Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Frekvence 35MHz
- petr hájek
Re: Frekvence 35MHz
pro nutnost 40mhz řešení asi to nejjednodušší , volný kanál se vždy nějaký najde a tímto vybavením syntézou je ti pak jedno kdo má kolik krystalů.
Na případné námitky ohledně párování vysílač přijímač , stačí si sednout do uzavřeného auta a spárování proběhne zcela bez problémů.
Na případné námitky ohledně párování vysílač přijímač , stačí si sednout do uzavřeného auta a spárování proběhne zcela bez problémů.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Já mám zas 35MHz 75
Tak to mě budete muset zasvětit, zaspal jsem dobu.V roce 1998 jsem nechal za nemalé peníze předělat vysílač modela z 27MHz na 30MHz či 35MHz u CETO ve Veleslavíně kde měli výrobnu.
Mám nato postavené dvě lodě, což by znamenalo vyhodit 2x přijímač a vysílač do koše??
Mám nato postavené dvě lodě, což by znamenalo vyhodit 2x přijímač a vysílač do koše??
a co s tím mají společného letadla?
Tak to jste mě nepotěšili........27 MHZ byla v 90 létech zakázaná kvůli policejním vysílačkám a tedˇ je to zase jinak?Jakou máme záruku že 40 MHz či 2,4 GHz nebude zase zakázaná za pár let?
Je možné tu vysílačku opět předělat?Asi ne.To by se nevyplatilo asi ...
Vysílači CETO 35 MHz bude opravdu asi nejlépe ve sběrně či v muzeu, protože dnešním leteckým modelářům, pro které je pásmo 35 MHz minimálně 10 let vyhrazeno (viz http://www.svazmodelaru.cz/new_smcr/rc.htm), už moc komfortu neposkytne. Kdejaká začátečnická RC souprava v cenách kolem 1000,- Kč toho umí mnohem více. Při smíření se s nákupem v bazaru či na inzerát cena 40 MHz soupravy klesne natolik, že je nákup RC soupravy na 40 MHz (popř. 2,4 GHz) pro lodního modeláře naprosto bez debat. A ani pro argument o nákladech za přeladění v roce 1998 zde není prostor. Ceny i možnosti se od té doby mnohokrát hnuly, a to nejen v modelařině.MartinU píše:Tak to mě budete muset zasvětit, zaspal jsem dobu.V roce 1998 jsem nechal za nemalé peníze předělat vysílač modela z 27MHz na 30MHz či 35MHz u CETO ve Veleslavíně kde měli výrobnu.
Jako příklad mohu zmínit digitální fotoaparáty či mobily. Nejeden z nás za ně za uplynulou dekádu utratil hotové jmění a vůbec se nad tím nepozastavujeme. Prostě jdeme a v případě potřeby koupíme bez mrknutí oka zařízení nové - často třeba jen z dobrého rozmaru, protože starý přístroj by ještě roky mohl sloužit.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ahojjsyrovat píše:Pro "semo" a "MartinU" - nevím jestli to vyplívá z Vaší nevědomosti, ale to by Vás moc omlouvat nemělo. SH už napsal výše docela přesně proč. Já jen domám, že osobně jsem v této zemi silně alergický na podobné osoby nedodržující různé normy, zákony a předpisy (včetně těch dopravních). Hříšníci také říkají - a proč nesmím jet do zákazu vjezdu? Já se zase ptám Vás, proč existují země (třeba takové Švýcarsko), kde s dodržováním norem nemá prakticky (no dobře téměř) nikdo problém? Jednou platí norma, tak ji prostě dodržuji, proto přece je. Omlouvám se za trošku offtopic, ale tohle mě celkem vytočilo.
Jo a ještě pro lustigm - podíval bych se, jestli se dají dokoupit 2.4GHz moduly, s těmi to bude bez problémů, navíc odpadá potíž s krystaly.
Nebojte se nepatřím mezi typické čechy.....Já jen že jsem vůbec neměl tušení o tom že se tyto frekvence seřadili podle použití a modelů.Naposledy jsem jezdil s modely někdy v roce 1998 a potom už z časových důvodů ne, měl jsem modely hezky na poličce a ted po letech jsem se rozhodl opět si zajezdit.......
Pokud to je tak jak tady píšete, nespochybnuji to.Konečně jsem se tu dočetl o co tu jde.
Nezbývá než si koupit nové kompletní vybavení.
Akorát nevím jestli můžou zůstat původní serva ST1 v modelech a bude nutné je též vyměnit?
Díky všem za náměty a varování!
Ahoj
Záruku nemáme žádnou, ale už to takto platí pro 40 MHz nejméně 10 let. Pásmo 2,4 GHz se dost využívá kromě řízení modelů k bezdrátovému připojování k internetu, takže bych se o jeho zákaz nebál.MartinU píše:Jakou máme záruku že 40 MHz či 2,4 GHz nebude zase zakázaná za pár let?
Ceny v roce 1998 neznám, ale zhruba od roku 2000 by se to nevyplatilo při úvaze již tehdy celkem dostupných RC souprav přes bazary a inzeráty.MartinU píše:Je možné tu vysílačku opět předělat?Asi ne.To by se nevyplatilo asi ...
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
O tom, že 27MHz byla zakázána nic nevím... je povolená dosud, pouze je povoleno o něco méně kanálů. Problém je, že 27MHz je používáno i pro CB radio (vysílačky v kamionech) a může tedy být zarušeno.MartinU píše:Tak to jste mě nepotěšili........27 MHZ byla v 90 létech zakázaná kvůli policejním vysílačkám a tedˇ je to zase jinak?Jakou máme záruku že 40 MHz či 2,4 GHz nebude zase zakázaná za pár let?
Jinak povolení pásem a kanálů (27/35/40/2.4G) je víceméně shodné s většinou evropských států tak bych se nějakého dalšího omezování nebál.
Jo, a předělávka CETA by se nejen nevyplatila ale je i de facto nepovolená protože po přeladění by se muselo požádat o tzv. homologaci (přeměření a schválení daného typu ....cca desítky tis.Kč) protože a) došlo k zásahu do VF části, b) CETO jako takové v současné době homologaci nemá. Takže i kdybys ji chtěl na letadla, tak de facto není povolená jako typ. c) už konstrukčně je to, s odpuštěním, vrak...
pokud Ti budou vyhovovat jeho parametry - váha, velikost, rychlost, nepřesnost.... tak je klidně používej.MartinU píše:Akorát nevím jestli můžou zůstat původní serva ST1 v modelech a bude nutné je též vyměnit?
Ahoj
- Karolinus I
Serva klidně, mnoho jich funguje i po 20-ti letech, jen bych chtěl upozornit, že bude třeba udělat redukce na koncovky (konektory) kabelů, nebo jak jsem to řešil později já , a to tím, že jsem vyměnil celé kabely. Důvod-jiné v nových přijímačích. A pokud jsem pochopil z jiného vlákna, tak se jedná o plachetnici Mikro Magic . Tak pokud jo, tak bych přešel na lehčí serva, kvůli váze.SH píše:pokud Ti budou vyhovovat jeho parametry - váha, velikost, rychlost, nepřesnost.... tak je klidně používej.MartinU píše:Akorát nevím jestli můžou zůstat původní serva ST1 v modelech a bude nutné je též vyměnit?
Ahoj
A je To . . . .!
Všeobecné oprávnění č. VO-R/15/08.2005-27 http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_27.pdf - k využívání rádiových kmitočtů a k provozování zařízení pro dálkové ovládání modelů v pásmech 13 MHz až 40 MHz.
http://www.ctu.cz/pusobnost-ctu/sprava- ... ektra.html - Správa rádiového spektra.
Jen dodám, že je stejné s ostatními státy Evropy, jen tuším, že v Německu mají ještě navíc 41MHz a v USA (asi) 72MHz, ale to už nás nemusí tak zajímat. Pásmo 2.4GHz je nelicencované a používá se snad celosvětově pro různá zařízení, řekl bych, že i kdyby polictický systém se převrátil úplně naruby, tak tohle pásmo i tak zůstane
http://www.ctu.cz/pusobnost-ctu/sprava- ... ektra.html - Správa rádiového spektra.
Jen dodám, že je stejné s ostatními státy Evropy, jen tuším, že v Německu mají ještě navíc 41MHz a v USA (asi) 72MHz, ale to už nás nemusí tak zajímat. Pásmo 2.4GHz je nelicencované a používá se snad celosvětově pro různá zařízení, řekl bych, že i kdyby polictický systém se převrátil úplně naruby, tak tohle pásmo i tak zůstane
A pokud by se tak přeci stalo, tak kvůli naší malé zemičce světoví výrobci modelářských RC souprav pásmo 2,4 GHz opouštět nebudou ;-).jsyrovat píše:Pásmo 2.4GHz je nelicencované a používá se snad celosvětově pro různá zařízení, řekl bych, že i kdyby polictický systém se převrátil úplně naruby, tak tohle pásmo i tak zůstane
Můžete mi někdo tady na fóru přiblížit různé výrobce vysílaček, třeba Spektrum, Hitec Futaba či další které se za daný peníz vyplatí na model lodě?Chtěl bych 2,4GHz pokud možno 2x přijímač v základu a minimálně 6 kanálů.
Výrobce jako Futaba, Hitec trochu znám, ale Spektrum a další ne.Přikláním se k značce Futaba jeto Japonská značka tak mám k tomu větší důvěru.
Děkuji všem za případné náměty.
Ahoj
Výrobce jako Futaba, Hitec trochu znám, ale Spektrum a další ne.Přikláním se k značce Futaba jeto Japonská značka tak mám k tomu větší důvěru.
Děkuji všem za případné náměty.
Ahoj
Futaba, Hitec (+ Multiplex) a Graupner jsou renomovaní výrobci, kteří po mnoho let vyrábějí RC soupravy a jak velí současný trend, tak nabídku rozšiřují o 2,4 GHz pásmo, ale stále prodávají i starší modely vhodné pro lodní modeláře, tj. na pásmu 40 MHz. Každá značka má své příznivce i odpůrce. Přirovnal bych to asi k proslulému sporu mezi Spartou a Slavií, ale to neřešme.
V každém případě lze jejich produkty víceméně doporučit.
Oproti tomu Spektrum je značka, která u nás vešla ve známost až s nástupem 2,4 GHz. Asi byla úplně první, ale tím si nejsem jistý. Každopádně se zavedla.
Závěrem bych rád zmínil, že pokud mezi jednotlivými výrobci v pásmu 40 MHz panuje občasná nekompatibilita výrobků, pak situace v pásmu 2,4 GHz je mnohem horší. Jak jde vývoj dopředu, tak výrobci mění za pochodu způsob přenosu informací pásmem 2,4 GHz a lehce se tedy stane, že novější přístroj stejného výrobce nespolupracuje s vlastním předchůdcem. Kompatibilita mezi jednotlivými výrobci je zatím prakticky nulová.
A k vlastnímu dotazu na 2,4 GHz:
6 kanálů není problém , ale určitě nebude v základní výbavě druhý přijímač. Je tedy nutné pro jistotu dokoupit přijímače další, a to z prostého důvodu, že za nějakých 5 let už nemusejí být k dané RC soupravě k dostání.
V každém případě lze jejich produkty víceméně doporučit.
Oproti tomu Spektrum je značka, která u nás vešla ve známost až s nástupem 2,4 GHz. Asi byla úplně první, ale tím si nejsem jistý. Každopádně se zavedla.
Závěrem bych rád zmínil, že pokud mezi jednotlivými výrobci v pásmu 40 MHz panuje občasná nekompatibilita výrobků, pak situace v pásmu 2,4 GHz je mnohem horší. Jak jde vývoj dopředu, tak výrobci mění za pochodu způsob přenosu informací pásmem 2,4 GHz a lehce se tedy stane, že novější přístroj stejného výrobce nespolupracuje s vlastním předchůdcem. Kompatibilita mezi jednotlivými výrobci je zatím prakticky nulová.
A k vlastnímu dotazu na 2,4 GHz:
6 kanálů není problém , ale určitě nebude v základní výbavě druhý přijímač. Je tedy nutné pro jistotu dokoupit přijímače další, a to z prostého důvodu, že za nějakých 5 let už nemusejí být k dané RC soupravě k dostání.
Tak jsem se díval na jednotlivé modely a zajímavě vypadá opravdu Multiplex, má hodně tzv.módů ale nevím co znamenají někde mají vysílače s mód 1 nebo 2 co to znamená?
Módy znamenají to, jak výrobce přednastavil vysílač pro ovládání různých funkcí modelu. Většinou se tedy vychází z funkcí pro ovládání letadel a většinou jde o to, zda je ovladač plynu na levé páce či na pravé. Na poloze ovládání plynu dost závisí to, jaké další funkce k danému kanálu půjdou namixovat, ale to je trošku rozsáhlejší problematika, se kterou bude obtížné seznámit někoho, komu doposud stačil vysílač CETO.MartinU píše:Tak jsem se díval na jednotlivé modely a zajímavě vypadá opravdu Multiplex, má hodně tzv.módů ale nevím co znamenají někde mají vysílače s mód 1 nebo 2 co to znamená?
Moje Fx-14 od Futaby umožňuje jednotlivé módy měnit dodatečně u každého ovládaného modelu samostatně, takže přesný rozpis módů nechám na někom jiném.
vetsina vysilacu umi mod1 a mod2 zamenit. jediny rozdil mezi nimi je v tom na ktere pace jsou "zoubky" a na ktere pace je pruzinka...
na pace se zoubky davaji letadylkari motor, protoze paka se nevraci do stredove polohy... u lodickaru by bylo casto nejlepsi mit pruzinu na obou pakach...
pri vyberu si rozmysli co od vysilacky chces a co ti bude stacit. je mozne napr koupit osmikanalovou vysilacku HobbyKing z Ciny, ktera je v pasmu 2,4GHz cena je velmi dobra vcetne prijimacu k ni.
na pace se zoubky davaji letadylkari motor, protoze paka se nevraci do stredove polohy... u lodickaru by bylo casto nejlepsi mit pruzinu na obou pakach...
pri vyberu si rozmysli co od vysilacky chces a co ti bude stacit. je mozne napr koupit osmikanalovou vysilacku HobbyKing z Ciny, ktera je v pasmu 2,4GHz cena je velmi dobra vcetne prijimacu k ni.

NeJaToD team
módy tě začnou zajímat až když začneš používat předefinované mixy kanálů. Pokud mixy používat nebudeš, je mód prakticky nezajímavý, neutralizaci nebo zoubky si můžeš přehodit sám kdykoliv.
PS: Nešlo by si přečíst něco třeba v magazínu na www.mojehobby.cz, nebo tamtéž v sekci elektronika, tady v historii se možná něco řešilo, ale jist si nejsem. V každém případě je toho čtení na dlouho, každá věc se řešila několikrát a určitě tam najdeš odpovědi na naprostou většinu Tvých otázek. A zjistíš i historický vývoj proč je to tak a ne jinak.
PS: Nešlo by si přečíst něco třeba v magazínu na www.mojehobby.cz, nebo tamtéž v sekci elektronika, tady v historii se možná něco řešilo, ale jist si nejsem. V každém případě je toho čtení na dlouho, každá věc se řešila několikrát a určitě tam najdeš odpovědi na naprostou většinu Tvých otázek. A zjistíš i historický vývoj proč je to tak a ne jinak.
Děkuji za vysvětlení, rozumím tomu co píšete, nepotřebuji mít spoustu módů.Mně vždy vyhovoval plyn na zoubcích ne na pružině.Vysílač Modela měl-má na jedné páčce pružinu a na druhé zoubky.
Ale fakt je že jsem s tím 100 let za opicema :-)
Kouknu se na tu Futabu FX 14 co píše že má Ladous......
Ahoj
Ale fakt je že jsem s tím 100 let za opicema :-)
Kouknu se na tu Futabu FX 14 co píše že má Ladous......
Ahoj
Tady mě zaujal tento model: http://www.modelarina.cz/rc-souprava-fu ... p-187.html
ještě doplním i tento set: http://www.modelarina.cz/rc-souprava-fu ... -p-36.html
Po technické stránce je obojí výborná volba, jen na loď zbytečně drahá. Jak jsi psal renomovaná firma, servis ... Ale nedělej si nejmenší iluze, že se tahle třída vysílačů od Futaby vyrábí v Japonsku.
Nedělám, vše je made in China, dříve Taiwan ale to je jedno.......micer píše:Po technické stránce je obojí výborná volba, jen na loď zbytečně drahá. Jak jsi psal renomovaná firma, servis ... Ale nedělej si nejmenší iluze, že se tahle třída vysílačů od Futaby vyrábí v Japonsku.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek