Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Vhodný regulátor pro TT
Re: Vhodný regulátor pro TT
Zdravím všechny přítomné a velice bych vás chtěl požádat o vaše vlastní a osobní zkušenosti kdo jaký používáte regulátor a případně kde se dá koupit co je to za typ a pod... .
Stavím remorkér na velký TT a budu mít dva motory napřímo se šrouby 45mm. Při měření na prázdno ukázalo na jeden motor 2,5 A a při max zatížení (skoro stojí), má max. do 15A.
Poradte prosím jestli bude stačit 30 nebo raději 35A na oba dva motory?
A jestli případě bude stačit 20A na zpětný chod - (dopředu i dozadu jsem zjistil že výrobci udávají rozdílné hodnoty). Případně s jakým konkrétním regulátorem máte zkušenost.
Pouze osobní zkušenosti prosím , děkuji.
šandis
Stavím remorkér na velký TT a budu mít dva motory napřímo se šrouby 45mm. Při měření na prázdno ukázalo na jeden motor 2,5 A a při max zatížení (skoro stojí), má max. do 15A.
Poradte prosím jestli bude stačit 30 nebo raději 35A na oba dva motory?
A jestli případě bude stačit 20A na zpětný chod - (dopředu i dozadu jsem zjistil že výrobci udávají rozdílné hodnoty). Případně s jakým konkrétním regulátorem máte zkušenost.
Pouze osobní zkušenosti prosím , děkuji.
šandis
ahoj já používám DSYs 30A a to vzhledem k malému rozdílu ceny mezi 10A-30A.Pokud stavíš na velký TT tak použij regly na každý motor svůj pro možnost regulace protitahů Jinak mám pouze dobré zkušenosti s tímto reglem. http://www.dsys.cz/ v kolonce prodejci najdeš nejbližšího
Jinak používám ještě Graupnera 40A a ten se při delším blbnutí ve springoši přehřívá a vypíná,DSYS v druhém nemá žádný problém.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Myslím, že s DSYS neuděláš chybu. Teď jde o to, zda ještě seženeš ty staré regulátory, s kterými my máme praxi, nebo už budeš muset sáhnout po nové řadě. Snad by mohl stačit 20 A regulátor pro každý motor. Také bych doporučoval dva regulátory, než jeden společný.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
používal jsem regulátor Hitec, potom jsem přešel na DSYS 30A (starší řada) k plné spokojenosti. Mám regulaci 2x 400 motor + 1 regl i 2x 600 motor + 2regulárory obě zapojení bez problémů.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
20A určitě ne. těch 15A co jsi měřil je ustálený proud, ale tomu řpedchází ještě proudové špičky při rozběhu motoru... myslím, že v nové řadě je regl 28A, ten by určitě stačil pokud použiješ na každý motor samostatně. Pokud by jsi chtěl použít jeden regl pro oba motory, tak min 45A...ladous píše:Myslím, že s DSYS neuděláš chybu. Teď jde o to, zda ještě seženeš ty staré regulátory, s kterými my máme praxi, nebo už budeš muset sáhnout po nové řadě. Snad by mohl stačit 20 A regulátor pro každý motor. Také bych doporučoval dva regulátory, než jeden společný.

NeJaToD team
ajééé už jsou tu zase páni se špičkami :-) mám na dva Robbe power 600 se šrouby 56mm převod 1:3 dva 20A DSYS a v pohodě.
Ante ale uvědom si že převodovka ty parametry odběru změníAnte píše:ajééé už jsou tu zase páni se špičkami :-) mám na dva Robbe power 600 se šrouby 56mm převod 1:3 dva 20A DSYS a v pohodě.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
MoNaKo II. Dva motory 550 Power Max, 12V, Převod 2,5:1, šroub třílist 60mm Robbe. Oba motory na jeden regulátor DSYS 30A :-)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Neměřím a nehledám špičky, kromě do polívky. Já mám už 10 let v F2 dva 6V morory řady 400, jezdím na 7,2/4000 na starý Hitec(zlatý) regulátor, který má na štítku označení 10 A a žádný problém nikdy nevznikl. Model -délka 900 mm a váha 3,8 kg. Model zvládne i 30 min. jízdy , otestováno v době kdy ještě makety jezdily jako doplněk společný závod (obdoba FSR).Ante píše:ajééé už jsou tu zase páni se špičkami :-) mám na dva Robbe power 600 se šrouby 56mm převod 1:3 dva 20A DSYS a v pohodě.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
- petr hájek
no já si je pro zajímavost změřil, a i mikromotorek ze submikroserva s normálním odběrem 0,05A má při startu na plnou páku z nulových otáček odběr 0,5A takže 10x vyšší.
ONY TY ŠPIČKY PROSTĚ JSOU.
A to jsem ho zkoušel vevzduchu a samotnej.
ONY TY ŠPIČKY PROSTĚ JSOU.
A to jsem ho zkoušel vevzduchu a samotnej.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ach jo, než si dáte o silvestru dodržky tak trochu elektriky...
- rozběhové proudové špičky u motorů samozřejmě jsou. Je to samozřejmé - kinetická energie rotujících částí se odněkud musí vzít.
- regl krátkodobé špičky neohrozí. Polovodičové spínací prvky mají také povolené špičkové proudy mnohonásobně vyšší než je přípustný trvalý proud. Například naprosto běžný spínací FET IRL2203N má trvalý proud 82A, povolený špičkový 400A.
Co je pro regl omezující je ztrátový výkon neboli kolik tepla je schopen vyzářit. A povolený ztrátový výkon na používaných SMD FETech je podstatně menší než by odpovídalo výkonu při max. povoleném proudu tranzistoru a jeho přechodovému odporu. A na oteplení (= omezení ztrátového výkonu) se špičky podílejí naprosto zanedbatelně. Totéž platí pro spoje na DPS a další prvky.
Problém může být u polointeligentního reglu, který si kontroluje pouze max. proud a nikoliv oteplení. Ten opravdu může při špičce vypnout aniž by mu něco hrozilo.
- rozběhové proudové špičky u motorů samozřejmě jsou. Je to samozřejmé - kinetická energie rotujících částí se odněkud musí vzít.
- regl krátkodobé špičky neohrozí. Polovodičové spínací prvky mají také povolené špičkové proudy mnohonásobně vyšší než je přípustný trvalý proud. Například naprosto běžný spínací FET IRL2203N má trvalý proud 82A, povolený špičkový 400A.
Co je pro regl omezující je ztrátový výkon neboli kolik tepla je schopen vyzářit. A povolený ztrátový výkon na používaných SMD FETech je podstatně menší než by odpovídalo výkonu při max. povoleném proudu tranzistoru a jeho přechodovému odporu. A na oteplení (= omezení ztrátového výkonu) se špičky podílejí naprosto zanedbatelně. Totéž platí pro spoje na DPS a další prvky.
Problém může být u polointeligentního reglu, který si kontroluje pouze max. proud a nikoliv oteplení. Ten opravdu může při špičce vypnout aniž by mu něco hrozilo.
Mezi základní technické parametry výkonových tranzistorů FET patří:max.proud v sepnutém stavu,odpor kanálu/přechodu/v sepnutém stavu a,max.spínané napětí.Proud a odpor potom dávají ztrátový výkon,který se na tranzistoru mění v teplo-tranzistory jsou určeny na provozní teploty až 175 stupňů. Tranzistory pracují ve spínacím režimu,který je u regulátorů 100hz až 1500hz.Záleží na jeho konstrukci.Pro snížení výsledného přechodového odporu jsou tranzistory zapojeny do kaskády-paralelně.To i proto,aby se výsledný proud rozdělil na více vývodů /1mm průřezu vodiče-10A trvale/ Krátkodobé proudové špičky nevadí.Koho to blíže zajímá,tak je na to téma článek v RCR 1/2001 pod názvem "V čem je rozdíl",str.16. Co tu psal SH,s tím souhlasím.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 7687 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Nalim
-
- 10 Odpovědi