdo holt zapomíná, že byl kdysi také mladý a měl své nápady. :)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SQD píše:No jo, když sem se ptal čim začít, tvorbu tohohle sem dostal jako odpověď. Tak pak už fakt nevim,.. Myslim, že to nebude tak hrozný.
Byl jsem u toho, když mu tento model doporučoval Cobra místo toho předchozího tanku. Takže s tou radou ohledně volby modelu má SQD pravdu, ovšem já radil spíše Springera a podobné lodní modely ;-). Ale SQD mému tlaku odolal, zatím...
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
cobra

Příspěvek od cobra »

Nedej se zlomit,zkušenosti musíš získat.Rady ostatních ovšem neber na lehkou váhu - snažíme se ti pomoci.Hlavní je nadšení a dodržovat postup......;)
SQD

Příspěvek od SQD »

Bořík píše:...
Hmm, tak eště jednou. Tohle mi doporučili místní modeláři, myslím, že snad ví, co říkají, ne? Podle tebe, to mám zase zabalit .. co teda mám dělat?

Všechno je špatně, stojí to za hovno, skoro to vypadá, jakoby jedinej kdo tu něco umí ...

90% = zkušenosti a jak jinak, než praxí je asi získám? Takže já si teďka budu stavět takhle a hotovo.
cobra

Příspěvek od cobra »

No pánové - osobně si myslím že je ta volba taky dána dostupností plánů.Ono zkuste stavět něco bez plánů.Osobně ten plánek znám a proto jsem mu ho poslal,jakožto možnou volbu pro jeho zálibu ve voj.technice.Ano není to zcela jednoduchá stavba - ale dovolím si tvrdit že je podstatně jednodužší nežli tank!Zde si vyrábí součástky sám - kola může použít jaká sehnal a nezáleží až tolik na tom - jsou-li maketová či nikoli.Vezmemeli tank - tak výroba náháhonových kol a vlastně celého podvozku je daleko složitější,což v případě jednotlivých článků pásu je pro SQD výroba prozatím nemyslitelná.Tím že se budeme dohadovat co je vhodná či nevhodná stavba - mu nikterak nepomůžeme!Myslím že si vybral sám a dobře,je to vidět již na první pohled ze stavby korby.Je na první pohled vidno že si přeci jen vzal k srdci určité postřehy a rady.Na chatu se celkem pravidelně setkáváme a mojich poznámek myslím má již SQD plné zuby,přezto se stavím na jeho stranu!Ač je to klučina (tak trošku svéráz) ale jsem ochoten mu alespoň tak nějak dálkově pomáhat.Ono se to hezky povídá o zkušenostech,když je človek obklopen modeláři (nebo k nim může kdykoliv zaskočit a podívat se jak se to či ono dělá).Ale když je široko daleko sám - je to o hodně těžší!Dopřejme mu proto pevné nervy při zdárném dokončení stavby.

PS:Jinak o té radě Ladouse vím - a rozumím tomu - ale když (jak sám SQD tvrdí) lodě zatím nemusí tak co by jste mu poradily ?
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

SQD píše:
Bořík píše:...
Hmm, tak eště jednou. Tohle mi doporučili místní modeláři, myslím, že snad ví, co říkají, ne? Podle tebe, to mám zase zabalit .. co teda mám dělat?

Všechno je špatně, stojí to za hovno, skoro to vypadá, jakoby jedinej kdo tu něco umí ...

90% = zkušenosti a jak jinak, než praxí je asi získám? Takže já si teďka budu stavět takhle a hotovo.
Nenech se odradit "mistry světa" v modelaření. Klidně pokračuj dál. Mohu Ti s klidem říci, že než jsem přešel na lodní modely, dělal jsem auta. To se ještě jezdily makety a slalom. Můj první a poslední model makety(zrušená kategorie , asi pro pracnost a nezájem) byl podle modeláře postavený "leninův" pancéřový automobil: stavba byla podobná včetně karoserie z balzy. I spojovací táhla tak nějak. Avšak při konečném finiši byly nahrazeny nekdříve vidličkami později kulovými čepy. Dají se koupit na internetu nebo v modelářských obchodech.např něco takového http://www.rsmodellsport.cz/info/Ball-S ... -16-4086/. Zde bych doporučil s průchozím šroubem a táhlem pro závit M3. (nemusí být levý a pravý) . Výhoda spočívá v přesnějším nastavení sbíhavosti (u řízené přední dvounápravě obvzláště).Nebo:
http://www.rcauta.cz/info/5-mm-kulickov ... tory-5583/

Ještě jedna rada, pokud můžu:
pohon zadních náprav (nepoznal jsem zda budou obě poháněné) bych řešil tak, že by byl na každé straně jeden převod s motorem (náhrada diferáku-osobně vyzkoušeno- funguje). Má to výhodu v tom, že při nerovnosti terénu je alespoň jedna strana v záběru a model lépe zatáčí. V případě zájmu o výkyvnou nápravu je to možno řešit umístěním obou motorů nápravy na jedné desce s čepem v ose modelu a dorazy vymezit velikost výchylek.
Tak ať se daří a myslím že zde zase chybí HŇUP!
A je To . . . .!
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

UDĚLALI JSTE NĚCO ZA TU DOBU CO JSTE ZASE VEPŘI !!
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

SQD - jen tak dál,nejvíc se naučíš vlastními chybami a tvuj slogan "vono se to taky neposere" vypovídá o správné cestě k modelářským metám nejvyšším.
kio11

Příspěvek od kio11 »

Borku uz ked sme pri tom skus sa spitat mladeho Harachovca ci niekedy postavil aspon andulku. Ja som zacinal prerobenim autobusu s bovdenovim ovladanim na autodrahu a tiez to nevyzeralo najvabnejsie!!!!!!!! (SQD drzim palce a nedaj sa odradit)
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
Severan

Příspěvek od Severan »

K tomu podvozku, z úpravou můžeš začít už teď:

Obrázek

Tady je jen načrtnutá myšlenka co s tím

Místo té tyče se závitem, uděláš nový plechový díl, dle libosti tvarovaný. Může tam dát i pružiny pro mírný výkyv nápravy. V modeláři zakoupíš již zmiňované kulové čepy s očky a můžeš z vesela pokračovat dál.

Severan

PS: doporučuji ti rozebrat nějaké rc auto pro inspiraci, nebylo by to od věci, i obyčejný číňák pomůže.
SH

Příspěvek od SH »

Toto už jsem SQD-ovi radil na chatu jenom to tu ukázal. Jestli si to vzal k srdci nevím.
cobra

Příspěvek od cobra »

Pro inspiraci zapujčím foťák a udělám ti nějaké foto - zavěšení kol.Zítra večer to tu budeš mít!
SQD

Příspěvek od SQD »

Jo, díky. Budu nad tím přemýšlet. Určitě to eětě hodně vylepším. Vyhodil sem například ty hnusný táhla a udělal je jinak - lépe. Pořád na tom vlastně něco předělávám a to nejspíš busu i když už to bude hotový...
sas

Příspěvek od sas »

mně se to líbí, má odvahu a nedá se odradit, má velkou šanci bejt dobrej a možná moc dobrej,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní modely“