Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Zapojení střídavého pohonu
Re: Zapojení střídavého pohonu
Všechny Vás zdravím. Možná hloupá otázka, ale pro mě zásadní: jaký je postup zapojení střídavého pohonu v modelu? Mám dva motory, dva regulátory s BEC a dva li-pol aku. Z předchozí diskuse vím, že na jednom regulátoru musím odpojit červený (plus) kablík z konektoru k přijímači. Regulátory je asi lepší nastavit před zapojením - mám programovací kartu, ale zbytek si nejsem jistý. Před pětadvaceti lety jsem zapojil pohoné aku, aku přijímače, zapnul vysílač pak přijímač - a jelo to.
Teď si nejsem postupem jistý. Nejdříve zapnu vysílač, pak připojit aku, zapnout regulátor zapojený s přijímačem a pak druhý regulátor??? RC mám klasickou, Hitec 40MHz.
Díky za vysvětlení. Karel
Teď si nejsem postupem jistý. Nejdříve zapnu vysílač, pak připojit aku, zapnout regulátor zapojený s přijímačem a pak druhý regulátor??? RC mám klasickou, Hitec 40MHz.
Díky za vysvětlení. Karel
je to porad stejne. k reglu pripojis motor, prijimac (z jednoho reglu opravdu musis vyhodit napajeni - cerveny kabel) a pak pres nejaky vypinac baterku.
pri zapinani modelu nejdrive zapnout vysilac a teprve pote zapnout regl s BEC pro prijimac. druhy regl muzes zapnout az nakonec, nebo muzes pouzit 2 okruhovy vypinac a pripojovat baterie k reglum soucasne. vypinac na reglu pokud mas vypinac mezi baterii a reglem muzes nechat zapnuty stale. vetsinou vypinaji jen okruh BEC, tzn nebude napajen prijimac, ale regl ano, takze pokud nechces aby se ti baterie vybila tak musis mit vypinac mezi baterii a reglem a nespolehat jen na vypinac u reglu...
pri zapinani modelu nejdrive zapnout vysilac a teprve pote zapnout regl s BEC pro prijimac. druhy regl muzes zapnout az nakonec, nebo muzes pouzit 2 okruhovy vypinac a pripojovat baterie k reglum soucasne. vypinac na reglu pokud mas vypinac mezi baterii a reglem muzes nechat zapnuty stale. vetsinou vypinaji jen okruh BEC, tzn nebude napajen prijimac, ale regl ano, takze pokud nechces aby se ti baterie vybila tak musis mit vypinac mezi baterii a reglem a nespolehat jen na vypinac u reglu...

NeJaToD team
Pokud je to na rivu, na vypinač mezi baterkama a reglem zapomeň. Vypínač bys musel nadimenzovat , v našem případě i na 80A. A to se blbě shání... . Já plánuju do miísta kde to nebude rušit dvě dutinky a propojovat je klemou. Na zemi tam klema nebude - diváci můžou obdivovat a za jízdy to každýmu může být jedno.
to je jasne, zalezi na proudu... musi to umet ten vypinac prenest, takze pokud je to moc velky proud, tak je popisovany zpusob nejlepsi. pouzivaji ho u rychliku napr u Blech...

NeJaToD team
Díky za rady. Takže baterie můžu zapojit jako první, před tím, než vše pozapínám.
Luďku je to na Rivu, ale nejsem tak daleko jako Ty. Myslím že ty dutinky by šly schovat pod sedačku, nebo pod poklop na "sluneční" palubě. Před jízdou jen odklopit , zasunout klemu a zavřít...
Ještě jednou díky. Karel
Luďku je to na Rivu, ale nejsem tak daleko jako Ty. Myslím že ty dutinky by šly schovat pod sedačku, nebo pod poklop na "sluneční" palubě. Před jízdou jen odklopit , zasunout klemu a zavřít...
Ještě jednou díky. Karel
naopak. baterie zapojit az posledni... tzn. pospojovat vse jak ma byt, pak zapnout vypinac a nakonec pripojit pohonne baterie napr. tou propojkou. a vypinat obracene, tzn nejdrive hlavni baterie v lodi (odpojit prijimac) a pak vysilac...

NeJaToD team
OK, už je mi to jasné. Díky.
Karel
Karel
- petr hájek
možná jsem blb , ale on běží motor hned když se zapíná případný vypínač na přívodu reglu od baterek?????? zatím jsem to nažádném modelu neměl....proto se ptám.
Mě vždy stačil normální vypínač , protože proud síly ampér začal protékat až sepnutými kontakty , jinak tam šlo jen v řádech mAh pro BEC a řídící systém......
Mě vždy stačil normální vypínač , protože proud síly ampér začal protékat až sepnutými kontakty , jinak tam šlo jen v řádech mAh pro BEC a řídící systém......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jak, hned ? Já odpojím baterky od reglu a hotovson. Nemůžeš dát vypínač někam, kde teče tolik ampér. Případný přechodový odpor by znamenal riziko požáru. Na dva speed 380 bych to asi neřešil... ale jinak raději ano.
nejde o to kdy zacne prochazet proud ale jak je velky a jestli ho je vypinac schopen prenest. na kazdem kontaktu je prechodovy odpor, ktery kontakt zahriva. cim vyssi proud tim vice tepla vznika. takze pokud je proud moc vysoky, muze se poskodit telo vypinace a ten se muze rozpadnout.
nebo je druha moznost, ze budes potrebovat vypnout lod u ktere se ti zablokoval regl a motor toci porad naplno. pri rozpojovani vznika oblouk, ktery pri prilis velkem proudu muze spect kontakty k sobe a nedovolit vypnuti lodi.
proto je nutne sledovat na jake proudy je vypinac dimenzovany
nebo je druha moznost, ze budes potrebovat vypnout lod u ktere se ti zablokoval regl a motor toci porad naplno. pri rozpojovani vznika oblouk, ktery pri prilis velkem proudu muze spect kontakty k sobe a nedovolit vypnuti lodi.
proto je nutne sledovat na jake proudy je vypinac dimenzovany

NeJaToD team
- petr hájek
no nechci se dohadovat ..... jen stále platí že jeden drátek z lícny snese průtok 5A jak nás to učil starý praktik elektrikář , tím se řídím a opravdu nic mi nevyhořelo kde nemělo.
- hospamonako
vyuziju tohohle vlakna abych nemusel zakladat novy.potrebuju poradit-mam stridavy brushless motor se tremi vyvody(bilej,cervenej,cernej) a regulator se tremi vyvody na motor (vsechny modre) a pod nimi pismena A,B a C.jak to pospojovat s tim motorem??diky za radu
hmmm.... to možná tvrdil, ale ty jsi přitom špatně poslouchal...petr hájek píše:no nechci se dohadovat ..... jen stále platí že jeden drátek z lícny snese průtok 5A jak nás to učil starý praktik elektrikář , tím se řídím a opravdu nic mi nevyhořelo kde nemělo.
praxe "1 drátek z licny na 5A" se používá při nouzové opravě tavné pojistky když nová zrovna není v dosahu.... ten drátek má cca 0.2mm to je 0.03mm2 průřezu a při 5A to vychází na proudovou hustotu cca 160A/mm2
.... doporučená pro vodiče je přibližně 10A/mm2 podle uložení, možností chlazení, druhu izolace atd.
spojíš A s bílým, B s černým C s červeným... (anebo jinak si přiřadíš barvičky... je to naprosto jedno). A pokud se motor bude otáčet na opačnou stranu než chceš, tak prohodíš nějaké dva dráty motoru mezi sebou.hospamonako píše:vyuziju tohohle vlakna abych nemusel zakladat novy.potrebuju poradit-mam stridavy brushless motor se tremi vyvody(bilej,cervenej,cernej) a regulator se tremi vyvody na motor (vsechny modre) a pod nimi pismena A,B a C.jak to pospojovat s tim motorem??diky za radu
- hospamonako
Striedavý regulátor musí poslať pri zníženom plyne indukovaný prúd z vinutia motora (zo spínania PWM nejakých 8kHz), do baterky. Regl má nejaký kondenzátor ale ten väčšinou nestačí.petr hájek píše:no nechci se dohadovat ..... jen stále platí že jeden drátek z lícny snese průtok 5A jak nás to učil starý praktik elektrikář , tím se řídím a opravdu nic mi nevyhořelo kde nemělo.
Keby bol v kábli medzi baterkou a regulátorom veľký odpor, alebo (a možno hlavne) stačí len prílišná dĺžka ktorá spôsobí parazitnú indukčnosť vedenia, aj keby káble boli hrubé ako prst, nehovoriac o nejakom vypínači s prechodovým odporom a zase hlavne dĺžke káblov k nemu a späť , tak by to nezachytilo ten prvý moment kedy je indukovaný prúd z motora najvyšší a prekročilo by sa (vnútri regulátoru) napätie ktoré zvládnu fet tranzistory.
To by ich prerazilo a všetko by vyhorelo následným skratom.
Často regulátory horia práve kvoli tomu, alebo preto že zostarne ich kondenzátor... tie prúdy sú šialene vysoké aj keď priemerný prúd merateľný merákom je maličký.
- petr hájek
psal jsem že se nechci dohadovat , pokud mi něco vyhoří přijdu si sem posypat hlavu popelem , zatím mi ale od 71 roku nevyhořelo nic krom volně létajícího Pipera na spalovák po špatném přistání s běžícím motorem v roce 80 ...... 
Mě vyhořel. Regulátor Hobbywing Seaking 60 A mi pouze škube motorem,BEC funguje normálně.Otočil jsem polaritu na vstupním napětí.Co s tím.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek