Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Motor do zavážecí loďky

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Gidy

Re: Motor do zavážecí loďky

Příspěvek od Gidy »

Zdravím kolegy modeláře, mám na Vás dotaz. Potřebuju poradit s vhodností motoru. Doma se mi povaluje ladem tenhle http://www.walkera.com/en1/particular.j ... -WS-26-001 motůrek a jelikož jsem i rybář, tak bych ho rád použil při stavbě zavážející loďky, předpokládané rozměry jsou cca 60x30 cm a výška mi není ještě přesně známá. Bude se jednat o podobný typ lodi jakou postavil tento pán: http://daneza.rajce.idnes.cz/Plocha/#10 ... MG-800.jpg. Nečekám žádného rychlíka, spíše pomalou ale klidnou plavbu. S lodní modelařinou nemám žádné zkušenosti, takže se obracím na více zkušené kolegy. Co se týče regulátoru tak ten mám pouze jednosměrný s BEC obvodem a tady vidím také kámen úrazu, myslíte že to bude hodně vadit?
Pokud mi ještě doplníte velikost lodního šroubu budu moc rád.
PS: Napájecí zdroj bude 3S LiPol 2100

Děkuji velice za vaše rady.
micer

Příspěvek od micer »

Ten motor má 3500 KV, při napětí tříčlánku 11V bude točit naprázdno 38500 ot/min. Nevidím z čeho spočítat výkon, ale odhadem podle proudu naprázdno mi vychází nejméně 10x větší, než by odpovídalo "pomalé a klidné" plavbě. Tohle vypadá spíš na závodní tunelový kluzák. Pro "pomalou a klidnou" plavbu bych předpokládal větší lodní vrtuli a menší otáčky zhruba kolem 2000 - 6000, což by při daném počtu článků odpovídalo motoru s konstantou 300 - 500 KV. Nebo samozřejmě by šlo použít podobný rychlejší motor a za něj převodovku, ta ale může být dražší než nový vhodný motor i bez ohledu na komplikovanější stavbu a údržbu pohonu s převodovkou.
Jednosměrný regulátor jde použít, ale loď nebude umět couvat. Na volné hladině to vadit moc nebude, pokud to má být opravdu jen účelová zavážecí loď, může to vadit jen při přistávání v omezeném prostoru.
Gidy

Příspěvek od Gidy »

Takže jak dobře čtu to bude trošku naddimenzované, nicméně křivka výkonu se dá omezit na vysílači...
Mohl bych poprosit o konkrétní typ lodní vrtule, popřípadně takový menší dotaz na konstrukci hřídele u šroubu, všiml jsem si, že se dají použít různé flexi spojky, k čemu slouží a jsou nezbytné?
micer

Příspěvek od micer »

Tohle není "trošku" naddimenzované, ale v otáčkách o řád. Navíc nejde jen o výkon, ten se dá nevyužít, ale právě o ty otáčky. Žádný střídavý regulátor v dolních 10% rozsahu nepracuje plynule, to poznáš sám, pokud vůbec je schopen stažení výkonu na 10% (pod zátěží ve vodě, tohle není vrtule letadla). Když tam bude lodní vrtule určená podle plného plynu, tak při malých otáčkách bude jen vířit vodu a nepojete, když podle toho aby to dobře jelo při stažení plynu, tak při plném se spálí motor a asi i regulátor. Ale kdo chce kam ........ je to jen odhad, začni s tímhle http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=4095 a uvidíš jak se to chová.
Flexi spojky - jsou nutné jednak k vyrovnání souososti hřídelů, některé zvládnou i pohlcení rázů od motoru na hřídel a obráceně. Bez vhodné spojky to bude mít mnohem větší ztráty nebo to budeš muset udělat extrémně přesně. Třeba kompaktní hřídele s motorem flexi spojky nepotřebují, mají uvnitř jen pevnou spojku protože je to tuhý a přesně soustružený celek.
Gidy

Příspěvek od Gidy »

To trošku jsem myslel s nadsázkou. Ještě jedna alternativa, a tou je omezit na regulátoru maximální odběr - tuším že něco takového lze a nebo prostě nejezdit na plný výkon. Jde o to, že chci použít to co mám doma a nechci zbytečně do toho investovat, když si nebudu jistý funkčností. Pokud by nebylo zbytí tak bych koupil i nějaký pomaloběžný motor, nicméně také střídavý pokud vůbec nějaký existuje.
micer

Příspěvek od micer »

Ano, lze omezit odběr, pokud jde o omezení třeba o 20% nebo na polovinu, na 10% těžko. Navíc motor pro rozběh potřebuje větší odběr než pak pro trvalý pomalý chod, a ten rozdíl je dost velký. Přidělej motor s hřídelem na prkénko, přidej přijímač a baterku, drž to v ruce, strč lodní vrtuli do vody co to půjde a zkus si jak to jde regulovat. Je to rozhodně míň práce než to pak v modelu předělávat. Podle výsledku pokusu se rozhodni.
Třeba by nebyla cesta kupovat nový motor, ale co takhle místo tříčlánku dvoučlánek nebo šestičlánek NiMH. Hned by výkon klesnul na méně než polovinu a s tím už by se možná dalo něco dělat. Motory jsou, co třeba domácí MIG RC 400 /10 TURBO (KV=1150) nebo http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5429 - (KV=1100) - do lodě hodně netypický, ale výkonově i otáčkami vyhovující - za cenu cca 100 Kč bez dopravy.
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

Třeba by nebyla cesta kupovat nový motor, ale co takhle místo tříčlánku dvoučlánek nebo šestičlánek NiMH. Hned by výkon klesnul na méně než polovinu a s tím už by se možná dalo něco dělat. Motory jsou, co třeba domácí MIG RC 400 /10 TURBO (KV=1150) nebo http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … oduct=5429 - (KV=1100) - do lodě hodně netypický, ale výkonově i otáčkami vyhovující - za cenu cca 100 Kč bez dopravy.
u tohodle motoru by spíš byl problém se spojením s hřídelí
Improvizace - základ života
micer

Příspěvek od micer »

Tada9 píše:u tohodle motoru by spíš byl problém se spojením s hřídelí
Souhlasím, i když po zkrácení hřídele by to spojka s gumovými kroužky zvládla. Chtěl jsem spíš ukázat velikost motoru, který tomu výkonově i otáčkami odpovídá (i když stále není optimální), a taky cenu, za jakou se dá koupit.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Omlouvám se za "vniknutí" do tématu.
Může mi někdo prosím změřit, jaká je celková délka Graupnerácké flexi spojky? http://www.graupner.de/de/products/1be7 ... oduct.aspx

Díky, Radek
Gidy

Příspěvek od Gidy »

Tak teda dobrá zítra pojedu do ovy a koupím ten lodní šroub co jste mi doporučil, všechno to zapojím a vyzkouším. Dík za rady. Držte palce ať to dobře dopadne.
daneza

Příspěvek od daneza »

Zdravím , na té mojí zavážecí loďce je motor Robbe a třílistý šroub 35 mm od Graupnera . Výkon je dostatečný
i v silném protivětru a vlnách . Každopádně je nutný obousměrný regulátor , kvůli plovoucím nečistotám
a vodním kytkám na hladině . Díky zpátečce se dá vetšinou z vázek vymanévrovat .
Gidy

Příspěvek od Gidy »

daneza píše:Zdravím , na té mojí zavážecí loďce je motor Robbe a třílistý šroub 35 mm od Graupnera . Výkon je dostatečný
i v silném protivětru a vlnách . Každopádně je nutný obousměrný regulátor , kvůli plovoucím nečistotám
a vodním kytkám na hladině . Díky zpátečce se dá vetšinou z vázek vymanévrovat .
Zdravím, poslal jsem vám včera sz, pokud budete mít čas prosím zkuste mi odpovědět.
ik33

Příspěvek od ik33 »

Prečo tu hľadáte riešenie problému, ktorý uspokojivé riešenie nemá. Ten motor je absolútne nevhodný do zavážacej loďky, tak prečo za každú cenu hľadať riešenie ako ho tam nacpať. Nevravím že sa to nedá ale načo jazdiť na dva zúbky na ovládači, keď ďalších 95% rozsahu bude nepoužitelných. Prečo sa napr. motory z F1 nepoužívajú v tarktoroch a kombajnoch - však trochu výkonu naviac nebude na škodu. Alebo inak, kľudne ten motor použi ale jedine spolu s prevodovkou s toho vrtuľníka. Tak ako písal MICER na hriadeli potrebuješ 3000-5000 ot/min - ako ich chcete dosiahnuť s týmto motorom a 3 čl. LiPol
Gidy

Příspěvek od Gidy »

:-) Děkuji za odpověď, tu převodovku tam dát nemůžu, protože je to jenom jedno ozubené kolo a to ještě docela rozměrné, odhaduju průměr cca 8 cm. A otáčky jsou pak na rotoru, kolem 2100-2500 o/min. Popřípadně mám doma ještě jeden http://www.telink.eu/cz-detail-100368-m ... -2-3s.html u tohodle to bude točit o 1/3 méně otáček, při použití 3S lipol.
ik33

Příspěvek od ik33 »

Zase zlá voľba. Na 2S by mohol byť teoreticky vhodný, ale pri hmotnosti 50g sa bude silno prehrievať a nemáš ho čím chladiť a dávať do ledi motor s vrtuľou naviac kôli chladeniu, je dosť blbé.
Gidy

Příspěvek od Gidy »

Kurec palec... 2S mi leží doma také ale tam se bojím o kapacitu. Ještě mě napadlo jak tady někdo psal, že se dá na hřídelku motoru dát kus plíšku a nastříhat ho do tvaru větráku, tím pádem by bylo chlazení ok.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“