Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Ruský říční remorkér pomoc s volbou elektroniky
Ruský říční remorkér pomoc s volbou elektroniky
Zdravím po delší době jsem se vrátil k dokončení Ruského říčního remorkéru.Délka cca 900mm materiál překližka a jiné. Problém je v tom že doposud jsem stavěl statické modely historických plachetnic a motorových lodí ale nic RC. Potřebuji poradit čím model osadit zatím mám motor MIG 600 BOAT TURBO 12V hřídel zabudovanou v trupu a lodní šroub třílistý v dýze průměr 45mm stoupání teď nevím . Potřebuji poradit baterii,regulátor,servo, zvukový modul, a rc soupravu prostě vše klasicky jako každý začátečník v RC modelech hledal jsem ve foru ale bohužel nenašel a staré příspěvky u této lodě jsou bohužel pasé. Fotky už nefungují a doporučované díly už nejsou jelikož příspěvky jsou z roku 2008. Děkuji za každou radu.
Naposledy upravil(a) mik dne úte zář 19, 2023 09:25, celkem upraveno 2 x.
Re: Ruský říční remorkér pomoc s volbou elektroniky
Ahoj, ještě napiš jaký máš průměr šroubu. 
Ahoj promiň to jsem zapoměl 45mm
Ahoj, a ještě jedna všetečná otázka. Chceš s remošem jen tak plout, nebo s ním chceš i něco tahat/tlačit?
Jen tak plout soutěže ani tugtowing mě neláká prostě posedět u vody a pojezdit
Asi ti neřeknu přesně co pořídit, ale můžu ti říct, co bych si do toho remoše dal...
Mig600 Boat je hezký pomaluběžný motor, ideální na šrouby právě od 45mm. Motor nemá příliš velký odběr, i když v blokaci si vezme až několika násobek. Osadil bych ho cca 30A+ obousměrným regulátorem, bez dodatečného chlazení. Servo bych volil aby se ti tam vešlo pohodlně, takže nějaké levné standard nebo midi servo, digitální (až takový rozdíl v ceně to není). Není potřeba extra silné nebo extra rychlé servo.
Jako baterii bych použil 3s li-pol, opět podle místa, cca 3-4000mAh. To je na celé odpoledne klidné plavby.
Mám doma od revela korvetu, 89cm, cca 3kg váha, v tom je právě 40mm šroub, mig600 boat, obousměrný regulátor dsys 32A, baterie byla 3300mAh, teď mám 4000mAh a ještě ji musím po jízdách vybíjet. Servo velikost standard.
Každý má svůj recept a je mě jasný, že dostanu kartáč
Hodně závisí na tom k čemu máš přístup, co máš už doma, zda jsou nějaké díly na které lze navázat, abys nekupoval vše komplet od píky nové. Z který jsi oblasti? Lze se zastavit na sraze a probrat to s přítomými.
Se zvukovým modulem ti moc nepomůžu, pořizoval jsem jen jeden z číny, pouze mlhovou sirénu.
Mig600 Boat je hezký pomaluběžný motor, ideální na šrouby právě od 45mm. Motor nemá příliš velký odběr, i když v blokaci si vezme až několika násobek. Osadil bych ho cca 30A+ obousměrným regulátorem, bez dodatečného chlazení. Servo bych volil aby se ti tam vešlo pohodlně, takže nějaké levné standard nebo midi servo, digitální (až takový rozdíl v ceně to není). Není potřeba extra silné nebo extra rychlé servo.
Jako baterii bych použil 3s li-pol, opět podle místa, cca 3-4000mAh. To je na celé odpoledne klidné plavby.
Mám doma od revela korvetu, 89cm, cca 3kg váha, v tom je právě 40mm šroub, mig600 boat, obousměrný regulátor dsys 32A, baterie byla 3300mAh, teď mám 4000mAh a ještě ji musím po jízdách vybíjet. Servo velikost standard.
Každý má svůj recept a je mě jasný, že dostanu kartáč
Hodně závisí na tom k čemu máš přístup, co máš už doma, zda jsou nějaké díly na které lze navázat, abys nekupoval vše komplet od píky nové. Z který jsi oblasti? Lze se zastavit na sraze a probrat to s přítomými.
Se zvukovým modulem ti moc nepomůžu, pořizoval jsem jen jeden z číny, pouze mlhovou sirénu.
Karlovy Vary . Doma mám ještě standart servo ht311 od známého ale nevím jak je to s tím napětím servo má max 6 voltů a motor je 12
To není problém. Na regulátoru je BEC, který napájí přijímač (většinou max těch 6V) a zároveň s tím napájí servo, které je pověšené na přijímači.
Těžko radit, ne že by to bylo tak komplikované vyřešit elektroniku pro takový model, ale spíš jde o to, že je řada možností. Každý preferuje něco jiného a tak je obtížné dávat jednoznačné rady, různí zkušení ti mohou radit různě a přitom všechny rady budou správně. Akorát si z toho vybrat pro sebe to pravé.
Ohledně modelu jsi tu nějaké údaje uvedl, to by asi mohlo stačit. Rovněž myslím, že zvolený motor je v pořádku. Na webu výrobce jsou k němu nějaká data včetně měření odběru s různými lodními šrouby. To by mělo pomoci udělat představu o proudovém zatížení pohonu, od čehož se odvíjí volba regulátoru a zdrojů.
http://www.megamotor.cz/v4/script/defau ... 20a58b4734
To jmenované standardní servo bude myslím OK. S regulátory je to těžké, existují mraky možností. Předně pro daný motor potřeba stejnosměrný. A pro takvou loď lépe obousměrný. Ovšem netřeba nějaké drahé speciální lodní s vodním chlazením. Ty jsou určené pro rychlé závodní lodě s výkonnými pohony (kde tečou vysoké proudy). Pro tvůj model postačí kdejaký obyčejný regulátor. Ovšem většina obousměrných na trhu je určena pro auta a pro lodě mohou vykazovat nějaké nepříjemné vlastnosti (třeba vhodné vypnout brzdu, mělo by být v návodu). Rovněž jsem dosud preferoval kolegou zmíněné tuzemské regulátory DSYS, bohužel mají dlouhodobý výpadek výroby a sám si nejsem jistý náhradou. Hodně lidí ale dávno preferuje jiné značky a elektronika se s oblibou nakupuje z čínských e-shopů.
Baterie rovněž může být všelijaká. Pro daný motor napětí cca 12V. Tedy kromě kolegou zmíněných tříčlánků lipolek či lionek také 10ti článek klasických NiCd či NiMH akumulátorů, anebo 12V olověný (gelový) akumulátor. Záleží co kdo preferuje a z jakých důvodů, na co je vybavený s nabíjením atd.
RC souprava, to by bylo též na dlouhý rozbor, mraky možností a voleb, záleží co je preferováno. Zda nízká cena, zda to má být pro jednoúčelové použití, anebo se uvažuje do budoucna více modelů, zda se má jednat jen o jednoduché lodě (ovládání motoru a kormidla), anebo větší počet doplňkových funkcí (světla, zvuk, kouř atd.). Pro tvou loď asi vyhoví jakékoli rádio, ale osobně bych doporučoval spíš klasický páčkový vysílač, než volantový (vhodný hlavně pro auta). Nějaké neortodoxní řešení (dneska lze na internetu natrefit na vše možné) bych také raději vynechal.
Určitě dobré využít pokud už nějaké komponenty doma máš, ale pokud budeš pořizovat vše nové, tak aspoň nebudeš ničím svázán.
Pro začátek určitě dobré si leccos nastudovat ohledně RC problematiky. Dávám odkaz na jeden zdejší dobrý starý článek. Bohužel už to je hodně let nazpět a řada informací není aktuální, ale většina myslím stále platí. Hlavní změna proti minulosti, že tehdy rádia používala FM pásmo (40 MHz), zatímco dnes už se nejméně 10 let všeobecně používají "wi-fi" frekvence (2,4GHz). Některé zákonitosti jsou tedy jiné, tenkrát se řešily kanály a krystaly, dnes je to kódovaný přenos a spárování konkrétního vysílače a přijímače. Něco si zkus nastudovat a poučit se a pak se případně ptej dál na konkrétní věci.
http://old.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm
Ohledně modelu jsi tu nějaké údaje uvedl, to by asi mohlo stačit. Rovněž myslím, že zvolený motor je v pořádku. Na webu výrobce jsou k němu nějaká data včetně měření odběru s různými lodními šrouby. To by mělo pomoci udělat představu o proudovém zatížení pohonu, od čehož se odvíjí volba regulátoru a zdrojů.
To jmenované standardní servo bude myslím OK. S regulátory je to těžké, existují mraky možností. Předně pro daný motor potřeba stejnosměrný. A pro takvou loď lépe obousměrný. Ovšem netřeba nějaké drahé speciální lodní s vodním chlazením. Ty jsou určené pro rychlé závodní lodě s výkonnými pohony (kde tečou vysoké proudy). Pro tvůj model postačí kdejaký obyčejný regulátor. Ovšem většina obousměrných na trhu je určena pro auta a pro lodě mohou vykazovat nějaké nepříjemné vlastnosti (třeba vhodné vypnout brzdu, mělo by být v návodu). Rovněž jsem dosud preferoval kolegou zmíněné tuzemské regulátory DSYS, bohužel mají dlouhodobý výpadek výroby a sám si nejsem jistý náhradou. Hodně lidí ale dávno preferuje jiné značky a elektronika se s oblibou nakupuje z čínských e-shopů.
Baterie rovněž může být všelijaká. Pro daný motor napětí cca 12V. Tedy kromě kolegou zmíněných tříčlánků lipolek či lionek také 10ti článek klasických NiCd či NiMH akumulátorů, anebo 12V olověný (gelový) akumulátor. Záleží co kdo preferuje a z jakých důvodů, na co je vybavený s nabíjením atd.
RC souprava, to by bylo též na dlouhý rozbor, mraky možností a voleb, záleží co je preferováno. Zda nízká cena, zda to má být pro jednoúčelové použití, anebo se uvažuje do budoucna více modelů, zda se má jednat jen o jednoduché lodě (ovládání motoru a kormidla), anebo větší počet doplňkových funkcí (světla, zvuk, kouř atd.). Pro tvou loď asi vyhoví jakékoli rádio, ale osobně bych doporučoval spíš klasický páčkový vysílač, než volantový (vhodný hlavně pro auta). Nějaké neortodoxní řešení (dneska lze na internetu natrefit na vše možné) bych také raději vynechal.
Určitě dobré využít pokud už nějaké komponenty doma máš, ale pokud budeš pořizovat vše nové, tak aspoň nebudeš ničím svázán.
Pro začátek určitě dobré si leccos nastudovat ohledně RC problematiky. Dávám odkaz na jeden zdejší dobrý starý článek. Bohužel už to je hodně let nazpět a řada informací není aktuální, ale většina myslím stále platí. Hlavní změna proti minulosti, že tehdy rádia používala FM pásmo (40 MHz), zatímco dnes už se nejméně 10 let všeobecně používají "wi-fi" frekvence (2,4GHz). Některé zákonitosti jsou tedy jiné, tenkrát se řešily kanály a krystaly, dnes je to kódovaný přenos a spárování konkrétního vysílače a přijímače. Něco si zkus nastudovat a poučit se a pak se případně ptej dál na konkrétní věci.
http://old.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm
Tak ty odkazy na Megamotor bohužel nefungují (mají nějak divně dělaný web a jsou s tím problémy stále), ale snad se podaří dohledat (Produkty/Stejnosměrné motory MIG/MIG 600/Příklady použití).
Paráda moc vám děkuji za rady a odpovědi snad z toho něco dám dohromady 
To je ale peknej kousek, jak se jmenuje predloha, ze bych si nasel nejaky fotky?
Je to ke stažení, můžu ti poslat plány a nebo to tu lze najít, stavěl to Pepa Darvaš (a nebo jen radil?) kolem roku 2015.SvennyW píše: čtv zář 21, 2023 14:59 To je ale peknej kousek, jak se jmenuje predloha, ze bych si nasel nejaky fotky?
Edit: Zde ta diskuze z 2015 viewtopic.php?f=8&t=4371
Dik, planky jsem si nasel, ale ten nazev u nich neni (kam az moje azbucke schopnosti sahaji). Ale nasel jsem bezva seznam https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... _of_Russia tak holt budu klikat a hledat 
No, to přesně jsem si našel, ale kam až má znalost azbučtiny sahá, jméno předlohy jsem nenašel.
Velkej nápis v tabulce vpravo dole: Centralnyj morskoj klub DOSAAF? SSSR
Nápis pár řádků nad tím: Model rečnogo buksirnogo katera; podle translateru je buksirnog kater tažnej remorkér.
Je možný, že to je vymyšlenej design, ale přijde mi to divný. Říkám si, jestli ho neobkreslit a neprodávat STL pod názvem "Volodymir Zelensky", třeba by to nějakej russák pochopil a nasral by se
Velkej nápis v tabulce vpravo dole: Centralnyj morskoj klub DOSAAF? SSSR
Nápis pár řádků nad tím: Model rečnogo buksirnogo katera; podle translateru je buksirnog kater tažnej remorkér.
Je možný, že to je vymyšlenej design, ale přijde mi to divný. Říkám si, jestli ho neobkreslit a neprodávat STL pod názvem "Volodymir Zelensky", třeba by to nějakej russák pochopil a nasral by se
No, dizajn je nejspíše zjednodušený, nezdá se mě, že by originál, nebo jakákoliv předloha měla takhle hranatej trup. Mýlit se mohu, spíš bych věřil na to zjednodušení. Nicméně ty tvary si skoro říkají o 3d tisk, co?
Je to smyšlená loď kolem roku 2008 ho stavěl myslím Zoso. Ten to tady psal že se nejedná o reálnou loď. Fotky bohužel asi nenajdete alespoň já jsem to po hodně dlouhé době vzdal. Ty co byli tady od Zoso už nefungují.
Problém je, že sem ty fotky byly vložené jen přes odkaz z nějakého jiného webu. Kdyby byly přímo na serverech MoNaKa, někde by se i po letech našly.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 15 Odpovědi
- 24214 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pepa Darvaš
-
- 4 Odpovědi