Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Propojení nabíječky Turnigy Accucell 6 s PC

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Netfinity

Re: Propojení nabíječky Turnigy Accucell 6 s PC

Příspěvek od Netfinity »

Ahojte kluci,

rád bych se s Váma podělil o mou dnešní zkušenost.

Jelikož jsem člověk zvídavý a zajímaly mě průběhy pri nabíjení a vybíjení pohonných akumulátorů, hledal jsem způsob jak připojit mou nabíječku Turnigy Accucell 6 s počítačem. Níže popsaný návod údajně funguje s více modely, které jsou podobné jako tato nabíječka například HK, IMAX atd.

Fáze č.1
První předpoklad pro připojení k PC je ten, jestli je v nabíječce zapojen komunikační konektor a podpůrné odpory a dioda. Jelikož jsem nejdříve našel toto fórum http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1046318, kde je kompletní popis co je potřeba doplnit v případě, že tyto součástky v nabíječce chybí. Doplňuje se SMD odpor 10K, 100K a dioda např. 1n4144. Já měl to štěstí, že jsem vše měl v nabíječce již z výroby.

Fáze č.2
Pro připojení k PC je nutné mít převodník USB->RS232. Já jsem použil komunikační programovací kabel zakoupený k vysílači HobbyKing 6ch, který je ukončen konektorem S-Video. Zřejmě by šlo použít i jiné převodníky USB->RS232 např. s chipem FTDI. Pokud máte v PC sériový port, neznamená to, že připojíte nabíječku napřímo do PC. Logika z nabíječky je 5V TTL a PC používá +12V jako log0 a -12V jako log1. Takže pro propojení do sériového portu PC potřebujete převodník úrovní alespon MAX 232.
Obrázek

Fáze č.3
Výroba propojovacího kabelu s převodníkem USB->RS232. Jelikož pracuji v oblasti informatiky, volím jednoduše dostupné komponekty. Konektor do nabíječky je 3 pinový, doporučují servo konektor Futaba. V šuplíku jsem našel starý propojovací audio kabel k CD-ROM, který je ukončen 4 pinovým konektorem na obou stranách. Kousek vedle ležela stará grafická karta z PC s konektorem S-Video. Takže jsem upravil audio kablík na 3pinový s výstupkem na jedné straně, aby nedošlo k obrácenému zapojení konektoru do nabíječky. Na druhý konec jsem naletoval S-Video konektor a přetáhnul smršťovací bužírkou.
Obrázek

Fáze č.4
V nastavení nabíječky jsem přepnul funkci komunikačního konektoru nabíječky z teplotního čidla na USB komunikaci. Ovladače převodníku USB->RS232 jsem instalovat nemusel, už jsem je měl v PC. Stáhnul a nainstaloval jsem si software LogView z webu http://www.logview.info/vBulletin/downl ... file&id=13 (je tam i hotfix který jsem neinstaloval), dále jsem musel doinstalovat Microsoft .net Framework 4 http://www.microsoft.com/downloads/cs-c ... 86f32c0992 (ten je nutný pro instalaci češtiny), dále jsem stáhnul program na instlaci češtiny http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=20257.

Fáze č.5
Vše jsem propojil, nastartoval program, nastavil jsem v programu komunikační port a nabíječku e-Station BC6-bantam, otevřel jsem port s funkcí záznamu. Zapnul nabíjení a sledoval své první měřené hodnoty na PC. Jen upozorňuji, že nabíječka komunikuje s PC jen v případě že nabíjí/vybíjí.
Obrázek
Obrázek

A to je vše, sepsání tohoto návodu mi trvalo déle než celý proces výroby kabelu až po zobrazení prvních hodnot.
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Paráda. Mimochodem taky tuto nabíječku vlastním. Předtím sem měl to samé ale Imax a přestala mi u ní ukazovat polovina displeje (nevyhodil sem ji, pořád ji mám), tak pokud je tu někdo s podobnou zkušeností a ví, zda je to opravitelné tak prosím o info. Abych věděl, jestli je to nějaká častá závada, která se dá opravit nebo ji mám vyhodit.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Tady dávám foto úžasné grafické anomálie, která bohužel znemožňuje použití:

Obrázek
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
SH

Příspěvek od SH »

ty displeje jsou unifikované.... pokud je chyba v displeji, jde jednoduše vyměnit. Pokud je displej OK tak nejspíš bude KO procesor a to na opravu už nebude.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Na ukázku, takto může vypadat vybíjecí charakteristika 2S Li-ion baterie US18650S při vybíjecím proudu 0,5A. Baterka byla před testem nabita. Jak je vidět už zdaleka nemá kapacitu 1100mAh. Odebraná energie zde byla 1,7Watt, 374mAh.
Obrázek

Po vybíjecím testu jsem ji ještě do mrtva vybil proudem 0,1A, protože se samozřejmě trošku vzpamatovala. Po vybití následovalo nabíjení. Dodaná energie nabíjením byla 3,5Watt, 623mAh.
Obrázek
PKsoo

Příspěvek od PKsoo »

PetrL3

Urcite si ju nechaj, mozno Ti na tej akucelke zhori doska a dysplay bude OK tak do dajako zbastlis, ved tie nabijace maju vsetky rovnake menu tak ani v tych crevach nebude velky rozdiel. Ja osobne mam Robbe, ale akucelku som objednaval uz zopar ludom a vsetci nad mieru spokojny a to graficke vyobrazenie ma laka kupit si ju tiez :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“