Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Tisk plánů

Programy pro tvorbu modelářských výkresů a další grafické zpracování.
Odpovědět
pivko

Re: Tisk plánů

Příspěvek od pivko »

Při pokusech o tisk jsem narazil na mnoho problémů. Jeden největší je ten, že nelze plány tisknout na inkoustových a levných laserových tiskárnách. Na nich dochází k roztažení objektu zhruba o 1mm na 10cm.

Testoval jsem tyto tiskárny:
Canon PIXMA iP1500 na 10cm 1mm roztažení. Cena cca 1 500 Kč
Dell Laser Printer 1720dn na 10cm 0,5mm roztažení. Cena 9 000Kč
Triumph-Adler DC-2016 bez jakékoliv roztažení. Cena 18 000 Kč

Tisk jsem prováděl tak, že jsem si nainstaloval ovladače tiskáren na domácím PC a tiskl do souboru .plt. Pak jsem jen přes program vytiskl dané soubory na PC v práci.
Dříve jsem tiskl do PDF a to pak tiskl v práci. Ale dle mého názoru dochází při tomto způsobu také k roztažení a deformacím.
Kvalitní tisk se mi podařil na laserové tiskárně Triumph-Adler DC-2016. Chystám se na tisk žeber mahagonového člunu. Všechny žebra jsem si pro jistotu okótoval. Takže si ověřím jestli bude tisk kvalitní.

Jaké máte zkušenosti Vy s tiskem plánů ?

PS: Jsou to jen mé subjektivní názory, zkušenosti a mohu se mýlit.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Známí studující na VUT Brno běžně exportují výkresy do .pdf a následně je plotrují na A0 plotru. Tvrdí, že výstupy jsou kvalitnější než přímý tisk. (V pátek zrovna za námi dva studenti přišli, asi honí zápočty.)
Bohužel si nepamatuji, který z exportních programů používají. :(

Kdysi jsem tisknul hodně papírové vystřihovánky a mám zkušenost, že všechny tiskárny v cenové hladině do 8-12tis. zkreslují na výšku - posun nepočítá např. s různou tloušťkou papíru...

Radek
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

kartonist píše:Známí studující na VUT Brno běžně exportují výkresy do .pdf a následně je plotrují na A0 plotru. Tvrdí, že výstupy jsou kvalitnější než přímý tisk. (V pátek zrovna za námi dva studenti přišli, asi honí zápočty.)
Bohužel si nepamatuji, který z exportních programů používají. :(

Kdysi jsem tisknul hodně papírové vystřihovánky a mám zkušenost, že všechny tiskárny v cenové hladině do 8-12tis. zkreslují na výšku - posun nepočítá např. s různou tloušťkou papíru...

Radek
to sem ale břídil, už letím vybrat 50 tisíc a hopky pro tiskárnu, abych byl lepší než vy. Ale kdo potom postaví ten model to nevím?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

je fakt , že i u tzv profy firem se stane , že ten tisk je o trochu zdeformovaný co do délky , zatím se mi to stalo skoro vždy přijde mi to , že prostě plotr projede papír určitou danou rychlostí která se asi může měnit podle momentálních podmínek okolí(teplota, vlhkost,atd),ale tisková hlava díky přesnému ovládání jede vždy stejně.
No u kopií pro stavaře je to jedno , ale ty naše výkresy jsou o něčem jiném.
jinak je jedno jestli to je tisk z programu nebo kopírka , i stejné plány ze stejného CD vitiskl stejný plotr během 2 dnů s rozdílem 3mm na 50cm-ale jen v délce.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
pajan

Příspěvek od pajan »

Pokud záleží na přesnosti tisku NELZE tisknout na papír. Musí se používat speciélní folie nebo papíry s garantovanou rozražností. V praxi se to používá v geodezii, jinde to moc neřeší.
Papír se, jak už bylo řečeno, roztahuje a smršťuje podle teploty a vlhkosti a to podle kvality papíru i v procentech délky! U laserovek je to obecně větší problém než u tryskových tiskáren potažmo plotrů.
I u plotrů ovšem záleží na kvaitě papíru, v cenách za roli jsou řádově stokorunové rozdíly!! Za kvalitní papír s garantovanou roztažností se prostě musí zaplatit, a pak se tisk reprodukuje věrně. Je otázka, jestli to za ty peníze stojí. A0 pak určitě nebude stát 50 Kč.

Fototiskárny na fotopapír by měly reprodukovat věrně. Já tisknu detaily na samolepící papír a tam jsem odchylky nepozoroval(HP 7150). Je to vlasně vrstvrený papís ze dvou vrstev a tam by se roztažnost neměla tak moc projevit. Čím menší je výtisk tím menší je chyba.

V domácích podínkách doporučuju tisnkout v nelepší možné kvalitě tisku na kvalitní papír.
Pajan
kit

Příspěvek od kit »

Pri mojich pokusoch som mal dokonca rozdiely medzi horným a dolným okrajom. Keď som to potom skladal, samozrejme že to nepasovalo:o. Ale veľa záleží aj od softu...
pivko

Příspěvek od pivko »

Momentálně jsem nakolněn k tomu, že tisk na A4 budu tisknout do souboru plt a pak tisknout v práci. V pondělí budu tiknout výkresy žeber, které budu tisknout na A4. Je zbytečné všechny výkresy žeber tisknout na jedenu A0 a hlavně mám tisk na A4 zadarmo. Pro jistotu mám žebra okótované. Je mi jasné že větší formáty už budu muset tisknout v Prostějovkém OfficeCentru a také do plt.

Co jsem testoval tak tisk na tiskárně Triumph-Adler DC-2016 je přesný a k testu na tiskárnách jsem používal stejný papír. Možná by to chtělo kontrolní tisk milimetrové mřížky. Tam by se deformace mněla poznat.

A co se týče formátu PDF, tak si myslím že je horší než plt. Soubor plt má surová data pro tiskárnu. PDFko je už grafický formát a může v něm dojít k deformacím.
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Jelikož tisknu hodně z AutoCADu musím konstatovat,že jsem se s těmito výše popsanými problémy nestkal.Soubor vyexpotuji do DWF a poté z prohlížeče tisknu.Ovšem je nutné a nezbytné kalibrovat tiskárnu.AutoCAD má na toto proceduru.A to podotýkám tisknu na staré HP 620 na odpadový papír který posbírám v práci.Na každém výkresu mám záměrné přesně definované křížky pro kontrolu,občas je proměřím a vždy to sedí na 0.5mm.

Velké A0 tisknu na plotru HP a také nepozoruji žádné znatelné rozdíly(myšleno rozdíly které by byly při stavbě poznat).

Možná všichni okolo jsou perfekcionisti a v rukou mají CNC jinak rozdíl 1mm nevidím jako problém.
kit

Příspěvek od kit »

Na jeden list A4 milimeter naviac zase až taký problém nie je. No predstav si že sa Ti pri tlači "natiahne" len jedna z dlhších strán na formáte A4 a tlačíš ich dlaždicovo 5x4(A štvoriek). Tak tu už je aj ten milimeter na každom liste problém:(
pivko

Příspěvek od pivko »

Konečně jsem vytiskl dvě nové sady plánů žeber a jsou stejné. Druhá sada je pro kontrolu přiložením hotového žebra.
Musel jsem ještě před tiskem upravit plán. Žebra jsou orientována jedním směrem aby při deformaci v tisku vše bylo stejně roztažené. Poslední tisk ukázal jen natažení 0,3 mm na 10 cm. Snad jsem problém tisku vyřešil.
Proto budu jen tisknout do souboru plt a ten pak budu tisknout na tiskárně. Zde je domovská stránka programu přes který tisknu soubory plt http://www.noliturbare.com/index.php
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „CAD a grafika“