Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Baterie
Re: Baterie
Tomuhle držáku jsem se chtěl vyhnout......nemám sním dobré zkušenosti - nesnese vlastně žádný proud....
ale- používám tyto fujtajblové držáky na 4 (!) baterky do plachetnic už léta a tam je to v pohodě - živí jen serva a přijímač.....
ale- používám tyto fujtajblové držáky na 4 (!) baterky do plachetnic už léta a tam je to v pohodě - živí jen serva a přijímač.....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
také bych se tomuhle držáku vyhnul neměl jsem tu čest s konkrétně tímto širokým typem ale podobné 4 článkové mi praskly u spojovacích bočnic což obvykle končilo rozpojením obvodu( tyto držáky bývají součástí RC souprav jako zdroj pro přijímačovou část), ty pružinky tlačí na aku takovou silou že se časem odtrhne jedno z čel nakraji a drží pouze za středový spoj.
Raději bych bud sám spájel , nebo nechal spájet akumulátory přes kousky vodiče dostatečného průřezu(osobně používám zbytkové vodiče z rozborky kabeláže PC zdroje), ryskuju tím ale tepelné poškození akumulátoru při použití nedostečně výkonné páječky .
Výhodou je ale možnost naordinovat si jednotlivé články v lodi tam kde je pro vyvážení potřebuju.
Raději bych bud sám spájel , nebo nechal spájet akumulátory přes kousky vodiče dostatečného průřezu(osobně používám zbytkové vodiče z rozborky kabeláže PC zdroje), ryskuju tím ale tepelné poškození akumulátoru při použití nedostečně výkonné páječky .
Výhodou je ale možnost naordinovat si jednotlivé články v lodi tam kde je pro vyvážení potřebuju.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ty 4 držáky mám jak "naplacato" tak do "kvádru" - pojistil jsem je lepenkou...
ale zpět k Tomovi - myslel jsem držák na tužky vyrobit stahovací šroubovicí - měl jsem takový a novému majiteli(prodej i s lodí) slouží dodnes. Pkud zvolí pack (ať už z jakýchkoliv článků), doporučuji aby ho koupil hotový - je na to záruka a pod, ne že bych podceňoval jeho schopnosti ohledně letování.
Pokud bude kupovat nabíječku, je jedno co zvolí- je to jen na něm- protože nové nabíjedla nabijou lipol.lion,life,nimh.......
je to přeci jenom kit, i když má dostatek výtlaku-jak píše- nástavby jdou těžké a snažil bych se uložit hmotnost co nejvíce dolů ...preferoval bych 2článek lion nebo , kvuli kapacitě 2sp2
tolik můj názor.
PS: nápad sletovat pack na dlouhé kabely by asi nebyl od věci - ale osobně bych to probral s nějakým baterkářem -Bída?
ale zpět k Tomovi - myslel jsem držák na tužky vyrobit stahovací šroubovicí - měl jsem takový a novému majiteli(prodej i s lodí) slouží dodnes. Pkud zvolí pack (ať už z jakýchkoliv článků), doporučuji aby ho koupil hotový - je na to záruka a pod, ne že bych podceňoval jeho schopnosti ohledně letování.
Pokud bude kupovat nabíječku, je jedno co zvolí- je to jen na něm- protože nové nabíjedla nabijou lipol.lion,life,nimh.......
je to přeci jenom kit, i když má dostatek výtlaku-jak píše- nástavby jdou těžké a snažil bych se uložit hmotnost co nejvíce dolů ...preferoval bych 2článek lion nebo , kvuli kapacitě 2sp2
tolik můj názor.
PS: nápad sletovat pack na dlouhé kabely by asi nebyl od věci - ale osobně bych to probral s nějakým baterkářem -Bída?
Potřebuju aby byli vlastně dvě řady po 3 bateriích
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Pokud bych zvolil NIxx tak by mi kamarád prodal nabíječku na Nixx za celkem levno ale nevím šlo mi o vás názor jestly volit Nixx nebo Lixx
bidovskyales@volny.cz - napiš mu - je sice z Olomouce, což nemáš za rohem, ale asi by ti to udělal - popiš mu to, přidej fotku vnitřku, a uvidíš .... je dost vytížený, takže odpověď nemusí být hned......myslím že by ti navrhnul i články....
Já jsem nějaký podobný kdysi (v minulém tisíciletí) používal v Melodii, ve které jsem měl Mig 500 napřímo bez regulátoru (jednou asi napíšu paměti, jak jsem se coby naprostý samouk bez vedení, internetu a časopisů propracovával k RC lodím), takže tam určitě protékal větší proud než ten povolený, ale máš pravdu, že v okamžiku namotání listu do lodního šroubu se ty pružinky z toho plastu úplně vytavily, takže to nebyl vhodný příklad.MB/RomanT píše:Tomuhle držáku jsem se chtěl vyhnout......nemám sním dobré zkušenosti - nesnese vlastně žádný proud....
Pro plachetnici, kde jsou jen dvě serva a přijímač, je to i u mne stále dobrá alternativa.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Kurna naserviruji vam to tady vcetne odkazu a ty se Petre ani nemuzes na tu stranku zajicova nabijece podivat?petr hájek píše:strejda google možná ví , já né nepoužívám li-fe protože jsou na mé lodě těžké a velkétakže jsem nabíječ na ně nepotřeboval.Ivvo píše:To není možné, to by přeci strejda google věděl. Petr má přeci vždy jen přesné, ověřené a věcné připomínky...Snek píše: No investice pro nabijecku A123 LiFe baterii je od 170kc, takze to az tak nedostupne nebude
http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm
Pokud použije lipolky tak zbývající váhu může dovážit např. olovem a rozmístit dle potřeby tak aby se zlepšila stabilita lodě. velká hmotnost uprostřed trupu moc ke stabilitě nepřispívá. vždy je lepší mít dvě poloviční hmotnosti co nejdále od podélné osy a co nejníže pod čarou ponoru...
Sneku fak to umí i LiFe? v tom textu píšou li-on, měl jsem za to po čtení různých textů na netu i v časopisech ,že tam je rozdíl mezi těmito typy , a moje turnigy má také v popisu jen li-pol.
P.S. možná by to docela zasloužilo nové vlákno jen o tomto.
Protoze jsem predpokladal problem pro nektere rozlisit ze A123 je LiFe takse to tu uved a kdyz se na stranku podivas je tam dokonce cela tabulka jak nabijec pro LiFePo nastavit coz je LiFe
Odkaz mas v citaci.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Klec na tuzky neni problem, jen je treba koupit v GME/GES nikoliv hotovou klec, ta se roztece ale samotne packy co drzi baterky a ty zapajet do DPS. Ale to je asi uz mimo a radsi bych si nechal ty baterie zapajet.MB/RomanT píše:trochu kacířský názor - co udělat klec na tužky? Vývod na nabíjení v lodi, na závodech dobíjet přes konektor, po závodech těch 6 tužek vyndat a použít třeba do fotoaparátu, autíčka a pod.....použil bych eneloopky (nimh) od Bídy (satria, Bídovský Aleš). Postavit "klícku" se 2 stahovacími tyčemi m4, kontakty z nějaké hračky.....
tak bych to řešil já, kdybych neměl žádné jiné baterie . Myslím že nějaký přechodový odpor by tam asi byl, je to náročnější na údržbu(kontakty dotyku), ale při těch proudech by to mělo být OK.
Já, který mám jiné baterie, bych použil 2 článek LIon nebo Lipol kapacitně oklo 1300, protože je používám i do jednoduchých letade......
Nova generace Eneloopy u davaji odber az 7A, mozna by byly vhodne pro zarazeni do souteze ktera baterka to vyhraj
- petr hájek
pravdu díš SNEKU , sice jsem ten odkaz otevřel a prolezl i všechny modrý odkazovky ale pro ,,voči ,,jsem jaksi neviděl ty velký tabulky ...... inu stane se a proto se radši optám i když jsem pak za blba ...... 
jinak do řady jsem měl AA baterky srovnaný v uzavíratelné elektrikářské liště a nevím přesné označení , prolejzal jsem OBI dokud mi něco podle článku nevyhovovalo, tvarem to bylotakové uzavřenější U s víčkem co se na to zhora naklapávalo, pak stačilojen dovnitř vlepit na konce dotykové plošky jednu s perkem a druhou s kapkou cínu, baterky se tam nacpaly jak patrony do opakovací brokovnice a celek se zaklapl víčkem , výhoda byla v tom že pokud byl kterýkoli článek na výměnu nebyl s tím problém , nevýhoda asi jen že tam mohly být přechodové odpory- nevím , bylo to v době kdy jsem si s proudem starosti fakt nedělal .
jinak do řady jsem měl AA baterky srovnaný v uzavíratelné elektrikářské liště a nevím přesné označení , prolejzal jsem OBI dokud mi něco podle článku nevyhovovalo, tvarem to bylotakové uzavřenější U s víčkem co se na to zhora naklapávalo, pak stačilojen dovnitř vlepit na konce dotykové plošky jednu s perkem a druhou s kapkou cínu, baterky se tam nacpaly jak patrony do opakovací brokovnice a celek se zaklapl víčkem , výhoda byla v tom že pokud byl kterýkoli článek na výměnu nebyl s tím problém , nevýhoda asi jen že tam mohly být přechodové odpory- nevím , bylo to v době kdy jsem si s proudem starosti fakt nedělal .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
TomHlach:
Zda NiXX či LiXX, toť otázka, myslím že neexistuje univerzálně platná odpověď, záleží na konkrétních okolnostech.
Osobně bych volil lionky ze stejných důvodů jako RomanT. Jelikož se věnuju i letadlům a mám pro ně lionky a nabíječku (zde zmiňovaný Zajíc), je pro mně nejjednodušší a nejekonomičtější využít stávající baterky i do lodě. Jelikož s modelem v průměru vypluju prákrát do roka, přijde mi jako luxus mít pro každý extra baterky a nepotrpím si na unikátní řešení na míru. Místo toho preferuju sdílení jedněch baterek mezi více modely. Pokud nejsi majetný a máš (plánuješ) víc modelů, doporučuju praktikovat podobný systém. Pokud jsi zavedený na NiXX a uvažované akumulátory bys využil i v dalších lodích, jdi klidně do nich. Nemá podle mně smysl pro jediný model pořizovat extra baterky se specializovanou nabíječkou.
Z technického hlediska tvoje otázka myslím nemá jednoznačnou odpověď. Oboje varianty baterek jsou vhodné řešení. Co zvolit tak záleží spíš na tvých individuálních podmínkách a to už si musíš rozmyslet a rozhodnout sám. Zde ti každý budeme radit ze svého úhlu pohledu, co vyhovuje nám, ale ty můžeš být v odlišné osobní situaci.
Zda NiXX či LiXX, toť otázka, myslím že neexistuje univerzálně platná odpověď, záleží na konkrétních okolnostech.
Osobně bych volil lionky ze stejných důvodů jako RomanT. Jelikož se věnuju i letadlům a mám pro ně lionky a nabíječku (zde zmiňovaný Zajíc), je pro mně nejjednodušší a nejekonomičtější využít stávající baterky i do lodě. Jelikož s modelem v průměru vypluju prákrát do roka, přijde mi jako luxus mít pro každý extra baterky a nepotrpím si na unikátní řešení na míru. Místo toho preferuju sdílení jedněch baterek mezi více modely. Pokud nejsi majetný a máš (plánuješ) víc modelů, doporučuju praktikovat podobný systém. Pokud jsi zavedený na NiXX a uvažované akumulátory bys využil i v dalších lodích, jdi klidně do nich. Nemá podle mně smysl pro jediný model pořizovat extra baterky se specializovanou nabíječkou.
Z technického hlediska tvoje otázka myslím nemá jednoznačnou odpověď. Oboje varianty baterek jsou vhodné řešení. Co zvolit tak záleží spíš na tvých individuálních podmínkách a to už si musíš rozmyslet a rozhodnout sám. Zde ti každý budeme radit ze svého úhlu pohledu, co vyhovuje nám, ale ty můžeš být v odlišné osobní situaci.
Na letadla moc nejsem, na Nixx jsem zaveden dost, vlastně jezdím jen na ně....no více modelů chtěl bych do příštího roku dodělat maketu, tudíž bych měl 4 lodě na jiné kategorie, ale používal bych jen 3.... takže asi zvolím 6ti článek s tím že napíšu tomu pánovi jak jsem na něj dostal kontakt a poradím se s ním
- Karolinus I
Zdravím, a co takhle použít Nixx s pájecímí vývody, jsou sice o pár kaček dražší, ale jsou k dostání v GM i GES ve všech velikostech. na vysoké proudy to sice není, ale 10 A drží bez problémů už několik letTomHlach píše:Potřebuju aby byli vlastně dvě řady po 3 bateriích
http://www.gme.cz/cz/chemie-baterie/nim ... 61370.html
nebo
http://www.ges.cz/-um-3-nh1650-gp-160aa ... 03003.html
A je To . . . .!
Pěkné a to se poté dá zapájet do libovolného packu?
http://www.gme.cz/cz/akupack-ni-mh-aa-7 ... 0-370.html
myslíte že by mi tyto baterky lod na 20 minut utáhli při 50% výkonu?
Tome, s Tebou je to jak se mnou- a to nás dělí cca 30 let.....
co je to poloviční výkon?
Musíš se od něčeho odpíchnout! - Takže- změř odběr motoru( klidně ve vaně, se šroubem co tam bude, s půjčeným 6 článkem) údaje zadej do kalkulačky zde http://ostarek.blogspot.com/ -je v pravém sloupci-
a vyleze ti co potřebuješ. Nebude to přesné protože měření ve vaně bude mít chybu, nezapome%n odběr vynásobit 2x (dva motory) a dostaneš se k nějakému výsledku....
co je to poloviční výkon?
Musíš se od něčeho odpíchnout! - Takže- změř odběr motoru( klidně ve vaně, se šroubem co tam bude, s půjčeným 6 článkem) údaje zadej do kalkulačky zde http://ostarek.blogspot.com/ -je v pravém sloupci-
a vyleze ti co potřebuješ. Nebude to přesné protože měření ve vaně bude mít chybu, nezapome%n odběr vynásobit 2x (dva motory) a dostaneš se k nějakému výsledku....
Když já nemám čím to změřit, myslím tím to že pokud jsem připojil 2x 400 v lodi na zdroj tak jsem musel stáhnout výkon...
jak píše RomanT, bez toho aby jsi znal odběr motorů ti to nikdo neřekne. Ty baterie mají kapacitu 2000mAh, tzn. pokud z nich budeš odebírat 2000mA (2A) tak vydrží hodinu, pokud budeš odebírat 4000mA (4A) tak vydrží půl hodiny.TomHlach píše:http://www.gme.cz/cz/akupack-ni-mh-aa-7 ... 0-370.html
Předpokládám, že trojčlenku a nepřímou úměru zvládneš, takže pro 20 min provozu můžeš odebírat max 6 A, tzn 3A na jeden motor.
Píšeš, že použiješ motor SPEED 280. Ten při max účinnosti odebírá 1,58A. Pokud správně odladíš pohon (vhodné šrouby) tak budeš mít odběr kolem 3,5A (oba motory dohromady) čož by odpovídalo zhruba 35 min plavby naplno. Ale to je jen teorie a matematika. Pokud nezměříš skutečný odběr lodi, tak se čas nedozvíš.
Teda je ještě jeden způsob - nabít baterie a jezdit dokud nedojdou. Tím se dá přibližně zase zjistit kolik si vezmou motory...

NeJaToD team
napiš Ježíškovi, ať ti koupí obyčejný měřák - pro orientaci stačí opravdu obyčejný, do cca 200Kč - určitě ho použiješ i jinak! Myslím že ty eneloopky ti stačí.
Články s pájecími vývody mohou být vhodné pro amatérskou výrobu akupaku. Sám bych si netroufl pájet běžné články, ale s vývody jsem si takhle jednou bez větších potíží zhotovil dvoučlánek lionek pouze s pomocí běžné trafopájky. Bodově přivařené vývody nejsou vhodné na velké proudy, ale do 10A by to mělo být v pohodě.
Měřicí zařízení jsem též dlouho postrádal až jsem si pořídil právě nějaký laciný multimetr. Na orientační měření to bohatě postačí. Nevýhoda, že maximální proud je 10A, ale s měřením větších proudů je obecně problém a je na to třeba zvláštní vybavení.
Co jsem testoval odběry u svých modelů, tak zpřevodovaná 280 si bere kolem 1A. Jinak můžeš pro orientaci vycházet z údajů od výrobců a ber taky v úvahu, že běžně se pořád nejezdí na plný plyn a tím se výdrž patřičným způsobem zvýší.
Měřicí zařízení jsem též dlouho postrádal až jsem si pořídil právě nějaký laciný multimetr. Na orientační měření to bohatě postačí. Nevýhoda, že maximální proud je 10A, ale s měřením větších proudů je obecně problém a je na to třeba zvláštní vybavení.
Co jsem testoval odběry u svých modelů, tak zpřevodovaná 280 si bere kolem 1A. Jinak můžeš pro orientaci vycházet z údajů od výrobců a ber taky v úvahu, že běžně se pořád nejezdí na plný plyn a tím se výdrž patřičným způsobem zvýší.
Ahoj TomHlach,
jak vidim tve tapani a nevybavenost naradim a modelarskym zazemim. Navic s lodnim krouzkem kde se nic nedozvis a nikdo neporadi nepomuze. Tak se poohledni v okoli po leteckych modelarich co litaji elektrolety.
ElektroLetecti bejvaji technicky zadatni a vybaveni merici technikou. Urcite budou mit nejen "modelarske" ampermetr, ale budou mit kontakt na cloveka schopneho zapajet akupak.
Jinak pro motor "280" staci urcite i zde zminovany ampermetr za par korun z vyprodeje.
Snek
jak vidim tve tapani a nevybavenost naradim a modelarskym zazemim. Navic s lodnim krouzkem kde se nic nedozvis a nikdo neporadi nepomuze. Tak se poohledni v okoli po leteckych modelarich co litaji elektrolety.
ElektroLetecti bejvaji technicky zadatni a vybaveni merici technikou. Urcite budou mit nejen "modelarske" ampermetr, ale budou mit kontakt na cloveka schopneho zapajet akupak.
Jinak pro motor "280" staci urcite i zde zminovany ampermetr za par korun z vyprodeje.
Snek
Ok děkuji
rozhodl jsem se že koupím 2x ty enelopy mám 4x AA enelop do vysílačky a jsou to držáky.....Jak mi bylo řečeno někdy je lepší to zkusit
Děkuji všem za rady jsme zase chytřejší 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek