Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

tmelení polystyrenu

Odpovědět
carrot

Re: tmelení polystyrenu

Příspěvek od carrot »

Pokusil jsem se postavit trup lodi metodou vyplňování dřevěné kostry polystyrenovými bloky s následným olaminováním.Práce s tímto materiálem byla rychlá a poměrně jednoduchá,ale po obroušení polystyrenu jsem zjistil,že některá místa bude nutno přetmelit.Tady si nejsem jistý,jaký druh tmelu je pro tento materiál nejvhodnější.Poradí mi někdo?

Předem díky carrot
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Raději probroušené místo vyřízni a dolep na něj (co nejmenším množstvím lepidla) kus polystyrenu nebo EPS, abys zachoval homogenitu bloku.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Velice vhodný tmel na tmelení polystyrenu je šlehaný tmel ONETIME.K mání v Baumaxu.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
pivko

Příspěvek od pivko »

Já jsem dopadl s polystyrenem stejně vzhledem k tomu že to byla moje prvotina. Otestoval jsem tmel na dřevo Soudal a Clou. Soudal je dlouho schnoucí a měkkej. Clou je rychle schnoucí a dost tvrdej. Jednoznačně vyhrál Clou, Soudal rozhodně není vhodný i když je zhruba o polovinu levnější. Já musel tmelit 100% povrchu a místama tmel praská protlačením a vypadává. Je nutné být opatrný na tmelená místa. Nakonec jsem raději udělal nové kopyto a původní jsem nechal na test jestli ho dokážu opravit a zatím se mi to daří.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
pajan

Příspěvek od pajan »

svého času jsem někde vyčetl postup, kde se doporučovalo polystyeénové kopyto potáhnout sádrou.skutečně jsem to zkusil. jde to dobře ale toho prachu... Navíc nesmí se probrousit až na polystyren. ale povrch lze udělat špičkový.. pokud potřebuješ dodělat detaily vřele doporučuju. Na sádru se dá přímo laminovat. :cool:
SH

Příspěvek od SH »

Polystyrénové kopyto. Předpokládám, že se olaminuje a následně polystyrén vydlabe. Dževěná žebra zůstanou (aspoň většina) v trupu. Nejedná se tedy o kopyto, ze kterého by se po naseparování sundalo víc laminovaných skořepin.

- pokud při broušení PS udělám díru, dotyčné místo vydlábnu a vložím nový kus PS. Je to rychlejší, lehčí (hmotnostně i pracovně) a méně pracné než tmelení
- když je trup bez propadlin nakašíruji jej novinami s Herkulesem. stačí jedna až dvě vrstvy.
- po přebroušení dostanu relativně hladký, nesavý povrch bez děr. Tmelím jen případné velké propadliny , které jsem přehlíd ve fázi broušení PS
- olaminovat
- brousím a tmelím až na laminát.

Tmelit PS před laminováním mi přijde zbytečné. Zvyšuji hmotnost a stejně při laminování vzniknou nerovnosti (překlady tkanin a pod) které je třeba znovu tmelit.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Já mám dobrou zkušenost s tím šlehaným tmelem ONETIME. Je lehký a hmotnost příliš nezvýší, brousit jde taky dobře. Osvědčené je i to kašírování popírem. Jinak myslím, že je lepší místo klasického kuličkového polystyrenu použít polystyren extrudovaný, který je homogenní a dá se vybrousit do hladkého a nesavého povrchu, jako podklad pro laminování prakticky ideální. Jinak lze s výhodou použít PU pěnu, mnohem snazší a méně pracné ji stříknout dovnitř kostry, než vyřezávat přesné kousky pevného materiálu (polystyren, balza atd.) a vlepovat mezi žebra. PU pěna je docela homogenní a dá se celkem dobře laminovat přímo na ní. Akorát v ní obvykle zůstávají větší či menší bubliny. Ty větší je nejlepší zaplnit opakovanou aplikací pěny, menší zatmelit. Proti polystyrenu má však nevýhodu, že ji nelze jednoduše odstranit rozleptáním ředidlem a zbývají jen mechanické prostředky.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

zkoušel jsem všelijakých postupů na výrobu kopyta ,jeden z nich byl i výplň polystyrénem.Když plaňkuji ,lišta vytvoří plynulý přechod mezi jednotlivými žebry ,což se u polystyrénu a nebo jiných různých náhrad nedá říci.Potom je nutné to dotmelit ,nebo nalepit nový materiál.Mně vcelku na hmotnosti nezáleží jelikož dělám kopyto ,ale když mám dělat trup z polystyrénu ,vyplním kostru polystyrénem a zhruba obrousím, K jemnějšímu broušení si vezmu na pomoc zmiňovanou lištu a přikládám ji k žebrům a dobrušuji.Celé hned laminuji a případné nerovnosti tmelím polyesterovým tmelem až po laminaci. V porovnání s jinými spůsoby říkám "Jen klasika "plaňování je osvědčený a letitý spůsob jak udělat dobrý a né příliš těžký trup.
mitom

Příspěvek od mitom »

Na tú PUR-penu poror!
- Je rozpínavá a môže odtlačiť rebrá od seba a tým zdeformovať trup.
- Vnútri môže zostať nevytvrdená a po obrúsení časti vonkajšej vrstvy môže začať vytvrdzovať a vytláčať von tú vonkajšiu vrstvu.
Keď už, tak radšej bloky polystyrénu alebo mäkšej balzy. Ale plánkovanie je plánkovanie... :)

Ale k pôvodnej otázke:
carrot: Prilep tam polystyrén a opracuj. Prípadne (ak sú to len malé nerovnosti), môžeš to nechať tak - vrstva laminátu to zakryje a ten budeš aj tak tmeliť a brúsiť...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pepa Darvaš píše:zkoušel jsem všelijakých postupů na výrobu kopyta ,jeden z nich byl i výplň polystyrénem.Když plaňkuji ,lišta vytvoří plynulý přechod mezi jednotlivými žebry ,což se u polystyrénu a nebo jiných různých náhrad nedá říci.Potom je nutné to dotmelit ,nebo nalepit nový materiál.Mně vcelku na hmotnosti nezáleží jelikož dělám kopyto ,ale když mám dělat trup z polystyrénu ,vyplním kostru polystyrénem a zhruba obrousím, K jemnějšímu broušení si vezmu na pomoc zmiňovanou lištu a přikládám ji k žebrům a dobrušuji.Celé hned laminuji a případné nerovnosti tmelím polyesterovým tmelem až po laminaci. V porovnání s jinými spůsoby říkám "Jen klasika "plaňování je osvědčený a letitý spůsob jak udělat dobrý a né příliš těžký trup.
Plaňkování je bezpochyby spolehlivá a osvědčená metoda, nicméně taky dost pracná a náročná, takže si na to jakožto modelář amatér trpící chronickým nedostatkem času netroufám a zkouším využívat pro mně schůdnější cesty i za cenu že výsledek nebude tak dobrý. To přirozené vytvoření přirozených křivek považuju za největší klad plaňkování, nicméně s využitím té zmíněné kontrolní lišty může i broušení výplně dávat solidní výsledek. Tomu se ostatně ani při plaňkování nedá zcela vyhnout (příď a záď). Nejhorší je to s tvarově složitějšími trupy, kde se plaňky musí směrem k přídi a zádi zužovat aby se tam vešly, když se musí všelijak ohýbat a kroutit, to pak jistě není žádná legrace.....
PetrP

Příspěvek od PetrP »

mitom píše:Na tú PUR-penu poror!
- Je rozpínavá a môže odtlačiť rebrá od seba a tým zdeformovať trup.
- Vnútri môže zostať nevytvrdená a po obrúsení časti vonkajšej vrstvy môže začať vytvrdzovať a vytláčať von tú vonkajšiu vrstvu.
Keď už, tak radšej bloky polystyrénu alebo mäkšej balzy. Ale plánkovanie je plánkovanie... :)
S PU pěnou jsem podniknul řadu pokusů, tak její úskalí znám. To rozpíníní nepovažuju za problém, protože tlak působí z obou stran a jeho účinky se tak vyruší, navíc má pěna možnost volně expandovat do vnějšího prostoru mimo budoucí trup. S vytvrzováním silnějších vrstev bývá potíž, je lepší aplikovat několikrát menší vrstvu, případně nalepit po obvodu žebra přepážky a pěnu tak aplikovat pouze kolem povrchu budoucího trupu, nikoli v celém objemu. Taky hodně záleží na kvalitě pěny. S některou se pracuje dobře, jiná dělá potíže. Polystyren (raději extrudovaný než pěnový) nebo balza jsou samozřejmě funkční možnosti. Podle vlastní zkušenosti mi to však takto trvalo několikanásobně déle a výsledek nebyl o nic lepší než při použití té PU pěny.
carrot

Příspěvek od carrot »

Děkuji všem za rady,určitě si vyberu tu,která se mi bude zdát nejvhodnější.
carrot
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

proč chceš tmelit polystyren ? pokud budeš na něj laminovat ... před laminováním bys měl vrsty s polystyrenem odseparovat... kolegové používají kašírování.. mě se osvědčil způsob nalepení tenkého papíru ( doporučuji papír na střihy šatů k zakoupení v každém papírnictví), dvě vrstvy stačí vzájemně je lepím duvilaxem.. (nebo herkules či jiná disperzní lepidlo)... nalepením papíru ( i ve více vrstvách) odstraníš případné nerovnosti... po laminování např. lamit 109.. jde separační papír ze skořepiny dokonale sundat.. zůstane ti pouze matný povrch... při práci na trupu s žebry je možnost odseparovat od laminovací hmoty i samotná dřevěná žebra, které pokud budeš chtít zachovat budeš muset opět vlepovat.. nebo před laminováním odstranit z žeber separační papír.....

Obrázek
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
FRANTA 1

Příspěvek od FRANTA 1 »

pajan píše:svého času jsem někde vyčetl postup, kde se doporučovalo polystyeénové kopyto potáhnout sádrou.skutečně jsem to zkusil. jde to dobře ale toho prachu... Navíc nesmí se probrousit až na polystyren. ale povrch lze udělat špičkový.. pokud potřebuješ dodělat detaily vřele doporučuju. Na sádru se dá přímo laminovat. :cool:
sádra se mi libí,máš to opravdu vyzkoušené?Čeká mě první laminování,tak nechci udělat chyby jako u tmelu
Severan

Příspěvek od Severan »

FRANTA 1 píše:
pajan píše:svého času jsem někde vyčetl postup, kde se doporučovalo polystyeénové kopyto potáhnout sádrou.skutečně jsem to zkusil. jde to dobře ale toho prachu... Navíc nesmí se probrousit až na polystyren. ale povrch lze udělat špičkový.. pokud potřebuješ dodělat detaily vřele doporučuju. Na sádru se dá přímo laminovat. :cool:
sádra se mi libí,máš to opravdu vyzkoušené?Čeká mě první laminování,tak nechci udělat chyby jako u tmelu
Taky jsem to dělal a nebyl problém. Jinak pokud chceš nanášet sádru na již zaschlou, je nutno suchou sádru nejprve namočit a pak nanášet eventuelně další vrstvu!

Severan
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

když používám polystyren(a to skoro denně) pro vytvoření imitací třeba i mramorových částí interieru, nepoužívám klasickou sádru protože příliš rychle tuhne a dlouho vysychá.
Používám šlehaný sádrokartonářský tmel.
Ten se brousí ještě lépe než sádra a povrch je dokonalý odpadá i nutnost předchozí vrstvu namáčet před vrstvou další.
Povrch pak napouštím hodně zředěným lakem polyurex nanášeným molitanovou houbičkou a po přebroušení brusným ,,flísem,, stříknu povrchovou vrstvu opět polyurexu.
Tento tmel používám i na tmelení dřeva.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
cobra

Příspěvek od cobra »

Mně se osvědčila - metoda lepení itmelení polyst. lepidlem na stropnípodhledy zn.DECOSA.Výborně lepí polyš.a dá se skvěle brousit.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
vašek

Příspěvek od vašek »

sádra je vyzkoušená. Na hrubší tmelení, broušení stavební sádra, na jemnější práci modelářská sádra-je hladší. Před laminací separuji včelím voskem rozpuštěným v acetonu. Dá se použít i tmel co používají sádrokartonáři a nabroušení jejich smirek. Je síťovaný a nezanáší se tolik.
Vašek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“