Začnu od konce...
- ten akumulátor je zbytečně velký a díky tomu, že je to Li-Pol budeš potřebovat BEC.... raději bych použil klasický 4-článek NiCd... nějaké 1700mAh a obejdeš se bez BECu, jednoduché nabíjení, skladování a do plachetnice je to až nad hlavu...
- rádio OK. Jen že se dají najít přibližně stejně vybavené soupravy za levnější peníz. Na plachetnici bude stačit cokoliv, ale asi budeš chtít pokračovat něčím složitějším, tak je třeba uvažovat i trošku dopředu... Já třeba rádio používám na plachetnici i motorový model soutěžně a tedy mi nevyhovuje knipl plachet/motoru bez neutralizace.... a držet plachtu celou dobu v nějaké poloze je taky opruz. Zvyknul jsem si na taháč uprostřed na Multiplex Cockpit MM...ale už se neprodává Proto jsem hledal něco, co má tahový potenciometr nebo páčku na boku... klasický otočný potenciometr je na nic. Skončil jsem proto u Turnigy i10... dobré ovládání, volby nastavení a programování taky ale displej na sluníčku na prd a výdrž baterky taky nic moc... ale to točítko na boku je pro mě důležitější.... Takže, k vysílačce řeknu nad čím se zamyslet ale konkrétní typ nebudu nikdy nikomu doporučovat.... je to velice individuální.
- výběr modelu.... Alka je plachetnice třídy DJ-X což byly kdysi neřízené plachetnice které měly jet rovně a vyhrávala rychlejší. Doma mám podobnou - "Pasát" - byla to moje první loď. Po letech jsem ji zrepasoval a předělal na RC a jízdní vlastnosti nic moc... Jelikož ji máš už v pokročilém stavu, tak tím chci říct ať ji doděláš, ale kdyby na vodě nejezdila podle tvých představ, tak to neznamená, že RC plachetnice jsou na nic, ale jen že jsi postavil model, který byl určen k něčemu jinému....a postav si druhou lepší.

- stavba pěkná, čistá... jen doufám, že balast nezůstane jako krychlička ale dostane hydrodynamický tvar.

A náhon na servo stačí jedním táhlem. Dva táhla dávají rychlíkáři kvůli vůlím, ale stejně je to spíš jen pro dobrý pocit ale přináší to problémy s nastavením. Když táhla nebudou stejně dlouhá, bude trpět servo.