Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

DX6i - ovládání lodě

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
oldik

Re: DX6i - ovládání lodě

Příspěvek od oldik »

Protože jsem nic k tomuto nenašel, zkusil jsem převést teorii do praxe a ono to funguje. Tady je tip pro ty, kteří tento vysílač mají a bojovali jako já s nedostatkem funkcí. Dá se to při troše dobré vůle obejít. Video je narychlo, ale mělo by k pochopení posloužit lépe než text.
Narazil jsem při ovládání lodě na problém vysílače DX6i. má málo spínaných kanálů, resp. skoro žádný. Pouze kanál podvozku + 4 kanály standardní + 5. kanál druhého křidélka.
vysílač má:
pouze 2 volné mixy - oba využité
1 mix - mix motoru do směrovky (tam mám zvukový modul)
2 mix - mix plynu s aretací do motoru (pro jízdu na delší trasu bez nutnosti drže kanál výškovky se středěním - nefunguje v tomto případě zvuk motoru)
4 standardní kanály
5. kan. - druhé křidélka - nepoužitelné, ovlivňuje i první křidélka (kormidlo)
6. kan. - podvozek
Ovládání lodě:
výškovka - motor
směrovka - tady mám zvukový modul. Můžu nastartovat a měnit otáčky bez ovlivnění motoru. Motor mám mixem namixovaný do směrovky a procentem mixu nastavuji chod zvuku motoru na rychlosti lodě. A hlavně, můžu vypnutím mixu vypnout i zvuk motoru a jezdit potichu.
křidélka - kormidlo
plyn s aretací - tady mám dle videa paralelně zapojen spínač pomocných funkcí od jeti a Turnigy na kouření a sirénu + mix do motoru na dleší přesuny
Turnigy spíná při překročení 50% výchylky bez možnosti nastavování. Resp. mix sepne funkci až při překročení 3/4 výchylky plynu. Bez ohledu na kanál uvažuje modul středovou polohu vždy ve středu kanálu (nezohledňujě kanál plynu s aretací).
Jetimodul SP06 - dá se nastavit potenciometrem okamžik sepnutí. Nastaveno v poloze při zapnutém chcípáku motoru.
Pak mám mix do chodu motoru, který mixuje povel chodu motoru od poloviny výchylky nahoru a při maketové jízdě ta výchylka není tak velká, aby sepnula sirénu. resp. nedá se na tento mix jet na plný plyn, pak by houkala siréna.
Více ve videu. Jinak jsem nad tímto opravdu dlouho přemýšlel, abych měl všechny funkce spínané a loď dělal co potřebuji. Mysím si, že jsem tímto dostal z vysílače více jak maximum možností.
http://www.youtube.com/watch?v=NMLXL5xacMk
oldik

Příspěvek od oldik »

výsledek mého snažení v reálu.
http://www.youtube.com/watch?v=FbIcYPLx81Q
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

je to hezké zpracování , jediné co mi trošku ubírá na kráse je to kouření, osobně bych se snažil o vypuzení ,,čmoudíku,, z čudítka proudícím vzduchem z ventilátoru třeba pro NTB grafiku ten spolehlivě běží od 4V takže stačí ho přes 1Ausměrnovač s elit kondíkem 45mikro připojit paralelelně s motorem , bude tak přidávat na otáčkách při přidání plynu vpřed i v zad, používám to u mých seriových kouřových modulů.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

předpokládám že čudítko je Graupner - není průchozí - funguje na piezo systému studeného kouře -myslím že by proud vzduchu zmenšil efekt (vzduch by běžel okolo trubky)- mám už leta dva, chce to kouřit v bezvětří - výhoda je že je to malé, skladné, do malé lodě....nevýhoda-málo kouří...
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
oldik

Příspěvek od oldik »

Přesně tak. v lodi na nějaké kouřové vyvíječe (ten s kalafunou, snad udělám v remošovi) není bohužel místo. tohle je jen, aby tam něco bylo a "mohl zamachrovat" jak píše Roman, v bezvětří u břehu. Spřažení s plynem je u tohohle modulu blbost, musel bych tam udělat nějaké čerpadýlko, které bude olejíček během jízdy doplňovat. Právě s ohledem na využití je ta spínaná funkce na pozici, na které je a vůbec nevadí, že je modul kouření dohromady se sirénkou nefunkční a musí se vypnout. Síla kouře, spotřeba olejíčku umožňuje opravdu jen sporadické využití. Ale i tak je to hezčí než nic.
petr hájek

graupner není průchozí a funguje na skleněný knot s odporovým drátem , ale možná by šlo napíchnout ten vzduchkolem jako dvojplášt.
oldik

Příspěvek od oldik »

Pořád to ale skončí u malé síly kouře, fakt malé pro venkovní použití. Zajímaly by mě praktické zušenosti s těmi většími generrátory.
mirekj

Příspěvek od mirekj »

Ten kouř je hezkej. Jenom tak uvažuji, u remorkérů je ve většině případů diesel a kouř z výfuků je tmavý/černý. Existuje vyvíječ/náplň, který bude generovat černý nebo tmavošedý kouř aby to bylo opravdu maketové?
petr hájek

zatím jsem na nejedovatou nápln nepřišel bohužel ...... občas zakouří i ten můj kalafunák tmavě šedě a je to v momentě kdy začne zpracovávat staré několikrát přehřáté zásoby kalafuny a pak také v momentě , kdy zpracuje nouzově osazenou(nemůžu říci naplno z vlastní blbosti zapomenutou) trubku rozvádějící kouř do komína z plastu místo hliníku :D
oldik

Příspěvek od oldik »

http://www.youtube.com/watch?v=4eUQ5gD4qcY
Záměna původnního dieslu za petrol. Následně za pomoci manželky a propojky na modulu zvolem odpovídající počet válců, který po uchu k lodi nejvíc pasuje. Takto ozvučení zůstane, takže kosmetika a hurá na vodu.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Máš to fakt vymazlené :)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Snek

Příspěvek od Snek »

Koukam ze mas u videa pekne natocenej zvuk. Takze zajemci o ozvuceni lode alespon v reale slysi co dokaze zvukovy modul z RC Revue za par kacek postaveny na PicAxe procesoru :)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“