Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC souprava

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Návštěvník

Re: RC souprava

Příspěvek od Návštěvník »

Bořík píše:U těch "lepších" souprav nejde o to, zda s ní člověk dosáhne lepších výsledků ( protože pokud má nas..no v rukách nebo v hlavě, tak mu nepomůže ani superrádio ), ale o pohodlnost a spolehlivost provozu. A tím myslím ani ne tak provozní spolehlivost samotného vysílače, ale spolehlivost nastavení modelu. Pokud má někdo jeden model ( nebo třeba i dva ), tak mu může být celkem jedno, že vysílač nemá paměť na další modely. Ale při větším počtu modelů je paměť úžasná věc, protože si nedokážu představit, jak třeba při 5 letadlech a 10 lodích nastavuju pro každý model znovu dorazy a středy výchylek serv, mixy serv a regulátorů, exponenciální průběhy, reverzy ... a další nastavení a omezení, které bych si nezapamatoval ani náhodou a nedokázal ani během půl hodiny znovu vyzkoušet a naladit, i kdybych to měl všechno sepsaný na papíře. A v tom si myslím je ta hlavní výhoda počítačových rádií.
A je to zase tady!!!!!!!!!!!!!!!!!
kdo má 10-15 modelů, tak má určitě i 10-15000 na soupravu.
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Tak jsem si koupil RANGER 3FM SKY.Ještě jsem nebyl na vodě,ale zatím jsem spokojen.Dá se nastavit velikost výchylek.což jsem použil na servo ke kormidlu.Dráha byla moc dlouhá a v krajních polohách už nebylo místo pro pohyb páky kormidla.A ještě střed výchylky plynu může být posunut,takže pro jízdu vpřed vychází asi 70% dráhy a pro jízdu vzad 30%.Z dalšími poznatky se podělím.
Guest

Příspěvek od Guest »

Tak mi to nedá-nemám moc peněz ale myslím že "lepší" souprava je dobrá volba.Moje FC 16 stála čtyřku a myslel jsem že ji sotva kdy využiju.ALE zrovna nyní jsem potřeboval nastavit kormidlo tak, aby na jednu stranu zabíralo míň-to na normální RC neuděláš-pokud máš maketu a stači ti motor a kormidlo -pomalou(maketovou) rychlost vyhoví levný dvoukanál.Střídáš li víc modelů,lodě a letadýlka(tam jsou dvojí výchylky skoro nutné), je RC s možností programování prima.A finanční rozdíl se ti vrátí v pohodě obsluhy, nezkracování táhel, možnosti spínat světla,houkačky a pod,není podmínkou RC za 10 000.A expa na kormidle plachetnice mě nadchly........ 8)
old_Mr_Grim

Příspěvek od old_Mr_Grim »

pls, pánové, když se tu rozjela debata o RC, co byste doporučili pro ovládání tanku??? :-D
funkce: pohyb vpřed, vzad, brždění pásů na levé (pravé) straně, otáčení věže, elevace kanónu, střílení, startování.
to bude muset bejt asi nějaký mostrum ne???
chci si totiž zkusit postavit Tigera I a podřídil bych tomu výběr RC soupravy. (teda pokud nebude stát 15k) :D
Obrázek
Kovboj

Příspěvek od Kovboj »

Chtěl bych debatu vrátit k původnímu tématu, protože mě to samotného zajímá...
Zatím jen lítám, ale chtěl bych zkusit i lodě. Ne žádné křižníky, ale nějaké tochu rychlejší a třeba i nějaké ty závody s Blechou. Šlo by to na rozumné úrovni i pákovou vysílačkou nebo je lepší na rychlejší modely volant? Osobně mám pocit, že pákovkou je ovládání citlivější, ale nemám s volantovkou zkušenosti a ani nemám od koho si ji půjčit na vyzkoušení...
Severan

Příspěvek od Severan »

Debata se nějak rozjela, ale jde mě hlavně o rc soupravu na plachetnici. Jinak vlastním tří kanálovou soupravu a stou jsem spokojen, ale na plachetku už stačit nebude - volantovka.

Severan
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

je to individuální věc každého modeláře.Když se budeš učit hrát na kytaru v obráceném gardu od začátku ,nedáš na to dopustit.Pokud jsi zvyklý na páčkový rádio ,tak nic neměň .Jízdu tím neurychlíš.
Kovboj

Příspěvek od Kovboj »

je to individuální věc každého modeláře.Když se budeš učit hrát na kytaru v obráceném gardu od začátku ,nedáš na to dopustit.Pokud jsi zvyklý na páčkový rádio ,tak nic neměň .Jízdu tím neurychlíš.
To jsem chtěl slyšet, díky 8)
madbull

Příspěvek od madbull »

Ahojky přátelé modeláři,pár let již modelařím ale radši se poradím u zkušenějších.Potřebuji z důvodu tahání kabelů použít v modelu dva přijímače.Na jednom pojede například 1a2 kanál a na tom druhém pojede 3 a 4 kanál.Na přijímačích bude stejný krystal a ovládat se budou jednou rc soupravou:Dotaz je zda se to nebude nějak rušit a zda to nebude problém pro vysílač a podobně.Každý přijímač bude mít své napajení a to samostatně.Prostě na jedné straně modelu bude jeden okruh a na druhém další.je to z důvodu toho, že se mi nechce používat dlouhé kabely z důvodu odporu a rušení a hlavně váze.Poraďte mi prosím!!Děkuji moc s pozdravem Martin
Modelařina je krásná věc jen když se ví jak na to!:-)
madbull

Příspěvek od madbull »

Jinak k tomu co zde píše Pepa Darvaš o tom učení na kytaru obráceně....nebojte se ničeho!!Znám kluka co se naučil jezdit auta a má obráceně řízení!!Na modelu to točí pravou a on na vysílači točí levou!Neuměl to přehodit na digitálu a tak se prostě naučil jezdit obráceně a jezdí tak dodnes!!!Upozorňuji na profi úrovni!!Podle mně je to kůň ale umí!:-)Jen pro zasmání.Při výběru vysílače musí člověk vzít v potas na co se cítí!U člověka co bude modelařit tzv o výkendu po večerech je nanic drahý vysílač a také když se koupí levný a člověka to baví tak může koupit lepší a ten starý nechat na modely jednodušší!Např lodičky, že Pepo!:-)Já se toho držim.Jinak rada od lidí co se v modelařině pohybují a radí se opravdu musí brát jen jako rada a musí se stejně přehodnotit!:-)
madbull

Příspěvek od madbull »

JJ děkuji,dobrá přiznávám se!!!!:-(Neumim a nechce se mi zdlouhavě bádat po reglech do vznášedla aby jeden měl BEC a druhý ne a nebo aby to šlo dohromady!!Potřeboval jsem toto info sice kvůli vzducholodi,ale hodí se mi to i do vznášedla!!Nevim jak to skloubit a nebo mám dát jeden motor co fouká do vaku pod vznášedlo motor na stálo!:-(Nechci si vypálit přijímač aku ani regl.:-(U vznášedla je jedno jakou to bude mít váhu!Spíš to uvítám na dovážení.Tak je teda na ty kabely a BEC?Jak jedna věc co se jinde hodí může být jinde na nic.Ach ouvej§:-(
SH

Příspěvek od SH »

Nevím čím se liší BEC u DSYS 20A a 10A, podle mě je to jeden a tentýž šváb, stejný jako u 80% ostatních regulátorů - lineární nízkoúbytkový integrovaný stabilizátor, nejspíš LM2940-CT5. Jako výkonový prvek je tam PNP tranzistor. No, a těm by neměl vadit paralelní PROVOZ. Za PROVOZU bude stabilizovat ten, který má vyšší výstupní napětí (v rámci výrobních tolerancí) a ten druhý má "na výstupu moc" a tak je zavřený. Pokud vzroste odběr, může i ten nižší otevřít.
Problém je při ZAPNUTÍ !!! Pokud budou oba regly připojeny na jedny baterky a to tak, že oba mají silové vstupy spojeny a je jen jeden spínač nebo konektor na baterky a oba jsou trvale zapnuty (v podstatě se zapínají připojením silového napětí) tak je to v pohodě. Jestliže ale někdo má na každý regl samostatný pack, tak při zapnutí prvního se na výstup stabilizátoru dostane +5V a na vstupu není nic a to některé stabilizátory nemají rády (prorazí se tranzistor) . 5ešením by bylo dát přes BEC (v podstatě přes celý regl) diodu v závěrném směru mezi + baterek a + na výstupu BEC.
Některé jiné regly (např Nautilus) můžou být paralelně a zapíná se jen jeden z nich a elektronika ostatních je napájená z toho zapnutého. Tím je taky vyřešeno současné zapnutí více reglů
madbull

Příspěvek od madbull »

Boříku moc děkuji za radu!:-)Určo to tak použiju!Bude lepší asi to s tim plusovým kablikem!Tak to jsem teda netušil!V servech a přijímači natož v regliku jsem se nikdy nehrabal tak jsem se alespoň něco přiučil!:-)Děkuji!:-)
madbull

Příspěvek od madbull »

Boříku prosím ještě.jde to samé udělat i s regulátoroma na stříďáky?Možná bych použil stříďák!:-)Děkuji!:-)
madbull

Příspěvek od madbull »

Tak děkuji§:-)Zase jsem o něco chytřejší!:-)Neni nad modelářská fo'ra.Dám teda druhý dotaz:Jak fungují ty spínače více funkcí na jeden knipl na vysílači?Myslim to co používají např kamioňáci na rodělení jednoho kniplu ovladače na vícefunkcí?Např pod jednim kniplem je zapnutí světel,siréna,zapnutí zvukových systému a ještě třeba servo na zatáčení?
Ante

Příspěvek od Ante »

vícenásobné RC spínače většinou využívají dva kanály jeden zapíná a vypíná muže to být i ten co je na ovládní něčeho jiného a na druhém se volí funkce. Dráhu ovladače si rozdělí na několik useků a ty pak odpovídají určitým funkcím.
madbull

Příspěvek od madbull »

JJ tak děkuji.Asi jsem smysl tohoto zařízení pochopil špatně.Pokusim se to znovu najít na netu a ozvu se!Omlouvám se a děkuji.:-)
mikep

Příspěvek od mikep »

Ponořen do manuálu k mé mc-22s jsem dospěl k následujícímu:
Graupner má něco jako logické spínače - lze naprogramovat sepnutí dalších funkcí např dle polohy hlavního kniplu. Polohu si uložíte do paměti při programování, lze navázat i více funkcí na jeden knipl. lze volně volit kniply nebo jiné proporcionální ovladače (tahové otočné) a volně přiřazovat výstupní kanál.
mc-24 má těchto SW spínačů tušim 2x více a navíc má i logické funkce - na sepnutí či vypnutí se může podílet více ovladačů/přepínaču najednou a výsledný stav je výsledek logické funkce.
z tohoto pohledu nejsou pro složité modely za mc-24 vyhozený peníze :-)
Předpokládám, že futaby jsou na tom podobně.

Taky sem si na model-hobby všiml, že hodně lidí používá "drahý" rádia od Graupnera, které toto umí.
M.
ESN

Příspěvek od ESN »

Pepa Darvaš píše:debata není o tom ,kdo na to má a kdo né ,ale o starých vysloužilých a nespolehlyvých RCsoupravách od Modely.Myslím ,že tady vůbec nejde o peníze.Mrknněte na webové stránky Admirálshopu ,kde se nabízejí za dva tisíce velice kvalitní a spolehlivé soupravy.Pokud Ti postačí jen dva kanály ,kup si dvoukanálovou .Já vlastním počítačovou sedmikanálovou a využívám šest kanálů ve třech lodích a bugině.Přesně vím jaké číslo má ten správný model a netopím se v penězích .Jen ,když jsem investoval tolik času do stavby a peněz do materiálu, chci mít jistotu ,že nebudu rušen.Vím ,že spousta lidí nemá osm tisíc na novou počítačovou soupravu ,tak si mohou koupit starší ,kterých je na prodej poměrně hodně,určitě všechny ty soupravy z dnešní doby budou spolehlivější než Modela ,ať už je v jakémkoliv pásmu.Lidi probuďte se ,nekupujte trabanty protože smrdí
TY máš Hitec eclipse ? 40 MHz ??? se syntezou ?
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
pestak

Příspěvek od pestak »

Koupil jsem pro synovce starší RC soupravu Multiplex Combi 80,ale nemohu sehnat český manuál.
Nevíte někdo,kde ho získat?
Díky
Janek

Příspěvek od Janek »

Některé manuály jsou zde.
http://www.vinklarek.cz/
Naposledy upravil(a) Janek dne ned srp 05, 2007 19:53, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“