Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jaké kabely na propojení ?

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
JuraSach

Re: Jaké kabely na propojení ?

Příspěvek od JuraSach »

Čím se může zničit hrot u páječky ? O tomhle jsem nikdy neuvažoval..na těch pátr spojů co jsem za život delší než měl ježíš zK..azil (hééé) mi stačí cokoliv jednodušší..kdyby se to tak dalo lepit..proč to sakra už někdo nevymyslel...??
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Hrot je obvykle měděný, mosazný (nebo jiný :) ) a hlavně z výroby pocínovaný. Pokud se pocínovaná vrstva poškodí, třeba při mechanickém čištění od tavidla anebo i časem otíráním o houbičku, začne při pájení horký cín "vyžírat" jádro hrotu, a to tak, že dost rychle...

Radek
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

To je pro mě španělská vesnice, tomu moc nerozumím co mi píšeš...fakt pájet neumím..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jinými slovy: Hrot otírat jen zatepla, pomalu, navlhčenou houbičkou nebo hadříkem. Hlavně ne kuchyňskou drátěnkou anebo dokonce oškrabávat nožem.

Radek
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

JuraSach píše:To je pro mě španělská vesnice, tomu moc nerozumím co mi píšeš...fakt pájet neumím..
Když se poškodí původní ochranná vrstva, tak se v pájecím cínu začne materiál, ze kterého je hrot, rozpouštět.
Sice už jsem někde viděl nějaké nové hroty, které nejsou z mědi, ani z žádné její slitiny(tzn. z něčeho, co se v cínu nerozpouští), ale ty jsou kurevsky drahé.
Improvizace - základ života
SH

Příspěvek od SH »

kartonist píše:Hrot je obvykle měděný, mosazný (nebo jiný :) ) a hlavně z výroby pocínovaný. Pokud se pocínovaná vrstva poškodí, třeba při mechanickém čištění od tavidla anebo i časem otíráním o houbičku, začne při pájení horký cín "vyžírat" jádro hrotu, a to tak, že dost rychle...

Radek
oprava - hrot není cínovaný ale niklovaný....

pokud se vrstva poškodí, tak za tepla se začne měď rozpouštět v cínu co je na hrotu.
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:To je pro mě španělská vesnice, tomu moc nerozumím co mi píšeš...fakt pájet neumím..
Pokud neumíš pájet, tak tě nezachrání ani páječka z Lidlu... (s některýma nezapájí ani ten, co pájet umí) ani profi stanice za 20 000,-

Proto omez své výroky o tom, že nějaké 30W pero je na nic. Páječka je tak dobrá, jak dobré jsou ruce co ji drží.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Omlouvám se za nikl.

Jinak podle vlastního příkladu soudím, že pájet se dá naučit (dlouhým) procvičováním.

Radek
minot@ur

Příspěvek od minot@ur »

Dovolím si se svou troškou do mlýna: http://rc.305.cz/search.php?rsvelikost= ... &rstema=27, sepsal jsem ve třech dílech-článcích své zkušenosti s pájením. Zde platí, co říkal veliký Iljič - pájet, pájet, pájet, ono se to poddá. Do začátku stačí na spoustu věcí cca 75-100W pistolka.
K těm T-konektorům - pokud se jim taví tělo, tak zřejmě jde o nějakou kopii, ne originál. Já používám u aut konektory XT60 (kupováno na Hobbykingu, dají se myslím i u nás) - http://rc.305.cz/view.php?nazevclanku=k ... 2010090001. Spokojenost.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

parádní články běžící pod skvělým engine...děkuji
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

jestli jsou ty T konektory kopie či né netuším kupuji je v různých obchodech od pecky přes pelikána po autodíly novotný a vždy se tavila hmota těla , ty konektory co jsi dal odkaz jsou též dobré , ale když už člověk jede na jeden typ nebude podléhat modním trendům
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

problém je, že jsem koupil 3 LiPolky každá s jiným konektorem..mám super věcičku skoro zadáčo..modul do UNBEE 160, přijímač na 40MHz, reg a 3x mikroservo a další jiný konektor, 3x packy NiMh a každý měl jiný konektor..tak jsem zatím dva packy sjednotil na trubičky a banánky...
minot@ur

Příspěvek od minot@ur »

petr hájek píše:jestli jsou ty T konektory kopie či né netuším...
Viděl jsem na vlastní oko Deansy "originál" a "kopii", i když je to již nějaký rok. Ty origo jsou takové tmavší a rozhodně jsi je mohl žhavit. Ty druhý tekly. Já Deansy vyloučil už kvůli nechráněným kontaktům a blbému rozpojování. Ale chápu, že předělávat hromady osazených věcí je opruz. XT60 bych nenazýval módním trendem, spíš postupným vývojem :). Rozhodně bych je doporučil tomu, kdo se rozhoduje opustit Tamiya konektory, protože ty i zlacený stojej za bačkoru.
Ke kabelům, ať nejsme příliš OT. Kde to jde, používám ty se silikonovou izolací, průřez podle potřeby, nejčastěji 2,5mm2 na napájení, aku, nabíjecí kabely, atp. Při pájení vyžadují jistou opatrnost - při dlouhém žhavení díky tenkým vláknům v lanku může cín vyzlínat pěkný kus od pájeného spoje, třeba i cenťák, čímž ztrácí kabel v tom místě ohebnost. Většinou to nevadí, ale je lépe s tím počítat.
mikulka

Příspěvek od mikulka »

Stačí káblik scvaknúť peamom hneď za cínovaným spojom a cín nevyvzlína
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Příspěvky o pájení tlakové nádoby jsem přesunul do nového tématu:
portal/viewtopic.php?id=3282
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“