Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vypínání regulátoru po výměně motorů

Zde rybáři mohou pokládat své dotazy ohledně zavážecích člunů či se chlubit vlastními konstrukcemi.
Odpovědět
Martinzl

Re: Vypínání regulátoru po výměně motorů

Příspěvek od Martinzl »

Ahoj všem,
mám takový problém. Jak už jsem tady psal mám postavenou zavážecí loďku ve které je tato sestava

2 x LiFe baterie tříčlánková (10,8V)
2 x střídavý motor RAY C2836/10
2 x regulátor Flycolor Boat ESC 50A BEC 5.5V/3A s reverzem

Vše fungovalo OK jen jsem chtěl loďku trochu zrychlit a tak jsem vyměnil motory za FOXY G2 C2808-1500.
Po výměně motorů se mi začaly oba regulátory vypínat a chovat nějak divně(rozběhnou se a pak se regl restartuje nebo jen tak cuknou a regl se restartuje). Před výměnou žádný problém a po výměně v podstatě nepoužitelné. Doporučené regulátory pro tyto motory jsou 40A což vyhovuje, tak vůbec nevím v čem by mohl být problém. Nemáte někdo nějakou radu? Vše zatím zkoušeno na sucho v dílně.
Díky všem předem za odpovědi.
Naposledy upravil(a) ladous dne stř zář 09, 2015 22:43, celkem upraveno 1 x.
micer

Příspěvek od micer »

No, stálo by za to upřesnit, jaké jsou ty LiFe akumulátory, ale budu předpokládat, že jsou dostatečně tvrdé a že to utáhnou, i když to není zdaleka jisté. Taky chybí parametry lodních vrtulí.

Klíčem je proud, změř si odběr proudu při rozběhu a samozřejmě ve vodě. Asi se budeš divit ... ale za to bude jasno.

C2836/10 má 880 ot/V a vnitřní odpor 0,107 ohm. Foxy C2808-1500 má 1500 ot/V a vnitřní odpor 0,040 ohm. Populárně řečeno, ten nový motor se snaží točit skoro 2x větší otáčky, ale předpokládám, že lodní vrtule zůstaly stejné. Tím ovšem od něj chceš (ve vodě budeš chtít) otáčky (a výkon), které vrtule neumožní a na které naprosto není stavěný (příliš nízké otáčky při velkém momentu). Účinnost jde do ..... a motor bere při rozběhu skoro zkratový proud - ostatně to už dokazuje na suchu tím, že ho ty regulátory nerozběhnou do stabilních otáček. Pokud by to regulátor zvládl (což je dobře, že nezvládne a vypne, aniž by shořel) odhadl bych rozběhový proud něco kolem 80 A každý motor.

Mají-li se použít motory C2808-1500, což jsou ve své podstatě motory laděné na podstatně (2x) vyšší otáčky ale také na podstatně menší moment, bude nutné použít lodní vrtule s výrazně menším průměrem (bohužel i méně účinné), nízkým stoupáním a dvoulisté. Jemným doladěním se možná dá dosáhnout toho, aby to chodilo stejně jako s původními motory nebo i trochu rychleji, ale je to přesně opačný směr, než vede k cíli.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

No jo no, tak mám dva motory do šuplíkové zásoby. Děkuji za poučení. Chápu tedy dobře, že čím je větší vnitřní odpor motor má, tím je menší rozběhový proud ? A nemohl by jsi doporučit nějaký vhodnější výkonnější motor do mé sestavy.
Děkuji
micer

Příspěvek od micer »

Většinou to tak je, i když přímá souvislost v tom být nemusí. Nejsem schopen navrhnout vhodnější motor pokud neznám režim, v kterém to se staršími motory funguje, přinejmenším typ a stav akumulátorů, charakteristiku motoru a proud za jízdy ve vodě. Celá sestava pohonu musí být jeden sladěný celek, nejde řešit jednotlivé části odděleně.
Obecně to směřuje na motor s větším průměrem (ale vešel by se?) a zvýšit napětí (přidat článek) (jde to?), ale je taky klidně možné, že by podstatně vyšší výkon a rychlost udělala jen výměna lodních vrtulí za vhodnější. Neumím věštit.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Díky za reakci a pokusím se odpovědět.

1) Baterie jsou LiFePo4 spojené tři články s kapacitou 10 Ah na článek v každém plováku jeden pack.
2) zvětšit průměr motoru by šel ale přidat článek už ne - jsou dost těžký (307g jeden)
3) aku články jsou skoro nepoužité - nové
4) nevím co myslíš charakteristiku motoru a proudu jízdy ve vodě ????
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Martinzl píše:4) nevím co myslíš charakteristiku motoru a proudu jízdy ve vodě ????
Tím je zjednodušeně řečeno myšleno, při jakých rychlostech jízdy/otáčkách odebírá motor jaký proud.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

No to jsem si myslel ale na tohle odpovědět nemůžu, protože jsem ty nové motory přidělal v dílně a zkoušel na sucho bez vrtulí.
Proudově to změřené zatím nemá - teprve včera jsem si objednal měřák.
burun

Příspěvek od burun »

pro Martinzl,
-díval jsem se na tvou stavbu zavážecí lodě a zjistil jsem, že máš držáky motoru udělány tak, že blokují plynulému přitékání vody í ke šroubům ...( předpokládal jsem, že je uděláš podle Petra Hájka , jako azipody ), při použití šroubů s vyššími otáčkami, dosáhneš pouze většího víření vody za přepážkou = držákem motoru.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Nevím, o jakých azipodech od Petra mluvíš ale to uložení jsem udělal přesně podle jednoho jeho modelu.
Nicméně momentálně jsem u loďky vyměnil motory C2836/10 880kV za D2836 /8 1100kV (mají jen zadní uložení, tak že je lodní šroub trochu dál od držáku) a lodní šrouby dvou listy 50mm za 65mm. Musím říct, že mě překvapila ta změna v rychlosti. původně jela loď 3,7 km/h a teď 5,2 km/h což je super ale:
asi se čtenář zasměje ale pokud jede loď na "plný plyn" zvedá se jí předek tak, že lodní šrouby ztrácejí tah :-). Tahle sestava tu loď zvedne natolik, že je polovina plováků ve vzduchu. Vím, řeknete mi, ať zatížím předek ale loď je vyvážená (tedy předpokládám, že by měla být vodorovně s hladinou) tak už do ní nechci dávat žádné závaží. Vím že mi namítnete ať nejezdím na plný plyn ale proč nevyužít ten výkon když jezdím na řece proti proudu. Možná bych měl nějak naklopit hřídel ???? Měl by někdo nějakou radu?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

teoreticky by to trošku pomohlo ale né moc je to spíše dáno trupem lodi si myslím prostě pokud jde do kluzu nasává si moc vzduchu do vrtulí.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
sir_arasid

Příspěvek od sir_arasid »

Zdravíčko vespolek,
mám podobný problém-při rozběhu se mi restartují regulátory.
Mám dva LiFe články jak zde někdo doporučoval

http://eskutr.cz/cs/wina/270-wina-lifep ... uzdro.html

potom dva motory

http://www.aliexpress.com/item/F05093-3 ... 79910d2d98

a regulátory 30A hobbyking

Když připojím 3s LiPo baterii která má myslim 11V tak motory běhají uplně v pohodě.
Myslíte že by pomohlo koupit ještě 2 články těch baterií které tam teď mám?
Nebo jsou ty články nevhodné?Přecijen stojí 700kč jeden tak bych je nerad přikoupil a zjistil že to stejně nefunguje...
Děkuji za odpověď
micer

Příspěvek od micer »

Ty regulátory jsou dělané na nejméně 2 Li-pol (modelářské), což jsou články podstatně tvrdší než LiFe pro elektrokola - při rozběhu jim víc klesne napětí a kolem 5 V už ten regulátor asi chodit nebude (a nedivím se mu). K tomu mají LiFe menší napětí.
Bylo by zajímavé zkusit, co to udělá při napájení z dvoučlánku Li-pol, odhaduji, že při částečně vybitém stavu by to už vypadávalo při rozběhu taky. Pro spolehlivý chod by mělo stačit přidat jeden článek LiFe.
sir_arasid

Příspěvek od sir_arasid »

Děkuji,přikoupím dva články :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zavážecí čluny pro rybáře“