Nejdřív fotky. Toto je jedna z možných sestav (výška asi 30cm):

A toto další (tentokrát mnou vymyšlené):

Detail kleštiny:

Stránka distributora - firma Todor Canov
Stránka výrobce - The Cool Tool (Rakousko)
A nakonec to nejdůležitější - moje hodnocení.
Unnimat 1 jsem koupil asi před pěti lety od firmy Canov. S doplňky stál necelých 20.000Kč. Byl jsem nalákán reklamou a videem na stránkách výrobce. Sháněl jsem v té době hlavně modelářskou frézku, ale i možnost dalších funkcí mě zaujala.
První dojem byl docela drsný - stroj je strašně malinkatý. V krabici byla kostka motoru, kostka převodovky, jeden křížový posuv (rozložitelný na dva) + jeden solo posuv - nonius po 0,1mm, asi 30cm dlouhý stojan, kratší stojan, tříčelisťové kleštiny, svěráček a drobnosti. A spousta návodů a DVD s videem. Jednotlivé kostky se sestavují pomocí duralových spon vzpříčených utáhnutými šrouby v jejich drážkách.
Motorek se s převodovkou sešroubuje vlastně napořád. Osa převodovky je z trubičky s vnitřním průměrem 10mm, do které lze upínat sadou plastových kleštin 0-8mm buď materiál nebo nástroje. Hlava na soustružení má tři čelisti ve spirálové drážce. Koník je obyčejný, také je možné vložit plastové kleštiny.
K obrábění:
Kovy (hliník, mosaz) se opracovávají těžko - spojení jednotlivých kostek má vůli, která často způsobí odskočení nástroje od materiálu, místo aby zabral. Při soustružení mi dokonce vyletěl hliníkový obrobek.
Obrábění dřeva je bez problémů. Při frézovaném začišťování dílů na Granado, frézování drážek nebo přesném vrtání se stroj uplatnil skvěle. Stejně tak jsem na něm "vytočil" hmoždíře a (už dřív) obrousil stěžně a ráhna na Revenge.
Obecným problémem je malinký svěráček a omezený rozsah posuvů (cca 5cm) - pro drobné věci ideální, teď mi už nedostačuje.
A to je tak všechno....
Lepší řada Unimat Metal Line je příšerně drahá. A pokud by měl někdo zájem o mého Unimata 1, může se ozvat - Začal jsem se věnovat "větším" modelům a už nedostačuje.
Radek