Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nový krystal

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Surikati

Re: Nový krystal

Příspěvek od Surikati »

Jelikož jsem elektronický analfabet, prosím vás někoho o radu.
Bude pracovat 4 kanálový přijímač Graupner B4 SSM - 40B s mým 6 kanálovým vysílačem Optic 6 a jaký krystal si musím zakoupit (CH 52, 40,685).
Předem velice děkuji. :PPetr
.. Vždy ve střehu !
Ante

Příspěvek od Ante »

co jsem koukal tak B4 má AM modulaci Optic má FM modulaci tak by to fungovat nemělo.
Krystal musí být vždy pro ten který typ. Takže pro Optic krystal pro Hitec, pro přijímač podle výrobce a ještě se liší pro jednoduché a dvojí směšování je na něm napsáno singl nebo dual conversion.
bida

Příspěvek od bida »

Surikati píše:Jelikož jsem elektronický analfabet, prosím vás někoho o radu.
Bude pracovat 4 kanálový přijímač Graupner B4 SSM - 40B s mým 6 kanálovým vysílačem Optic 6 a jaký krystal si musím zakoupit (CH 52, 40,685).
Předem velice děkuji. :PPetr
jak říká Ante,jen upřesním že to opravdu nebude fungovat,na to potřebuješ příjímač s modulací FM.Jaký zvolit je na jeho použití....na co jej máš?
Surikati

Příspěvek od Surikati »

Já jej vlastně nepotřebuju, jenom ho mám navíc (toho Graupnera) - a s mým krystalem nefungoval. Tak jsem potřeboval vědět, jestli se mám pokoušet shánět nový krystal, nebo ho odložit.
Děkuji za radu, ale když jsme u toho, mohu provozovat na jednom vysílači dva přijímače, s rozdílnou frekvencí ? Myslím samozřejmě provozovat každý zvlášť (Např. když bude jedna z frekvencí už obsazená) P.
.. Vždy ve střehu !
Ante

Příspěvek od Ante »

Pokud myslíš frekvencí 40 Mhz a 35Mhz tak ne, pokud jen jiný kanál v rámci pásma 40 nebo 35 tak ano, musíš vyměnit krystal v přijimači a vysílači pro ten který kanál.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Ante píše:Pokud myslíš frekvencí 40 Mhz a 35Mhz tak ne, pokud jen jiný kanál v rámci pásma 40 nebo 35 tak ano, musíš vyměnit krystal v přijimači a vysílači pro ten který kanál.
Výhodné je koupit dva stejné přijímačové krystaly tady místo 4 ks jen 3ks. Odpadá pro sklerotiky opomenutí výměny krystalu v modelu tím jeho nefunkčnost, což se občas povede.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Přidám otázku abych oživil tuto diskuzi. Jsem začátečník, ne analfabet (číst i psát umím). Dnes jsem koupil funglovku Hitec Optic 6 s přijímačem Hitec HFD-08RD. Protože do stavěného rychlíka mi přijde zbytečné dávat 8mi kanál jsem před chvílí zakoupil na modelbazar.cz přijímače HITEC HFS 03 M a Nosram - 3 kanál což mi počtem kanálů dostačuje. A otázka. Přijímače jsou osazeny stejným krystalem (frekvenčně). Předpokládám, že s jednoduchým směšováním (aspoň HFS 03 M je tak stavěný). Stačí mi do vysílače zakoupit vysílačový krystal s jednoduchým směšováním a stejnou frekvencí (kanálem) ? Bude pak přijímač-vysílač fungovat ?
Díky za osvětu
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Do vysílače neexistuje krystal pro dvljí směšování, to je pouze záležitost přijímačů. Pokud má ten nový přijímač stejný kanál jako tvůj starý vysílač, tak to bude fungovat.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Díky za info..můj optic má teď v sobě CH92, 40.985 a ty přijímače jsou oba "90. kanál 40.965 FM 40". Přijde mi výhodnější "naladit" vysílač na přijímače. Nebo se snad pletu ? Apropo.. v návodu mě upozorňují na to, abych si jak model tak anténu vysílače označil vlaječkou s číslem kanálu a frekvencí. Předpokládal jsem, že mi k těm kanálům co jsem v soupravě dostal takovou vlaječku dodají..chyba lávky..dají se někde vlaječky na anténu vysílače zakoupit a nebo je to každého homemade ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Vlaječky jsou homemade nebo clubmade. Na modelářských setkáních Mo-na-ka se místo nich používají kolíčky.
Označení není nutnost, mimo soutěže jsem ho spíš neviděl...

Radek
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Díky za vysvětlení..co já s lodičkou..?? prostě když tak napálím do břehu ale nerad bych někomu sundal nějaký éro za desítky tisíc a miliony vteřin práce....jak daleko vlastně ten signál "doprskne" ?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

JuraSach píše:Díky za vysvětlení..co já s lodičkou..?? prostě když tak napálím do břehu ale nerad bych někomu sundal nějaký éro za desítky tisíc a miliony vteřin práce....jak daleko vlastně ten signál "doprskne" ?
Ten signál z vysílače má dosah okolo kilometru u země.

Jinak chválím, že ta sada obsahuje i poučení o bezpečném chování. Jinak ten štítek tam rozhodně mít nemusíš, ale když se Tě někdo zeptá, jaký používáš kanál, tak bys měl být chopněý odpovědět.

Nejhorší jsou ti, co sice mají cedulku jako kráva, ale při změně krystalu jí zapomenou vyměnit. To je potom o malér zaděláno.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Skoro bych řekl, že letadla jako krávy by měly létat na 35Mhz.Dále bych si dovolil trošku polemizovat i tím pozemním signálem ,ve vzduchu bych řekl ,dokud je to vidět ,ale na zemi snad 300-400 m.Cedulku si můžeš udělat sám.Stačí zakoupit v papírnictví ,nebo nechat si je na plotru vyříznout písmena a čísla a nalepit na kouisek PSH ,přivázat na šňůrku .
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Práporek si vyrobím sám, když vím, že ho nikde nějaký ofic nekoupím....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jestli nejsi limitován penězi, tak místo krystalu do vysílače kup syntézu. mám ji na optica, stála mě cca 1400 Kč a na ní můžeš naladit jakýkoliv kanál. takže když potom koupíš další přijímač s jiným kanálem, jen přeladíš a nemusíš kupovat další krystal do vysílače.
nevím kolik je ta cena teď ale spíš bude nižší
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tak dneska stojí 999 Kč http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/100 ... 40mhz.aspx

krystal stojí 150 Kč takže to je cena zhruba 6 krystalů...
Obrázek
NeJaToD team
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jsem limitován penězi..začínám..chybí mi cokoliv na co si vzpomenete..mám dva drahé koníčky..počítače a kaprařinu...a jen jeden plat..raději (prozatím) půjdu do krystalů..kdybych něco měnil tak půjdu do 2.4.GHz...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

taky dobrá volba... modul pro optica na 2,4GHz existuje taky... používá ho nex a je spokojený. jen ty příjímače se musí koupit znova
Obrázek
NeJaToD team
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

A serva jsou stejná ? tedy šli by použít serva současná k přijímači spectrum 2,4 GHz ????
Nalim

Příspěvek od Nalim »

JuraSach píše:A serva jsou stejná ? tedy šli by použít serva současná k přijímači spectrum 2,4 GHz ????
ahoj serva jsou dělená pouze podle velikosti(síly tahu)Pro lodičky použij jakékoliv velikosti "standart"já používám třeba tyto za solidní cenu http://www.jr-models.cz/index.php?&desk ... ail&id=132
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

O velikosti má jasno (a prej, že na velikosti nezáleží...kecy..záleží a moc..) ale šlo mi o to jestli standardní servo bude rozumět tomu co ze sebe vyprodukuje přijímač spectrum..nebo jsou signály na výstupu stejné ?
Nalim

Příspěvek od Nalim »

JuraSach píše:O velikosti má jasno (a prej, že na velikosti nezáleží...kecy..záleží a moc..) ale šlo mi o to jestli standardní servo bude rozumět tomu co ze sebe vyprodukuje přijímač spectrum..nebo jsou signály na výstupu stejné ?
Jasně výstupní signál pro servo je stejný ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“