Zdravím všechny!
Za svoji krátkou modelářskou karieru jsem postupně nashromáždil více než 20 ks NiCd a NiMh článků, velikosti AA a AAA. Přestože jsem si je očísloval /po párech/ a různě třídil na nabité a vybité, časem jsem úplně ztratil přehled a mám obavy, že jsou všechny v různém stadiu nabití, či vybití a vím, že to pro ně není dobře.
Nevíte někdo o nějaké jednoduché a levné zkoušečce, nebo měřáku, kde bych s jistotou změřil / při zátěži/, zda je jednotlivý článek nabitý, nebo vybitý. Je mi jedno zda se bude jednat o amatérské řešení, nebo o komerční výrobek.
Standa
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
zkoušečka AA - AAA akumulátorů
Re: zkoušečka AA - AAA akumulátorů
http://www.fulgurbattman.cz/obchod.phtm ... zbozi=6597Standa píše:Zdravím všechny!
Za svoji krátkou modelářskou karieru jsem postupně nashromáždil více než 20 ks NiCd a NiMh článků, velikosti AA a AAA. Přestože jsem si je očísloval /po párech/ a různě třídil na nabité a vybité, časem jsem úplně ztratil přehled a mám obavy, že jsou všechny v různém stadiu nabití, či vybití a vím, že to pro ně není dobře.
Nevíte někdo o nějaké jednoduché a levné zkoušečce, nebo měřáku, kde bych s jistotou změřil / při zátěži/, zda je jednotlivý článek nabitý, nebo vybitý. Je mi jedno zda se bude jednat o amatérské řešení, nebo o komerční výrobek.
Standa
- Šiška Roman
Na stránkách Michala Černého http://www.micer.wz.cz/ je zapojení voltmetru s potlačenou nulou.Podobné zapojení jsem si zhotovil také,jen jsem přidal zatěžovácí odpory a měřím baterii naprázdno a po stisknutí tlačítka i při zátěži.Přepínačem volím velikost zatěžovacího odporu,který musí být výkonově dimenzován na určitou zátěž.Na voltmetru je vydět pokles napětí při zátěži.
portal/img/gallery/53_1175859333.jpg
portal/img/gallery/53_1175859461.jpg
portal/img/gallery/53_1175859540.jpg
portal/img/gallery/53_1175859333.jpg
portal/img/gallery/53_1175859461.jpg
portal/img/gallery/53_1175859540.jpg
Díky za rady, druhá se mi líbí trochu víc. Můžu vědět, jak velké jsou ty odpory?
- Šiška Roman
Velikost nebo hodnota odporu?
Pro proud 60mA=25 ohmu 0,6W
150mA=10 ohmu 0,6W
300mA=5 ohmu 0,6W
500mA=3 ohmy 1W
Pro proud 60mA=25 ohmu 0,6W
150mA=10 ohmu 0,6W
300mA=5 ohmu 0,6W
500mA=3 ohmy 1W
-