Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Problém s elektronikou - vynechávající regulátor?

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Chaluparnik

Re: Problém s elektronikou - vynechávající regulátor?

Příspěvek od Chaluparnik »

Jirkacbx: Váš setup je velmi zajímavý, konkrétně se mi nejvíc líbí ten akupack. Toto řešení je již výše uvedeno a nebránil bych se mu. Jak se ale takový homemade ("nakoleně" vyrobený) pack nabíjí?
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Obyčejně,jen + a - z nabíječky,bez balanceru.
Kdo chce,balanční konektor pro svuj klid si může dodělat.
Chaluparnik

Takže, výsledky měření jsou zde, omlouvám se za lehké zpoždění.

Před začátkem pokusu mělo pět akumulátorů 7,25V, každý tedy průměrně 1,45 V.
Poté jsem zkusil mezi baterky a regl zapojit multimetr. Když jsem jemně přidal na plyn, motorek začal poskakovat, ale nebyl schopný se vůbec rozjet. Během toho poskakování byly hodnoty proudu procházejícího multimetrem okolo 150 mA. Bez zapojeného multimetru se ale motorek v klidu rozjel, na vysoké otáčky atd.
Po pokusu (10 minut neježdění, spíš pokusů o rozjezd motoru) měly akumulátory 6,7V, tzn. asi 1,34V každý.

Osobně se přikláním k názoru výše, že jsou akumulátory slabé, že je rozhodí multimetr. Tady by asi opravdu pomohly jiné akumulátory, zkusím je.

Co si myslíte Vy všichni? Dokážete to potvrdit/vyvrátit?

Ať se daří.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

To mereni napeti to chtelo pri zatezi, tj. kdyz motor jede na plno a je to ve vode, samozrejme nejlip jedouci, ale to se s multimetrem blbe dela, takze klidne to drzet, at lod stoji na miste ;) To zmereni pred a po toho moc nerekne, jenom ze se o neco vybily.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

masa píše: pon led 16, 2023 22:02 To mereni napeti to chtelo pri zatezi, tj. kdyz motor jede na plno a je to ve vode, samozrejme nejlip jedouci, ale to se s multimetrem blbe dela, takze klidne to drzet, at lod stoji na miste ;) To zmereni pred a po toho moc nerekne, jenom ze se o neco vybily.
Nebo aspoň pokud to jde, tak jen motor na hřídeli a na konci šroub a ponořit do umyvadla. Nebo aspoň krapet přibrzdit samotnou hřídel motoru prstem.... :)

Mimochodem, v Dubnu budou Bechovice...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

S tím stolním pokusem to vidím diskutabilně. Napětí článku 1,34 V je pořád napětí plně nabitého, přes 1,4 V se dosahuje krátkodobě těsně po nabití a pak to rychle samo klesne i bez vybíjení. Proč motorek nechtěl běžet při zapojeném multimetru neumím vysvětlit, ale spíš bych to viděl na jinou zradu než baterky.

Jinak souhlasím s kolegy, že vypovídající by byl test při zátěži. Sám jsem mnohokrát měřil odběr lodních pohonů ve vaně (tedy model nemohl nikam ujet a mulimetr mohl zůstat na břehu a šlo odečítat z displeje). Možno měřit proud (multimetr zapojen v sérii), při tom bacha na maximální přípustný proud (u běžných multimetrů 10A). Tedy vhodné napřed odhadnout (dle dostupných údajů o motorech) a při testu opatrně přidávat výkon a sledovat jak proud roste. Dále možno měřit napětí (multimetr připojen paralelně) a přitom sledovat jak výrazný je jeho pokles. Pokud to spadne příliš (pod limit dle údajů regulátoru), bude nějak pluzovat (pod zátěží pokles, pak výpadek a následně obnovení napětí baterky), tak to zřejmě bude potvrzovat hypotézu o slabých baterkách.
SH

Příspěvek od SH »

proč regl cukal nevím jistě, mohl to být špatný kontakt, nějaká ochrana v reglu...
Pro měření proudu není až takový problém krátkodobé překročení max. proudu (je tam jen kus odprového drátu a žádná pojistka) ale dlouhodobější měření velkého proudu, kdy se ohřeje jak ten měřící odpor tak i zdířky a jiné přechoďáky. V návodu je určitě napsáno něco jako max 10A/20s.
Chaluparnik

Takže opět:

Při zátěži mých pět ni-mh eneloop akumulátorů mělo nejméně 4,6V dohromady - což je po jednoduché matematice 0.92V na každém článku.

Jak jsem psal výše, při měření proudu nejsou baterky schopné multimetr "utáhnout", vše jede až bez něj, takže průchozí proudy regulátorem při plné jízdě motoru vám holt neřeknu.

@PetrP a vlastně pro všechny - ano, při zátěži postupně napětí klesá až na těch 4,6V, až vše jakoby vypadne/cuká/pulzuje (nehodící se škrtněte :-D) a napětí zase povyroste nahoru na normální hodnotu a zase dokola. Na jaké napětí minimálně je regulátor stavěný žel přesně nevím, domnívám se ale, že okolo 4,8 V je jeho spodní limit (je na 4-7 ni-mh články, popř. 2s li-pol, což pokud spočítáme 4x1,2V na ni-mh akumulátorech, vychází nám právě 4,8V). Což pokud vše klesne až na 4,6V...

@Dejv - joujou, vím to ze stránek a FB, přeci jen je to ale ještě čtvrt roku, takže si píši do kalendáře a řešit to budu trošku blíž, aby byla jistější účast.

Díky a ať se daří!😊😉🍀
SH

Příspěvek od SH »

regl si změří napětí bez zátěže a z toho odhadne počet článků a nastaví si mez pro vypnutí.

0.9V/čl. je už málo a regl vypíná.
při měření proudu nemá proč regl vypnout, baterky nijak "netáhnou" měřák. Odhaduji na chybu v zapojení měřáku do obvodu. Proud jde obvykle přes jiné svorky, přepojil jsi kabely?
Chaluparnik

Jojo, dokonce jsem zkoušel proud měřit i jiným měřákem, se stejným výsledkem (měřák byl vždycky mezi reglem a baterkou, když jsem měřil proud)
Akula Draku

Příspěvek od Akula Draku »

Zdravím Chaluparnik není problém v přijmači? Mám na modelech ponorek napájení přijmačů zvlášt. To samé mě to dělalo,když jsem napájel přijmač dohromady s motory. Byl jsem na vodě čtvrt hodinky a ponorka vypla. Dotahl jsem ji ke břehu vše restartoval a znovu na vodu popěti minutách znovu. Dospěl jsem k názoru,že proudový odběr motorů byl tak velký že vypnul příjmač .Napájím motory velkou baterií a příjmač menší baterií.
Ke zhlédnutí na joutube Akula Draku.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Akula Draku píše: pát úno 03, 2023 17:52 ... Dospěl jsem k názoru,že proudový odběr motorů byl tak velký že vypnul příjmač ...
Na U7 jsem řešil podobné, ale tam bylo málo místa, takže aby nevypínal regulátor vše včetně přijímače, je tam externí BEC a napájí přímo přijímač.
Akula Draku

Zdravím takové problémy s místem nemám. Ponorka Akula Draku je dlouhá 185cm ,průměr 21cm.Druhá Петр Кошка délka 150cm, šířka 12cm.Když jsem tam měl jednu baterii a externí BEC tak se také stávalo po hodině
jízdy začala serva vynechávat a příjmač vypl. Velká baterie na motory a čerpadla v Akule Draku gelovka 12v12A ,malá baterie na serva a příjmač gelovka 6V 1.3A.V druhé Петр Кошка velká baterie na motory a čerpadla 2x gelova 12V 2,6A , malá baterie na serva a příjmač 6V 1,3A a mám po problému.
Chaluparnik

Zdravím Akula Draku, nejdřív jsem si myslel, že by to mohlo být ono, pak mi ale došlo, že s vyplivnutým motorem mi vždy (!) fungovalo servo ovládané přes přijímač. Díky ale za podnět, může to určitě někomu pomoci.
Akula Draku

Zdravím pročetl jsem si znovu všechny příspěvky. Pan Chaluparnik staví model lodě. Chce poradit ale nikdo neví jak je dlouhý a široký, kolik je vněm místa a jaký šroub chce použit? Celá diskuze se točí jen kolem daného motoru 380, pochybného regulátoru který se hřeje na suchu bez zátěže a slabých baterií. Aš model dá na vodu, tak se bude chovat úplně jinak než si představoval.
SH

Příspěvek od SH »

když to nejede na stole, na vodě to nepojede určitě.
Akula Draku

Zdravím máš pravdu, ale když nevíme základní rozměry a zhruba váhu tak se těžko radí.
Už jsem otevřel plavební sezonu 22.2.2023 v 16,00hodin.Teplota 13stupnů bezvětří hladina jak zrcadlo. Nádhera:
https://www.mo-na-ko.cz/fotogalerie/ote ... ezona-2023
Chaluparnik

Pánové, já si na základě této diskuze myslím, že problém bude v tom akumulátoru, v dubnu jsou Běchovice... však jste četli sami. Protože jsem model do vody nedal, nepovažoval jsem za nutné vám posílat informace ohledně velikosti (šroubu, lodi...). Pro váš klid vám je klidně dám - délka 40cm, šířka 10, váha bude odhad do 1kg. Šroub průměr 32 mm. Taky už se těším na mou první sezonu😁
Akula Draku

Zdravím tak to bude nějaký rychlík. Já mám na Akule Draku 7-listý šroub průměr 120mm,váha 25kg.A na Petru Koškovi šest 3-listých šroubů průměr 25mm,váha 15kg.
Chaluparnik

Chtěl bych toto téma uzavřít - v sobotu jsem na Běchovicích byl, všechno odzkoušel (děkuji jmenovitě Dejvovi a PetruP, že mi tam vzali li-polku) a zjistili jsme, že problém bude smrtící duo měkkých ni-mh baterek spolu s nekvalitním reglem. Jiný regl a li-polka - vše fungovalo. Nicméně jsme zjistili, že také bude třeba down-grade motoru na slabší, stejně jako změna šroubu na menší průměr, dohromady to na lodi táhlo... až moc i na low throttle na vysílačce. Takže tak, moc děkuju Dejve za trpělivost a čas strávený s mým problémem. A vlastně i všem, co tam byli, co to uspořádali, byl to moc pěkně strávený čas! 😊
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Chaluparnik píše: úte dub 18, 2023 17:56Takže tak, moc děkuju Dejve za trpělivost a čas strávený s mým problémem. A vlastně i všem, co tam byli, co to uspořádali, byl to moc pěkně strávený čas! 😊
Děkuji za slova chvály, nicméně v případě srazu v Běchovicích jsou zcela nezasloužená. Coby pořadatel jen vyhlásím termín, zbytek už si "děláte sami".
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Chaluparnik píše: úte dub 18, 2023 17:56 ...
Hele chlape, to byla brnkačka, když můžeme, poradíme. :p
Ten regulátor cos měl byl nějakej zvláštní, musel bych si s ním pohrát a zkusit jak pracuje. V každým případě jsi to měl přemotorovaný. Mám malý torpéďák, podobná velikost jako máš ty tu loď, tam je motor 280ka a 17mm šroub.

Určitě budou i další srazy. Nejsi nějak z blízka prahy?
Chaluparnik

Jj, už ty změny řeším. (Je ok na li-polku s nabíjecím proudem 1,6 - 3,2 A používat nabíječku s proudem "jen" 1A?). Jsem z blízka Prahy 😀 nicméně to kvůli škole asi na nějak moc často nevidím, navíc to musím nejdřív vůbec zprovoznit🤣.
SH

Příspěvek od SH »

Nabíjení menším proudem nevadí, dokonce Ti bude baterka vděčná ale bude to trvat déle. Vadí vyšší proudy.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Jen nezapomenout, že Li-pol akupaky 2S a výše je potřeba balancovat.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“