Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Baterie
Baterie
Dobrý den, poradil by mi někdo co zvolit za baterie do Fletchera?
Info:-2x 400 speed 6V
-1x regulátor MD-54DCRs
-servo HS-55
-přijímač Spektra
Původně jsem uvažoval na radu vedoucího o packu 6ti tužkovek s kapacitou cca něco kolem 6000 mAh ? Bylo mi ale řečeno že neexistují. V prodejně by mě vyšli na 800 jedny a to neni nejlevnější. Porot bych se chtěl zeptat jaké by ste mi doporučili baterie? Přemýšlím o Lipolkách jsou celkem levné a mají velkou kapacitu. Děkuji za rady a názory Tom Hlach
Info:-2x 400 speed 6V
-1x regulátor MD-54DCRs
-servo HS-55
-přijímač Spektra
Původně jsem uvažoval na radu vedoucího o packu 6ti tužkovek s kapacitou cca něco kolem 6000 mAh ? Bylo mi ale řečeno že neexistují. V prodejně by mě vyšli na 800 jedny a to neni nejlevnější. Porot bych se chtěl zeptat jaké by ste mi doporučili baterie? Přemýšlím o Lipolkách jsou celkem levné a mají velkou kapacitu. Děkuji za rady a názory Tom Hlach
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Re: Baterie
Možno by si mohol skúsiť lipolky 2 článok tie motory by to ešte mali zvládnuť u číňanov sa daju kúpiť lacno.
Omlouvám se strašně moc budou tam speed 300...a rozměrově se tam pack ze 6 AA (dvě řady po 3) tak ten se vejde mezi konzole uplně nejlíp.. pokud by se dal někde sehnat ze 6AA byl bych nejradši ale pokud to nepujde jinak budu muset jít do lipolek asi no...
A váhové omezení tam bych se řídil tím aby to nebylo těžší než ten 6ti článek 6x AA...
- petr hájek
tome a proč sháníš pack jako celek, kup jednotlivé články a pospojuj je
http://aku-shop.cz/AKKULIST/1.85,nabíje ... %20-%20AAA
třeba tady
http://aku-shop.cz/AKKULIST/1.85,nabíje ... %20-%20AAA
třeba tady
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
no každopádně zapomeň u AA na vyšší kapacitu než 2500mAh. s větší kapacitou se nedělají, myslím že to v současné době ani není technicky možné.

NeJaToD team
A celkově pack ? Dyt třeba ty buřtíky mají celkově 6000 mAh ? Já nevím....IVVO do čeho teda mám jít? Pane Hájek no tam bude problém to slovo pospojuj je
to spíše pak za rohem by mi to udělali tam bych si koupil i baterky... mě jde jen o to jestly volit lipolka nebo NiXX ?
1.
tady na foru je dobrym zvykem si tykat, aby se Petr za toho pana jeste neurazil
2.
jeden AA článek má napětí 1,2V a kapacitu 2500mAh (zhruba). Pokud jich zapojíš 6 seriově (za sebou) tak dosáhneš napětí 6x 1,2 = 7,2 V ale kapacita zůstane 2500mAh. Pokud je ale zapojíš paralelně (vedle sebe) zůstane napětí 1,2V ale dostaneš kapacitu 6x 2500 = 15000 mAh.
Takže pokud máš místo a váhu jen na 6 článků AA tak kapacitu nezvýšíš. Musel by jsi použít 12ks AA v zapojení 6s2p a dostal by jsi 7,2V a 5000mAh ale to nedoporučuji protože důležitou podmínkou je stejná velikost elektromotorických napětí jednotlivých článků, aby nedocházelo k tomu, že silnější článek bude způsobovat elektrický proud opačného směru ve slabším článku. To by představovalo ztráty elektrické energie a mohlo by to způsobit nežádoucí chemické změny.
Pokud chceš vyšší kapacitu tak při zachování hmotnosti asi jedině lipolky...
tady na foru je dobrym zvykem si tykat, aby se Petr za toho pana jeste neurazil
2.
jeden AA článek má napětí 1,2V a kapacitu 2500mAh (zhruba). Pokud jich zapojíš 6 seriově (za sebou) tak dosáhneš napětí 6x 1,2 = 7,2 V ale kapacita zůstane 2500mAh. Pokud je ale zapojíš paralelně (vedle sebe) zůstane napětí 1,2V ale dostaneš kapacitu 6x 2500 = 15000 mAh.
Takže pokud máš místo a váhu jen na 6 článků AA tak kapacitu nezvýšíš. Musel by jsi použít 12ks AA v zapojení 6s2p a dostal by jsi 7,2V a 5000mAh ale to nedoporučuji protože důležitou podmínkou je stejná velikost elektromotorických napětí jednotlivých článků, aby nedocházelo k tomu, že silnější článek bude způsobovat elektrický proud opačného směru ve slabším článku. To by představovalo ztráty elektrické energie a mohlo by to způsobit nežádoucí chemické změny.
Pokud chceš vyšší kapacitu tak při zachování hmotnosti asi jedině lipolky...

NeJaToD team
jinak ty "burtiky" maji větší kapacitu, protože jsou větší... není to způsobem zapojení toho packu.

NeJaToD team
To je ten kit 1:144 jak jsi měl před nějakou dobou dotazy?
Obecné rady: rozmysli si prostorová a váhová omezení, vem v úvahu parametry motorů, jakou máš nabíječku (jaké typy baterek umí nabíjet), ekonomickou stránku (ceny, životnost) a v neposlední řadě vlastní zvyklosti a vkus.
Viděl bych to též buď na ten 6článek tužkovek, anebo 2článek lion/lipol. Rozhodni se co ti víc vyhovuje. S kapacitou to nepřeháněj, 6000 mAh je nesmysl. Na takovou kapacitu to chce větší baterky které tvoje loď neuveze. Navíc je to přehnané. S uvažovaným pohonem a 2000 mAh můžeš jezdit třeba i hodinu a kdyby ti to nestačilo a nechtěl jsi u vody dobíjet, pořiď si dva akupaky a vyměňuj. Akupak na míru může být v některých případech výborná věc, ale pokud v tom nejsi zběhlý, lépe přenechat odborníkům. Pájet baterky není tak jendoduché jako konektor ke kabelu, neopatrným zásahem (přehřátí) se mohou poškodit nebo zničit.
Poznámky k pohonu. 2x400 mi přijde na takovou loď moc, 2x300 taky, navíc 300 je vysokootáčkový motor což není moc vhodné napřímo bez převodovky. Zřejmě by postačilo 2x280, předpokládám že z toho nechceš mít FSR. 54A regl mi též přijde značně předimenzovaný, na 2x280 by měl stačit i 18A.
Obecné rady: rozmysli si prostorová a váhová omezení, vem v úvahu parametry motorů, jakou máš nabíječku (jaké typy baterek umí nabíjet), ekonomickou stránku (ceny, životnost) a v neposlední řadě vlastní zvyklosti a vkus.
Viděl bych to též buď na ten 6článek tužkovek, anebo 2článek lion/lipol. Rozhodni se co ti víc vyhovuje. S kapacitou to nepřeháněj, 6000 mAh je nesmysl. Na takovou kapacitu to chce větší baterky které tvoje loď neuveze. Navíc je to přehnané. S uvažovaným pohonem a 2000 mAh můžeš jezdit třeba i hodinu a kdyby ti to nestačilo a nechtěl jsi u vody dobíjet, pořiď si dva akupaky a vyměňuj. Akupak na míru může být v některých případech výborná věc, ale pokud v tom nejsi zběhlý, lépe přenechat odborníkům. Pájet baterky není tak jendoduché jako konektor ke kabelu, neopatrným zásahem (přehřátí) se mohou poškodit nebo zničit.
Poznámky k pohonu. 2x400 mi přijde na takovou loď moc, 2x300 taky, navíc 300 je vysokootáčkový motor což není moc vhodné napřímo bez převodovky. Zřejmě by postačilo 2x280, předpokládám že z toho nechceš mít FSR. 54A regl mi též přijde značně předimenzovaný, na 2x280 by měl stačit i 18A.
- petr hájek
Ivvo píše:no každopádně zapomeň u AA na vyšší kapacitu než 2500mAh. s větší kapacitou se nedělají, myslím že to v současné době ani není technicky možné.
http://baterie-nabijeci.heureka.cz/f:13 ... 01846/?f=5
strejda GOOGLE ví a zná.......
no až na to za ty Varty jsou alkalické a nenabijecí. ty druhé nabíjecí jsou ale výrobce neznám, takže nevím jaké budou mít parametry v lodi při vyšším odběru proudu.

NeJaToD team
- petr hájek
http://baterie-nabijeci.heureka.cz/bate ... s/galerie/
ACH JO.......
ACH JO.......
To sú určite zasa čínske mAh
V slušnejších čínskych obchodoch predávajú podobné výrobky s tým, že na obale je písaná iná hodnota ako v skutočnosti.....
- petr hájek
asi to budou čínské aku, ale to dnes nic neznamená , nechci se tu exhibovat , jen jsem nedávno koupil origo SONY alkalické AA s cedulí vyrobeno ve francii EU za 64,-kč za 4 ks a ve fotáku HP vydržely.......POZOR!!!!!!...... 2 snímky s bleskem , narozdíl od zcela anonymních ,,Lídláckých,, baterek v ceně 65,- za 8ks , které ve stejném fotáku drží stále i po 30 blescích........
Netvrdím že deklarovaná kapacita mnou uvedených aku z odkazu je skutečná 3600mAh , ale rozhodně neexistují JEN 2500mAh , technologie jde dál a velmi rychle.
Tom staví lod kde se musí dobře rozhodnout protože akumulátorem musí i vyvažovat vysoké nástavby takže asi bude muset jít do klasických nixx článků , protože li-pol jsou sice výborné a výkoné , ale lehké.
Další možností pro Toma je použití li-fe akumulátorů typu 123 což by bylo asi nelepší řešení co do výkonu a i váha by byla přínosem pro vyvážení přičemž velikost skoro jako AA akumulátory je jen třešničkou na dortu, ale z hlediska nákladů je to nejhorší řešení, protože součástí investice musí být i nabíječ který je zvládne nabít.
Tak to je ode mě asi vše a doufám že je to zcela jasně napsáno.
Netvrdím že deklarovaná kapacita mnou uvedených aku z odkazu je skutečná 3600mAh , ale rozhodně neexistují JEN 2500mAh , technologie jde dál a velmi rychle.
Tom staví lod kde se musí dobře rozhodnout protože akumulátorem musí i vyvažovat vysoké nástavby takže asi bude muset jít do klasických nixx článků , protože li-pol jsou sice výborné a výkoné , ale lehké.
Další možností pro Toma je použití li-fe akumulátorů typu 123 což by bylo asi nelepší řešení co do výkonu a i váha by byla přínosem pro vyvážení přičemž velikost skoro jako AA akumulátory je jen třešničkou na dortu, ale z hlediska nákladů je to nejhorší řešení, protože součástí investice musí být i nabíječ který je zvládne nabít.
Tak to je ode mě asi vše a doufám že je to zcela jasně napsáno.
No investice pro nabijecku A123 LiFe baterii je od 170kc, takze to az tak nedostupne nebudepetr hájek píše:.... Další možností pro Toma je použití li-fe akumulátorů typu 123 což by bylo asi nelepší řešení co do výkonu a i váha by byla přínosem pro vyvážení přičemž velikost skoro jako AA akumulátory je jen třešničkou na dortu, ale z hlediska nákladů je to nejhorší řešení, protože součástí investice musí být i nabíječ který je zvládne nabít. ....
http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
To není možné, to by přeci strejda google věděl. Petr má přeci vždy jen přesné, ověřené a věcné připomínky...Snek píše:No investice pro nabijecku A123 LiFe baterii je od 170kc, takze to az tak nedostupne nebudepetr hájek píše:.... Další možností pro Toma je použití li-fe akumulátorů typu 123 což by bylo asi nelepší řešení co do výkonu a i váha by byla přínosem pro vyvážení přičemž velikost skoro jako AA akumulátory je jen třešničkou na dortu, ale z hlediska nákladů je to nejhorší řešení, protože součástí investice musí být i nabíječ který je zvládne nabít. ....
Pokud použije lipolky tak zbývající váhu může dovážit např. olovem a rozmístit dle potřeby tak aby se zlepšila stabilita lodě. velká hmotnost uprostřed trupu moc ke stabilitě nepřispívá. vždy je lepší mít dvě poloviční hmotnosti co nejdále od podélné osy a co nejníže pod čarou ponoru...

NeJaToD team
Zatím byla na vodě jen ve vaně a to e vším vybavením a ponor nebyl ani poloviční jak má být měla strašně velký výtlak. Asi tam dám ty 280.. A jinak používal jsem vždy Ni-Cd nebo Ni-Mh ale je mi jedno do čeho pujdu nabíječku nemam budu si jí kupovat až na jaře v kroužku máme tři a ty se na závody berou. Takže proto se ptám na vaše doporučení jaké baterky tam dát aby to odjezdilo cca 3 jízdy... Děkuji
Možno lipol 2s 5000mAh by ti mohly stačiť.Predpokladám,že s tými motormy nebudeš mať veľký odber tak by mohly vydržať len ak tam nemáš nejaky DSYS reg. tak si stráž čas u lipoliek by napätie nemalo klesnúť pod 3V na článok.
- petr hájek
strejda google možná ví , já né nepoužívám li-fe protože jsou na mé lodě těžké a velkétakže jsem nabíječ na ně nepotřeboval.Ivvo píše:To není možné, to by přeci strejda google věděl. Petr má přeci vždy jen přesné, ověřené a věcné připomínky...Snek píše:No investice pro nabijecku A123 LiFe baterii je od 170kc, takze to az tak nedostupne nebudepetr hájek píše:.... Další možností pro Toma je použití li-fe akumulátorů typu 123 což by bylo asi nelepší řešení co do výkonu a i váha by byla přínosem pro vyvážení přičemž velikost skoro jako AA akumulátory je jen třešničkou na dortu, ale z hlediska nákladů je to nejhorší řešení, protože součástí investice musí být i nabíječ který je zvládne nabít. ....
Pokud použije lipolky tak zbývající váhu může dovážit např. olovem a rozmístit dle potřeby tak aby se zlepšila stabilita lodě. velká hmotnost uprostřed trupu moc ke stabilitě nepřispívá. vždy je lepší mít dvě poloviční hmotnosti co nejdále od podélné osy a co nejníže pod čarou ponoru...
Sneku fak to umí i LiFe? v tom textu píšou li-on, měl jsem za to po čtení různých textů na netu i v časopisech ,že tam je rozdíl mezi těmito typy , a moje turnigy má také v popisu jen li-pol.
P.S. možná by to docela zasloužilo nové vlákno jen o tomto.
TomHlach:
Tak pokud jsi na NiXX zvyklý a zařízený, klidně je použij znovu. Jestliže je i s nimi rezerva výtlaku dostatečná, budeš mít dost prostoru pro laborování s dovažováním olovem, aby se dosáhlo dobré stability.
Pokud model stavíš primárně na soutěže, není myslím nutná kdovíjaká kapacita zdrojů. Spotřeba pohonu bude skromná, nejvýš pár A. Soutěžní jízda trvá pár minut, mezi jednotlivými jízdami lze dobíjet.
Kromě typu zdrojů bude ještě třeba vyřešit přístup k nim a systém nabíjení. Zda baterky pokaždé vyjímat z trupu a nabíjet externě (přitom rovněž možnost střídání více akupaků), anebo je mít stabilně uvnitř a nabíjet přes konektor v modelu.
Tak pokud jsi na NiXX zvyklý a zařízený, klidně je použij znovu. Jestliže je i s nimi rezerva výtlaku dostatečná, budeš mít dost prostoru pro laborování s dovažováním olovem, aby se dosáhlo dobré stability.
Pokud model stavíš primárně na soutěže, není myslím nutná kdovíjaká kapacita zdrojů. Spotřeba pohonu bude skromná, nejvýš pár A. Soutěžní jízda trvá pár minut, mezi jednotlivými jízdami lze dobíjet.
Kromě typu zdrojů bude ještě třeba vyřešit přístup k nim a systém nabíjení. Zda baterky pokaždé vyjímat z trupu a nabíjet externě (přitom rovněž možnost střídání více akupaků), anebo je mít stabilně uvnitř a nabíjet přes konektor v modelu.
trochu kacířský názor - co udělat klec na tužky? Vývod na nabíjení v lodi, na závodech dobíjet přes konektor, po závodech těch 6 tužek vyndat a použít třeba do fotoaparátu, autíčka a pod.....použil bych eneloopky (nimh) od Bídy (satria, Bídovský Aleš). Postavit "klícku" se 2 stahovacími tyčemi m4, kontakty z nějaké hračky.....
tak bych to řešil já, kdybych neměl žádné jiné baterie . Myslím že nějaký přechodový odpor by tam asi byl, je to náročnější na údržbu(kontakty dotyku), ale při těch proudech by to mělo být OK.
Já, který mám jiné baterie, bych použil 2 článek LIon nebo Lipol kapacitně oklo 1300, protože je používám i do jednoduchých letade......
tak bych to řešil já, kdybych neměl žádné jiné baterie . Myslím že nějaký přechodový odpor by tam asi byl, je to náročnější na údržbu(kontakty dotyku), ale při těch proudech by to mělo být OK.
Já, který mám jiné baterie, bych použil 2 článek LIon nebo Lipol kapacitně oklo 1300, protože je používám i do jednoduchých letade......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Nemám velkou fantazii, takže nevím, jakého tvaru potřebuje Tom docílit, ale pokud by mu stačilo toto, tak to za pár korun sežene i v ČB:MB/RomanT píše:trochu kacířský názor - co udělat klec na tužky? ... Postavit "klícku" se 2 stahovacími tyčemi m4, kontakty z nějaké hračky.....

Po kliknutí na fotku se otevře e-shop GESu.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ladousi koukal jsi na popis výrobku? je tam Imax 0,5A, nevím jaký odběr bude mít, ale vycházelo by to na max 250mA na jeden motor a to si myslím, že se mu nepovede.ladous píše:Nemám velkou fantazii, takže nevím, jakého tvaru potřebuje Tom docílit, ale pokud by mu stačilo toto, tak to za pár korun sežene i v ČB:MB/RomanT píše:trochu kacířský názor - co udělat klec na tužky? ... Postavit "klícku" se 2 stahovacími tyčemi m4, kontakty z nějaké hračky.....
[url]http://www.ges.cz/images/pictures/h/hal6xum3.jpg[/url]
Po kliknutí na fotku se otevře e-shop GESu.

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek