Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Hitec Optic 6 Baterie

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
KubaS

Hitec Optic 6 Baterie

Příspěvek od KubaS »

Ahoj
Mám docela velký problém. Na podzim jsem nabil vysílačku a uložil k zimnímu spánku. Před týdnem jsem ji vytáhl nabil na 11,3V celý spokojen....Po týdnu jsem jí znovu zapl a už bylo jenom 9V.
Myslíte, že už je částečně poní?
Typ baterie NiMh 9,6V 1300 mAh
Má za sebou teprve druhou zimu a cca 20 cyklů.

Popřípadě kde bych sehnal novou za rozumnou cenu?

Díky moc Kuba :)
Ivvo

Re: Hitec Optic 6 Baterie

Příspěvek od Ivvo »

co je to za vysílač? vypadá to spíš na baterii, určitě ji bude stačit jen vyměnit
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nebo prohnat cyklováním mimo vysílač ale bacha, po vyndání baterky z optica se po nějaké době vyruší vnitřní pamět nastavení (dle servismena způsobeno výdrží napájecího kondenzátoru pro paměť , nevím neřeším). Nedávno jsem vysílač co ztrácel nastavení dostal jako mírně nefunkční , od doby co nabíjím baterie uvnitř je v pořádku.
Jinak k akupaku : několikrát se mi stalo že v origo akupacích jeden článek byl vadný i po pár cyklech, celý akupak se pak choval jak píšeš , rozhodně bych jej hned nevyhodil spíše rozebral pokud není v záruce a dobré akumulátory použil třeba pro jiné aplikace .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

spíš co si představit pod "vytáhl a nabil"? Tak třeba jakým proudem jsi nabíjel a jak dlouho...
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Vysílač je Hitec optic 6.
Pod pojmem vytáhl a nabil si představ, že jsem to dělal tak jako vždycky. Dlouho jsem nabíjel 12 hodin a proud jestli chceš ti zjistím až mrknu na nabíječku.

Myslíte že je to tím jak stála dlouho total vybitá?

Zkusím jí dát ještě pár cyklu jestli se neprobere...
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Osobne som mal podobný problém a nepomohlo mi ani,keď som dal úplne nové NIMH bat. stále sa mi rychlo vybili t.j po jednom jazdení cca 1 hod. z 12V klesli na 9V pomohlo až,keď som dal lipolky 2200mah 3s.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

typu vysílače v názvu topicu jsem si nevšiml... mám stejný vysílač a choval se stejně. nabil jsem ho (originál nabíječkou), po nabití ukazoval 11,2V. Vzal jsem ho a šel k vodě. Po 10 minutách jízdy mi začal pípat, že má slabou baterii. Zajel jsem k Bídovi do Olomouce a koupil od něj nový pack baterií (tuším že použil Sanya nebo Enelopy, ale jistě to nevím, jsou zatavené v neprůhledné folii) a nyní mohu jezdit celý víkend soutěž TT a i v neděli doma ukazuje 10,8V

zkusil bych se nejdříve vydat touto cestou...
Obrázek
NeJaToD team
KubaS

Příspěvek od KubaS »

ok díky moc
Ivvo: kolik tě stál ten akupack?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

to ti vážně neřeknu. koupoval jsem i nějaké trojčlánky Sanya (ty velké buřty) a další věci, takže jsem platil souhrnou cenu. navic je to už asi 2 roky...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tak jsem ti to našel... jsou to tyto baterie (akorat na nich mam žlutý obal ;) )

http://eshop.satria.cz/satria/eshop/1-1 ... 700AA-9-6V
Obrázek
NeJaToD team
KubaS

Příspěvek od KubaS »

dík :) cena je slušná jsem myslel, že to bude mnohem víc :D
SH

Příspěvek od SH »

KubaS píše:Vysílač je Hitec optic 6.
Pod pojmem vytáhl a nabil si představ, že jsem to dělal tak jako vždycky. Dlouho jsem nabíjel 12 hodin a proud jestli chceš ti zjistím až mrknu na nabíječku.

Myslíte že je to tím jak stála dlouho total vybitá?

Zkusím jí dát ještě pár cyklu jestli se neprobere...
proud je ten nejdůležitější parametr při nabíjení NIxx....
KubaS

Příspěvek od KubaS »

proud ano, ale ten já neovlivňím:) ... na nabíječce je napsáno 150mA ;)
SH

Příspěvek od SH »

tak to je v pořádku....
často tady někdo napíše "dal jsem na nabíječku" a pak se zjistí že do vysílačkových baterek pražil 2A... což se jim pochopitelně vůbec nelíbí.
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Když jsme u těch proudů, tak už mi to bylo řečeno v loni, ale informace se mi nějak vytratila...
Mám olovo 12V/17Ah. Nabíjet bych měl na necelých 14V a nemněl bych jít pod 10V při vybíjení.
A teť jakým proudem mám nabíjet ? 2A ? 4A?

Díky Kuba
SH

Příspěvek od SH »

KubaS píše:Když jsme u těch proudů, tak už mi to bylo řečeno v loni, ale informace se mi nějak vytratila...
Mám olovo 12V/17Ah. Nabíjet bych měl na necelých 14V a nemněl bych jít pod 10V při vybíjení.
A teť jakým proudem mám nabíjet ? 2A ? 4A?

Díky Kuba
Úplně nejlepší je přečíst si to na boku baterky. Naprostá většina Pb gelovek to tam má napsané pod položkou "Cyclic Use". Bude tam max. napětí a proud.
Pokud máš nějakou výjimku kde to napsané není, najít účet, na něm přesný typ a na netu najít datasheet k té baterce...

No a pokud selže i tento postup, nebo je uživatel líný podstoupit to hledání (většina případů :) ) tak nic nezkazíš pokud použiješ univerzální hodnoty napětí 14.4V a proud 1/10 kapacity, v Tvém případě 1.7A Nové gelovky sice zvládnou i vyšší nabíjecí proudy 0.2-0.3C, ale když neznáš typ, tak bych to nedráždil... Takže 2A v Tvém případě budou OK vždy, 4A to může, ale taky nemusí snést. Vyšší proudy obvykle se podepisují negativně na životnosti...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“