Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stolní kotoučová pila

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
petr hájek

Re: Stolní kotoučová pila

Příspěvek od petr hájek »

nešla by spíše upravit obyčejná řezačka obkládaček z OBI za cca 1400,-? má to motor , má to unašeč , má to dostatečný výkon , a dá se na to upnout jakýkoli kotouč , použije-li se redukce hřídel-díra a má jednu výhodu , dá se použít i chlazení .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
kartonist

Příspěvek od kartonist »

petr hájek píše:nešla by spíše upravit obyčejná řezačka obkládaček z OBI za cca 1400,-? má to motor , má to unašeč , má to dostatečný výkon , a dá se na to upnout jakýkoli kotouč , použije-li se redukce hřídel-díra a má jednu výhodu , dá se použít i chlazení .
Nešla. Okukuju je dva roky, ale:
- je to na kotouč d 100 až 150
- celý stolek je mírně se kývající
- nemá to nastavení hloubky prořezu
- na modelařinu je to kravsky velké
- na co chlazení? Důležitější by byl vysavač.
(Chci řezat přesné dřevěné díly.)

Radek
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Já na tvém místě,bych si ji udělal sám.Popřípadě něco nechal některé věci někomu udělat a nebo koupil.Ale bych si ji opravdu udělal přesně podle představ jaké má a taky potřeby jaké mám.Protože asi jen ty nejlíp víš co budeš a jak řezat a určitě tě to nebude stát 6000kč jak tá od firmy Böhler.
Nechci ti radil,ale já bych to tak udělal a taky udělám až zdechne tá moje od Minicraftu.Ale je to opravdu jen tvoje věc a podle toho jak to tady čtu,tak ty přesně víš co chceš.
Bleder
karaso

Příspěvek od karaso »

Nepotřebuji řezat dřevěné díly, nýbrž laminát a cuprextit, kde jsou nutné spíš pomalejší otáčky. Takže nápad s využitím stolního soustruhu.. řezací kotouč usadit na hřídel, upnout do sklíčidla, na suport posadit nějaký lehký stolek z hliníkových profilů, a na něj příslušnou pracovní plochu... otáčky soustruhu lze plynule ovládat do maxima 2800... námět k diskusi....
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
to

Příspěvek od to »

karaso píše:Nepotřebuji řezat dřevěné díly, nýbrž laminát a cuprextit, kde jsou nutné spíš pomalejší otáčky. Takže nápad s využitím stolního soustruhu.. řezací kotouč usadit na hřídel, upnout do sklíčidla, na suport posadit nějaký lehký stolek z hliníkových profilů, a na něj příslušnou pracovní plochu... otáčky soustruhu lze plynule ovládat do maxima 2800... námět k diskusi....
Tady bych, kromě vyřešené regulace otáček, moc výhod neviděl, spíš omezení - průměr univerzálky, točná délka. To všechno má vliv na velikost řezaného dílu nebo kotouče. Na malé díly by to stálo za úvahu, ale jednalo by se spíš o jednoúčelové zařízení.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

karaso píše:Nepotřebuji řezat dřevěné díly, nýbrž laminát a cuprextit, kde jsou nutné spíš pomalejší otáčky. Takže nápad s využitím stolního soustruhu.. řezací kotouč usadit na hřídel, upnout do sklíčidla, na suport posadit nějaký lehký stolek z hliníkových profilů, a na něj příslušnou pracovní plochu... otáčky soustruhu lze plynule ovládat do maxima 2800... námět k diskusi....
Presne tak to praktikovali uz pred desitkami let hodinari na svych malych soustruzich (podivejte se na www.lathes.co.uk, pod heslem "Boley" a nebo vseobecne pod heslem "watchmakers lathe"). Pouze s tim rozdilem, ze by se po demontazi univerzalky pilovy kotouc upinal na prislusny trn. Stolni soustruhy maji ve vreteni zpravidla morse kuzel (MK2 nebo MK3), takze trn by musel mit na jednom konci odpovidajici kuzel, druhy konec by byl valcovy s osazenim o prumeru odpovidajicimu otvoru v pilovem kotouci. Pro vetsi stabilitu by se trn dal podeprit hrotem v koniku. Tyto trny lze dokonce koupit hotove vcetne distancnich mezikrouzku (www.ebay.de, zadejte heslo "Sägedorn" nebo "Fräsdorn", cena kolem 35,-EUR). Prumery trnu odpovidaji normovanym prumerum otvoru pilovych kotoucu a kotoucovych frez (5, 8, 10, 13, 16, 22, 27, 32 mm). Pouzivam je na frezce na uzke zarezy a na presne rezani, resp. pri vyrobe noniu a nebo ozubenych kol.

Zdravim
Borek Dvorak
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Taky jeden postřeh k vybavení. Zrovna dnes mi přišel katalog Bauhausu a je vněm kombinované zařízení něco jako lupínkové pily a boční brusky, s různými možnostmi nastavení. Výrobce Dremel, cana 10.000,- Tak se pro zajímavost koukněte. Já zatím nic podobného nepotřebuji, ale člověk nikdy neví.
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Borek Dvorak píše:Zdravim,

doporucuji pilu od firmy Böhler (link bohuzel nemam, tak snad pres Google - heslo "Böhler +Tischkreissäge"). Pila Böhler ma z duralu nejen stul, ale i skrin, motor je zprevodovan ozubenym remenem. Vyska prorezu je plynule stavitelna 0 az (asi) 20 mm, kotouc se da sklopit na sikme rezy (asi tak do 45°), stranove je vreteno prodlouzene pro montaz celniho brusneho kotouce (zavit M8x0,75).
Hlavni vyhodou ale je, ze pila je koncipovana na pouziti normovanych prumyslovych pilovych kotoucu na kov (vnejsi prum. 63 mm, otvor 16 mm, tl. od 0,25/0,3/0,4 ... do 6 mm, ruzne tvary a jemnosti zubu). Kotouce jsou z HSS (tzv. Radeco) a jsou k dostani napr. v Brne v prodejne Stimtools na Bratislavske nebo v M&V v Pisarkach. Vyhoda jemne ozubenych kotoucu z HSS spociva v tom, ze pri rezani dreva je plocha rezu preciznejsi a hladsi, nez bych ji kdy dokazal vybrousit. Zatim jsem rezal tvrde drevo (po letech) do 10 mm, mosazny plech do 1 mm (! pri nizkych otackach !), cuprextit do 2 mm (! specialnim pilovym kotoucem z tvrdokovu !).
Dale je mozno bez upravy upinat tvarove kotoucove frezy (napr. vypoukle nebo vydute radiusove), a tim padem vyrabet napr. miniaturni profilove listy.

Zmineny Proxxon (myslim tim tu vetsi pilu, ta mensi je spis hracka) je jednak o neco drazsi, nevyhodne je vsak hlavne to, ze je uzivatel pri vyberu nastroju znacne omezen (specialni pilove kotouce prumeru 50 mm, otvor 10 mm). Majitele tuto nevyhodu odstranuji amatersky zhotovenou redukci 10mm/16mm, aby mohli pouzivat jiz zminene prumyslove pilove kotouce.

Pri samovyrobe je potreba pamatovat na to, ze optimalni rezna rychlost pro drevo je ca. 60 m/s. Pri prumeru kotouce 100 mm tomu odpovidaji otacky ca. 10.000 U/min. Pokud kotouc "toci" mene, dochazi k vytrhavani vlaken dreva, a rez je "chlupaty".

Zdravim
Borek Dvorak
Čau mohl bych tě poprosit o nějaký link na ten ..... ozubený kotouč z HSS .... docela mě zajímá co to je za kotouček,dík.
Bleder
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Bleder píše:Čau mohl bych tě poprosit o nějaký link na ten ..... ozubený kotouč z HSS .... docela mě zajímá co to je za kotouček,dík.
Linky jsou o pár příspěvků výš a fungují.
Včera mi přišly kotouče poštou. :D

Radek
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

kartonist píše:Včera mi přišly kotouče poštou ...
Jake rozmery? Spokojen?

Zdravim
Borek Dvorak
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ze Stim tools Brno, jsou levnější. :)
Průměr 63, díra 16, různé tloušťky od 0,6 do 3mm - prostě co bylo skladem bez čekání. Vypadají dobře, pilku zkouším postavit - jsem ve fázi soustružení hřídele.

Radek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

kartonist píše:pilku zkouším postavit - jsem ve fázi soustružení hřídele. Radek
To jsi mě potěšil, nebudu muset stavět pilku, postačí naložit trámy do auta a přijet k tobě :D

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Po delší době se vrátím k tématu.
Pilku už mám, po různých peripetiích s návrhy a technickým řešením mi ji na zakázku (vcelku levně :)) postavil jeden známý.
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Jak vidíte, pohon obstarává modelářský motor třídy 700, bude napájen asi 12V. Elektriku právě řeším a hledám optimální volné trafo. Motorek s převodovkou byl jako celek vybrakovaný z nějakého mě neznámého hyper-super-hobby-nářadí. Bohužel je primárně určen na kotouče s otvorem 15mm, a já se už předem zásobil technickými kotouči na kov 83/16mm, ale redukce to snad spraví. :)
Dál chybí dolepit pravítko (stupnici) k bočnímu dorazu a na úhloměr.

Radek
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Super.
Bleder
Godric

Příspěvek od Godric »

Tak tohleto je bomba. Pak poreferuj, jak to řeže.
Severan

Příspěvek od Severan »

Co je použito za materiál na ten stůl?

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

To zelené je 8mm plast blíže neznámého složení. Vím akorát, že ten kluk ho má spoustu, běžně z toho frézuje a červená varianta se velmi dobře vakuově tváří.
Údajně jsou to zbytky z výroby blatníků a kapot na traktory...

Radek
petr hájek

Severan píše:Co je použito za materiál na ten stůl?

Severan
typnul bych to na totéž z čeho se staví septiky nádrže na čističky a bazény.
Severan

Příspěvek od Severan »

Bořík píše:
kartonist píše:To zelené je 8mm plast blíže neznámého složení. Vím akorát, že ten kluk ho má spoustu, běžně z toho frézuje a červená varianta se velmi dobře vakuově tváří.
Údajně jsou to zbytky z výroby blatníků a kapot na traktory...

Radek
Radku přijímá tvůj známý objednávky ?
Neměl jsem odvahu, ale?

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zeptám se ho :)
Řekl bych ale, že to pro mě dělal trošku z donucení a jinak je nad takové hračičky povznesen.
Ale zeptám se.

Radek

P.S: http://www.ceskahlava.cz/index.php?main ... um=0795c32
karaso

Příspěvek od karaso »

Momentálně firma PLUS nabízí tuhle stolní kotoučovku za 1.999,- Kč, s řeznou rychlostí oproti vychvalované pile Böhler víc jak dvakrát větší
http://www.akcniceny.cz/detail/stolnikotoucova-pila/
Čest jeho památce.
petr hájek

Bořík píše:Vypadá dobře, dobrá cena, ale na modelářství mi připadá už dost velká - z 20 cm kotouče jde strach.
po určitých zkušenostech ..... jde strach i z kotoučku pro proxoňáckou frézku o průměru 1,5cm.....:(
karaso

Příspěvek od karaso »

no já jenom aby modeláři nezmeškali prodej... myslím, že za tu cenu...
Čest jeho památce.
BRadek

Příspěvek od BRadek »

...po určitých zkušenostech ..... jde strach i z kotoučku pro proxoňáckou frézku o průměru 1,5cm.....

Souhlasí z vlastní zkušenosti
Godric

Příspěvek od Godric »

Jen se přeptám, co ten kamarád? Neudělal by nějakou menší serii?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“