Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Spojení baterií..

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
JuraSach

Re: Spojení baterií..

Příspěvek od JuraSach »

Omlouvám se za zavádějící předmět otázky...

Otázka by správně měla znít nějak takto : Pro provoz TT hledám zdroj energie..

Motor bude na 12V..gelové akumulátory mi nevyhovují rozměrem..nenašel jsem dostatečně kapacitní který by byl rozumně vysoký..při 7,2 Ah je to většinou kostka okolo 10 cm na výšku.. na aukru se za velmi rozumné ceny dají pořídit LiPol akumulátory ale s kapacitou okolo 2000 mAh...napadlo mě zakoupit jich víc (vím, že cena oproti Pb nebo gelovému akumulátoru bude vyšší) a spojit je..(učitelko fyziky nefackuj mě..) do série..?? výsledkem by měl být nepletu-li se součet kapacit...dá se toto zapojení řešit ? nebude kontraproduktivní ? neroztavím dráty včetně trupu ? celé bych to propojil cestou elektrikářské čokolády a jako kabely bych použil z atx zdrojů..spojil bych takto 3-4 akupacky po 11,1 V a cca 2000 mAh...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

to musíš para pro nárůst kapacity,,, do série,tedy v řetězu za sebou roste napětí,nepíšeš jaký trvalý proud z nich budeš brát
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Ante

Příspěvek od Ante »

série - součet napětí
paralelně - součet kapacity

ještě se podívej na maximální vybíjecí proud (při paralelním se sčítá)

nečokoládovat letovat
kolouch

Příspěvek od kolouch »

Jak je to s kapacitou to nevím, ale pokud spojíte zdroje stejnosměrného napětí do série, napětí se sčítá a proud se nemění - tzn. 4 aku po 11,1 V vám dá 44,4 V a to asi nechcete.....
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Díky..já říkal, že se učitelka fyziky bude obracet v hrobě..paralelně..jasan...a je toto řešení vhodné pro TT ? vybíjecí proud...podle manuálu k motoru ten má maximální odběr 5 A..není to žádný rychlík...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Ante

Příspěvek od Ante »

u Lixx je uváděn maximální vybíjecí proud při překročení dochází k poškození. To označení bývá v násobku kapacity třeba 10 C to znamená u 1000mAh vybíjecí proud 10 A. Proud motorů se musí sečíst a mít nějakou rezervu protože vybíjecí proud na hranici povoleného značně snižuje životnost baterie.
U Lixx se platí hlavně nízká váha v poměru s kapacitou. Nebylo by lepší se podívat po nějakých NiCd nebo NiMh které snesou méně šetrné zacházení, většinou vyšší vybíjecí proud a jsou levnější ?
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Souhlas, ale Ni-xx packy jsem viděl jen maximálně 8 článků a to jen malé buřtíky..to pak na délku jsou dost dlouhé a navíc kapacita je kolem 4000 mAh a to mi příjde málo..chtěl bych se dostat na 7 Ah a to by museli být 2 dlouhé a nebo dost bachraté packy a pak by to možná váhově i rozměrově vyšlo na olověný nebo gelový akumulátor..
cobra

Příspěvek od cobra »

Proboha proč až na 7 Ah ????
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

JuraSach píše:..a je toto řešení vhodné pro TT ? vybíjecí proud...podle manuálu k motoru ten má maximální odběr 5 A..není to žádný rychlík...
Pro TT je vhodné každé řešení. Jestli jsi ochoten ten pack ufinancovat, pak nic nebrání...
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Neni lepsi jenom ty 4Ah a mit dvoje? Az ti dojdou tak vymenis a jsi na stejnem.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Taky řešení..zkusím se podívat po 4 Ah v lepším "balení"..7 Ah jsem bral proto abych mohl krmit v lodi všechno...motor, světla..případný zvukový modul..
Ante

Příspěvek od Ante »

Nixx se dají koupit jen jednotlivé články a pak je sestavit to packu jak potřebuješ.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

To vím, viděl jsem i na to video a různé forychtungy...ale při mých zkušenostech z pájení a nemaje takové pomůcky raději investuji do prodávaného..ne všechno musím doma vyrábět...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Někde jsem viděl NiCd 1,2 V a 4000mA Sanyo za super cenu ,snad kolem stovky za kus.Ty by tam seděly určitě.Jo bylo to v Protivanově.Určitě by se nechaly ještě sehnat.Ta kapacita bude učitě stačit.
Lump

Příspěvek od Lump »

K těm bateriím Lipol potřebuješ nabíječku s balancérem a potom regulátor co umí Lipol baterie.Udělej to s Nicd.Já používám více paků.Např.s jedním jezdím,druhý v rezervě,třetí nabíjím z autobaterie.Nedávno jsem si udělal 4 paky z akuvrtačky,která měla náhradní baterii.Po demontáži tam bylo 15ks baterií s nabodovanými pásky,tedy celkem 30ks.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Nabíječku s balancérem mám...ha reg co tam chci použít je do jeti..30 ka nevím jestli umí LI-xx musel bych se kouknout do manuálu...ta baterka do vrtačky je dobrej nápad...bývají docela ploché..ideální tvar...
jaroj

Příspěvek od jaroj »

JuraSach píše:Nabíječku s balancérem mám...ha reg co tam chci použít je do jeti..30 ka nevím jestli umí LI-xx musel bych se kouknout do manuálu...ta baterka do vrtačky je dobrej nápad...bývají docela ploché..ideální tvar...
Všechny nové Jeti umějí LIxx, ale couvat. Tak to většina neumí!
Zachovejte paniku :-)
sabre

Příspěvek od sabre »

Já bych se také přikláněl k použití NiCd. LiPol jsou háklivé na podvybití, stačí jednou klesnout pod minimální napětí a jsou pryč. NiCd paky si jinak nechávám sletovat v modelářské prodejně, v Praze např. pan Vaňouch, nebo zakoupit elektrickou vrtačku, jak již bylo zmíněno výše. To je asi nejlacinější řešení, 12voltová vrtačka s aku za pár stovek vyjde laciněji než samotná sada pohonných aku z modelářské prodejny. Odběr vrtačky je kolem 5ti ampér, takže by ti to mohlo vyhovovat.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Po zkušenostech bych se přikláněl k olovu ... ta kapacita a úspora jiných materiálů při dovažovaní stojí za úvahu. A při TT nejsou nutné "tvrdé" aku
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
sas

Příspěvek od sas »

sabre píše:Já bych se také přikláněl k použití NiCd. LiPol jsou háklivé na podvybití, stačí jednou klesnout pod minimální napětí a jsou pryč. NiCd paky si jinak nechávám sletovat v modelářské prodejně, v Praze např. pan Vaňouch, nebo zakoupit elektrickou vrtačku, jak již bylo zmíněno výše. To je asi nejlacinější řešení, 12voltová vrtačka s aku za pár stovek vyjde laciněji než samotná sada pohonných aku z modelářské prodejny. Odběr vrtačky je kolem 5ti ampér, takže by ti to mohlo vyhovovat.
ty akumulátory v levných vrtačkách jsou té nejnižší kvality, rozhodně bych je nedoporučoval tam, kde potřebuješ stálý výkon po určitou dobu, taky jsem o tom uvažoval, ale po zkušenostech s levnou vrtačkou jsem od toho upustil,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

sas..už jsem to zjistil taky..na aukru je jich pár ale nejvíc 3Ah..
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

aku NiCd/Nixx se dělají až do kapacit 20Ah na článek,ale ten vypadá jako dva až tři buřty nad sebou,je možno též použít Pb jako jednotlivé články,kapacita 2V/10Ah a z nich složit Aku
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
sabre

Příspěvek od sabre »

Mám v dílně dvě akuvrtačky na 12 a 18V v ceně 400,- a 900,- korun, které používám dost často. Aku mi vydržely téměř tři roky, takže to asi žádný šunt není. Výrobce CMI a Alpha tools, což jistě nejsou žádné značkové výrobky.
Kdyby to bylo tak nekvalitní, nedovolil bych si tuto alternativu někomu nabízet.
Mirek
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Asi budu mít hloupý dotaz,jaký je rozdíl mezi NiCd a NiMh.Myslím v použití a výdrži.
sabre

Příspěvek od sabre »

Zde máš článek o jednotlivých typech akumulátorů. Je sice pár let starý ale k pochopení to stačí.
http://www.mojehobby.cz/magazin/detail. ... 1233264218
Naposledy upravil(a) sabre dne čtv led 29, 2009 22:28, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“