Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Riva Aquarama (M 1:10) - prostor pro reakce čtenářů
Re: Riva Aquarama (M 1:10) - prostor pro reakce čtenářů
Tak koupen 42mm. Hřídel sklonit nejde. Nicméně je zalepená a drží. Trochu pitomé je, že to dno je takové jaké je. Dvoje baterky tam udám velmi komplikovaně. Navíc co po dvaceti minutách ? Natlačit do baterek 20Ah bude u vody bez 230V riziko pro automobil, navíc to docela trvá. Jsem trochu rozčarován.
Kdyby se šlo cestou jednoho motoru (jako že by asi stačil), jak moc to bude klonit vlivem reakčního momentu ? Kompenzuje se to vyvažovacíma ploškama ? Co neprotiběžné šrouby ? (jeden motor, převod řemínkem).
Kdyby se šlo cestou jednoho motoru (jako že by asi stačil), jak moc to bude klonit vlivem reakčního momentu ? Kompenzuje se to vyvažovacíma ploškama ? Co neprotiběžné šrouby ? (jeden motor, převod řemínkem).
Pro ostatní stavitele bych přidal jeden postřeh.
Motory víc k ose lodi. Já je dal do středu poloviny dolní obšívky a není to optimální. Polovina šroubu jde při zatáčce ven a nevypadá a nezní to hezky. Šel bych s každým motorem tak o 15 až 20mm ke středu. Zkusím zahřát a vytáhnout pouzdro kormidla a ještě to na č.2 posunu.
Ano, lítá to jak raketa, ale energie k tomu potřebná je cca 10Ah na 10min. Už se mi tam vlezou po odfrézování žeber obě baterky, tak to bude na 20 minut. 20Ah je na poli nedobitelné, max jednou za 2h z auta. Buď pořídit další sadu baterek + akumulátor jen na dobíjení, nebo nevím.
Ale z těch baterek mám stejně strach, jsou to takové dva granáty a člověk neví, kdy to bouchne.
Motory víc k ose lodi. Já je dal do středu poloviny dolní obšívky a není to optimální. Polovina šroubu jde při zatáčce ven a nevypadá a nezní to hezky. Šel bych s každým motorem tak o 15 až 20mm ke středu. Zkusím zahřát a vytáhnout pouzdro kormidla a ještě to na č.2 posunu.
Ano, lítá to jak raketa, ale energie k tomu potřebná je cca 10Ah na 10min. Už se mi tam vlezou po odfrézování žeber obě baterky, tak to bude na 20 minut. 20Ah je na poli nedobitelné, max jednou za 2h z auta. Buď pořídit další sadu baterek + akumulátor jen na dobíjení, nebo nevím.
Ale z těch baterek mám stejně strach, jsou to takové dva granáty a člověk neví, kdy to bouchne.
42 otestováno a stačí. bohužel šroub nevyhrál souboj s klackem.
Pořát to skáče. Přesunul jsem vše dopředu co to šlo a je to přesně naopak, zhoršilo se to.
Zkusím posun dozadu. Pak už jen flexi hřídel.
Pořát to skáče. Přesunul jsem vše dopředu co to šlo a je to přesně naopak, zhoršilo se to.
Zkusím posun dozadu. Pak už jen flexi hřídel.
Luďku,
omlouvám se s tím motorem jsem to přehnal. Ale chtěl jsi super raketu.
Vidím, že připravuješ nový model s flexy hřídelemi.
Jestli to bude ten tvůj " Riva -Tatraplán", tak bych ti radil upravit proti Rivě plány, ať máš aspoň trochu skluzový trup.
Grafické programy Ti nedělají problém.
- minimálně narovnat nebo špíše nepatrně rozšířit vodorysky, ať se nesbíhají k zádi - zrcadlu. lSbíhání vodorysek způsobuje přisátí a víření vody okolo boků trupu
-boky trupu v mírně pozitivním úhlu k hladině, ne jak u současné Rivy kdy se následkem negativního tvaru v zatáčkách zaryje do vody a působí jako kýl.
-mírně zvětřit úhel outorové hrany až k zrcadlu (loď bude sice o 1-1,5 vyšší, ale bude mít větší snahu vyjet na hladinu.
- zrcadlo rovné ne vypouklé ...opět má voda tendenci se za lodí zavírat.
- zrcadlo v negativním sklonu k hladině současný pozitivní úhel opět má tendenci "lepit" vodu na zrcadlo. v současnosti by
pomohla tak 10 mm odtrhová lišta.
-na dno od poloviny trupu nainstalovat 2 trojúhelníkové lišty (odpor vody se nezvětší ), nepůjde tak snadno do skluzových
zatáček a nebudou se vynořovat šrouby.
Ale to už vlastně není originál RIVA.
Ať tvoje lodě plují
omlouvám se s tím motorem jsem to přehnal. Ale chtěl jsi super raketu.
Vidím, že připravuješ nový model s flexy hřídelemi.
Jestli to bude ten tvůj " Riva -Tatraplán", tak bych ti radil upravit proti Rivě plány, ať máš aspoň trochu skluzový trup.
Grafické programy Ti nedělají problém.
- minimálně narovnat nebo špíše nepatrně rozšířit vodorysky, ať se nesbíhají k zádi - zrcadlu. lSbíhání vodorysek způsobuje přisátí a víření vody okolo boků trupu
-boky trupu v mírně pozitivním úhlu k hladině, ne jak u současné Rivy kdy se následkem negativního tvaru v zatáčkách zaryje do vody a působí jako kýl.
-mírně zvětřit úhel outorové hrany až k zrcadlu (loď bude sice o 1-1,5 vyšší, ale bude mít větší snahu vyjet na hladinu.
- zrcadlo rovné ne vypouklé ...opět má voda tendenci se za lodí zavírat.
- zrcadlo v negativním sklonu k hladině současný pozitivní úhel opět má tendenci "lepit" vodu na zrcadlo. v současnosti by
pomohla tak 10 mm odtrhová lišta.
-na dno od poloviny trupu nainstalovat 2 trojúhelníkové lišty (odpor vody se nezvětší ), nepůjde tak snadno do skluzových
zatáček a nebudou se vynořovat šrouby.
Ale to už vlastně není originál RIVA.
Ať tvoje lodě plují
Tak jsem taky pokročil ve stavbě.

Nadhera. Hned bych se taky pustil do stavby Rivy. Ale dnes jsem si vyzkousel plachetnici a jsem tomu velmi naklonen. Takze vymyslim co stavet. Artura, Rivu, nebo plachetnici.
Vypadá to dobře, čím lepíš dýhu? Já se na to právě chystám... Asi začnu od paluby. Lepíš každý pruh samostatně? Myslím ty světlé a tmavé pruhy.bohoš píše:Tak jsem taky pokročil ve stavbě.
Dneska jsme jí v Písku provětrali. Při maketové rychlosti jede předpisově, avšak při přidání plynu se ukazuje, že je přecijen příliš bytelná:bohoš píše:Tak jsem taky pokročil ve stavbě.

Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Dýhu jsem lepil Chemoprénem. Ty proužky na palubě, vždy 1.tenký a 1.široký najednou, epoxi 1200.Vypadá to dobře, čím lepíš dýhu? Já se na to právě chystám... Asi začnu od paluby. Lepíš každý pruh samostatně? Myslím ty světlé a tmavé pruhy.
Díky, epoxid jsem taky zkoušel ale dýhou prosakoval po zaschnutí, je to tl. 0,6mm.bohoš píše:Dýhu jsem lepil Chemoprénem. Ty proužky na palubě, vždy 1.tenký a 1.široký najednou, epoxi 1200.Vypadá to dobře, čím lepíš dýhu? Já se na to právě chystám... Asi začnu od paluby. Lepíš každý pruh samostatně? Myslím ty světlé a tmavé pruhy.
čím jsi proužky řezal? Já to dnes zkoušel několika způsoby a žádný nebyl to pravé. Řez lámacím nožem - dýha praskala po letech a ne v místě řezu, i když byl nůž nový - ostrý. Pak jsem dýhu přelepil z obou stran lepící páskou - to bylo o něco lepší. Zkoušel jsem i malou cirkulárku a pak ještě starou ořezáčku fotografií... Bohužel výsledek nic moc. Proužky nejsou ideálně rovné a tmelit to asi nepůjde když je tam přechod světlé a tmavé dýhy. Šířka tmavého pruhu mi vychází cca 5 mm a tenký 2mm.
Dýhu jsem řezal ulamovacím nožem, několikrát lehce naříznout.1981 píše:Díky, epoxid jsem taky zkoušel ale dýhou prosakoval po zaschnutí, je to tl. 0,6mm.bohoš píše:Dýhu jsem lepil Chemoprénem. Ty proužky na palubě, vždy 1.tenký a 1.široký najednou, epoxi 1200.Vypadá to dobře, čím lepíš dýhu? Já se na to právě chystám... Asi začnu od paluby. Lepíš každý pruh samostatně? Myslím ty světlé a tmavé pruhy.
čím jsi proužky řezal? Já to dnes zkoušel několika způsoby a žádný nebyl to pravé. Řez lámacím nožem - dýha praskala po letech a ne v místě řezu, i když byl nůž nový - ostrý. Pak jsem dýhu přelepil z obou stran lepící páskou - to bylo o něco lepší. Zkoušel jsem i malou cirkulárku a pak ještě starou ořezáčku fotografií... Bohužel výsledek nic moc. Proužky nejsou ideálně rovné a tmelit to asi nepůjde když je tam přechod světlé a tmavé dýhy. Šířka tmavého pruhu mi vychází cca 5 mm a tenký 2mm.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek