Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jak na strunovou anténu

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
cobra

Re: Jak na strunovou anténu

Příspěvek od cobra »

Zdravím všechny
Kdo poradí jestli je vhodné použít na na anténu strunu, nerez o průměru
1,0 mm nebo ocel.pružin. drát průměr 0,5 mm?Případně jak má zhruba být anténa dlouhá a jestli není potřeba stávající anténu přijímače zkrátit a nastavenou délku strun.antény.A ještě možná by bylo lepší kdyby někdo měl fotku detailu přechodu struny na standart.ant.kablík.Poraďte ,podělte se o zkušenosti.Ďíky. :lol:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Podobné téma se tu už někde řešilo, ale obecně je vhodné vědět, o jakém modelu se bavíme. U plachetnice se anténa řeší jinak a jiné to bude u lodí s elektromotorem, či spalovacím motorem ;).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
cobra

Příspěvek od cobra »

Jedná se o motorovou jachtu Poseidon,plánek je zde na mo-na-ku.Nemám žádnou byť podobnou zkušenost.Pomůže mi cokoliv.V nějakém článku jsem četl že napojení je možné provést pomocí stříkací injekční jehly.Řekl bych že vhodnější je použít propojovací konektory ze starého PC.Samozřejmě že je třeba je potřebně upravit,ale množství rozměrů konektorů k tomu přímo nabádá.
Keba

Příspěvek od Keba »

K propojení by se měl použít konektor s pozlacenými kontakty. V některém starším čísle RCR byl tomu věnován dokonce článek. Lze dobře použít struny ocelové (nemotané - tedy lidově drát). Sám mám na Meskalerovi jako anténu nataženou strunu E z klasické kytary (španěla) spojenou přes jeden článek el.svorkovnice a žádný problém.
Původní anténu můžeme zakrátit (ucvaknutím) o délku použité struny a nebo ji ponechat v původní délce (tak to dělám já). Pravděpodobnost, že by prodloužení původní antény přineslo problémy je velmi malá. "Přebytečnou" délku je dobré v trupu uložit co nejdále od rušivých zdrojů (stejně jako přijímač) a nevytvářet cívky.
Teď si budu trochu protiřečit - anténu lze zkrátit navinutím na destičku jako cívku, ale ta musí mít přesné rozměry !.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pokud to rádio nebudeš vzápětí cpát do letadla, nebo někam jinam, tak ji klidně ustřihni na délku od umístění rádia k palubě - 20 - 30 cm, tam mám obyčejný modelácký konektor a jeho druhá část je natvrdo připájená k injekční jehla. Její dutý konec čouhá někde na palubě pod některou drobností. Tu před jízdou sundám a zasunu 30 - 40 cm ocelové struny. Pokud nezapomenu. A je to OK. Pokud zapomenu, je to zajímavé, ale i tak se dá jezdit jak dost často dokazuje můj syn. Hlavně na anténě nedělej žádná kolečka - motáním. To pak končí různou cukaturou a vyjetím serva do krajní polohy. Milimetrový drát, čili špica do kola není zrovna moc pěkná když čouhá někde z nástavby. Ale i to je řešení.
Ivan
cobra

Příspěvek od cobra »

To stou destičkou mne docela zaujalo,jakéže by to mělo mít rozměry ? :shock: :shock: :shock:
Keba

Příspěvek od Keba »

Něco jsem našel tady:
http://www.volny.cz/kolmanl/radia/postupy.htm
Chce to chvilku hledat na netu.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Osvědčilo se na tu destičku namotat polovinu závitů a druhou polovinu v opačném smyslu motání-vznikne bezindukční cívka.
Ahoj Aleš :idea:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“