Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vhodná sestava elektroniky do kitu Caribic

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
burun

Re: Vhodná sestava elektroniky do kitu Caribic

Příspěvek od burun »

Pro SH,
podle mne, pokud je motor předimenzován, proud prochází s menším odporem ( vinutí je tlustým drátem plechy se nezahlcují magnetickým polem), a tím je odpor malý a ztrátové teplo nejmenší - a to je rozhodující, protože jedině tak se nejvíc elektriky přemění ve výkon(mechanickou práci) .
Když je vinutí tenké a plechy zahlcené, takto začne topit, a je to ....nanic.
Takže žádná účinnost kolem 20-30%, ale ve srovnání s plechovku je na tom mnohem lépe.

Ať Tvoje lodě plují
SH

Příspěvek od SH »

jo, to je podle tebe... bohužel motory se řídí fyzikálními zákony.

buď tak laskav, podívej se na ten graf motoru a jeho účinnosti - červená křivka nadepsaná Eff (%).
A jen tak z legrace, jaký ten motor bude mít proud (zelená křivka) a účinnost (červená) při požadovaném výkonu (černá) cca 10-15W což je výkon který bude požadovat Caribic pro svižnou jízdu.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

SH píše:jo, to je podle tebe... bohužel motory se řídí fyzikálními zákony.

buď tak laskav, podívej se na ten graf motoru a jeho účinnosti - červená křivka nadepsaná Eff (%).
A jen tak z legrace, jaký ten motor bude mít proud (zelená křivka) a účinnost (červená) při požadovaném výkonu (černá) cca 10-15W což je výkon který bude požadovat Caribic pro svižnou jízdu.
Stando,

to co pise tady burun dava smysl a opravdu to tak funguje. Udelej si poradek ve fyzikalnich zakonech. Z toho, co tu pises, je pro mne evidentni, ze v tom mas pekny gulas.

Zacal bych tim, ze si kup maly stridacek, reglik, nejakou merici techniku (EagleTree, treba) a par sroubu a zkus laborovat. Tvoje empiricky zistene vysledky budou korespondovat s tim, co tu uvadi nas kolega.

Myslim si, ze toto ti zabere mene casu a energie, nez ohaneni se tady na foru fyzikou, kterou jsi zatim nepochopil. Tvuj zivot bude stastnejsi :-)
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
SH

Příspěvek od SH »

předně, Cugi nejsem Standa ale Svaťa... :)

a podruhé, proč tu tedy nenapíšete čísla z grafu doporučovaného motoru v očekávaném režimu provozu. Tři čísla a bylo by jasno.
Že by neodpovídaly vašim empirickým zkušenostem? Pak má výrobce špatný graf. Tak mu to napište.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Za prejmenovani se omouvam, zrovna jsem mel pred sebou kolegu Standu, kdyz jsem psal prispevek. Faux pas.

Mam doma podobny motor, rad jej zmerim a vysledky postnu. Tedy trpelivost.
SH

Příspěvek od SH »

cugi, výkon stejně nezměříš protože nemáš brzdu.
Předpokládám, že výrobce si grafy necucá z prstu. Jde tedy o odečtení tří hodnot z grafu diskutovaného motoru na uvedeném odkazu.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Sváťa má pravdu.

motor sice bude točit minimalnií otáčky a bude mít minimální odběr, ale to o čem mluví je účinnost. burun psal, že ji bude mít v tomto režimu na 85% což je nesmysl.

každý motor má VA charakteristiku, která je daná. nelze ji "očůrat". stejně tak má křivku účinnosti, která je nejvyšší v určitém daném rozmezí, ve kterém výrobce doporučuje, aby se motor a jeho otáčky optimálně pohyboval. neplatí, že čím větší motor a výkonnější motor v menším autě tím lépe. jednak je dost nezanedbatelná hmotnost, ale hlavní je ona účinnost. protože ta rozhoduje o tom jak moc efektivní je změna energie na práci, kterou vykoná.
on totiž motor na tu doporučenou oblast použití je navržen a to nejen výkonově ale např i chlazení. hodně jsem již viděl motorů, u kterých by si člověk řekl, že jedou skoro naprázdno a musí být spokojený. přesto se ale neskutečně hřáli. jakmile jsme jim pracovní rozsah posunuli do správného pracovního rozpětí tak všechny provozní parametry byli v pořádku.

a nemluvím jen o modelářských motorech. shodou okolností jsem studoval na CVUT silnoproudou elektrotechniku. obor motory... několikrát jsme museli vyladit sestavu na optimální dlouhodobý provoz.
Obrázek
NeJaToD team
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Svato,

pises, ze nemam brzdu, z ceho tak usuzujes?

Ivvo, to co tu pises je zrejme a vse tu bylo uvedeno. Tys to jenom pekne shrnul.

Shodou okolnosti jsem se taky dostal ke studiu pohonu, vsak u konkurence: FEKT VUT Brno.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Jediny duvod, proc jsem se do tohoto vlakna zacal angazovat, je ten, ze se mi nelibi pristup ani ton nekterych modelaru.

Ja, v roli zacatecnika bych byl timto vlaknem znechucen. Vic nez mi uvedene radky pomohli, mi spis zamotali hlavu a pridali nechuti k tomuto konicku a ke komunite, ktera jej tvori.

K zamysleni: Je opravdu to co chceme to, ze nechceme rozsirovat vasen a enthusiasmus k tomuto krasnemu oboru modelariny?

Pokud tomu takto neni, doporucuji vsem potrefenym, at se nad svym stylem prezentace informaci zamysli. Troska sebereflexe kazdemu ovykle jenom prospeje.

HOWK k tomuto off topic.
SH

Příspěvek od SH »

Pokud máš brzdu, tak se omlouvám. Nepředpokládal jsem, že tak specifické zařízení máš doma.
V tom případě by výsledky porovnání 300W stříďák vs 400ka v oblasti malého výkonu bylo velmi zajímavé.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

No, doma ji zrovna nemam, ale muzu k ni mit pristup.
Godric

Příspěvek od Godric »

Tento příspěvek nemá nic společného s vkladatelem příspěvku - jen

jsem poprosil kamaráda, aby sem vložil můj příspěvek, protože se už

nehodlám znovu trvale přihlašovat na MoNaKo.

Kdysi jsem se zařekl, že už na MoNaKo nepůjdu, protože nemám

zapotřebí a hlavně chuť se dohadovat s broukem Pytlíkem, co se

vylíhnul někde v zábradlí v kině, nejspíš v Třinci.

Nicméně co se tu děje je už dost za hranicí normální diskuze a

musím se zastat Buruna, který se snaží velice zodpovědně pomáhat

začátečníkům a na rozdíl od některých má minimálně v 95% případů

pravdu. A přitom je napadán naprosto neobjektivně.

Stříďáky v lodích používám víc jak 10 let a s různými kombinacemi

motorů, regulátorů a lodních vrtulí si pro zábavu hraju už také

dlouhou dobu. To, co zde píše Burun, mohu v mnoha případech potvrdit

ne domněnkou, ale normálním měřením. Proto mě dost udivuje, že může

někdo tak vehementně prosazovat svoje ničím nepodložené závěry,

navíc ve velkém rozporu s tím, co se dá úplně jednoduše vyzkoušet a

změřit - navíc u motorů, které jsou ve stejné váhové kategorii ( ten

stříďák je mezi 400 a 480 ).

Jak psal Cuga: Pořiď si, SH, nějaký ten stříďák, vezmi si měřák (

nebo ani to nemusíš, je to dost jasné i bez toho měření ) a pak si

třeba dál obhajuj své domněnky - aspoň pak ale budeš vědět, že lžeš

i sám sobě. Ale jak čtu tvoje příspěvky, ty stejně svou chybu nikdy

nepřiznáš ...

Pro začátečníky: Pište ke svému nicku i místo pobytu a hlavně

mailovou adresu, aby bylo možné konzultovat i mimo toto fórum.

Bořík.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

dovolím si i jako nováček na MoNaKo zareagovat na poslední OffTopic

> Kdysi jsem se zařekl, že už na MoNaKo nepůjdu, protože nemám zapotřebí a hlavně chuť se dohadovat
> s broukem Pytlíkem, co se vylíhnul někde v zábradlí v kině, nejspíš v Třinci.

tohle je opravdu vypovídající věta...

jak je vidět, tak nejmenovaný se sice nepřihlašuje, ale web asi čte stále.

Nadávat anonimně ostatním se poslední dobou stalo jaksi modním, a co tak sleduji VŠE na Internetu, tak je to od dob nezvolení "spáče Schvancenberka" do role prezidenta republiky..

Ale abych sem netahal poliiku...., ta sem nepatří...

Pánové, občas je potřeba se sám nad sebou zamyslet, ale také se zamyslet nad tím, co sem v afektu napíšete.
Vím, že nejsem vševěd, že se stříďáky v současné době používají, a to často i tam, kde je to naprosto zbytečné, ale osočovat do brouků Pytlíků je IMHO naprosto zbytečné, a navíc v zastoupení.

Myslím, že "face to face" by se to IMHO neřeklo, to jen tak na okraj...

Navíc si myslím, že fórum je od toho, aby se zde přednesly názory, nápady, poznatky, ale nadávat si... To je na mne trochu moc!

prosím, zamyslete se nad sebou, MODELAŘÍME PŘECE PRO RADOST, ne pro to, abychom si nadávali a osočovali se.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

jo a klidně poprosím mpderátory o zmoderování, případně zamknutí vlákna, protože se z dotazu stala ŽUMPA
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

JanVar píše:jo a klidně poprosím mpderátory o zmoderování, případně zamknutí vlákna, protože se z dotazu stala ŽUMPA
Nedaří se mi naleznout vhodný příspěvek k rozdělení tématu, takže se přikláním spíše k druhé variantě... Ale třeba ještě někdo dobře poradí na původně položený dotaz, proto to v případě potřeby učiním až po svém návratu z Ruska, tj. za necelé dva týdny. Pokud někdo využije příležitosti k prohlubování sporů, stihne ho dodatečně exemplární trest.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Error_404

Příspěvek od Error_404 »

Uhaste doutnáky, zasuňte šavle, tohle nemáte zapotřebí ;)

Je to prosté, střídavý motorek i se svým regulátorkem už letí/plují z Honkognu nějakou dobu k nám a až dám celou lodičku do kupy, napíšu, jak to v reálu vypadá. Do žádného nezávislého měření se pouštět nebudu, jednoduše to vyzkoušeím s několika nastaveními a uvidíme.

ladous: Co to případně říznout za 23?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

rozumné řešení, jsem docela zvědavý jak to pojede , muj 250W střídák s 50mm trojlistem zkoušený v modelu 70cm dlouhém na lonském MH v Praze uměl na dvoučlánek ,,vystřelit,, lod o bok bazenu do vzduchu tak , že jsem se bál o lidi kolem - zaplatpříroda se jen lod vývrtkou otočila kýlem nahoru....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“