Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Olovené aku paralelne?

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Jack

Re: Olovené aku paralelne?

Příspěvek od Jack »

Skutočne sa dajú bez obáv zapojiť olovené akumulátory paralelne?
Čo treba pri zapojení dodržať?
Napr. pri Springeroch: 2 x Pb 6V/4Ah paralelne.
PAS Trenčín
Eda

Příspěvek od Eda »

Je potřeba dodržet polaritu ;-)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Aku by měly být stejně staré a provozované. Je dobré udělat "pack" a nabíjet společně.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Co myslíš tou polaritou.Otázka je ,co se stane když to zapojí paraelně.Nic, vynásobí kapacitu,když to zapojí seriově ,vynásobí napětí.Když se ještě jezdily EXky měl jsem v lodi 4 paraelně zapojené tenkrát ještě ze Simsona baterky a jak to šlapalo
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tady je něco ať víme o čem se bavíme :D
úplně dole ;)
http://dragonadam.wz.cz/index.html
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Pepa Darvaš píše:Co myslíš tou polaritou.Otázka je ,co se stane když to zapojí paraelně.Nic, vynásobí kapacitu,když to zapojí seriově ,vynásobí napětí.
Ještě by to právě mohl spojit jakoby paralelně s tím, že by u té jedné aku prohodil polaritu. A pak by bylo veselo, jak zmínil SH výše.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Bohužel musím konstatovat, že na obrázcích s příklady zapojení mají špatně hodnoty :-( ale jinak super. Milane díky
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Eda

Příspěvek od Eda »

Nalim píše:Tady je něco ať víme o čem se bavíme :D
úplně dole ;)
http://dragonadam.wz.cz/index.html
Je tam chyba, u toho obrázku paralelního zapojení.

A jinak ano, polaritou (se smajlíkem ;-) ) jsem myslel vysoce nepravděpodobné zapojení plus-minus-motor a minus-plus-motor :-)

Což je jediná věc, která se skutečně MUSÍ dodržet, ty ostatní je jen LEPŠÍ dodržet ;-)

Čili když si odpustím smajlíky, udělej zapojení následovně:
V nějaké nástavbě nebo pod něčím schovaný, přístupný z vnějšku lodě, si udělej nabíjecí konektor.
Od něj vede červený plus vodič na plus jedné baterie, od něj na plus druhé baterie, od něj (přes silový konektor, který doporučuji při odstavení lodi rozpojovat) na plus regulátoru.
Opět od nabíjecího konektoru minus černý vodič na minus jedné baterie, od něj na minus druhé baterie, od něj na minus regulátoru (když uděláš konektor i zde a potom mezi regulátorem a motorem, můžeš regl přehazovat mezi více loděmi).

Baterie ideálně stejná šarže, nebo alespoň stejná kapacita, stejné napětí a nové nebo používané ve stejném zapojení.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

No jistě vždyť je to v té brožuře (myslel jsem princip zapojení)
hodnoty jsou u paralelního zapojení: 1,5V , 0,3Ah :rolleyes:
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Jo a jak píše Eda tak to mám na našich lodích Springoších
SH

Příspěvek od SH »

ladous píše:
Pepa Darvaš píše:Co myslíš tou polaritou.Otázka je ,co se stane když to zapojí paraelně.Nic, vynásobí kapacitu,když to zapojí seriově ,vynásobí napětí.
Ještě by to právě mohl spojit jakoby paralelně s tím, že by u té jedné aku prohodil polaritu. A pak by bylo veselo, jak zmínil SH výše.
Já nic NEPSAL!!!!!
SH

Příspěvek od SH »

Baterie které se nabíjí zpusobem CCCV (konstantní proud,konstantní napětí) tedy olovo, LiIon, LiPol,... se paralelně spojují dobře. Je třeba je ale spojovat ve stejném stupni nabití, nejlépeplně nabité. Je třeba dávat pozor na starší články aby neměly velké samovybíjení které by pakvybilo celou sadu. Anebo pro uskladnění rozpojovat...)
Spojení baterií s různou kapacitou nevadí.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:
ladous píše:
Já nic NEPSAL!!!!!
Tak to nebyl SH, ale Eda, čímž se omlouvám.

Ale asi mi při čtení té rady od Edy naskočilo, jako bys to psal Ty, SH ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Jack

Příspěvek od Jack »

Nakoniec sa to rozuzlilo = je to možné. Ďakujem!
PAS Trenčín
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

paralerně zapojené aku se vybíjejí do sebe,není to vhodné zapojit na pevno,použít řešení s dvojitým vypínačem,kde se naráz odpojí obě baterie a v klidu se nemouhou sami vybíjet,nebo to jde řešit výkonovou diodou,ale je tam úbytek napětí
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
SH

Příspěvek od SH »

Merrimack Miloš píše:paralerně zapojené aku se vybíjejí do sebe,není to vhodné zapojit na pevno,
ale, ale..... Pokud zapojíš jedenu nabitou a jedenu vybitou nebo je jedna baterka po smrti tak ano. Pokud je ale spojíš tak jak se má, tj. stejně nabité a přibližně ve stejné kondici, tak se nic neděje. Možná ze začátku tam protečou nějaké vyrovnávací proudy aby obě baterky se dostaly na stejnou úroveň ale jinak nic. Bavím se o Pb, Lixx baterkách. Uvědom si, že i Bp baterka se skládá z mnoha článků paralelně v jednom pouzdře.

Nixx tak jednoduše spojovat nejde, ale o tom nebyl tento dotaz.
Merrimack Miloš píše:...použít řešení s dvojitým vypínačem,kde se naráz odpojí obě baterie a v klidu se nemouhou sami vybíjet,nebo to jde řešit výkonovou diodou,ale je tam úbytek napětí
Timto se ale nic nezkazí.
Eda

Příspěvek od Eda »

SH píše:[...že i Bp baterka se skládá z mnoha článků paralelně v jednom pouzdře...
Ano! A někdy, zcela vyjímečně, i sériově ;-)
Eda

Příspěvek od Eda »

ladous píše:Ale asi mi při čtení té rady od Edy naskočilo, jako bys to psal Ty, SH ;-).
Pardon :-)
Já jsem někdy možná trochu rýpavý, ale jinak jsem hodný člověk a obvykle to myslím dobře ;-)
SH

Příspěvek od SH »

Eda píše:
SH píše:[...že i Bp baterka se skládá z mnoha článků paralelně v jednom pouzdře...
... myšleno že v jedné lázni elektrolytu je více desek paralelně...;) a samozřejmě jsou tyto články jsou dále zapojenyseriově, ale elektrolyty už musí být izolované.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

SH píše:
Eda píše:
... myšleno že v jedné lázni elektrolytu je více desek paralelně...;) a samozřejmě jsou tyto články jsou dále zapojenyseriově, ale elektrolyty už musí být izolované.
pak ale nejde o články jako terminus technikus , ale o desky .
(tady se někdo sek a vymlouvá se místo uznání kecu)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

nesek, myslel tak jak napsal. Jde o to, co považuješ za článek - jestli nevodivou nádobu ze které lezou dva dráty anebo galvanický článek což jsou dvě elektrody ponořené v elektrolytu, co ty nazýváš deskami...

nebo snad chceš slyšet toto?

- všechno špatně, sekl jsem se, nic nejde spojit paralelně, když to uděláte všechno shoří, vybuchne, ...

OK. jak chceš.
Eda

Příspěvek od Eda »

SH píše:nesek, myslel tak jak napsal. Jde o to, co považuješ za článek - jestli nevodivou nádobu ze které lezou dva dráty anebo galvanický článek což jsou dvě elektrody ponořené v elektrolytu, co ty nazýváš deskami...

- všechno špatně, sekl jsem se, nic nejde spojit paralelně, když to uděláte všechno shoří, vybuchne, ...

OK. jak chceš.
Myslím, že chtěl slyšet, že články jsou v baterii zapojeny celkem často sériově a že to ve vztahu k nevybuchujícímu a fungujícímu paralelnímu zapojování baterií není relevantní informace ;-)
Eda

Příspěvek od Eda »

Eda píše:...Čili když si odpustím smajlíky, udělej zapojení následovně:
V nějaké nástavbě nebo pod něčím schovaný, přístupný z vnějšku lodě, si udělej nabíjecí konektor.
Od něj vede červený plus vodič na plus jedné baterie, od něj na plus druhé baterie, od něj (přes silový konektor, který doporučuji při odstavení lodi rozpojovat) na plus regulátoru.
Opět od nabíjecího konektoru minus černý vodič na minus jedné baterie, od něj na minus druhé baterie, od něj na minus regulátoru (když uděláš konektor i zde a potom mezi regulátorem a motorem, můžeš regl přehazovat mezi více loděmi)...
Ono mi nějak nejde editovat příspěvek :-)
Takže:

EDIT: jsem trochu deformovaný od letadel :-) Takže teď jsem viděl zde na monaku nějakou fotografii, kde jsou vodiče k motorům (šestistovkám) spojovány prachobyčejnou čokoládou :-)
Což je pro použití v lodích naprosto dostačující a termín "silový konektor" (v normálním krámě za bratru 30-50 Kč) je možné nahradit termínem "čokoládou" :-)
Akorát konektor se výrazně lépe rozpojuje, takže když tam šoupneš například takový ten automobilový hliníkový nožový nebo válcový, bude to pohodlnější. Mě se doma povaluje spousta zlacených goldů a mp-jet konektorů, tak tam dávám je...

A doplnění - rozpojení vodiče při odstávce je kvůli odběru regulátoru, po několika dnech/týdnech by vycucl baterku do mrtva... Ale to asi víš.
petr hájek

SH píše:nesek, myslel tak jak napsal. Jde o to, co považuješ za článek - jestli nevodivou nádobu ze které lezou dva dráty anebo galvanický článek což jsou dvě elektrody ponořené v elektrolytu, co ty nazýváš deskami...

OK. jak chceš.
ne, chci slyšet :sek jsem se a nevymlouvám se na blbosti jako je ůhel pohledu(nebo ,, záleží na tom co myslíš,, tím či oním)
petr hájek

P.S. ty dvě elektrody v jedné nádobě jsou skutečně článek a tvar těch elektrod jsou desky z houbovitého olova oddělené izolační mřížkou a ponořené do elektrolitu .Tvar těchto elektrod je:
několikanásobné deskovité mřížky z litého olova s nalisovaným houbovitýmy sulfidy olova do nichž se napustí elektrolit na bázi H2So4. Tyto jsou odděleny izolační mřížkou. aby nedošlo ke zkratu a znehodnocení akumulátoru.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“