Ahoj
nejsem modelář ale chci si postvit lodičku (ULTIMATE BAITCRUISER-napodobeninu http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=543100) stavba lode jako takove je pro me docela v pohode (jen moje predstava je v pohode ale netuším co si na to vše mam koupit po stránce elktronický. Chapu že mi tu začnete řikatže si mám koupit loďku už hotovou, ale to z ní nebudu tak nadšenej jako když si ji vyrobím a bude aspon trochu fungovat. Díky za podporu a za radu.
PS: Všem vam hrozně fandím je to krásnej koníček.
Pokud poté nebudeš něčemu rozumnět, tak napiš a vysvětlíme, ale myslím, že je to popsáno vyčerpávajícím způsobem.
Navíc pokud se nepletu, tak je zde na DF vlákno se zavážecí lodí. Zkus ho najít a prostudovat také, je tam několik rad jak postupovat při návrhu trupu a čemu se vyvarovat...
Ač se považuji za modeláře,přihlásil jsem se do místního spolku rybářů s tím, že si občas půjdu uklidnit nervy na ryby a už jsem se těšil, jak si postavím zavážecí lodičku.Docela mně překvapil fakt, že je to zakázané.
Pepa Darvaš píše:Ač se považuji za modeláře,přihlásil jsem se do místního spolku rybářů s tím, že si občas půjdu uklidnit nervy na ryby a už jsem se těšil, jak si postavím zavážecí lodičku.Docela mně překvapil fakt, že je to zakázané.
Pepa Darvaš píše:Ač se považuji za modeláře,přihlásil jsem se do místního spolku rybářů s tím, že si občas půjdu uklidnit nervy na ryby a už jsem se těšil, jak si postavím zavážecí lodičku.Docela mně překvapil fakt, že je to zakázané.
Zakázané?Kde se o tom píše?
Nevím jak na Moravě, ale Český rybářský svaz na většině revírů navážení krmiva lodí zakazuje, dokonce i tam, kde je povolen rybolov z lodě! Otázkou je, jak by se to řešilo s modelem ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
tyto články už mám prostudované ale jsou už dost stare a tak si myslím že jsou už na trhu nové věci ktere by se dali lépe využít.
Od loďky čekam:
dosah min 300m
dva motory které budou řídit směr dopředu, dozadu, doprava a doleva
dva ''elektromagnety'' nebo jak to mám nazvat na otevření dvou komor pro otevření násipek s krmení
dva ''elektromagnety'' na odjištení háčku
osvětlení dvě bilé světla vepředu, dvě červené vzadu a na každé straně jedno modré
a pokud je to nějak možné tak včasnou signalizaci vybíjejících baterii
Tak to je zhruba, vše ale ted potřebuji přesně vědět co koupit a jak to mam nazvat v obchode aby jsem
nebyl za blbce před prodavačem ktery nebude tušit co chcu.
pokud by se někdo objetoval a udělal seznam ve stylu
je to jen přiklad 2x motor: PERMAX 600 7.2V - (http://www.hobbyeshop.cz/inshop/elektro ... -7-2v.html) asi bude potřeba motor s převodovkou 2x akumulator: EMAX Power LiPol 800mAh 2S1P 7,4V 20C/16A - (http://www.hobbyeshop.cz/inshop/akumulatory/lipol-emax-power/id-SLIE-BCX-2S+emax-power-lipol-800mah-2s1p-7-4v-20c-16a.html
v podstatě úplně vše co budu potřebovat
díky moc za pomoc
Popsal jsi to dobře ale ten základ tu není. Bylo by potřeba ještě vědět jak má být loď velká (přibližná délka a šířka - s ohledem na přepravní možnosti) a kolik má ta loď uvést krmení.
Ty články jsou sice starší ale konstrukce lodi je pořád stejná. Co se mění jsou nějaké novinky v elektrovýbavě, ale to se dá dořešit.
Motory závisí na velikosti lodi (výtklaku) a tvaru trupu (odporu vody při plavbě), totéž platí o převodovce, šroubech, regulátoru, bateriích... Podle motoru se musí vybrat pohonné baterie, podle max proudu, který může protéct motory zase regulátor a šroub tak aby motor běžel v optimálních otáčkách a vykonu.
Co se týká dosahu 300m. Myslím že většina vysílačů to zvládne, pokud chceš mít jistotu (a nezáleží ti na ceně, můžeš zkusit i nějaký vysílač v pásmu 2,4 GHz, jinak stačí i 40 MHz). Navíc na tuto vzdálenost bude již loď velmi špatně viditelná bez dalekohledu a směr jízdy téměř nerozeznatelný...
Světla. Pominu-li, že navrhované osvětlení neodpovídá osvětlení lodí, stačí koupit vysoce svítive diody, nebo žárovky a zapojení již snad nebude problém.
A konečně elektromagnety. celkem zajímavá myšlenka, ale byl bych opatrný, protože vytvářejí silné el. mag rušení v okolí, které může rušit vysílač a tím PODSTATNĚ zkrátit dosah vysílače a znemožnit ovládání lodi. Myslím, že jednodušší bude použít serva, nebo pomocné motory, který vytáhnou závlačku a návnada svoji vahou spadne do vody...
Takže napiš požadovanou velikost lodi a množství nákladu a pak můžeme radit dál...
Rozměry loďky jsou cca 70x50cm, stači když uveze 1kg naklad mam v planu stavět todku
ULTIMATE BAITCRUISER je krásně popsaná na těchto stránkách http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=543100
Ahoj, tak jsem si precetl co planujes,ale podle meho se vydavas uplne spatnym smerem, tim nemyslim ze by si si musel koupit hotovy vyrobek
1. Chces pouzit motory PERMAX které toci 17600 otacek, coz je pro tebe zbytecne moc. Bud z toho budes mit velice spatne ovladatelneho rychlika nebo musis pouzit prevodovku, coz je pro tebe zbytecne dalsi mozny zdroj poruch a navíc hluku. Mnohem lepsi je pouzit nejaky pomalobezny vhodny motor na primo, napriklad POWER 755/40, 5600 ot. ale je na 12V
2. Chces pouzit lipoly. Skvela volba,ale pises ze nejsi modelar. jak se o takove baterky chces starat bez slusne nabijecky? Nabijecka je pro tebe uplne zbytecna investice. Lipoly které si si vybral mají 20C, to nemas sanci v zavazeci lodicce vyuzit. Není pro tebe jednodussi pouzit Pb akumulatory? Nabijes je i tou nejlevnejsi nabijeckou z Lidlu za par korun ci jakoukoliv auto ci moto nabijeckou, podle toho zda chces 6V ci 12V a vydrzi ti hooooodne dlouho. pokud ne olovo a mas nabijecku ci te netrapi cena, tak rozhodne nejake NiCd. Pokud vyberes spravne, tak jsou to neznicitelne baterky a pro tve ucely kdy tva lodka bude celou zimu stat nekde na policce mnohem vhodnejsi, protože se o ne nemusis starat, staci je vybit. Pokud chces pouzit 2 motory jako v predloze (lod bude daleko lepe ovladatelna) tak ji 800mAh lipoly dlouho neutahnou . nevyhodou Pb je vaha ( v tomhle pripade te netrapi) a dlouha doba nabijeni cca 10 hodin. Vyhodou je cena, a jsou rozhodne baterky které proste staci dobit a jsou bezudrzbove. NiCd mají vyhodu ze si je muzes sestavit jak chces, mnohem nizsi vaha, dobijes je nabijeckou za cca 1h i přes baterku z auta když bude třeba,ale zase to chce nabijecku. Mimochodem ten predstavovany BAITCRUISER jezdi na Pb baterii podle fotek.
3. Zkus si spocitat vytlak te tve lodicky a budes nejspis prekvapen. Nepujde tam o nejaka deka ale o kila a při tvych rozmerech o hodne kil i když je to katamaran. A pokud nebude dost ponoreny po vysypani navnady, tak se stane docela neovladatelny.
4. Pokud zvolis nejaky slusny regulator otacek tak nejakou vybijeci diodu nemusis starat. Lze nastavit do jake miry se vybiji baterie a pak se omezi provoz a bohate ti to staci na dojeti ke brehu. Ja například pouzivam Dsys a ten to splni bez problemu
5. Elektormagnety jsou opravdu spatne reseni jak psal ivvo. Zavlacka a servo udelaji tu samou praci mnohem elegantneji a nemas dalsi zdroj problemu
6. Nevsiml jsem si ze by BAITCRUISER mel kormidlo a nejspis se ridi jen zmenou otacek sroubu. Da se to udelat pomoci programu na slusne vysilacce ( cca 4 000 a vyse),ale pak potrebujes dva regulatory a nebo lze dokoupit mix který to bude delat za vysilacku ( cca 250,- kc) a tam ti staci jen jeden. Ma to proti kormidlum sve vyhody,ale i nevyhody, jako ostatne vsechno.
7. Vysilacka musí byt rozhodne na 40 MHz frekvenci, nenech si vnutit nikde 35MHz na te smi byt jen letadla at ti rika prodavac co chce, ze je to jedno. NENÍ. Vetsina vysilacek v obchode bude na 35 MHz. Je to podle generalni licence a do prusvihu se dostanes raz dva. Lode smi jezdit jen na frekvenci 40Mhz nebo 27 Mhz,ale tam je kazda cinska hracka a muzes mit velke problemy s rusenim. Muzes pouzit i frekvenci 2,4Ghz, coz je nejelegantnejsi reseni, nebudes mit zadne problemy s rusenim,ale cena je trochu nekde jinde. Podle vysilace si musis vybrat odpovidajici prijimac
Vůbec te od toho neodrazuju,ale musis si to vse dopredu rozmyslet nez zacnes stavet, protože pri staveni uz je docela pozde a znacne se ti to prodrazi. Kuuurna ja jsem se zase rozkecal
nex píše:Ahoj, tak jsem si precetl co planujes,ale podle meho se vydavas uplne spatnym smerem, tim nemyslim ze by si si musel koupit hotovy vyrobek
...........
Ještě dodám k nexovi, nexi zajímalo by mě jak chceš řídit otáčky 2 motorů přes jeden regl asynchroně , tj. pomocí mixu, podle toho jak píšeš. Podle mě to nejde.
to pepeee: odkud jsi ?
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
nex píše:Ahoj, tak jsem si precetl co planujes,ale podle meho se vydavas uplne spatnym smerem, tim nemyslim ze by si si musel koupit hotovy vyrobek
...........
Ještě dodám k nexovi, nexi zajímalo by mě jak chceš řídit otáčky 2 motorů přes jeden regl asynchroně , tj. pomocí mixu, podle toho jak píšeš. Podle mě to nejde.
nám v takové lodi motory dva paraelně řízené z jedné oboustranné regulace.abych mohl loď těmito motory i řídit mám tam servo na kterém je obvod který rozepíná některý z motoru od regulátoru,zastaví se na tu stranu zatočím....nevýhodou je že dá dost práce donutit loď jezdit rovně ale jde to...
...........
nojby je to blbe napsane, proste mi hlava myslela rychleji nez mi to psalo, jasne ze ten mix za 250 kc supluje vysilacku ktera mixy neumi a musis tam mit dva stejne dva regly. prave bidovu zavazeci lod jsem mel na mysli kdyz jsem psal ze to lze vyresit i bez mixu na pocitacovem vysilaci. ukazoval nam zavazeci lod v otrokovicich a vypadala velice luxusne. ta to mela vyreseno jinak,ale jde o profi vyrobek i kdyz cena je velice prizniva. priznam se, ze byt rybar a nemit zadne vybaveni na modelarinu, tak se do toho nepoustim a radej ji od bidy za ty penize koupim. ale treba se objevi novy lodni modelar, takze pepe jen z vesela do stavby. prijde te to draz,ale te zabavy co si uzijes ;-)
nex - to co jsem uvedl jako motor a aku. byl jen příklad. Chtěl jsem tím ukázat jakou formou bych si představoval seznam věcí které mám koupit (i s adresou na e-shop)
Jsem z Medlic okres Znojmo ale nakupovat bych musel do Brna.
Cena teto lodičky se pohybuje cca kolem 20 000kč což je na me moc a co jsem se tak dočetl a dozvěděl da se to postvit za cca 5 000kč ale to se třeba hodně pletu.(mam v plánu nějaky věci koupit i z bazaru)
Určitě se pouštím do boje s neskušeností a neznalostí ale ja jsem kluk odvážnej
Pokud máte někdo něco co by se mi hodilo na prodej tak to třeba koupím.
pepeee píše:nex - to co jsem uvedl jako motor a aku. byl jen příklad. Chtěl jsem tím ukázat jakou formou bych si představoval seznam věcí které mám koupit (i s adresou na e-shop)
Jsem z Medlic okres Znojmo ale nakupovat bych musel do Brna.
Cena teto lodičky se pohybuje cca kolem 20 000kč což je na me moc a co jsem se tak dočetl a dozvěděl da se to postvit za cca 5 000kč ale to se třeba hodně pletu.(mam v plánu nějaky věci koupit i z bazaru)
Určitě se pouštím do boje s neskušeností a neznalostí ale ja jsem kluk odvážnej
Pokud máte někdo něco co by se mi hodilo na prodej tak to třeba koupím.
pepe co modelar to nazor, neni nejaky universalni zpusob jak postavit lod, stejne jako neni universalni navnada na ryby. jj za 5000 ji postavis,ale lod a zbytek uz ne. jednou jsem to pocital pro brachu a pod 7000 jsem se proste pri pouziti nejlevnejsich komponent proste nedostal. pokud vim tak bida ma zavazeci lod v nabidce neco kolem 7 000,- kc v kvalite na kterou se vetsina lidi nema sanci dostat. takze pokud chces stavet a bavi te to smele do toho. ve chvili kdy ti nekdo napise soupis tohle si kup, tak ti 10 jinych napise to je blbost, proto jsem ti tam psal jen obecna pravidla, ktera proste plati vzdy a konecne rozhodnuti je jen na tobe
Karlík píše:Pavel Gregor prodává zavážecí loďku za 4000 kč bez rádia . Stačí dvoukanál. Za ty peníze to doma neuděláš i kdyby ses rozkrájel! A je to vyzkoušené!
ehm tak v tomhle bode bych si dovolil nesouhlasit,na zavazeci lodku potrebujes minimalne 3 kanaly pokud budes mit jen jeden motor a nebo je nebudes mixovat. jinak si moc neumim predstavit jak chces vysypat navnadu pri pouziti dvojkanalove vysilacky
poziční světla nebudou nic moc,spíše použít na vrcholu modelu zábleskovou výbojku,tak jak bliká maják,
dva motory a jeden reg,snáž se to řídí kormidlem kde v koncových polohách vychýlení kormidla jsou spínače které vypnou jeden šroub nebo sníží přes odpor jeho otáčky,mám to vyzkoušené a jezdí se s tím hezky,plynulé zatáčky,nebo obrat na jednom metru.
jde to i bez regulátoru,není důvod měnit rychlost...
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Nexi, na zavezení stačí jeden motor.Na spuštění šroubovice , která otevře zásobník , postačí trim kormidla ,druhý trim uvolní háček. Koncový mikrospínač zastavý motor šroubovice háčku , nebo zásobníku.
tak to je presne to o cem jsem mluvil pepee ;-) panove uvedomte si ze on neni modelar a hleda jednoducha reseni. pri nejlepsi vuli bych si tyhle "nouzovky" do lode nedal ani omylem. oba vas jako modelare uznavam,ale sorry, dnes jsou urcite postupy nekde jinde nez abych byl nucen hledat nejakou ojebavku. 4 - 6 kanalova souprava neni zase tak draha a jedno servo,zavlacku zvladne kazdy. proc to delat jednoduse, kdyz to lze slozite.
Karlík píše:Nexi, na zavezení stačí jeden motor.Na spuštění šroubovice , která otevře zásobník , postačí trim kormidla ,druhý trim uvolní háček. Koncový mikrospínač zastavý motor šroubovice háčku , nebo zásobníku.
Pokud vím tak původní zadáním byla loď typu katamaran se 2 motory, dva zásobníky a 4 elektromagnety, takže na 2 kanály to jde, ale rozhodně ne to co bylo požadováno.
Jak napsal nex, takovou loď nabízí Bíďa (http://www.satria.cz/, bohužel stále nefunguje e-shop) za cca 7000 včetně rádia. Ta loď je plně funkční a byla zkoušena v Otrokovicích na Víkendu s TT... Myslím, že je to v tuto chvíli nejednodušší řešení...
Merrimack Miloš píše:poziční světla nebudou nic moc,spíše použít na vrcholu modelu zábleskovou výbojku,tak jak bliká maják,
dva motory a jeden reg,snáž se to řídí kormidlem kde v koncových polohách vychýlení kormidla jsou spínače které vypnou jeden šroub nebo sníží přes odpor jeho otáčky,mám to vyzkoušené a jezdí se s tím hezky,plynulé zatáčky,nebo obrat na jednom metru.
jde to i bez regulátoru,není důvod měnit rychlost...
proč by poziční světla měla být nic moc? dělal jsem na dětský tábor pro noční hry několik orientačních světel. Každé byla jen jedna standartní LED dioda napájená 2 tužkovmi bateriemi a byla vidět min. na 250m (osobně jsem to zkoušel). Pokud na tu loď dá vysoce svítivé diody tak bude vidět ještě lépe. Pokud tam dá zábleskovou výbojku, bude vidět loď ale rozhodně nepozná jakým směrem pluje.
Zavazacia lod bude moja dalsia stavba, ked dokoncim moju sea star podla mojich predstav.
Vedeli by ste mi poradit, kde najdem navod na zavazaciu lod, co najjednoduchsiu, s jednou komorou na krmivo, a aby sa dal aj hacik s navnadou odviezt.
Hlavne ma zaujima ako je vyriesena ta komora a ovladanie na krmivo. Ale radsej by som kompletny navod na stavbu.