Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jaké kabely na propojení ?
Re: Jaké kabely na propojení ?
Na svého polorychlíka jsem použil kabely koupené v obchoďáku, dvoulinka na 220V tuším 2mm spletenec drátů. Jenže...při jednom rychlém přidání plynu se z lodi začalo kouřit a milý kabel kter byl připájený na samce Tymiya a na druhé straně byl čokoládkou spojen s regem se roztavil jako nic, konektor prohořel a spojením drátů došlo k šlusu co odpálil rega. Tak si říkám, že kabely nechám na 220V na doma a koupím jiné. Jenže jaké ? A kde je koupit ? Jaké mají mít označení aby zvládly nějakých špičkových 30-40A ? Napadlo mě vystříhat kabely z kabelových svazků od PC zdrojů ale ty asi taky nezvládnou takové ampéry.
PLS radu..Díky
PLS radu..Díky
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Doplním, že tím samcem Tamiya byl připojen k 6ti článku NiMH...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Všichni modeláři používají modelářské kabely (silikonové). Nevím proč jdete jinou cestou. 30-40A nejsou žádné závratné proudy, dnes naprosto běžné. Např. kabely průřezu 2,5mm2 a vejš. za celou dobu modelařiny mě nenapadlo použít cokoli jiné. Jinak výběr kabelů není o napětí, ale o proudech. Takže 220V není žádné měřítko pro výběr kabelu.
Připojení čokoládou k reglu - Začínám to vnímat tak, že si z nás děláte šoufky nebo vám chybí naprosté základy modelářské elektroniky.
Pokud seženu v modelařské prodejně kabely tak je tam koupím. Čokoládkou byl reg připojený proto, že jsem nechtěl pájet natvrdo kabel k regu páč jsem ho chtěl využít jinam a vyměnit za lepší..tenhle byl proudově dobrý ale jen pro letadlo páč neměl zpátečku...jinak když se dívám na eshopy tak nevidím v prodeji kabel..aspoň tedy na těch 3 co jsem dnes prohlížel...
Už jsem našel..nepíšou to jako kabel ale jako "vodič"...
u vodičů jsou určujícími faktory průřez a izolace.
Pro měď a volně ložený vodič (to znamená dobře chlazený) se orientačně počítá 10A na 1mm2 průřezu. Pokud by byl vložen do něčeho co špatně vede teplo, třeba do polystyrénu ze kterého je kopyto, nebo je navinut v cívce, zatížení klesá na 4A/mm2
Izolace určuje max. napětí které kabel bezpečně přenese. Pro modelářské použití (nízké napětí) vyhoví všechny běžně dostupné.
Silikonová izolace se používá proto, protože je měkká a odolná proti teplotě - netaví se.
Pokud jsi použil běžnou bílou dvojlinku na 220V, která má 1 nebo 1.5mm5 tak se nediv že se izolace roztekla. Čokoláda obecně není na závadu, pokud je vodič do ní správně zapojen, není zoxydovaný, svorka je dobře dotažená. Nejlépe pokud je vodič zakončen dutinkou.
Silikonové vodiče budeš shánět hůře, nejspíš budou v modelářských prodejnách. Běžné vodiče s PVC izolací koupíš v prodejně s elektromontážním materiálem.
Řada průřezů, podle kterého budeš vybírat je tuším 0.15, 0.25, (0,35 to si nejsem jist), 0.5, 0.7, 1.0, 1.5, 2, 2.5, 4.0, 6.0, .... mm2.
Pro měď a volně ložený vodič (to znamená dobře chlazený) se orientačně počítá 10A na 1mm2 průřezu. Pokud by byl vložen do něčeho co špatně vede teplo, třeba do polystyrénu ze kterého je kopyto, nebo je navinut v cívce, zatížení klesá na 4A/mm2
Izolace určuje max. napětí které kabel bezpečně přenese. Pro modelářské použití (nízké napětí) vyhoví všechny běžně dostupné.
Silikonová izolace se používá proto, protože je měkká a odolná proti teplotě - netaví se.
Pokud jsi použil běžnou bílou dvojlinku na 220V, která má 1 nebo 1.5mm5 tak se nediv že se izolace roztekla. Čokoláda obecně není na závadu, pokud je vodič do ní správně zapojen, není zoxydovaný, svorka je dobře dotažená. Nejlépe pokud je vodič zakončen dutinkou.
Silikonové vodiče budeš shánět hůře, nejspíš budou v modelářských prodejnách. Běžné vodiče s PVC izolací koupíš v prodejně s elektromontážním materiálem.
Řada průřezů, podle kterého budeš vybírat je tuším 0.15, 0.25, (0,35 to si nejsem jist), 0.5, 0.7, 1.0, 1.5, 2, 2.5, 4.0, 6.0, .... mm2.
A co tenhle ? http://www.bel-shop.eu/detail125.html
tuhle prodejnu mám kousek od práce.. kabel co jsem použil nebila bílá dvoulinka ale podobný kabel v barvě červeno/černý....chybami se člověk učí..můžeš děcku 100x říkat že kaktus píchá a rozsvícená žárovka pálí..dokud si nesáhne tak neuvěří a taky nebude vědět co to slovo pálí a píchá vlastně znamená..vlastně jsem se poučil..kdyby mě odešel ten reg ne těsně u břehu ale uprostřed Labe tak jsem ho asi už nikdy neviděl jak by ho vzal proud směr germania...
tuhle prodejnu mám kousek od práce.. kabel co jsem použil nebila bílá dvoulinka ale podobný kabel v barvě červeno/černý....chybami se člověk učí..můžeš děcku 100x říkat že kaktus píchá a rozsvícená žárovka pálí..dokud si nesáhne tak neuvěří a taky nebude vědět co to slovo pálí a píchá vlastně znamená..vlastně jsem se poučil..kdyby mě odešel ten reg ne těsně u břehu ale uprostřed Labe tak jsem ho asi už nikdy neviděl jak by ho vzal proud směr germania...
fuj nebila..nikdo ji nemlátil..NEBYLA je správně ..proč nejdou po sobě opravovat překlepy ?
Jo, ten z Belu je v pohodě. Akorát mě zaráží, že každý prodejce uvádí (pokud uvádí) jiné průřezy na stejné proudy. Jinak obecně mám u vyšších odběrů velmi špatné zkušenosti s připojováním reglů k motoru přes jakýkoli konektor. to si troufnu tak do 20A špičkově. cokoli víc, pokud je odběr jako u Offshore konstantní jsem musel pájet natvrdo. Dokonce mi už vytekl z konektoru i cín a pouze tak nějak držící smršťovačka zajišťovala kontakt jednoho pólu reglu s motorem. v okamžiku zvýšení odběru přídáním plynu se ozvala obrovská rána slyšitelná na celý rybník a loď zastavila. Po opětovné přidání se rozjela a celé se to několikrát opakovalo. Resp. celkou jízdu jsem nebyl schopen ani vizuálně odhalit problém. Až podle kapek cínu vytékajících z dutinky konektoru MPJet nějaký 3mm. Tzn. pokud je režim provozu lodě trvale nad 20A, doporučuju natvrdo napájet a je klid.
A moje řešení s čokoládkou co má kontakty v mědi by to nepomohlo ? To nemluvím, že někde doma mám i ty prastaré velké, těžké z porcelánu co by se určitě neroztekly...oldik píše:Tzn. pokud je režim provozu lodě trvale nad 20A, doporučuju natvrdo napájet a je klid.
NE vážně, musel jsem se napálit tím že mi takhle vyhořel regl, takže od té doby zásadně jen a jen modelářské kvalitní konektory, jestli chceš dopadnout tak jako já tak směle do čokolád, ale ty unesou max 8AJuraSach píše:A moje řešení s čokoládkou co má kontakty v mědi by to nepomohlo ? To nemluvím, že někde doma mám i ty prastaré velké, těžké z porcelánu co by se určitě neroztekly...oldik píše:Tzn. pokud je režim provozu lodě trvale nad 20A, doporučuju natvrdo napájet a je klid.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Však jsem taky cestou aukce koupil sadu zlacených dutinek..včera přišly, dneska snad zajdu pro kabely a bude pokoj....
Navštívil jsem obchod a mám kabely/vodiče i potřebné konektory...
- petr hájek
hurááááááááá , blahopřejem........
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ono po pravdě v dnešním relativistickém nadbytku všeho je i možné, co se povedlo mě.
V Brně je prodejna, kde se dlouho udržovala původní TESLA, a když mne tedy po letech +-2 napadlo se tam podívat, tak nastalo velké překvapení--prodejna je prej orientovaná na presentaci toho, co mají na webu a tam následně tedy prodávají hlavně alarmy a podobně--vzorkovník spínačů-ale na prodej žádný a tak dále
tudíž je fakt, možnosti si vybrat a hlavně to taky odnést a použít jsou tím silně ovlivněny- Spíše k nefunkčnosti.Z těch asi 4 věcí, co bych byl i koupil však neměl na pultě nic--k čemu tam tedy je mi není jasné.
V Brně je prodejna, kde se dlouho udržovala původní TESLA, a když mne tedy po letech +-2 napadlo se tam podívat, tak nastalo velké překvapení--prodejna je prej orientovaná na presentaci toho, co mají na webu a tam následně tedy prodávají hlavně alarmy a podobně--vzorkovník spínačů-ale na prodej žádný a tak dále
tudíž je fakt, možnosti si vybrat a hlavně to taky odnést a použít jsou tím silně ovlivněny- Spíše k nefunkčnosti.Z těch asi 4 věcí, co bych byl i koupil však neměl na pultě nic--k čemu tam tedy je mi není jasné.
FGH_Method
no jo..ale pájení je pro mě záhada jako pro doktory rakovina...táta byl na kladivo a kolejnice, vrtačku a pájení mi nikdy neukázal..dnes jsem zkoušel napájet T konektor (nevím jak se jmenuje..) samici a těch sprostých slov a praštil jsem s tím a nechám to do práce pro kolegu zkušeného modeláře...petr hájek píše:hurááááááááá , blahopřejem........
Tohle by se mohlo hodit:JuraSach píše:no jo..ale pájení je pro mě záhada jako pro doktory rakovina...táta byl na kladivo a kolejnice, vrtačku a pájení mi nikdy neukázal..dnes jsem zkoušel napájet T konektor (nevím jak se jmenuje..) samici a těch sprostých slov a praštil jsem s tím a nechám to do práce pro kolegu zkušeného modeláře...petr hájek píše:hurááááááááá , blahopřejem........
http://www.mpjet.com/cat/pages/21010mount_cz.html
https://www.mo-na-ko.cz/clanky2/112_Letovani/clanek.htm
no a nebo
portal/view.php?nazevclanku=fotonavod-p ... 2010040002
Zachovejte paniku :-)
- petr hájek
ještě by to chtělo podobný návod specielně na ,,T,, konektory , ty sice asi nejlepší co do funkčnosti mají velké ,,-,, v materiálu samotného konektoru -tím myslím plastového těla .
jde o to že se rádo taví protože je tuším z polyethylenu a tudíž nevydrží delší ohřev bez deformace.
jsa vybaven páječkou 180W dokážu na tento konektor přiletovat pouze kablík rozměru výše zminovaného kabelu z PC zdroje.Pro můj modelářský počin je to vždy až příliš dostačující , ale pokus o připájení origo vodiče od čínského 3 fázového reglu se silikonovým pláštěm a spoustou mikrodrátků uvnitř ztroskotal na pomalém prohřívání a rychlém chladnutí vodiče.
jde o to že se rádo taví protože je tuším z polyethylenu a tudíž nevydrží delší ohřev bez deformace.
jsa vybaven páječkou 180W dokážu na tento konektor přiletovat pouze kablík rozměru výše zminovaného kabelu z PC zdroje.Pro můj modelářský počin je to vždy až příliš dostačující , ale pokus o připájení origo vodiče od čínského 3 fázového reglu se silikonovým pláštěm a spoustou mikrodrátků uvnitř ztroskotal na pomalém prohřívání a rychlém chladnutí vodiče.
jaroj..díky..zítra si to vytisknu a ten první odkaz vyzkouším...pájecí kapalinu nemám..je to totéž jako kalafuna ? tu mám...
pokud použiješ trubičkový cín, tak by to s tou kalfunou mohlo stačit, jinak tu kapalinu jsem kupoval u KUTILA, nevím kde všude je, já ji kupoval v PřeloučiJuraSach píše:jaroj..díky..zítra si to vytisknu a ten první odkaz vyzkouším...pájecí kapalinu nemám..je to totéž jako kalafuna ? tu mám...
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
kolega modelář mě odrazoval od kapaliny i od kalafuny. poradil mi furichtung který jsem v hlavě vymyslel líp tak to dnes vyzkouším..z regu co mám s blbým kontrorem ustřihnu a připájím trubičky...správný postup na konektory Tamiya někde není nafocený ?
Co říkáte na tuto páječku ? http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/lidl_cz ... _16164.htm
Mám pistolovou 100W trafo páječku s hrotem jak na pájení kolejnic a z práce z jedné totálně předražené shitové sady hrotovou "tužkovou" 30W shitku která je dle mě na H...
Mám pistolovou 100W trafo páječku s hrotem jak na pájení kolejnic a z práce z jedné totálně předražené shitové sady hrotovou "tužkovou" 30W shitku která je dle mě na H...
Zjisti si dostupnost náhradních hrotů - to je spotřebák a jestli nejsou standardní a s různými konci, máš problém.
Jinak, pořádná stanice podobných parametrů má v ceně o řád víc a hlavně uvnitř trafo a ne spínaný zdroj.
Radek
Jinak, pořádná stanice podobných parametrů má v ceně o řád víc a hlavně uvnitř trafo a ne spínaný zdroj.
Radek
- petr hájek
ty náhradní hroty jsou důležitý, ten spínák nemusí být na škodu , leckdy je i lepší
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek