Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jak na příležitostnou výrobu plošného spoje.

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Snek

Re: Jak na příležitostnou výrobu plošného spoje.

Příspěvek od Snek »

Požádal mne kolega modelář o sestrojení RC blikače na ovládání osvětlení modelu. Pro vytvoření prototypu jsem zhotovil svépomocně jednoúčelový plošný spoj. Pokud bude vše v pořádku, pak další plošné spoje již připraví CNC fréza :)

Proces výroby plošného spoje jsem si dovolil zdokumnetovat, možná to někomu pomůže. Na Internetu jsou kupy různých návodů, ale vesměs složitějších, nebo používajících speciálních folií a postupů.

Jediný extra zakoupený předmět byl chlorid železitý na leptání, vše ostatní se nachází v mé pidi panelákové modelářské dílně.

Návrh plošného spoje, použita volně šířené verze Eagle Light
Obrázek

Vytištění obrazu plošného spoje na stařičké laserové tiskárně HP 5P. Jako přenášecí folie byl použit "leský křídový" leták ČD. Seženete zdarma na každém nádraží a to po celý rok :) Plošný spoj je odmaštěn a přebroušen smirkem 2500. Prášek na nádobí bohužel nevedem :(
Obrázek

Opatrně přižehlit leták tonerem k kuprexitu. Žehlička nastavena na 200°C. Můžete použít jakoukoliv žehličku, jen do napařovací nelít vodu ;)
Obrázek

Při přižehlování chráním žehličku kancelářským papírem, barevný leták ji dokáže zabarvit. Možná by to pak byl váš první a současně i poslední doma vyrobený plošný spoj ;)
Obrázek

Přižehlený leták s tonerem. Není to nádhera? :)
Obrázek

Nechat pomalu odmočit ve vodě.
Obrázek

Opatrně sloupnout, je to i několik vrstev papíru.
Obrázek

Opatrně prstem "ošudlat" zbytky papíru.
Obrázek

Úspěšně přižehlený toner na kuprexitu po odstranění papíru.
Obrázek

Připravena leptací lázeń neškodného chloridu železitého.
Obrázek

Tišťák opatrně položen na hladinu, pro urychlení možno zahřát na 50°C a kvedlat s mystičkou.
Obrázek

Výsledek leptání po 15-20 minutách. Doporučuji obložit letáky "Kaufland" ono to barví jak sviňa :)
Obrázek

Pro porovnání pro mne uspokojivého výsledku leptání a výtisku plošného spoje z laserovky.
Obrázek

Po vyleptání dobře opláchnout, přejet smirkem 2500 nebo práškem na nádobí, případně tvrdou gumou a IHNED přetřít ochraným lakem. Jako lak lze použít rozpuštěnou kalafunu v lihu, acetonu, nebo nitroředidle. Jinak to začne obratem oxidovat.
Obrázek

Pokud mě někdo napadne, že v normální domácnosti nemáte kalafunu, tak buď neděláte domácí zabíjačky a nebo vám chybí čoudítko od Ufona. Znalí vědí ;)

No a až zaschne kalafunový lak, pak vyvrtat vrtákem 0,6mm. Tam kde bude mít součástka větší průměr nohy, převrtat až dodatečně na 0,8mm. Ono 0,2mm je velký rozdíl i kdž to tak nevypadá.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
SH

Příspěvek od SH »

- zkoušel jsem tento postup a postup s "modrou fólií".... Modrá fólie je o hódně lepší a hlavně výsledek je opakovatelný. Tady hodně záleží na jaký papír se trefí. Jen si nenechte v GESu namluvit, že do tiskárny stačí bílá fólie, že je levnější a modrá je do kopírek. Nestačí a toner na ni nechytá.
- teplota 200°C a čas přítlaku je třeba odskoušet. Liší se podle druhu toneru a tiskárny. Při krátkém čase se spoj nepřenese, při dlouhém se jemné čáry roztečou do šířky.
- při "žehlení je lepší postup deka-papír- plošňák-žehlička. Netřeba používat ochranný papír a motiv se lépe přitiskne
- při použití fólie sundávat až po vychladnutí
- měď se dobře čistí CIFem, po vyčištění na plochu nesahat, při oplachování se voda musí po mědi hezky rovnoměrně rozlívat.
- po vyleptání se spoj od toneru nejlépe čistí nitroředidlem
- kalafuna je sice použitelná, ale pájecí lak na plošné spoje je o řád lepší. Jednak to pak líp vypadá a jednak na rozdíl od kalafuny zasychá v řádu minut.
- To přetření IHNED není zas tak striktní, den nehraje roli. Pokud spoj začne brzy výrazně oxidovat, je něco špatně, nejspíš špatně opláchnutý od leptadla. Bohatě stačí přetřít lakem na plošné spoje až po zapájení a umytí od tavidla po pájení.
- vrtám 0.8 - 0.9 vrtákem, 0.6 je už dost tenký a některé nožičky půjdou těžko. 1.0 na všechno je už trochu moc. Otvory pro tlusté nožičky pak už individuálně...

PS: ten blokovací kondenzátor je dobré dát co nejblíž obvodu, který má chránit a napájet. V tomto případě bych ho dal vlevo od procesoru.
Snek

Příspěvek od Snek »

Pekne shrnuto, ale jak jsem psal, vubec mi nejde o profi plosny spoj a popis byl pro ty co to chteji zkusit mnou overenou metodou co dum dal.

Teplotu 200°C jsem vyzkousel na dvou typech papiru a dvou typech ČB tiskaren s rozestupem veku cca 15 let vcetne stari toneru, funguje uplne stejne, takze i ty dnesni neorginalni tonery jsou uplne to same kam se podivas. (testovano minuly a tent tyden)

Tebou doporucena folie je pekna, ale dat ty prachy za ni ani omylem na jeden piditistak :(

Tvuj argument o papiru je jaksi uplne vedle. DNES v dobe kdy jsem pro ostatni zdokumentoval postup, je na KAZDEM nadrazi v CZ predpokladam i vcetne Trince k sehnani krasny stojanek s letaky na ČD. Maji akci na Elisku a spol. Minimalne byl i v kazdem nadrazi kde byla pokladna na tak zapadle trati jako je Studenka-Verovice. Naberu kusy do zasoby a je. Jinak sem tstoval i letaky z cestovek a podobne "kridove papiry" a vice mene to funguje uplne stejne, takze bych to tak kriticky stejne nevidel. Minimalne na ten CD letak by sel i SMD plosnak uplne v pohode :)

Cif je sice fajn, ale na stary kus medi co se mi tu vali od skolnich let mi prijde slaby, prasek na nadobi Toro manzelka nepouziva a tak sem sahl do sufliku s smirky.

Ze umeju tistak nitroredidlem, nebo jinym rozpoustedlem predpokladam modelar vi, pokud ne pak jsem to mel doplnit, omlouvam se. Sam jsem pouzil obycejny aceton.

IHNED pretreni je pro mne jednoduzsi nez to druhy den zase cistit. On spoj po vyndani z lazne a radnem oplachnuti proudem vody je schopen do papiroveho kapesniku napusteneho acetonem zanechat zelenkavou stopu. Je mozne ze jsem to mel oplachovat dele.

Bohate staci pretrit lakem na plosne spoje je fajn, ale ten doma nema a ani ho kupovat nebudu. Kalafunu mam doma v dostatecne zasobe jako tavidlo, ale i praskovou do ufonivic couditka a na dedine ho maji hospodari take.

OK vrtejte 0,8mm pokud se vam nechce prevrtavat. Ja radsi zacinam proste mensi dirou a pred velkou dirou jsme doufam varoval dostatecne. Na tisaku je pocitano s 2x 3,2mm pro srouby M3 pokud by bylo treba, ty urcite vrtakem 0,6 na zacatek vrtany nebudou.

Blokovaci kondenzator sem tam dal jen cicne, vim ze ma bejt co nejblize nozce sneciho procesoru, ale nebude zapotrebi a ja chtel na prototypu si proste zkusit co tam vsechno vleze za cenu co nejmensi plochy desky. Zustalo mi tam misto ktere jsem nedokazal rozumne preskupit, tak jsem tam plac kond a jden dvojjumper zbytecne navic.
Snek

Příspěvek od Snek »

Jinak jak jsme psal. Na Internetu jsou kupy různých návodů, ale vesměs složitějších, nebo používajících speciálních folií a postupů. Tento postup mel bejt na to co dum dal, s vyjimkou leptaci lazne.
carrot

Příspěvek od carrot »

pánové děkuji Šnekovi za perfektní a hlavně srozumitelný návod a Sváťovi za doplnění. Ode dneška je ze mě odborník na výrobu pl. spojů... :-)

zdravím
carrot
ESN

Příspěvek od ESN »

Já se ještě přidám a podělím se o informaci, kterou jsem u tvorby DPS získal. Pro vytvoření DPS jsem používal průhledné fólie pro tisk - na promítání na meotaru - projektor pro folie - na tuto folii jsem na laserové tiskárně vytsknul předlohu, a tu pak pomocí UV lampy přenesl na fotocuprextit a následně leptal.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Valášek

Příspěvek od Valášek »

Tuto metodu také DOPORUČUJI

Pro výrobu plošných spojů laserovou tiskárnu používám taky. Křídový papír ČD jsem nezkoušel, ale používám křídové A5 katalogy foťáků Canon, Fuji, A4 elektroniky atd. - a to s podobným výsledkem. Důležité je nezamastit ten papír otiskem prstu, to potom někdy způsobí problém.

Nažehlovat lepící papíry (navlhčovací) jsem otestoval s výsledkem rozporuplným.

Modrou fólii jsem si na zkoušku pořídil taky, ale po zkušenosti s křídovým papírem (pro mne dostačující kvalita) jsem ji zatím použít nezkusil ;-)

Dříve jsem používal i fotocestu. Spreje Positiv a Pausklar, NaOH, výbojka. Měl jsem problémy s prachem, časy a koncentracemi, bylo to docela laborování. Já vím, problém byl na mé straně, ale oproti tomu je nažehlování papíru pohodová a spojehlivá metoda a pro mne jasná volba.
Snek

Příspěvek od Snek »

Snek píše:...OK vrtejte 0,8mm pokud se vam nechce prevrtavat. Ja radsi zacinam proste mensi dirou a pred velkou dirou jsme doufam varoval dostatecne. Na tisaku je pocitano s 2x 3,2mm pro srouby M3 pokud by bylo treba, ty urcite vrtakem 0,6 na zacatek vrtany nebudou...
Dnes jsem tistak vrtal a osazoval. Takze se musim SH omluvit. Vrtat diru 0,6mm je opravdu nevhodne. Vzal jsem supleru a premeril mnou pouzivany vrtak. Vysledek? Vyvrtavam diry vrtakem 0,8mm a pro nozicky co nevlezou pak 1.0 mm. Zil jsem v presvedceni ze vrtaky jsou mensi.

Snek
coro

Příspěvek od coro »

Poradil by som použiť hrubšie cestičky a nevyužité miesto vyplniť plnou plochou
- lepšie sa to potom leptá, netreba tak dlho čakať a donucovať to aby odleptalo aj veľké plochy... ani sa tak nemíňa ten leptací roztok.
Pridám fotku z mojich pokusov - bol použitý lesklý fotopapier (pre atramentové tlačiarne) a obyčajná laserovka. Ale ten fotopapier hrozne lepí a dostať to vo vode dolu je pracnejšie. Určite nebrať taký čo má uvedené že je vodostály. :)
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Coro:
Můžeš se prosím podělit o postup na pocínování cestiček?

Díky, Radek
romank52

Příspěvek od romank52 »

V ročenke ELECTUS 2000 je popísana pomôcka na pocínovanie plošných spojov k pájke ERS50. Je to vlastne taká špachtla z medeneho plechu hrúbky 3mm, široká 30mm natvrdo prispájkovaná k trubičke rovnakého priemeru ako su origo hroty k tejto pájke. Predna hrana špachtle je zrazená a nanáša sa s ňou cín na plošák, ktorý je vyčistený a natretý vhodnou letovacou kvapalinou.
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Možno sa spýtam úplnu blbosť tak sa vopred ospravedlňujem,ale nejde mi do hlavy odkial je tam tá meď.Bola tam pridaná ešte počas nažehlovania alebo nastala chemická reakcia pri leptaní alebo ako to je?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

foxtrot píše:Možno sa spýtam úplnu blbosť tak sa vopred ospravedlňujem,ale nejde mi do hlavy odkial je tam tá meď.Bola tam pridaná ešte počas nažehlovania alebo nastala chemická reakcia pri leptaní alebo ako to je?
Polotovarem plošňáku je laminátová (nebo jiná) nevodivá destička potažená celoplošně mědí. Při výrobě nepotřebnou měď (naopak tvé otázce)odstraníš.

Radek
coro

Příspěvek od coro »

kartonist píše:Coro:
Můžeš se prosím podělit o postup na pocínování cestiček?

Díky, Radek
Ahoj, toho drobného rozmeru som sa tak bál že som kúpil roztok na postriebrenie a namiesto cínovania som to postriebril.. a použil cínovú pastu. Ale neskôr som to skúšal aj normálne, natrieť rozpustenou kalafunou a prejsť letovačkou v smere plošiek obyčajným cínom - keď mal správnu teplotu tak pekne chytil len na plošky a medzery zostali medzerami.
Ono toto už bolo asi vhodné na to použitie pasty a telplovzdušnej letovačky a nie normálne letovanie, len som chcel fotkou posmeliť osadenstvo "správou z boja", že to s tou laserovou tlačiarňou fakt funguje a dobre.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Absolutní mazec....sneku opravdu super....srozumitelné,pěkný super díky :)
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Snek

Příspěvek od Snek »

Drobné vady lze ještě před samotným leptáním opravit pomocí lihového fixu.

Je zapotřebí "OHP" rychleschnoucí permanentní popisovač na fólie a hladké povrchy.
Osobně jsem použil Edding 141F 0,6mm za 30kč. V elektro prodejnách pozor na cenu, mají tam koeficient x2 ;)

Obrázek

Při použití opravného fixu by pak teplota lázně neměla překročit 45°C !!!
(Centropen dělá i fixy odolné 100°C)
Snek

Příspěvek od Snek »

Zde popsanou metodou jsem zhotovil úspěšně z letáků ČD již nekolik desítek plošných spojů.
Kolega se mi ozval že výsledky má na první pokus nevalné, přesto že si vyzvedl letáky na nádraží, takže papírem to nebylo. Experiment s podkládáním desky měkkým materiálem, různé teploty a další kejkle.

No a nakonec zakopaný pes je ve spěchu, mít to co nejdříve odmočené :)

Čím déle se bude papír odmáčet, tím je lepší výsledek !!! Sundávat vrstvy odmočeného papíru postupně s dostatečným časovým odstupem ať papír se dále odmáčí.

Až je papír odmočen a dole, pak už můžete klidně poslední zbytky papíru z otvorů pro vrtání a písmenek odstranit natvrdo zubním kartáčkem.

Ja na dočištění začal používat hubku s drátěnkou "z kuchyňského dřezu"
Dřu to tou "drátěnou vrstvou" a toner drží už se neuvolní :)

Kdo chce frajerský potisk/popis desky, pak si může přižehlit i horní stranu s osazovacím plánem a popisy ;)
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Je dobré to namočit do horké vody, ten papír leze lépe dolů
Snek

Příspěvek od Snek »

Pro vetsi plochy papiru pridavaji na polskych strankach prasek do prani, to se mi ale u maleho tistaku neosvedcilo.
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Jinak je dobrá na vyčištění klasická kuchyňská hobička a prášek TORO, nebo ještě lépe, koupit si v nějakém BAU.... shopu kovovou vlnu, ta to vypucuje nejlépe.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“