Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC souprava a plachetnice

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Severan

Re: RC souprava a plachetnice

Příspěvek od Severan »

Vzhledem k to mu, že se chystám stavět plachetnici a mám nějaké peníze, tak potřebuji poradit s koupí RC soupravy (s volantovkou, kterou vlastním, asi moc ovládat nepůjde). Jedná se mě o ovládání vratiplachty, 2 kosatek a stěhovky + kormidlo (evetuelně dvou ráhnových plachet).

Díky Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Boříku,promiň naivní dotaz pro dnešní dobu už jen RC začátečníka: :oops: Co je to Nautic modul,mohl by jsi to nějak rozvést?Mám vážné obavy,že každý výrobce a hlavně prodejce dodá tzv.to nejvhodnější,avšak zapomenou dodat,že k plně fční i 8kanálovce je třeba spoustu dalších modulů,takže výsledná cena vysílačky v plné palbě vyjde jako nejdražší model. :evil: :x
Severan

Příspěvek od Severan »

Pro Boříka. Co bys doporučil za pultovku a na jakých cenách začínají slušné.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Futaba vypadala dobře-dal jsem na doporučení odborníka-mám F 14 Navy,takže Nautic modul- na rozšíření na ev.36kanálů=8.500 :? :? :? :? :twisted: :cry: + zdvojený knipl plynu(ale to je velmi dobrá věc) 3.500.Takže by mě zajímaly tebou uvedené levné verze-netrvám na originále 8) Jak je řešit.Děkuji :)
Severan

Příspěvek od Severan »

Futaba vypadala dobře-dal jsem na doporučení odborníka-mám F 14 Navy,takže Nautic modul... :)
Mám dotaz, nemáš k ní náhodou manuál v elektronické podobě? kolik má aktivních funkcí v základu?

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Asi tě zklamu.Mám jen papírový návod a to jen jen v angličtině a němčině.Je to má první-měl jsem peníze a nehodlal jsem zbytečně šetřit-viz různá DF.Věděl jsem,kolik fcí ovládat a chtěl jsem-přímo vyžadoval dvojknipl.A byla v akci,jen jsem netušil,že úplně v základní podobě.
Měla by mít po rozšíření o modul-Nautic modul 36 fcí.Jinak nejsem v tomto směru ale vůbec vůbec žádný odborník,jen NOVIC :oops: ,momentálně čekám na překlad návodu k použití.Stačil jsem to jen nakousnout s Láďou-Laďousem na chatu zde,ten ji mí také,bez dvojkniplu,jenže do toho nám chat padl. :twisted: URČITĚ dobře poradí a s Boříkem (aspoň doufám) bychom to mohli dát výhledově po pečlivém studiu návodu dohromady.
S tím programováním a nastavením pro každou loď znovu-zatím nevím-ale oficiálně prezentují paměť na 10modelů. :shock:
Jestli se chceš věnovat i TT,dvojknipl je pro to jak dělaný.(na AF evidentně co jsem viděl chybí a nepomůže ani příčný pohon)
Godric

Příspěvek od Godric »

Chci se zeptat, když už se tady o tom bavíte. Ten NAVY modul, když chci ho dát do modelu, tak potřebuju dva regulátory a nebo stačí jen jeden? Není mě jaksi jasné, jak je to uděláno. Začínám stavět Watergeuse a jelikož tam nemá být boční pohon (chtěl jsem ho tam dát), ale tvrdíte, že othleto je super věcička a můžete si s tím díky tomu s lodí dělat prakticky co chcete, tak mne zajímá tato možnost. Ale vzhledem k tomu, že na stránkách to prodávají za 115 euro, tak mě zajímá, jestli k tomu jsou i potřeba 2 regulátory. Přecejen, udělat boční pohon je 10x levnější, sice by to nebyla maketa, ale stejně nepočítám, že budu zas až tak úspěšný u mé první pořádné stavby lodě. Zas až tak velké iluze si nedělám.
Severan

Příspěvek od Severan »

Multiplex je kapitola sama pro sebe - dost odlišné programování ( trochu složitější, ale velmi variabilní ), téměř nelze dále rozšiřovat ( ale na druhou stranu to není potřeba - dva tahové ovladače už jsou součástí vysílačky a dalších spínačů je tam také dost, integrovaný expandér, levný dekodér, .... ) Pro mě to byla láska na první ( a po čase i na druhý ) pohled. Evičku bych vyměnil jen za Graupnera MC-24 nebo Futabu FX-40 ( tam bych neváhal ani chviličku .... :D :D :D )
Jak jsem pochopil tak vlastníš Multiplex - jaký model a jaké zkušenosti s ním máš?

Severan
Godric

Příspěvek od Godric »

Mě šlo hlavně o tu NAVY páku. Takže jestli jsem pochopil, když bych ji používal, tak bych musel mít 2 regulátory, jinak to nemá cenu.
Godric

Příspěvek od Godric »

No to jo, ale ty peníze, na to bych šetřil půl roku :? NAVY páky do vysílačky 4 tisíce, regulátory minimálně celkem 2 tisíce.
A ještě jedna věcička by mě zajímala. Když máte na lodi i příčný pohon, čím ho ovládáte, když máte na jedné straně pouze ovládání pohonu. Pohybem kniplu nahoru a dolů mě nepřipadá to pravé ořechové k zatáčení.
Severan

Příspěvek od Severan »

Eště jedna otázka na Boříka:

k čemu se hodí tohle - znáš to:

http://www.vinklarek.cz/Multiplex_soubo ... pinace.jpg

díky Severan

PS: ty máš ROYAL evo 9 výsílač nebo jsi kupoval ROYAL evo 9 vario set?
Dosah má jaký?
Přema

Příspěvek od Přema »

Mě napadlo použít 3-x tý kanál.(proto jsem chtěl přece "Fujtajblu" 8kanál,že ano ;) :rolleyes: )Dle mého laického názoru-stačilo by,aby se směr pohonu sepnul při krajní poloze páčky směru vysílačky,ev mikrospínač na kormidelní páce v lodi-ale to by nešlo ovládat extra příčný pohon.Pravděpodobně to nahrazuje mix-mixy na vysílačce,ale radu si vezmu od Boříka :P
Severan

Příspěvek od Severan »

U mé volantovky na třetím kanálu mám kolébkový spínač, vlevo doleva, uprostřed vypnuto, vpravo vpravo - příčný pohon. Vždy jede na plný kotel.

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

Ta evo 9 vypadá vcelku vzhledem k ceně zajímavě.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Zkus i české model.obchody,mám pocit že to tolik nebude.Já jsem to kupoval rovnou na vysílačce.Určitě se to vyplatí.Regulátory nemáš jen do jedné lodi.Ber to jako dobrou investici a řekni si,že (příště)jsi vlastně vydělal(ušetřením) 2 tisíce ;) :lol: ;) :lol: :D
Spíše promysli,co budeš ještě po remorkéru stavět dál.Většinou lodě mají 2 a více vrtulí.(ty tu Futabu máš ?)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

příčný pohon ovládám levou pákou ( vlevo-vpravo ) spolu s plynem ( nahoru-dolů ). Na pravé páce mám kormidlo ( vlevo-vpravo ) a ke kormidlu můžu přidat mix regulátorů a mix předního příčného pohonu, abych ho nemusel ovládat pákou na levém křízovém ovladači.
Plánuju to také nějak tak. Mám Futabu Fx-14 v zákl. výbavě (4 kanály). Abych pravdu přiznal, tak u RC plachetnic jsem vždy vystačil pouze s 2-3 kanály. U TT ale nastala potřeba více kanálů (plyn, kormidlo, naviják, příčný pohon...). Zatím je příčný pohon ve stádiu zrodu, ale nechal bych to takto:
Levá páka: plyn + příčný pohon (2 regulátory)
Pravá páka: naviják (upravené servo) + kormidlo (servo)

Až ale dostanu zase nějaký úžasný nápad (světla, zvuky...), tak bych asi zvolil příčný pohon spínaný mikrospínači u serva kormidla, čímž bych jeden kanál (i servo) lehce ušetřil :P.

A propos, je tu téma o RC plachetnicích a nebo o TT? Keba by řekl, že tu děláte zmatek ;).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Bořík:

MC-12 mám a pokud jsem si dobře všimnul, tak v návodě je uvedena možnost instalace dvou Nautic modulů.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Je to možné .... v katalogu ale o tom není ani zmínka a u toho modulu ( č. 4140 ) jsou vypsány soupravy, se kterými to funguje a MC-12 mezi nimi není.
Ale přesto návod bude přesnější a tak asi to tak bude.
Tím líp. ;)
Podrobnosti z hlavy nevím, musel bych se doma podívat do toho návodu. Je docela možné že existují moduly více typů. Skříň MC-12 je od vysílačů vyšších tříd poněkud odlišná a ten modul určený pro další vysílačky tam nemusí pasovat.

Jinak takový modul by se mi líbil, ale škoda té ceny. Do budoucna plánuju nějakou loď s více fukcema, ale kdoví kdy se dostanu k realizaci a mezitím třeba pokročí technika, ceny se sníží a možná dřív budu mít i nové rádio....

Zatím ani MC-12 nevyužívám zdaleka naplno, ještě jsem nepotřeboval přistoupit k doplnění ovladačů. Některé funkce počítačového rádia jsou ale užitečné od samého začátku.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Koukal jsem doma schválně do návodu a opravdu MC-12 je možné vybavit dvěma Nautic moduly č. 4138 (expanze z 1 na 5 kanálů, potřebný dekodér č. 4139), je to tedy jiný modul než ten co byl zmiňován Boříkem.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“