Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

3x regulátor

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Maverick

Re: 3x regulátor

Příspěvek od Maverick »

Prosím o radu, nejsem sběhlý v elektrice - základy Ok možná ještě sletovat na desku součástky ale to je tak vše.
Potřebuji 3 obousměrné regulátory na speeda 400 7,2V ale nějaké levné. Poraďte jaké mají být a taky případně kde je koupit. je to do makety torpédového člunu PT 207 délka cca 120cm.
Děkuji
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Maverick píše:Prosím o radu, nejsem sběhlý v elektrice - základy Ok možná ještě sletovat na desku součástky ale to je tak vše.
Potřebuji 3 obousměrné regulátory na speeda 400 7,2V ale nějaké levné. Poraďte jaké mají být a taky případně kde je koupit. je to do makety torpédového člunu PT 207 délka cca 120cm.
Děkuji
regulátory se vybírají (v zásadě) podle 2 parametrů:
1. pracovní napětí - určuje se podle typu a velikosti baterie na kterou to poběží, v tvém případě 7,2 V
2. max proud - proud který max. proteče motorem při plné zátěži (dlouhodobý odběr) a při rozběhu nebo zablokování šroubu (zvýšený odběr),

v případě motoru speed 400 si myslím, že naprosto dostatečný a vyzkoušený regl MD10DCRS (http://www.dsys.cz/cz_prod_dcreg.html), da se koupit ve většině obchodů pro modeláře (ať kamených nebo internetových)
Obrázek
NeJaToD team
msob

Příspěvek od msob »

MD10DCRS stačit nebude - osobně odzkoušeno s motorem SPEED 400 (ve dvou lodích - jeden remoš na TT a jedna rychlejší jachta) - bude vypínat "na chlazení"

takže mé doporučení MD30DCRS

Jinak obecně regulátory DSYS jsou výborné.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

msob píše:MD10DCRS stačit nebude - osobně odzkoušeno s motorem SPEED 400 (ve dvou lodích - jeden remoš na TT a jedna rychlejší jachta) - bude vypínat "na chlazení"

takže mé doporučení MD30DCRS

Jinak obecně regulátory DSYS jsou výborné.
Jak jsem psal záleží na odběru MD10DCRS je na max 10 A. mám ho v MONAKU I., motor přes rozvodovku pohání 2 šrouby a nevypíná. V rychlejší jachtě bude asi motor napřímo a tam může být proudový odběr vyšší.

MD30DCRS je regl pro 30A a určitě to není špatná volba, je tam jen větší rezerva...
Obrázek
NeJaToD team
msob

Příspěvek od msob »

Bořku přesně tak - rozdíl mezi 20A a 30A DSYSem je pár korun - jednoznačně 30A :-)

Ivvo - ano - věřím, že ti v MONAKU drží - máš tam ale převod (rozvodovku) a tím odlehčuješ motoru a snižuješ proud. Já měl 10-ku v tomtéž MONAKU napřímo a prostě vypínal - neuchladil se. V tomto pohledu, když "MAVERICK" to chce do makety torpédového člunu, předpokládám motory napřímo a tedy říkám, že 10-ka stačit nebude.
Ante

Příspěvek od Ante »

Pokud někomu 10 na 400 vypíná tak má asi něco špatně. Speed 400 bere tak max 8A víc je už jeho smrt. Mám ho v melodii na 400, šroub 3,2 dvojlist Graupner, dvojčlánek Lixx.
msob

Příspěvek od msob »

Ante - a co jsem tedy měl špatně? 400 napřímo s MODELA 30 mm třílistým šroubem s otočnou dýzou - a accu 6V olovo - a vypínal a vypínal. Po výměně za 30A bez potíží jezdil a jezdí - tahá - klidně i hodinu (ono krásně to je vidět i na zápisech z jízd z Protivanova - 1. jízda za nějakých cca 50, druhá za 99 a třetí za 10 - ta třetí už byla s 30-kou).

Opakuji - mluvím z vlastní zkušenosti a můžete s tím nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je tak jediné, co s tím můžete dělat :-)

Mimochodem to o tom chlazení je potvrzeno i Alešem Bidovským - stačí se podívat jak vypadá DSYS 10 a DSYS 30 - ten kus bytelného hliníku u 30-tky má asi nějaký účel.

A asi se nemá cenu dohadovat o tom, že v podpalubí nebude regl nějak dvakrát při jízdě ofukován :-)
Ante

Příspěvek od Ante »

špatně jsi měl ten šroub modela :-) on je nějaký hrozně těžký, v Arturovi s převodovkou 1:2 na 7,2V se mi při tažení delší dobu ten motor hrozně hřeje a už se z něj i kouřilo :-) Takže to je naprosto mimo max účinnost většinu protopí. Je to ale soutěžní speciál tak na to kašlu.

Hodinu jsi jezdil, určitě jsi netahal to by jsi mu už kopal hrobeček.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ja mám so šroubom Modela v kombinácii s motorom triedy 400 celkom dobré skúsenosti.
V korvete Flower class (asi 80 cm) 400/7,2 V s prevodovkou na NiCD 1700 šesť článok úplne v pohode jazdí skoro hodinu.
Podobne v Klimekovi 1/30 (asi 50 cm) na priamo s motorom 400/12 V so šesťčlánom je to tiež "k neutahání" a navyše je to tiché tak, že na vode skoro nepočuť, že ide motor.
Regler používam 10 A (ale v tomto prípade nie DSYS) a nehreje sa ani regler, a motor tiež len trochu.
PeterP
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Mám stejnou skušenost jako Peter- v Korvetě, Waihe (70cm na tt) a i v springočovi mám 400 7,2 1:3 a šroub modela 40 mm(takový červený :-))- napájení 6V gel a vše je studené, motor v létě jen teplý(v ruce udržitelný), na 6 článek je motor o něco teplejší a živější ale jde to.Regly: Nautilus 10A, nebo 30A Dsys.
Nautilus mám i ve Vladykově policajtovi-400 7,2 napřímo, dvoulist graupner(nevím jaký,cca 30mm), motor chlazen vodou, 6 článek......regl studený......
3 šrouby bych řešil asi 2x 400, a jedenkrát 600, přičemž prostřední šroub bych nereverzoval -regly bych ofukova lvětráčkem a přilepil na pasivní chladič.............loď co nejlehčí....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Lucky

Příspěvek od Lucky »

RomanT píše:Mám stejnou skušenost jako Peter- v Korvetě, Waihe (70cm na tt) a i v springočovi mám 400 7,2 1:3 a šroub modela 40 mm(takový červený :-))- napájení 6V gel a vše je studené, motor v létě jen teplý(v ruce udržitelný), na 6 článek je motor o něco teplejší a živější ale jde to.Regly: Nautilus 10A, nebo 30A Dsys.
Nautilus mám i ve Vladykově policajtovi-400 7,2 napřímo, dvoulist graupner(nevím jaký,cca 30mm), motor chlazen vodou, 6 článek......regl studený......
3 šrouby bych řešil asi 2x 400, a jedenkrát 600, přičemž prostřední šroub bych nereverzoval -regly bych ofukova lvětráčkem a přilepil na pasivní chladič.............loď co nejlehčí....
V policajtovi od vladyky jsem měl speed 400/7,2 (napájen šestičlánkem) napřímo s třílistou modelou - vše bez chlazení. Ten šroub je opravdu těžký protože po půl hodině ježdění jsem moh na motoru smažit řízky, plastový držák motoru se lehce zdeformoval. Pak sem koupil nějaké obyčejné dvoulisté (Modela? taky červené:-)) a vše bylo vlažné. Sice lehounce klesla max. rychlost ale jezdilo to dýl.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Lucky píše:
RomanT píše:Mám stejnou skušenost jako Peter- v Korvetě, Waihe (70cm na tt) a i v springočovi mám 400 7,2 1:3 a šroub modela 40 mm(takový červený :-))- napájení 6V gel a vše je studené, motor v létě jen teplý(v ruce udržitelný), na 6 článek je motor o něco teplejší a živější ale jde to.Regly: Nautilus 10A, nebo 30A Dsys.
V policajtovi od vladyky jsem měl speed 400/7,2 (napájen šestičlánkem) napřímo s třílistou modelou - vše bez chlazení. Ten šroub je opravdu těžký protože po půl hodině ježdění jsem moh na motoru smažit řízky, plastový držák motoru se lehce zdeformoval. Pak sem koupil nějaké obyčejné dvoulisté (Modela? taky červené:-)) a vše bylo vlažné. Sice lehounce klesla max. rychlost ale jezdilo to dýl.
Taky úplně stejná zkušenost.Je zajímavé že ta kombinace je od výrobce,takže by člověk předpokládal že je to odzkoušenéa a sladěné.....
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Šiška Roman píše:
Lucky píše:
Taky úplně stejná zkušenost.Je zajímavé že ta kombinace je od výrobce,takže by člověk předpokládal že je to odzkoušenéa a sladěné.....
U tak levné stavebnice si myslím nic nezkoušeli, ale dali tam ten nejlevnější šroub jaký byl
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Bořík píše:
Šiška Roman píše:... Taky úplně stejná zkušenost.Je zajímavé že ta kombinace je od výrobce,takže by člověk předpokládal že je to odzkoušenéa a sladěné.....
Nepodezíral bych výrobce, že to neodzkoušel, ale že se snažil o co nejlevnější řešení. Úplně typickým příkladem je firma Graupner, kde je v základu doporučeno to nejlevnější vybavení, které je ale v praxi na hranici použitelnosti ( zejména si toho všimněte u letadel ).
Cíl je jasný - vyzkoušejte a běžte znovu do modelářské prodejny, vytáhněte peněženku a kupte si už ten pravý pohon ... utrácejte !
Nejlevnější řešení no nevím.Cenový rozdíl mezi lodnímy šrouby je malej a většinou stačí jen jeho výmněna.
SH

Příspěvek od SH »

Bořík píše:....
Regulátoru pochopitelně není jedno, zda je napájen 6V nebo 12V - o kousek dál správně píšeš, že ho zajímají Waty, a protože ty jsou dány součinem proudu a napětí, tak právě proto je to napětí skoro stejně důležité, jako proud. Proto se přepočet výkonu v regulátoru děje .... ...
Boříku, teď jsi ale úplně mimo.

Napájecí napětí z hlediska ztrátového výkonu regl může zajímat akorát u BECu - výkonová ztráta na stabilizátoru. Ale protože neměříš proud pro serva tak je ti to stejně na nic.

Výkonová ztráta na spínacích tranzistorech je dána proudem a úbytkem na těchto tranzistorech neboli jejich vnitřním odporem v sepnutém stavu. P= R x I x I odhadem 0.003 x 10 x 10 = 0.3W což je na DPak pouzdro pod smršťovačkou tak akorát aby to zvládlo. Pro jiné proudy si to přepočtěte sami, koho to zajímá. S napájecím napětím to nemá opravdu nic společného.

Prostě s tou počítanou výkonovou ztrátou si buď nepochopil přesně co bylo vysvětlováno, nebo Tě někdo lakuje (=uvádí v omyl) anebo je ještě jediná možnost, kdy takový výpočet má smysl a to výpočet ztráty při přechodech z otevřeného stavu do zavřeného a naopak. Pokud by tomu tak bylo a vypočtená ztáta by byla nezanedbatelná, tak by se výrobce měl raději zaměřit na dostatečné buzení FETů aby to počítat nemusel.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

no tak chlapci.......:-) nechci rušit Vaši odbornou diskus( já jsem na tom tak že vím že elektrony,jsou-li to elektrony, z baterky otáčí šroubem přes nějaký nesmysl)
ale vím:
SH postavil mnoho funkčních reglů(které mám dlouho, fungují ale mám k ním některé výhrady)
ale vím:Bořík se podílel na vývoji a testování Dsysů(které mám dlouho, fungují ale mám k nim některé výhrady)
Myslím že je dobře, že každý přidá nějaké své skušenosti!!!!!!!
Znich by mělo vyplynout:
ZVOLIT takový regl(motor,akumulátor šroub) aby loď(letadlo auto) jela podle naších představ!!! že je to někdy složité je jasné.
Každý komponent vyžaduje určité znalosti, nebo alespoň povrchní vědomí-bez toho je to cesta do model krámů pro nové věci.....
Takže jak to dělám já(a to mé znalosti o elektrice jsou popsány výše....:-)::
1.
Snažím se o dané kombinaci co nejvíc zjistit(nejlépe vidět v praxi)
2.
Před zabudováním reglu udělám vanový test-motor natvrdo spojím s baterkou a změřím proud-je to informativní záležitost, vím že za jízdy to bude jiné, ale nějaký udaj mi to dá.pokud by regl byl na hranici, nedám ho tam(chci mít najivní rezervu-namotání trávy a dětské ježdění,tj plná vpřed a plná v zad)
3.
bohužel čtu návody.....regly se snažím "chladit" -kus chladiče z počítače, nebo otevřené okénko.....při nutnosti použití na hraně i větráček bych dal.....
4.
Vzal bych si ponaučení z okolí-napřiklad já jsem smažil 10A Nautila tak že 15A pojistky praskaly(taková pojistka před vyladěním systému není špatná věc, stojí míň než regl) nebo regl vypínal na teplotu-nejlepší cesta jak si koupit jiný :-)
5.
uvědomit si v jakém režimu bude loď jezdit-mezi kluzákem,TT specialem a rybníkovou pohodovkou jsou opravdu rozdíly.....
6.-i mě schořel regl.....přepolovaljsem ho.....poučení: kdo má bordel v drátech jako já, bude mít vždy poslední verze výrobků......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Bořík píše:S drtivou převahou se toto vlákno dotýká vypínání ochranné pojistky u regulátoru DSYS 10A.
Bohuzel tomu tak je ale prosim podivejte se vzdy na prvni dotaz, protoze toho by se to vlakno melo tykat predevsim...

Znam elektroniku asi jako RomanT a tak potrebuji vedet jaky regl k jakemu motoru a sroubu pouzit. Boriku vim, ze testujes ruzne motory a srouby a tvymi tabulkami se casto ridim pri vyberu, ale tato prestrelka je zbytecna. Rad si prectu jak to funguje, ale muze to byt v jinem vlakne. Myslim ze dobrou radu co pouzit do lode uz na svoji otazku dostal...
Obrázek
NeJaToD team
to

Příspěvek od to »

Pánové teď hájím pouze své zájmy, a nebaví mě se ,v docela zajímavém vlákně, dozvídat, že je někdo nějaký savec atd. Jděte do arény.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Bořík píše:
Snek píše:
Bořík píše:tak za prvé - to že jsi mě srovnal se ZD mně docela lichotí ...
Vsak jsem te tim nijak nechtel urazit. ZDZD ma vzdy taky posledni slovo a casto vyvraci pak svoje vlastni argumenty :)

SH tady neplet, ja ti odepsal na tvuj nesmysl prvni a SH az pak, takze nevim co placas za blbosti.

Cele "flame" jsi rozpoutal sam kdyz jsi tvrdil ze regulator prepocitava vykon podle voltu ;) Coz je blbost .... Vic reagovat neminim.

Zdar mistnimu ZDZD
Ten důkaz prosím - zajisté nepředpokládáš ( i když možná ty ano ), že když řekneš že je to blbost, tak je to nějaký rozumný argument.
Nenapsal jsem, že regulátor přepočítává výkon podle voltů, ale že si výkon přepočítává - to je dost velký rozdíl a několikrát jsem to zde popsal. Je mi jasné, že pro takové lidi jak jsi ty naprosto zbytečně, protože podle tvého výpočtu ztrátového výkonu na regulátoru nejspíš nemáš tušení, co se uvnitř děje.
Dál už také nemíním na tvoje připomínky reagovat, protože je to ztráta času a rozumný argument z tebe stejně nevypadne. Je mi tě líto.
Boříku , boříku ty jsi ale hňup,
A je To . . . .!
Luděk Měšťan

Příspěvek od Luděk Měšťan »

Boříku , boříku ty jsi ale hňup,

Kroť se z výrazem. Předpokládám, že Boříka neznáš osobně a proto ho nazýváš hanlivě, mohl by jsi dostát po nevymáchné puse.
Javor
Godric

Příspěvek od Godric »

Snek píše:
Godric píše:
Snek píše: Koukam ze se to zvrhava na osobni vyhrozovani napadenim. Zacinam uvazovat zda bejt clenem monaka bylo rozumne :(
Dejte si tu diskuzi do arény. Jinak Sneku. Chtěl bych tě vidět, jak bys boříkovi řekl do očí, že je hňup... Je to zase to samé, člověk se cítí za PC neohrožený a pak to spadá do takových řečí.
Ja to NIKDY NIKOMU nerekl, nevim proc mi to pises.
Omlouvám se, smazal sem to, opravdu si to nepsal ty, moje chyba, podíval jsem se špatně na jméno...
SH

Příspěvek od SH »

Bořík píše:
SH píše:
Bořík píše:....
Regulátoru pochopitelně není jedno, zda je napájen 6V nebo 12V - o kousek dál správně píšeš, že ho zajímají Waty, a protože ty jsou dány součinem proudu a napětí, tak právě proto je to napětí skoro stejně důležité, jako proud. Proto se přepočet výkonu v regulátoru děje .... ...
Boříku, teď jsi ale úplně mimo.

Napájecí napětí z hlediska ztrátového výkonu regl může zajímat akorát u BECu - výkonová ztráta na stabilizátoru. Ale protože neměříš proud pro serva tak je ti to stejně na nic.

Výkonová ztráta na spínacích tranzistorech je dána proudem a úbytkem na těchto tranzistorech neboli jejich vnitřním odporem v sepnutém stavu. P= R x I x I odhadem 0.003 x 10 x 10 = 0.3W což je na DPak pouzdro pod smršťovačkou tak akorát aby to zvládlo. Pro jiné proudy si to přepočtěte sami, koho to zajímá. S napájecím napětím to nemá opravdu nic společného.

Prostě s tou počítanou výkonovou ztrátou si buď nepochopil přesně co bylo vysvětlováno, nebo Tě někdo lakuje (=uvádí v omyl) anebo je ještě jediná možnost, kdy takový výpočet má smysl a to výpočet ztráty při přechodech z otevřeného stavu do zavřeného a naopak. Pokud by tomu tak bylo a vypočtená ztáta by byla nezanedbatelná, tak by se výrobce měl raději zaměřit na dostatečné buzení FETů aby to počítat nemusel.
Tak jsem úplně mimo ...

Je úžasné, jak ty, takový "poloprofesionál" ( výrobce regulátorů ), dokážeš usadit mě, "poloamatéra" ( který sotva chápe ohmův zákon ). A nejzvláštnější je na tom to, jak naivně a hloupě to děláš, bez předchozího si ověření věcí třeba přímo u výrobce ( ale ten je zřejmě také úplně mimo ).
S drtivou převahou se toto vlákno dotýká vypínání ochranné pojistky u regulátoru DSYS 10A. Bavíme se o tom, co to vypínání způsobuje, proč a jak mu nejlépe předejít. Pokud se nepletu, nepadla zde krajní možnost, že by regulátor vyhořel - ale i to se pochopitelně může stát. Snažil jsem se zde popsat, jak ta pojistka funguje, že si program neustále kontroluje proud i napětí a tyto hodnoty ( včetně nárůstu rychlosti jejich změn ) porovná s referenčními a na základě těchto hodnot v dalším běhu programu se rozhodne, zda pojistka ( vlastně dvě pojistky - rychlá a pomalá ) vypne či ještě nechá motor v provozu. V krajním případě, kdy je tento nárůst hodnoty velmi vysoký a rychlý ( ještě jednou píšu, že záleží jak na proudu, tak i na napětí, protože při tom vyšším napětí je vždy ten nárůst strmější a je tedy nutno s tím počítat ), tak běh programu už nestačí včas zareagovat a regulátor se projeví malým světelným efektem ( velmi málo kdy ) a s tím spojenou "pachovou" stopou ( naopak velmi často ).
Toto nejsou moje výmysly, kvůli kterým jsem úplně mimo, ale vysvětlení autora regulátoru ( o které - pokud možno polopatistické - jsem ho dříve požádal, protože mě docela zajímalo, jak taková věc funguje a abych jaksi nebyl úplně mimo, ale jen částečně ).

To, že tvoje řešení ve tvém regulátoru je jiné neznamená, že to nejde jinak a že bych díky tomu musel být úplně mimo a ostatním tady vykládal svoje ujeté výmysly a nesmysly. Stačí se podívat do návodu regulátoru DSYS, kde je přímo uvedeno, že jde o integrační proudovou ochranu ( ICP ), která je už podle svého názvu odvozená od více hodnot.
Tvoje poznámka o výkonové ztrátě na spínacích tranzistorech se týká konečné fáze života regulátoru, kdy překročení chladících možností vede zpravidla ke zničení regulátoru. Ale o tom jsme se zde nebavili - to s vypínáním regulátoru DSYS má pramálo společného.

Snad ostatní dokážou rozeznat, kdo je zde úplně mimo a zároveň doufám, že toto tvoje šlápnutí do exkrementu budeš na jiných místech opět vysvětlovat jako můj totální úlet, jak jsi nedávno vyplivnul na chatu tohoto fóra, kde jsem tě nazval zvířetem velmi podobným býku ( ale kráva to nebyla ) a co mě nakonec trochu mrzelo, protože to zavánělo hulváctvím a neomaleností. Nakonec jsem rád, že mě to nemusí mrzet a naopak, že zde v rámci slušnosti toto označení nelze použít znovu.
Na hrubý pytel hrubá záplata.

Opět se těším, kdy zase budu úplně mimo.
Boříku, tak jak si to popsal teď je to naprosto v pořádku a platí to.

Já reagoval na Toje tvrzení "Regulátoru pochopitelně není jedno, zda je napájen 6V nebo 12V - o kousek dál správně píšeš, že ho zajímají Waty, a protože ty jsou dány součinem proudu a napětí, tak právě proto je to napětí skoro stejně důležité, jako proud.... atd".
Spínacím FETům je při správném buzení opravdu jedno, jaké mají napájecí napětí pokud nepřesáhne jejich mezní.
A ztátu na BECu nespočítáš,protože neznáš proud (alespoň jsem nezaznamenal zmímku, že by se v DSYSu anebo jiném reglu někdy měřil).
To asi tak.

TO ALL: Měl jsem za to, že toto je diskuzní fórum. A k diskutování patří i spory a omyly a nepřesné vyjádření a interpretace. A cílem je si to vyjasnit a dospět k závěru. Jestliže ale sdělení, že XY se mýlí je bráno osobně a další diskuze se vede v vzrušené atmosféře kdo je a není a jak velký "hňup", což s diskuzí nemá už nic společného a vede k osobním útokům, tak velmi zvažuji, jestli do takové diskuze vůbec přispívat abych zase nebyl iniciátorem spousty příspěvků o ničem.

Boříku, v prvním příspěvku jsem měl uvést "mýlíš se" místo uvedeného "jsi mimo. Nebylo to správné a za to se omlouvám.
Jak jsi na chatu kdysi uvedl, jsi na mě alergický. Je možné, že je to oboustranné. Z této situace jsou asi jen dvě cesty - buď si to vyříkat někde osobně mimo net anebo se přemoct a navzájem ne sebe nereagovat. A to důsledně.
rakos

Příspěvek od rakos »

Zdravim, jsem tu novej, ale to sem si počet dneska tady. Celá diskuze v podstatě pro laika nezajímavá, až na nějakou vyjímku (ohledně toho vypínání) ale nechci to zase rozviřovat. Každý měl svoji pravdu, ale jako celek to moc nevyznělo. Doufám, že časem přispěju taky něčim. Jsem si sem odskočil od letadel, ale elektro je též moje hobby. Tak zatim zdar....
aurel_

Příspěvek od aurel_ »

Potreboval by som radu ohladom regulacie el. motorov.
Chcem regulovat dva el.motory dvoma kanalmi vysielacky nasledujicim sposobom:
vysielacka futaba-
ak na vysielacke dam packu dopredu tj zapnem jednym smerom kanal tak sa rozbehnu oba motory proti sebe, ak v tejto max polohe dam packu aj nabok, do prava alebo dolava tak sa zastavy jeden alebo druhy el.motor,
podobne by to malo fungovat aj druhym smerom len sa el.motory tocia opacne.
ak packa je v neutralnej polohe a dam ju doprava ci dolava tak sa rozbehnu oba el.motory rovnakim smerom
jednim ci druhym.
ako na tomto videu http://www.youtube.com/watch?v=IHta48byQxU&NR=1

Vie mi niekto poradit ako by som to vedel dosiahnut, kolko regulatorov potrebujem ci je tam zapojeny mixer alebo ci su na taketo regulovanie pouzite spec. regulatory?
Vdaka.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

aurel_ píše:Potreboval by som radu ohladom regulacie el. motorov.
Chcem regulovat dva el.motory dvoma kanalmi vysielacky nasledujicim sposobom:
vysielacka futaba-
ak na vysielacke dam packu dopredu tj zapnem jednym smerom kanal tak sa rozbehnu oba motory proti sebe, ak v tejto max polohe dam packu aj nabok, do prava alebo dolava tak sa zastavy jeden alebo druhy el.motor,
podobne by to malo fungovat aj druhym smerom len sa el.motory tocia opacne.
ak packa je v neutralnej polohe a dam ju doprava ci dolava tak sa rozbehnu oba el.motory rovnakim smerom
jednim ci druhym.
ako na tomto videu http://www.youtube.com/watch?v=IHta48byQxU&NR=1

Vie mi niekto poradit ako by som to vedel dosiahnut, kolko regulatorov potrebujem ci je tam zapojeny mixer alebo ci su na taketo regulovanie pouzite spec. regulatory?
Vdaka.
Pokud jsem správně koukal na to video, tak se jedná o klasický mix.

Oba motory se při jízdě zpět musí točit proti sobě (levotočivý a pravotočivý šroub). Musí se použít pro každý motor jeden regulátor. Pak se přidá mix, který smíchá 2 kanály dohromady (pohon a kormidlo).

Pokud jede loď dopředu (páčka nahoru) točí se motory proti sobě a loď jede dopředu rovně, pokud se vychýlý na stranu tak motor na té straně se začne točit pomaleji, čímž loď začne zatáčet. Pokud se páčka vychýlí pouze dostrany a ne dopředu, tak se motory začnou točit proti sobě a loď se otáčí na místě.

Takže abych to shrnul: budeš potřebovat 2 regulátory (pro každý motor jeden) a 1 mix.
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“