Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Výroba vysílačky

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
jansup

Re: Výroba vysílačky

Příspěvek od jansup »

Dobrý den,
chystám se vyrábět univerzální vysílačku pro ovládání robota, ale i letadel a jiných vozítek. Tuto vysílačku si budu sám programovat pomocí mikroprocesoru, takže si můžu uzpůsobit počet prvku a jejich jednotlivé funkce dle vlastních požadavků.

U vysílačka bych chtěl přibližně tyto prvky:
2 kniply
6 tlačítek
2 potenciometry
3 led diod
6 přepínačů
1 displej
1 konektor pro napájení

Chtěl bych se s Vámi poradit o rozložení prvků na vysílačce aby byla co nejergonomičtější. Zajímalo by mě, jak Vám vyhovuje rozmístění prvku u komerčních vysílaček? Měli by jste nějaké zlepšováky? Vyráběli jste si někdo vysílačku? Poradili by jste mi nějakou vysílačku z které by se dalo rozmístění prvků přebrat?

Předem děkuji za rady.
SH

Příspěvek od SH »

U vysílaček jsou tři základní typy uspořádání:
- pistolová - hlavně na autíčka,rychlé lodě, kde levou rukou ji držíš, ukazováčkem levé ruky řídíš rychlost a pravou točíš malým "volantem". Obvykle je tříkanálová.

- pultová - je rozměrnější, uzpůsobena pro vložení do pultu, používá se zavěšena na krku a ruce máš opřeny o ni nebo o pult ve kterém je vsazena a kniple držíš mezi palcem a ukazováčkem. Má dva křížové kniple, další ovládací prvky si můžeš doplnit podle potřeby a jsou zásadně z vrchu vysílačky aby šla vložit do pultu. U Graupnera je to řada MC-xx, Futaba FC-xx, Multiplex 4000 a další.

- palcová - menší,lehčí, držíš ji z boku v rukách, kniple ovládáš pouze palcem. Je od výrovy osazena všemi ovládacími prvky které mohou být ze všech stran vysílačky tak, aby jsi na ně dostal prsty bez puštění vysílačky. U Graupnera řada MX-.., u Futaby FX-.., Multiplex Cocpit,

Pak jsou některé typy,které bych nazval "přechodné", které mají vlastnosti obou - typicky Multiplex Royal Evo...

Co je lepší záleží na preferencích dané osoby. Vedou se o tom sáhodlouhé nikam nevedoucí spory typu Windows/Linux, Intel/AMD, atd. Vyber si, co Ti vyhovuje.

V oblasti ovládání modelu letadel asi s něčím převratným neprorazíš, tam jsou zažité 4 varianty rozložení funkcí na kniply z čehož u nás se používají dva.
Pokud to budeš chtít mít na ovládání robotů a jiných vozítek, podívej se i po profesionálních dálkových ovladačích třeba jeřábů.
jansup

Příspěvek od jansup »

Děkuji za Váš příspěvek. Je pro mě užitečný.

Mě se jednalo hlavně o pultové a palcové, pistolové jsem k ovládání nezvažoval protože bych je nemohl využít pro ovládání letadel, pro které je tato vysílačka taky stavěná.

Momentálně se rozhoduji jestli udělat něco ve stylu pultové nebo palcové, vím že se dělají i určité pulty pro palcové vysílačky a u spousty modelářů jsem je i zahlédl.

V oblasti stavebních modelů se moc neorientuji, nemohl by jste mi poradit nějaké místo, kde bych o tom mohl najít nějaké informace?

Chtěl bych se Vás zeptat, kterou variantu by jste mi doporučil pro univerzální ovladač. Palcovou nebo pultovou? Vysílačku si budu vyrábět kompletně sám, takže i skelet musím vyrobit po domácky, proto se mi víc zamlouvá pultová vysílačka něco ve stylu Futaba XC-20, ale zase z ergonomického hlediska si myslím, že by byla lepší palcová třeba Futaba T12FG, Graupner MX-16s či Hitec AURORA 9.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Myslím, že je to věc volby pilota, řidiče, kapitána, prostě toho, co bude vysílač používat. Někomu vyhovuje pultovka, jinému palcové ovládání. Rozhodnout se musíte sám. Ale pokud to má být opravdu univerzální, tak asi pultový modulový vysílač. Základní kniply + moduly s rozšiřujicími kanály a přídavnými funkcemi.

Jsem docela zvědav na výsledek. Elektroniku si docela dovedu představit, ale vyrábět doma tělo vysílače a mechaniku křížových ovladačů už v dnešní době moc ne. Jo, před 20-30 lety se to dělalo, protože na trhu nic nebylo, ale v dnešní době?

Hodně zdaru.

PS: Osobně preferuji pultovku, v palcích nemám ten správný cit.
jansup

Příspěvek od jansup »

Křížové ovladače bych si chtěl vymontovat z nějaké staré vysílačky. Němněl by jstě někdo na vyhození starou vysílačku. Jsem ochoten za ní zaplatit.
Snek

Příspěvek od Snek »

No pokud chces experimentovat tak mne se libi todle reseni :)

Obrázek

Naprosto ergonomicke, ma to dva joysticky (knyple) a spoustu cudliku.
Je to pro gamesniky, takze to musi i vydrzet vice nez my dokazem s RC modely odmackat a osoupat na ovladacich prvcich, a stoji to par kacek.

Wifinu osadis prefabrikovanou schavelnou k provozu s CE, nebo FrySky VF modul :)

Pokud mas chut bastlit, tak vzhuru do toho, drzim palce.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
ESN

Příspěvek od ESN »

jansup píše:Křížové ovladače bych si chtěl vymontovat z nějaké staré vysílačky. Němněl by jstě někdo na vyhození starou vysílačku. Jsem ochoten za ní zaplatit.
Neměl asi, a když tak si v pořadí, ... :-D
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Mě by vyhovovala vysílačka tvarem jako psal Snek, protože mám playstation 3 a tyto vysílačky jsou hodně pohodlné a malé takže nezabírají tolik místa....a místa pro tlačítka je tam dost
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

vysílačky pro rozborku hledej na aukru , bývají za směšný peníz
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
jansup

Příspěvek od jansup »

Děkuji za příspěvky. Ovládání gamepadem by mohlo být zajímavé, ale myslím že by nesplňoval mé nároky.

K přenosu bych chtěl použít bluetooth modul.

Na aukru jsem se díval, ale momentálně tam nic není.

Jinak jsem se rozhodl pro konstrukci ve stylu pultové vysílačky Futaba XC-20 s menšíma úpravama. Myslím, že to bude nejlepší varianta.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Bluetooth modul ????? To nemyslíš vážně že ne ??????? Nebo to bude minimodel do lavoru v obýváku ?????
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
jansup

Příspěvek od jansup »

Ty asi neznáš dnešní bleutooth moduly. Dokonce jsou i moduly, ktérý mají dosah přes 1km.

Viz. zde: http://www.free2move.se/index.php?type= ... 3wodQRwQZA
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“