Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

nastabilita serva a regulátoru

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Vladimír Martínek

Re: nastabilita serva a regulátoru

Příspěvek od Vladimír Martínek »

Ahoj.
Prosím o radu : Mám Artura s motorem MIG 400, odrušeným kondenzátorem 100nF paralelně přez svorky motoru. Regulátor Nautilus, vysílačku Flash a přijímač noname, co jsem dostal jako bonus k vysílači. Motor je v prostředku lodi regulátor pod zadní nástavbou, přijímač a servo kormidla v zadní nástavbě na úrovni paluby. Už při zapnutí vysílače a přijímače má servo jemné škubání, které se rapidně zhorší až k "cochcárně" při chodu motoru. (jemné cukání ale nezmizí ani pri úplném fyz. odpojení motoru) Při testu na vodě se projevila i nestabilita regulátoru, změny otáček a vypnutí motoru, který naběhl až po restartu regulátoru.
Jako první mě napadlo nedostatečné odrušení motoru... Nebo by to taky mohl dělat přijímač..?
Kdo máte nějakou zkušenost, podělte se prosím.
Pozdrav z Plzně a dík.
VM
Vláďa
orlovec

Příspěvek od orlovec »

Ja používam na odrušovanie feritové krúžky ( napájací kábel cezeň prevlečiem a funguje) ale treba poskúšať nie každý vyhovoval aj počet závitov som párkrát menil. A neskúšal som to pri velkom zaťažení.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Vladimír Martínek píše:Ahoj.
Pozdrav z Plzně a dík.
VM
Nevím jestli poradím, ale možností může být několik:
- vadné servo- vyzkoušet jiné nebo otestovat na testeru, může být zanešená dráha ptenciometru
- nedostatečná síla energie pro přijímač- vyzkoušet jiný zdroj
- vadný přijímač - vyzkoušet jiný, není-li tak od kolegy
- vadný regulátor, pokud má BEC - vyzkoušet solo baterie pro přijímač
- nedostatečně očištěné konektory serv a zdrojů - očistit
Měl jsem již několikrát podobný problém (cukání) a po výměně serva to ustalo. A protože nepoužívám BEC někdy to byl nedostatečně nabitý zdroj pro přijímač.
Tak nevím voda a elekrtika se nemají rádi, ale hlavně přeji ať se to rozchodí a na soutěži na Boleváku se sejdeme.
Keba

Příspěvek od Keba »

Ahoj.
Pozdrav z Plzně a dík.
VM
Nevím jestli poradím, ale možností může být několik:
- vadné servo- vyzkoušet jiné nebo otestovat na testeru, může být zanešená dráha ptenciometru
- nedostatečná síla energie pro přijímač- vyzkoušet jiný zdroj
- vadný přijímač - vyzkoušet jiný, není-li tak od kolegy
- vadný regulátor, pokud má BEC - vyzkoušet solo baterie pro přijímač
- nedostatečně očištěné konektory serv a zdrojů - očistit
Měl jsem již několikrát podobný problém (cukání) a po výměně serva to ustalo. A protože nepoužívám BEC někdy to byl nedostatečně nabitý zdroj pro přijímač.
Tak nevím voda a elekrtika se nemají rádi, ale hlavně přeji ať se to rozchodí a na soutěži na Boleváku se sejdeme.
Ještě bych doplnil, že je lepší motor odrušit pomocí 3 kondenzátorů a také záleží také na tom, jak jsou vedeny vodiče. Měly by být co nejkratší a kroucené.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

jemné cukání ale nezmizí ani pri úplném fyz. odpojení motoru
Tady bych mozna videl zadrhel. Pokud je vysilac a prijimac v poradku, melo by to stat. Jeste se zeptam pro upresneni. Zustava jemne cukani nebo jen vrceni? (to by mohlo byt precitlivele servo jako byvaji treba HS-55)
SH

Příspěvek od SH »

Pro odrušení vyzkoušet:
1) odpojit motor od regulátoru a vyzkoušet jestli cuká servo. Na vodě (na suchu to bude nejspíš OK) a odejít s vysílačkou se zataženou antenou kousek od lodi a dívat se jestli cuká servo. Pokud ano, může to být a) špatně umístěná anténa b) vadné servo c) vadný přijímač d) vadný vysílač.
Jestli to bude OK může být problém s reglem nebo baterkama - jsou "měké" - zkusit použít přijímačové baterie a u Nautila nezapínat vypínač. Pokud to nepomůže, ruší motor - zkusit ho odrušit i cívkama nebo zkusit jiný.

k předchozím možnostem:
ad a) anténu co nejdál od všeho elektrického a co nejvýš nad hladinu
ad b) zkusit jiné servo - případ kdy servo rušilo se stává
ad c) zkusit jiný ověřený přijímač. Může být vadný krystal (poškozený nebo nevhodný pro ten typ přijímače), natržená anténa, ....
ad d) zkusit jiný set vysílač + přijímač + servo jestli to je možné od někoho si půjčit. Oblíbená závada vysílače je povolený šroubek na přívodu k anténě. Pokud to pomůže je chyba v RC, pokud ne tak regler a motor.

Nautila máš ode mne, takže to musíme nějak vyřešit. Můžeš mě kontaktovat přímo na můj mail shu@autel.cz nebo tel 737 273 216.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“