Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nabíječ Raytronic C14

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
MichoCZ

Re: Nabíječ Raytronic C14

Příspěvek od MichoCZ »

Zdravím, hledám si nějaký nabíječ na úrovni. Po prvním prostudování nabídek třeba u Pelikána jsem zjistil, že existují 12V a 230V vstupy. Co odborníci doporučují? Je lepší jen 12V nebo kombinovaný jako třeba tento http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=36540 Navíc jsem na aukru našel typka co prodavá BC-6 kombinovaný s tím, že se mu restartuje občas při použití 230V. V jiné diskuzi jsem narazil zas na chválu na Sharka, kterého má Pelikán v verzi 10 za pěkné peníze a verzi 30 za trošku vetší peníze. Ja osobně preferuji něco do 2500Kč. Co mi doporučíte na nabíjení jak NiMH tak Lixx a nebránil bych se na tom projet i motobaterku?
SH

Příspěvek od SH »

pořádný zdroj zabere nějaký prostor. Proto nabíječe které mají 12V i 220V nejsou tak výkonné. 12V se hodí pro nabíjení u vody, 220V pro nabíjení doma. Pokud nebudeš honit výkony, nabíjet velké paky baterek během 15minut tak tak kombinovaný nabíječ je dobrá volba. Počítej ale s tím, že bude dražší a větší než srovnatelný pouze s 12V vstupem. Na druhou stranu je ale na stole míň krabic a drátů...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:pořádný zdroj zabere nějaký prostor. Proto nabíječe které mají 12V i 220V nejsou tak výkonné.
Co jsem stihnul zaznamenat, tak sice při napájení z 220 V nejsou tak výkonné, ale při zapojení téhož přístroje na 12 V lze získat výkon vyšší. Samozřejmě, že speciál na 12 V o stejném objemu dodá dalo větší výkon, protože mu tam ten neaktivní zdroj nepřekáží.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

No ja bych nabijel asi prevazne doma takze muze byt velky relativne bez omezeni... Pokud si chci postavit Baby Bootlegera a toho Milan stavi na 400W stridak tak to bude potrebovat asi stavu takze neco abych to nabil ze;) Ono kdyz koupim na 12V tak si budu muset sehnat jeste navic zdroj coz je "neprijemnost" navic ale rozhodne to uz nevylucuju. Pockam jeste na par komentaru a tipu a pak neco koupim. Nicmene kazda rada je dobra. Pomalu si utvarim obrazek co ma jake vyhody.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Když koupíš externí zdroj, tak zaručeně koupíš lepší typ, než je ten uvnitř nabíječe na 220 V, takže ve finále to o tolik dražší nebude. Rozhodně bych se o tu možnost nabíjet z 12 V neochuzoval, není-li k tomu opravdu pádný důvod. Nikdy nevíš, kdy by se Ti to v polních podmínkách mohlo hodit.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Přema

Příspěvek od Přema »

Na doporučení Bídy jsem si koupil EOS 610i, má jak 220V napájení-demontovatelné-zástrčka,tak i na autobaterii, cena kolem 3000.Ovšem je ovladatelně velmi jednoduchý,řekl bych až blbovzdorný,dostatečně malý-velký.Nabíjí Pb,NiMh,NiCd,Lion,LiPol,včetně balancování,....výkonové parametry jsou v jeho třídě nejlepší,bohatě dostačující.
Jinak budeš muset časem koupit dobrý tvrdý zdroj 12V,nebo převaděč z 12V na 220V.V tom momentě se dostáváš cenově trochu jinam,než jsi plánoval.Ne všude je po ruce zásuvka.Autobaterie je velmi dobrý zdroj,navíc pohotovější a i na akcích dostupnější.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

MichoCZ píše:No ja bych nabijel asi prevazne doma takze muze byt velky relativne bez omezeni... Pokud si chci postavit Baby Bootlegera a toho Milan stavi na 400W stridak tak to bude potrebovat asi stavu takze neco abych to nabil ze;) .......................
Ahoj
když už jsi mě zmínil ;) tak mám tuto http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... er/Charger a budu nabíjet tuto baterii http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _3S1P_20C_
jelikož tento člun není určen pro žádné soutěžní klání a použitá baterie je pouze na tento (u ostatních lodí používám Pb aku)tak nepotřebuji na nabiječce žádné extra rychlé výkony a tak si myslímže pro moje potřeby (zatím) dostačující. Milan
PS.A dokonce za ty peníze funguje ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Doufám že pojede déle ;) Zatím ho používám každý druhý den už od vánoc na aku NiMh 7,2V/1700mA do tanku,tak je třeba vyroben v polovině týdne :D .Milan
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Zacinam teda uvazovat o sharku 10 v2.0 a k tomu nejaky zdroj. Staci 10A nebo silnejsi?
Nalim

Příspěvek od Nalim »

MichoCZ píše:Zacinam teda uvazovat o sharku 10 v2.0 a k tomu nejaky zdroj. Staci 10A nebo silnejsi?
Zdroj ti stačí ale Shark 10 nemá balancér na LiPo a možnost nabíjení aku 123 jinak jsem ho používal cca 1 rok bez problémů
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Nalim píše:
MichoCZ píše:Zacinam teda uvazovat o sharku 10 v2.0 a k tomu nejaky zdroj. Staci 10A nebo silnejsi?
Zdroj ti stačí ale Shark 10 nemá balancér na LiPo a možnost nabíjení aku 123 jinak jsem ho používal cca 1 rok bez problémů
Dík za upozornění. Tím se můj o Sharka snižuje a pokukuju zpatky po Raytronicu C14. Nakonec to bude asi funkcne vyhodne reseni. Jak je to s kvalitou to je otazka hodna asi testovani...
Godric

Příspěvek od Godric »

Nalime, uvažovaj jsem také na nákup v tomhle e-shopu, jak jsi s ním spokojený? kolik účtují poštovné do čech a za jak dlouho tě přišla zásilka?
Godric

Příspěvek od Godric »

Suprová odpověď :) chci koupit jen jednu baterii a možná nabíjščku, takže do 1kg bych se vlezl v klidu
Nalim

Příspěvek od Nalim »

to Godric : Petr (Snek) odpověděl vyčerpávajícím způsobem ;) (Já nakupoval přes Temelína)
Naposledy upravil(a) Nalim dne stř led 28, 2009 07:34, celkem upraveno 1 x.
SH

Příspěvek od SH »

Nalim píše:(Já nakupoval přes Temelína)
:):):) a přes Dukovany jsi to nezkoušel? :)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

SH píše:
Nalim píše:(Já nakupoval přes Temelína)
:):):) a přes Dukovany jsi to nezkoušel? :)
bez komentáře ;) :cool:
bida

Příspěvek od bida »

MichoCZ píše:Zdravím, hledám si nějaký nabíječ na úrovni. Po prvním prostudování nabídek třeba u Pelikána jsem zjistil, že existují 12V a 230V vstupy. Co odborníci doporučují? Je lepší jen 12V nebo kombinovaný jako třeba tento http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=36540 Navíc jsem na aukru našel typka co prodavá BC-6 kombinovaný s tím, že se mu restartuje občas při použití 230V. V jiné diskuzi jsem narazil zas na chválu na Sharka, kterého má Pelikán v verzi 10 za pěkné peníze a verzi 30 za trošku vetší peníze. Ja osobně preferuji něco do 2500Kč. Co mi doporučíte na nabíjení jak NiMH tak Lixx a nebránil bych se na tom projet i motobaterku?
Zatím jsem nic lepšího co se týká konečně správného napětí při nabíjení LI-xx neviděl v této cenové třídě..takže já....doporučuji...pokud mohu...
majk

Příspěvek od majk »

Zdravím,taky uvažuji o koupi nabíječky a chtěl bych porovnat zde zmiňovanou RAYTRONIC C14 a Nabíječku Compact Duo-Power 6S-EQ .Jsem Začínající rekreační modelář,a tak bych byl rád za každý příspěvek!!
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Po příspěvku Bídy jsem ji koupil a zatím jsem s ni teda nabíjel jen asi dvakrát, ale ovládání a informace na displeji se mi líbí. Trošku je škoda, že nabíjecí proud je nastavitelný po 0,1A. Po 0.01A by to bylo lepší. I když tento příspěvek má minimální informační hodnotu, tak snad pomůže při rozhodování.
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

No to je pravda ale kdyz mas treba nicd 1500mAh tak ji budes nabijet kolika? Bud 0,2 nebo 0,1 ale 1/10C ji nedas. I kdyz pohone se taky nabijeji silneji... Kolik dat novym pohonym baterkam na zacatek? Napred projet slabsi cyklus nebo hned to do nich valit plnou parou?
SH

Příspěvek od SH »

když jim dáš 0.1A tak se Ti jenom prodlouží doba nabíjení a baterkám se to bude líbit víc, když jim dáš 0.2A tak to v klidu přežijí taky. Podstatně víc záleží na průběhu proudu, často nabíječe při takto nízkých proudech tam pouští například pro zadaných 0.1A proud 0.4A s periodou 1:4. A to je už zlé. Prostě pro formování je nejlepší laboratorní zdroj nebo nějaká kostka do zdi s proudovým omezením. A to, jestli je tam 0.08C nebo 0.12C už takovou roli nehraje.

A při provozním nabíjení budeš nastavovat proudy stejně po 0.5A nebo po celých ampérech...
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Ok takže doporučuješ jeden cyklus 1/10C a potom přejít na nějakých 50-80%C? U pohoných teda. U Tx bych jim nehledě na kapacitu víc něž 400mA nedal. Není to tam tolik potřeba.
SH

Příspěvek od SH »

NE! Doporučuji formování... :) Je v tom drobný rozdíl..

nabít při proudu cca 1/10C zhruba 160% kapacity, tj. 16h nabíjení při jiných proudech jiný čas ale není to kritické. Všechny články by měly být vlažné - známka toho, že už nepřijímají energii. Pak vybít nejlépe zase proudem 1/10C, pokud máš nabíječ, který umí ke konci snižovat vybíjecí proud až do nějakého minimálního, jde začít na mírně větším proudu. Ušetří se tím čas. Ale nešel bych přes 0.3-0.5C. Poznamenat si vybitou kapacitu.
A celé toto kolečko opakovat dokud se vybitá kapacita mezi po sobě jdoucími cykly zvětšuje. Některým baterkám stačí jeden cyklus, některé jich potřebují více.
Potom jeden dva cykly s nějakým středním nabíjecím/vybíjecím proudem a pak provozovat.
Bavím se o Nixx technologii!! U Lixx to není třeba.

A proudy u provozního nabíjení by měly odpovídat tomu, co z nich taháš. Když budou při nabíjení moc teplé, tak příště sniž proud. Pokud se nebudou moc zahřívat, proud můžeš trochu zvýšit a uvidíš.

Pro NiMh je klidné nabíjení 0.5C, snesou 1C, razantní závodní nabíjení( bez ohledu na životnost) až 2C. Ve velikosti SC. U tužek je to míň.

NiCd, pokud to typ dovolí, snesou normálně 1-2C. Kvalitní typy (N-1700SCR) se ládovaly až 8A, někteří baterkoví guru je prý ládovali až 20A...Ale to bych nedoporučoval, musí se to umět.

Některé baterky když naláduješ přes 1C chcípnou... některé, když jim nedáš aspoň 2C a nechováš se k nim jako prase, tak nefungujou... prostě je to věda a velký podíl zkušeností.
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Mám konkrétně tohodle raytronika. Takže tam nastavím na první cyklus u 1700mAh nicd článku 0,2A cyklus dvojty cyklus abych zjistil jak je na tom a kdyžtak ho dám ještě potřetí. Potom ji proženu na 0,7A a potom na 1,2A. Je to rozumný postup? Btw zrovna ty co myslíš mám doma:D
SH

Příspěvek od SH »

Jestli máš ty Sanyo N-1700SCR tak je to rozumný přístup. Později, až se rozhýbou, je můžeš ládovat klidně 3-5A.

A skladuj je ve vybitém stavu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“