Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Regulátor nebo přijímač?
- Šiška Roman
Re: Regulátor nebo přijímač?
Prosím o radu.Když jsem naposledy jezdil s lodí tak se mi stalo,že po určité době loď přestala jet dopředu.Couvala kormidlo se hýbalo.Po chvíli se rozjela a za chvíli se to opakovalo.Čím by to mohlo být?Regulátorem nebo přijímačem?Nemám druhej přijímač ani regulátor na vyzkoušení.Přijímač je HITEC feather a regulátor ze stavebnice od Flajzara.Dík za každou radu.
Šiška Roman.
Šiška Roman.
Těžko říct, ale tak na 85% bych typoval regulátor.
Pokud máš Tx s lehce dostupnými reverzy kanálu,tak až se ti to stane znovu, zreverzuj kanál (Páka Ti půjde naopak). Jestli to bude zase jenom couvat (ve skutečnosti, při páce dopředu) tak je problém v reglu. Pokud to pojede jenom dopředu (při páce dozadu) tak je problém v RC (Tx nebo Rx) Pak bych zkusil provizorne dát regl na jiný kanál.
Pokud máš Tx s lehce dostupnými reverzy kanálu,tak až se ti to stane znovu, zreverzuj kanál (Páka Ti půjde naopak). Jestli to bude zase jenom couvat (ve skutečnosti, při páce dopředu) tak je problém v reglu. Pokud to pojede jenom dopředu (při páce dozadu) tak je problém v RC (Tx nebo Rx) Pak bych zkusil provizorne dát regl na jiný kanál.
- Šiška Roman
Dík za radu.To mně nenapadlo.Vyzkouším a dám vědět,jak jsem dopadl.Je hezky tak asi ještě dnes.Výsledek až v pondělí.Šiška Roman.
tipoval bych že to vypíná pro slabé baterie případně pro přehřádí regulátoru. Některé regulátory mají ochranu proti podvybití baterí a ta se chová přesně takto.
- Šiška Roman
Tak jsem to o výkendu zkoušel.Při zreverzování kanálu loď pořád jenom couvala(při páce dopředu).Takže to vypadá na regulátor.Až pořídím jiný,tak napíšu jak to dopadlo.Šiška Roman.
takže v reglu odešla jedna polovina můstku nebo její buzení....Tak jsem to o výkendu zkoušel.Při zreverzování kanálu loď pořád jenom couvala(při páce dopředu).Takže to vypadá na regulátor.Až pořídím jiný,tak napíšu jak to dopadlo.Šiška Roman.
- Šiška Roman
Jenže regulátor je jednoduchý s relé na přepínání jízdy vpřed a vzad.Na regulaci je tam jen jeden MOSFET tranzistor.Vzhledem k tomu že to dělá až po určité době tak to vidím na součástku která má nějakou tepelnou ochranu.Šiška Roman.
V tom případě se podívej, jestli couvání je při sepnutém nebo rozepnutém relé...
Jestli při sepnutém, tak je asi přetížený tranzistor spínající relé a přehřátím se něco prorazí...
Jestli při rozepnutém tak přeruší...
To relé máš přes pomocný tranzistor nebo přímo výstupem ze švába?
Jestli při sepnutém, tak je asi přetížený tranzistor spínající relé a přehřátím se něco prorazí...
Jestli při rozepnutém tak přeruší...
To relé máš přes pomocný tranzistor nebo přímo výstupem ze švába?
- Šiška Roman
Posílám schéma regulátoru.

To je BEL. Dobre zvaz, jestli se to vyplati. http://parnik.wz.cz/bel.jpg
Prosím,nebylo by něco podobného ale na větší zátěž-30 a více A? :oops:
(Ale raději v jiné části DF,ať není Kebův mazec
)
(Ale raději v jiné části DF,ať není Kebův mazec
- Šiška Roman
"To je BEL. Dobre zvaz, jestli se to vyplati. http://parnik.wz.cz/bel.jpg\"
To jsem nepochopil.Já už ho mám,nějakou dobu jsem s ním jezdil a až teď začal blbnout.Je to stavebnice od fy.FLAJZAR za 250 Kč.
To jsem nepochopil.Já už ho mám,nějakou dobu jsem s ním jezdil a až teď začal blbnout.Je to stavebnice od fy.FLAJZAR za 250 Kč.
Ja jsem vul. To "posilam schema", jsem precetl jako "schanim schema" a jeste jsem si na prvni pohled myslel, ze je to BEL. Kdyz se kouknes, tak je to dost obdobny, akorat BEL ma jinak udelanej pwm modulator a ma pumpu pro buzeni FETu.
- Šiška Roman
Poradí někdo s opravou toho regulátoru?Zjistil jsem,že se hodně hřeje dioda D5 ta nad MOSFETEM.Mohlo by to být ono?Dík.
Kontrolni dotaz: zahreje se i kdyz motor nejede?
- Šiška Roman
Nezahřeje se.Nechal jsem loď zapnutou asi půl hodiny a nic.
Máš od toho reglu schéma?Poradí někdo s opravou toho regulátoru?Zjistil jsem,že se hodně hřeje dioda D5 ta nad MOSFETEM.Mohlo by to být ono?Dík.
- Šiška Roman
Už jsem ho sem umístil,ale odkaz asi nefunguje.Tak ještě jednou.

Nemůžu to najít :-(
Už jsem to našel. Je to trochu nečitelné (označení součástek) ale snad pochopíš.Už jsem ho sem umístil,ale odkaz asi nefunguje.Tak ještě jednou.
Takže typuji:
- vadný invertor který jde přes diodu a odpor na bázi tranzistoru ovl.relé. Vyměnit celé pouzdro.
- zkrat na zem (vlhkost, soli,...) kolem vstupu toho invertoru
- přerušený odpor mezi +5V a tím vstupem
- tranzistor spínající relé
- zkrat na +napětí (vlhkost, soli,...) báze toho tranz.
- ....
Typnul bych si na ten invertor. Pokud máš logickou sondu tak při jízdě vpřed (předpokládám, že při jízdě vpřed je relé vypnuté, pokud ne, je celá analýza naopak) nesmí být žádné pulsy log.0 na výstupu hradla vlevo od D1??. Pokud máš jen V-metr tak na vstupu invertoru cojdek relé musí být kladné napětí víc než 2,5V nejlépe 5V.
- Šiška Roman
Vyzkouším vyměnit ten integrovaný obvod,ale protože je už celkem zima a dělá to až po určité době tak to bude běh na dlouhou trať. Šiška Roman.
Něco podobného mi kdysi dělal časovač v velké EX-ce. Byl tam germániový tranzistor co spínal relé a ten se zbytkovým proudem zahříval a u GE tranzistorů s rostoucí teplotou roste zbytkový proud, takže se zahříval víc, proud rostl a.... a nakonec byl tak velký že relé samo seplo a loď se najednou rozjela proti betonovému břehu...
Předpokládám, že tam máš normální Si tranzistor, který by to neměl dělat.
Předpokládám, že tam máš normální Si tranzistor, který by to neměl dělat.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek