Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice třídy Footy - prostor pro reakce čtenářů

Vše, co se týká plachetnic třídy Footy, můžete probírat zde.
MB/RomanT

Re: Plachetnice třídy Footy - prostor pro reakce čtenářů

Příspěvek od MB/RomanT »

mohu potvrdit - opalek proti mé footy je rozdíl třídy.......potupně jsem si šel pro metrovku.....:-)
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
jersey.se

Příspěvek od jersey.se »

Tak jsem podlehl a začal taky stavět něco skladnějšího. A rovnou bych potřeboval poradit. Chlapi, nechal jsem si vytisknout plachty na tu tiskařskou folii - čím to lepíte? Děkuji velmi much.
Haituit, mereu, viata mea ca un trofeu,
Haituit, tarziu, nu conteaza mort sau viu
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Tiskařskou folii neznám, ale mylar jsem lepil oboustrannou lepící páskou a zesílení v rozích jsem dělal z pásky na opravu spinakru.
Plachty z Icarexu (polyester) jdou zas pěkně lepit UHU Porem i oboustrannou páskou.
jersey.se

Příspěvek od jersey.se »

Aha, díky! Zkusím asi UHU i oboustrannou pásku.
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Použil jsem na Icarex oboustrannou pásku - tu nejtenčí a drží bez problémů.
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Tak jsem taky jednoho Opálka vytvořil. Zatím ještě nebyl ve vodě, takže bez zkušeností s jízdou.
portal/img/gallery/673_1327134409.jpg
portal/img/gallery/673_1327134245.jpg
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Obrázek
Obrázek
jersey.se

Příspěvek od jersey.se »

Paráda! Doufám že někdy bude příležitost na poměření sil :). Moje loď by měla být registrována jako Footy; má trup dle vlastního návrhu, tak jsem mooc zvědavej. Ten právě laminuju, bude během příštího týdne snad hotový, pak budu lít olovo a tak. Plachty jsem převzal zase z Opalka zatím prakticky beze změn. Musím prostudovat pravidla, protože zatrím mi není úplně jasné, zda mohu mít dvojité kormidlo a jestli ta kormidla mohou být během měření s odpojeným táhlem přetočená o 90st...
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

i já jsem se nakazil ..... ale jdu trošku jiným směrem , sice se do bedny na footy vejde ale musí se mi i líbit ....
Obrázek
tu je sice bez plachty , ale zase s přídavným kýlem
Obrázek
ještě není hotové průhledné nastavení kormidla a osazena kosatka , také mi chybí servo pro ovládání plachet ale to už nebude taková dřina....
Trup je z balzy olaminován 3 vrstvy 20g tkaniny epoxem L285 stěžen a ráhna z bambusových grilšpejlí a opěry pro květiny, na plachtu padla hedvábná košile
.;)
nejde mi o soutěžní lod jen o plachetku na kterou se dá koukat i na poličce i na vodě.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jack

Příspěvek od Jack »

Petr - si skutočne iný a skutočne "pohledný". Pohledný - na prvom mieste. Bude radosť sa s tebou stretnúť "na vode".
PAS Trenčín
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

petr hájek píše:i já jsem se nakazil ..... ale jdu trošku jiným směrem , sice se do bedny na footy vejde ale musí se mi i líbit ....
portal/img/gallery/32_1327152480.jpg
tu je sice bez plachty , ale zase s přídavným kýlem
portal/img/gallery/32_1327152569.jpg
ještě není hotové průhledné nastavení kormidla a osazena kosatka , také mi chybí servo pro ovládání plachet ale to už nebude taková dřina....
Trup je z balzy olaminován 3 vrstvy 20g tkaniny epoxem L285 stěžen a ráhna z bambusových grilšpejlí a opěry pro květiny, na plachtu padla hedvábná košile
.;)
nejde mi o soutěžní lod jen o plachetku na kterou se dá koukat i na poličce i na vodě.
Zdravím, je krásná, ale po dlouholetých zkušenostech s plachtami, mám připomínku ke kýlu. Podle tvaru a plochy předpokládám, že plachetnička bude špatně řiditelná. Dlouhý kýl se projevuje horší ovladatelností i při daleko větších modelech. Já bych navrhl odnímatelný úzký s bombou. Nebude sice tak efektně vypadat, ale na vodě to není vidět. Odnímatelný proto, aby nekazil dojem na poličce, a lepší skladnost při dopravě.
A je To . . . .!
petr hájek

kýl je řešen jako výměnný a sejmutelný odšroubováním 2x M3 matice , budu s ním později laborovat , je to moje první zabroušení k plachetnicím takže se budu muset moc učit....
čochtan

Příspěvek od čochtan »

Ahoj, footyn je dost, co takhle vymyslet regatu, nikoho nebaví jezdit samotnému. Ujme se toho někdo. Footyny mám dvě "poměření sil" by bylo zajímavé.
nejhorší smrt, je smrt z vyděšení
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

čochtan píše:Ahoj, footyn je dost, co takhle vymyslet regatu, nikoho nebaví jezdit samotnému. Ujme se toho někdo. Footyny mám dvě "poměření sil" by bylo zajímavé.
Pokud vím, tak Ivoš, MB, Keba (a možná další) chodí prohánět plachetnice na Košík a snad chystají nové Opalky, takže se případně zkus domluvit s nimi. Výhoda Košíku je, že tam nějaké bójky ve vodě jsou skoro pořád, takže by to bylo bez práce...

Moje pořadatelské kapacity jsou ohledně volných víkendových termínů vesměs vyčerpané, takže v tomto směru si na triko žádnou akci, která by byla vyloženě pro malé plachetnice, vzít nehodlám a organizovat nějaké podvečerní ježdění ve všední den nemohu, pokud by místem konání nebyl písecký Šarlák.

(To se týká i případných soutěží pro RG-65, na které v okolí Prahy čeká Robert Jurka.)

P.S.: Nejvíce Footynkářů se motá kolem TT, takže se jako ideální k poměření sil hodí jejich akce, kde by se jistě 3 bójky snadno hodily někde stranou do vody a bylo by. Jenže tam na to mnohdy není čas, jak se každý druhý snaží startovat v co největším počtu týmů ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

tak ted už se jen naučit řídit
Obrázek
Obrázek
což jsem s plachtama vživotě nezkoušel......
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Ladous má pravdu, v Praze na Košíku se potkáváme v týdnu, pokud Roman s Kebou nezvolí metrovku tak pojezdíme s Opalky - snad ještě nejaké přibudou. Žádná velká organizace, stanovíme si startovní čáru, řekneme jaký trojúhelník jedeme a už běží odpočet času. Podle nálady a počasí si to zopakujeme... Ivoš
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Petře vypadá to skvěle. Asi se do toho taky pustím.
SH

Příspěvek od SH »

Netfinity píše:Petře vypadá to skvěle. Asi se do toho taky pustím.
to bys měl. Tři footyny už tu jsou a čtvrtá je před dokončením... Takže očekávám, že vyhlásíš regatu na těšínské přehradě...:)
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

No asi to tak dopadne. Jinak Svaťo kdybys chtěl plachtit tak na Těšínsku prý nějáká regata funguje. Tento rok se srazíme, tak klidně s footy dojeď.
SH

Příspěvek od SH »

OK.
Ale musíš o tom dát vědět stylem "...budeme jezdit.." a nikoliv "... jezdili jsme..." :-)

A taky se netrefit do termínů MP. I když uvažuji o tom, že bychom pojezdili i tam v době počítání výsledků a pod.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ááá, jak to tak čtu,tak máme dva dobrovolníky na rozhodčí, žádné nudění se na závodech. :D
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
SH

Příspěvek od SH »

Ty se hlásíš? To je dobře.
SH

Příspěvek od SH »

SH píše:OK.
Ale musíš o tom dát vědět stylem "...budeme jezdit.." a nikoliv "... jezdili jsme..." :-)

A taky se netrefit do termínů MP. I když uvažuji o tom, že bychom pojezdili i tam v době počítání výsledků a pod.
trochu oživení vlákna...

tak uběhly dva roky a na MP se regulérně jezdí footyny, na každé soutěži je 6 i více modelů, kromě Třince jsou už footy v Č.Těšíně, Třebíči, Písku, Štěchovicích (a i jinde, ale ti na soutěže nejezdí) , chystají se v Třešti, na Hukvaldech....

Informace o footy v ČR získáte na www.moravskypohar.cz/footy zatím je to skromné ale to podstatné tam snad je. Doufám,že o prázdninách se těm stránkám budu věnovat víc, než doteď.
Pokud by jste měli náměty a požadavky, co na ně umístit anebo vlastní příspěvky, tak sem s tím!
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Nahlížel jsem do pravidel a přece jen mi tam není něco jasné.
Je někde specifikováno oplachtění?
Někde jsem četl zmínku o maximální ploše, ladous v článku v RCR zase psal o maximálním průměru stěžně 6,3mm (a to v pravidlech také nevidím)...
Stěžeň může být jen jeden? René měl před časem nějakou "podivnost" ke zkoušení (nic ve zlém ;-) ...).
Je povoleno i něco jiného? Pevná plocha - myslím tím místo fólie třeba desku Depronu a pod.
Baví mě zkoušet, tak se ptám ;-)
SH

Příspěvek od SH »

Steve7 píše:Nahlížel jsem do pravidel a přece jen mi tam není něco jasné.
Je někde specifikováno oplachtění?
Někde jsem četl zmínku o maximální ploše, ladous v článku v RCR zase psal o maximálním průměru stěžně 6,3mm (a to v pravidlech také nevidím)...
Stěžeň může být jen jeden? René měl před časem nějakou "podivnost" ke zkoušení (nic ve zlém ;-) ...).
Je povoleno i něco jiného? Pevná plocha - myslím tím místo fólie třeba desku Depronu a pod.
Baví mě zkoušet, tak se ptám ;-)
Oplachtění specifikované není. Můžeš si na loď dát co je libo. Jediné omezení oplachtění je max. průměr čnělky 6.3mm Je to ve stavebních pravidlech
http://www.moravskypohar.cz/sites/defau ... 009_CZ.pdf

A také tak, jak dáš trup do měřícího boxu, musí v té poloze jít pohybovat takeláží v celém rozsahu pohybů.

O stěžni max 6.3 jsem byl taky doteď přesvědčen, ale po pečlivém přečtení pravidel vidím, že se to týká pouze čnělky. Pořád se člověk učí... (body F1 a F2)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Plachetnice třídy Footy“