Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Problém s regulátorem (?)
Re: Problém s regulátorem (?)
Zdravím, kopuil jsem regulátor Fusion AquaPower AQP128. Zapojil jsem ho do starší lodičky s igra motůrkem, servem ACOMS ICas-5s, RC souprava je stará 27 MHz ACOMS Techniplus AP-227 Mk.III. Akumulátor je sedmičlánkový NiMH blok. Po připojení baterie začne servo v nepravidelných intervalech poškubávat kormidlem, po zapnutí soupravy se to trochu zlepší, ale pořád to v něm pocukává, i když se nedotýkám ovladačů. Při vypnuté vysílačce jde kolikrát i do krajních poloh. Předtím jsem tam měl regulátor Jeti JES 020, s tím jsem to nepozoroval, nebo jen úplně minimálně (ale ten neměl zpátečku, proto jsem ho chtěl vyměnit). V původním zapojení byly přijímač a servo napájeny zvlášť čtyřmi tužkami a motor byl na dvě ploché baterie bez spojení s přijímačem, zapínal se zvláštním vypínačem. Motor je odrušený. Může to být vada regulátoru, nebo nějaká vlastnost přijímače? Napadlo mě, jestli to není příliš velkým napětím na napájecím akumulátoru, jestli tyhle staré přijímače třeba nemusí být napájené jenom 6 volty, nebo tak něco.... Nějaké nápady? Díky moc!
V: Benedikt
V: Benedikt
Prvně - základní zásada je ta, že jako první se zapíná vysílač a jako druhé palubní elektroinstalace - přijímač.
O rádiu ti asi líp řekne někdo jiný, já tyhlety systémy na 27MHz nemám moc rád a proto se o ně ani nezajímám
Na fundovanější odpověď je málo informací - nejlepší by byla fotka vnitřku lodě - jak je provedena elektroinstalace, kudy vede anténa, jak jsou umístěny přijímač a regulátor....je toho vícero
Pěkný den přeju.
O rádiu ti asi líp řekne někdo jiný, já tyhlety systémy na 27MHz nemám moc rád a proto se o ně ani nezajímám
Na fundovanější odpověď je málo informací - nejlepší by byla fotka vnitřku lodě - jak je provedena elektroinstalace, kudy vede anténa, jak jsou umístěny přijímač a regulátor....je toho vícero
Pěkný den přeju.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
- petr hájek
jako vlastník ACOMS MK3 NA 27mHz z roku 86 mužu říci že přijímač je stavěn na 4x1,5V tužkové baterky nebo 5x1,2V akumulátory a nic víc by do něj proudit nemělo neb nemá vlastní stabilizátor každopádně ze stabilizátoru v regulátoru by nemělo jít víc než 6V spíše bývá 5,5V .
Hlavní problém bych viděl v tom spůsobu zapínání, každý návod na soupravu má jako hlavní bod že se nejprve zapíná vysílač a pak teprve přijímačová část soupravy , při vypínání je to přesně naopak!!!!
to že servo jak se píše výše přejede občas po vypnutí vysílače až na doraz totiž po několika přejezdech bezpečně poničí potenciometr uvnitř serva a ten pak dává nesprávné hodnoty do zpětné vazby což muže popojíždění serva spůsobit.
Další možnost je že regulátor v sestavě s prehystorickým motorem IGLA muže i rušit po drátech i když je nějak základně odrušen.
Další možností je ,,vykvedlaný krystal ,, v patici, nebo krystal porušený například pádem ze stolu na tvrdou podlahu.
Také není jasné jak byla souprava servisována, ta moje potřebovala před zhruba 8 roky seřízení a výměnu několika kondenzátorů neb cukání znemožnovalo řízení modelu zhruba už ve vzdálenosti 5 metrů od vysílače, pak pracovala a snad ještě pracuje (daroval jsem ji kamarádovu synovi)bez problémů a to i s různě poskládanou anténou u přímače tak aby se vešla do opravdu malých prostor pod palubou.
Zkušebně bych dal na přijímač jiné servo , a pokud potíže přetrvají šel bych dále, tedy na motor a pak už jedině na servis soupravy.
ALE HLAVNĚ TO ZAPÍNÁNÍ A VYPÍNÁNÍ VE SPRÁVNÉM POŘADÍ!!!!!
Hlavní problém bych viděl v tom spůsobu zapínání, každý návod na soupravu má jako hlavní bod že se nejprve zapíná vysílač a pak teprve přijímačová část soupravy , při vypínání je to přesně naopak!!!!
to že servo jak se píše výše přejede občas po vypnutí vysílače až na doraz totiž po několika přejezdech bezpečně poničí potenciometr uvnitř serva a ten pak dává nesprávné hodnoty do zpětné vazby což muže popojíždění serva spůsobit.
Další možnost je že regulátor v sestavě s prehystorickým motorem IGLA muže i rušit po drátech i když je nějak základně odrušen.
Další možností je ,,vykvedlaný krystal ,, v patici, nebo krystal porušený například pádem ze stolu na tvrdou podlahu.
Také není jasné jak byla souprava servisována, ta moje potřebovala před zhruba 8 roky seřízení a výměnu několika kondenzátorů neb cukání znemožnovalo řízení modelu zhruba už ve vzdálenosti 5 metrů od vysílače, pak pracovala a snad ještě pracuje (daroval jsem ji kamarádovu synovi)bez problémů a to i s různě poskládanou anténou u přímače tak aby se vešla do opravdu malých prostor pod palubou.
Zkušebně bych dal na přijímač jiné servo , a pokud potíže přetrvají šel bych dále, tedy na motor a pak už jedině na servis soupravy.
ALE HLAVNĚ TO ZAPÍNÁNÍ A VYPÍNÁNÍ VE SPRÁVNÉM POŘADÍ!!!!!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
1) pokud zapneš přijímač a není zapnutý vysílač, tak přijímač chytá jakýkoliv šum z okolí a serva rejdí jako zběsilé. Nekteré přijímače mají tzv. umlčovač šumu který toto eliminuje, ale ani tak to není dokonalé. Na 27MHz to snad neměl nikdo...
2) ta ACOMSka je AM modulace. To znamená, že je velmi háklivá na impulsní rušení.... ideálním zdrojem takového rušení je komutátorový elektromotor... a vůbec jakékoliv jiskření-
3) některé motory jde odrušit snadno, některé hůře... Motorek IGLA odrušit NEJDE!!!
4) u AM modulace právě z důvodů háklivosti na rušení je třeba dbát na správnou instalaci elektriky, to znamená:
- přijímač a anténu co nejdál od zdrojů rušení - baterka, motor , regulátor, silové vodiče
- vyhnout se souběhu silových (co jde k motoru a baterce..) a datových (anténa, napájení přijímače, kablík k servu, reglu,...) vodičů
- všechno odrušit - na motor kondenzátory, dobrá je i tlumivka, servokablíky protáhnout toroidem, napájení přijímače taky přes toroid
- hodně pomůže samostatná přijímačová baterka. Minus póly pohonné a přijímačové baterky jsou spojeny jen v jednom bodě aby se nevytvořila indukční smyčka.
- anténu nezkracovat a nesmotávat!!. Pokud je moc dlouhá a zavazí, zmuchlat přebytek do chumlu anebo lépe přes dva prsty namotat takové osmičky a celek zajistit lepící páskou, NE DRÁTEM!!!
- napájecí baterky použij kvalitní a tvrdé....
2) ta ACOMSka je AM modulace. To znamená, že je velmi háklivá na impulsní rušení.... ideálním zdrojem takového rušení je komutátorový elektromotor... a vůbec jakékoliv jiskření-
3) některé motory jde odrušit snadno, některé hůře... Motorek IGLA odrušit NEJDE!!!
4) u AM modulace právě z důvodů háklivosti na rušení je třeba dbát na správnou instalaci elektriky, to znamená:
- přijímač a anténu co nejdál od zdrojů rušení - baterka, motor , regulátor, silové vodiče
- vyhnout se souběhu silových (co jde k motoru a baterce..) a datových (anténa, napájení přijímače, kablík k servu, reglu,...) vodičů
- všechno odrušit - na motor kondenzátory, dobrá je i tlumivka, servokablíky protáhnout toroidem, napájení přijímače taky přes toroid
- hodně pomůže samostatná přijímačová baterka. Minus póly pohonné a přijímačové baterky jsou spojeny jen v jednom bodě aby se nevytvořila indukční smyčka.
- anténu nezkracovat a nesmotávat!!. Pokud je moc dlouhá a zavazí, zmuchlat přebytek do chumlu anebo lépe přes dva prsty namotat takové osmičky a celek zajistit lepící páskou, NE DRÁTEM!!!
- napájecí baterky použij kvalitní a tvrdé....
Díky všem, to pořadí zapínání je asi skutečně hlavní problém. Neměl jsem k tomu žádný návod, takže ani tuhle základní věc jsem nevěděl...
Celá souprava a loď je dědictví, o nějakém servisu pochybuju, ale hádám, že minimálně 15 let na to nikdo nešáhl. Nějaký tip, kam bych s tím mohl zajít v Plzni a blízkém okolí? Díky!
V. Benedikt
Celá souprava a loď je dědictví, o nějakém servisu pochybuju, ale hádám, že minimálně 15 let na to nikdo nešáhl. Nějaký tip, kam bych s tím mohl zajít v Plzni a blízkém okolí? Díky!
V. Benedikt
- petr hájek
tady je odkaz na manuál, ale koukal jsem že novější verze přijímače už stabilizátor dokonce měly...
http://www.tamiyabase.com/index.php?opt ... 15&cid=670
http://www.tamiyabase.com/index.php?opt ... 15&cid=670
- petr hájek
servis jsem měl tady ale je to už pár let.....
http://www.rcservis.cz/
http://www.rcservis.cz/
opravit tuto soupravu? Jedině bys měl nějakého známého radioamatéra...benediktv píše:Díky všem, to pořadí zapínání je asi skutečně hlavní problém. Neměl jsem k tomu žádný návod, takže ani tuhle základní věc jsem nevěděl...
V. Benedikt
Normálně přes servis se to nevyplatí protože:
- oprava bude dražší než nová souprava
- tato Acomska není už homologovaná, takže ji používat je v podstatě protizákonné (ale kde není žalobce...)
- problém myslím není v rádiu ve smyslu poruchy ale v jejím způsobu modulace a v motoru...
- Karolinus I
Kde jsi na to přišel, že není homologovaná? Jen se zůžil počet povolených krystalů. Hračky na bázi 27 taky nemají homologaci?SH píše:opravit tuto soupravu? Jedině bys měl nějakého známého radioamatéra...benediktv píše:Díky všem, to pořadí zapínání je asi skutečně hlavní problém. Neměl jsem k tomu žádný návod, takže ani tuhle základní věc jsem nevěděl...
V. Benedikt
Normálně přes servis se to nevyplatí protože:
- oprava bude dražší než nová souprava
- tato Acomska není už homologovaná, takže ji používat je v podstatě protizákonné (ale kde není žalobce...)
- problém myslím není v rádiu ve smyslu poruchy ale v jejím způsobu modulace a v motoru...
A je To . . . .!
Karolinus:
Znění Všeobecného oprávnění je zde http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_27.pdf
z jeho textu vyplývá, že žiju postaru a o homologacích se už nehovoří, a soupravy uvedené na trh před 1.4.2003 (článek 3) se považují za schválené. Takže jsem se mýlil.
Vycházel jsem z Generální licence z r. 2001, kde byl taxativní výčet typů souprav vyrobených před r.2001 které byly homologovány a Acoms mezi nimi nebyl... Vidím, že nová vyhláška tak striktní není a celá mi nějak unikla... dík za upozornění.
Znění Všeobecného oprávnění je zde http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_27.pdf
z jeho textu vyplývá, že žiju postaru a o homologacích se už nehovoří, a soupravy uvedené na trh před 1.4.2003 (článek 3) se považují za schválené. Takže jsem se mýlil.
Vycházel jsem z Generální licence z r. 2001, kde byl taxativní výčet typů souprav vyrobených před r.2001 které byly homologovány a Acoms mezi nimi nebyl... Vidím, že nová vyhláška tak striktní není a celá mi nějak unikla... dík za upozornění.
Při současném zapojení je přijímač nabíjený z pohonného akumulátoru přes regulátor díky B.E.S. přes ovládací kabel regulátoru. Přijímač má stále volný silový kablík (dvoužilový), který ho napájel v původním zapojení bez regulátoru. Kdybych teď zapojil do přijímače čtyři tužkovky přes napájecí kabel, nedojde k poškození? Regulátor pozná, že přijímač je napájen zvlášť? Jak mám rozumět tomu spojení minus pólů? Díky!SH píše: - hodně pomůže samostatná přijímačová baterka. Minus póly pohonné a přijímačové baterky jsou spojeny jen v jednom bodě aby se nevytvořila indukční smyčka.
VB
Nepozná to a buď se zničí regulátor, nebo přijímač, případně oboje anebo taky nic... tohleto bez znalosti konkrétního přijímače a regulátoru je věštění z kávové sedliny...
Pokud bys to chtěl bezpečně vyzkoušet, tak musíš odpojit "+" co jde z reglu do přijímače (obyčejně to je prostřední červený kablík) a pak připojit ty čtyři tužkovky. Ale mám za to, že k nějakému výraznému zlepšení tímto nedojde - problém je v AM + IGLA myslím.
Přeju hezký den.
Pokud bys to chtěl bezpečně vyzkoušet, tak musíš odpojit "+" co jde z reglu do přijímače (obyčejně to je prostřední červený kablík) a pak připojit ty čtyři tužkovky. Ale mám za to, že k nějakému výraznému zlepšení tímto nedojde - problém je v AM + IGLA myslím.
Přeju hezký den.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
když použiješ přijímačovky a regulátor má BEC (Batery Elimination Circuit... ), tak je třeba z konektoru regulátoru (který strkáš so přijímače) vytáhnout červený (prostřední) kablík . Tím odpojíš přijímač od BECu. Zápínat pak budeš v pořadí vysílač-přijímač-regulátor. Vypínání v opačném pořadí.
Tak když to zapojíš, budou baterky přijímače a pohonné propojené jen přes "-" vodič reglu (černý drát) a to je dobře. Ta poznámka o spojení v jednom bodě měla na mysli to, že někteří koumáci spojují třeba ještě mínusy baterek samostatně, anebo použiješ spínač na světýlka a ta světla chceš napájet ze stejné pohonné baterky a tak tu baterku připojíš na spínač taky a už máš dva dráty od pohonné baterky k přijímači a ty tvoří závit smyčky, na tom se indukuje rušení a tedy i problémy..
Tak když to zapojíš, budou baterky přijímače a pohonné propojené jen přes "-" vodič reglu (černý drát) a to je dobře. Ta poznámka o spojení v jednom bodě měla na mysli to, že někteří koumáci spojují třeba ještě mínusy baterek samostatně, anebo použiješ spínač na světýlka a ta světla chceš napájet ze stejné pohonné baterky a tak tu baterku připojíš na spínač taky a už máš dva dráty od pohonné baterky k přijímači a ty tvoří závit smyčky, na tom se indukuje rušení a tedy i problémy..
msob: hlavně ta IGLA... ty ACOMSku ještě někde mám a jezdila spolehlivě.
Takže doporučili byste výměnu motoru? Já nechci do téhle konkrétní lodičky moc investovat a dělat na ní nějaké rozsáhlé úpravy. Takže motor bych klidně vyměnil, ale třeba instalaci převodovky bych se rád vyhnul. Loď by měla být spíš pomalejší, žádný rychlý člun; jaký motor napřímo připojený s podobným výkonem jako Igra byste doporučili?
Jinak původní problém skutečně vyřešilo pořadí zapínání, ještě jednou díky!
Jinak původní problém skutečně vyřešilo pořadí zapínání, ještě jednou díky!
jestli je problém vyřešen, tak to nech být...
Tak problém je vyřešen, při dnešní zkušební jízdě jsem motor spálil... Takže hrňte na mě tipy...
Ideálně aby měl co nejpodobnější velikost, abych nemusel předělávat lože... Díky!
VB
VB
Chtělo by to popsat tu loď - její tvar, velikost, průměr šroubu (od koho je asi nebudeš vědět), ideálně fotku.
Jestli to utáhla Igla, pak by měla stačit S-280 (nebo MIG), podle šroubu, lodi a jízdního projevu zvážit jestli napřímo nebo převodovku, záleží i na napětí....
Chce to víc vstupních informací.
Jestli to utáhla Igla, pak by měla stačit S-280 (nebo MIG), podle šroubu, lodi a jízdního projevu zvážit jestli napřímo nebo převodovku, záleží i na napětí....
Chce to víc vstupních informací.
Tipuju, že ta loď moc nenajezdila, případně jen na "jednu plochou".benediktv píše:Tak problém je vyřešen, při dnešní zkušební jízdě jsem motor spálil... Takže hrňte na mě tipy...Ideálně aby měl co nejpodobnější velikost, abych nemusel předělávat lože... Díky!
VB
Igla mohla být na 2,4V nebo 4,8V.
Možná máš navíc velký průměr šroubu či jeho stoupání...
Takže pokud jsi ji popohnal sedmičlánkem NiMH, tak se výsledek dostavil....
Nebuď z toho špatný, ta Igla velká výhra nebyla, ani výkonově, nejspíš i jiskřila (nebo by brzy začala...).
Ta S-280 by byla volbou, je víc variant - výkonových i s různými otáčkami.
280ka bude mít dost vysoké otáčky.... cca 16-18tis podle typu a napájení. Igla cca 4500...
Jak jsi na tom byl s tou iglou? pokud stačila a není třeba zvýšit výkon, měl bych tu motorek 12V, pětipólová kotva (=nízké otáčky), rozměr +/- jako igla. Kdybys měl zájem.
Jak jsi na tom byl s tou iglou? pokud stačila a není třeba zvýšit výkon, měl bych tu motorek 12V, pětipólová kotva (=nízké otáčky), rozměr +/- jako igla. Kdybys měl zájem.
nejlíp by bylo, kdybys tu hodil fotku té lodi...
- petr hájek
iglu4,5V jsem kdysi nahrazoval 12V motorem řady 180 na doporučení modeláře a funkčně to naprosto klaplo.
Původní bylo provozováno na :
a)2x4,5V ploché baterky
po změně následně za:
b) na 2 článek lipol.
bylo to jen napoježdění.
Původní bylo provozováno na :
a)2x4,5V ploché baterky
po změně následně za:
b) na 2 článek lipol.
bylo to jen napoježdění.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek