Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zvukový modul trochu jinak

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
TR-Robert

Re: Zvukový modul trochu jinak

Příspěvek od TR-Robert »

Rád bych požádal všechny co se motají kolem TT a zejména ty, kteří by si chtěli svůj remorkér vybavit zvukovým model o komentář k následujícímu tématu. Určitě nechci, aby zde někdo psal kolik co bude stát, jak to vyrobit a podobné nesmysly. Jedná se mi jen o to zjistit jakou kdo má představu o svém zvukovém modulu v lodi.
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

Zde je moje představa:

Zvuky:
  • [li]startování motoru, chcípání motoru, plynulá změna zvuku podle motoru, pro každý motor nezávislé zvuky[/li]
    [li]6 doplňujících zvuků (siréna, siréna do mlhy, lodní zvon, naviják, zvonění při zvedání kormidelny, ten poslední zatím nevím)[/li]
    [li]nahrání zvuku na skutečné lodi a vložení je do zvukového modulu[/li]

Ovládání modulu:
  • [li]každý motor má proporcionální kanál[/li]
    [li]pro ovládání zvukového bych použil další proporcionální kanál, jednotlivé funkce by se aktivovaly po setrvání v poloze na cca.2-3 sekundy[/li]
    [li]zde je moje představa[/li]
    • [li]vychýlení na 100% startu motoru[/li]
      [li]opětovné vychýlení na 100% chcípnutí motoru[/li]
      [li]vychýlení na 75% doplňující zvuk č.1[/li]
      [li]vychýlení na 50% doplňující zvuk č.2[/li]
      [li]vychýlení na 25% doplňující zvuk č.3[/li]
      [li]neutrál 0% nic[/li]
      [li]vychýlení na -25% doplňující zvuk č.4[/li]
      [li]vychýlení na -50% doplňující zvuk č.5[/li]
      [li]vychýlení na -75% doplňující zvuk č.6[/li]
      [li]vychýlení na -100% startu motoru[/li]
      [li]opětovné vychýlení na -100% chcípnutí motoru[/li]

Speciální funkce:
  • [li]při houkání se u reálné lodi rozsvítí oranžové světlo (tzv. vizuální kontrola pokud je více remorkérů na jednom místě)[/li]

Ovládání vyvíječe kouře:
  • [li]při změně reverzace chodu motoru se začudí krátkodobě hodně[/li]
    [li]při změně (pouze při zvyšování) otáček se začudí krátkodobě hodně platí pro chod vřed i vzad[/li]
komodor

Příspěvek od komodor »

Možno by nebolo zlé skombinovať ho aj s osvetlovacím modulom. Ten by mohol byť ovládaný druhým kanálom. A ešte treba nájsť šikovného človeka, ktorý ho vyrobí. Myslím, že o takýto kombinovaný modul by bol záujem dosť velký.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Chtěl bych podotknout, že mašinkáři používají zvukové moduly s digitálním řízením, jejichž funkce se přibližuje popisu výše.
Nevýhodou je závislost na jejich DCC technologii, ale možná by to šlo "přehodit" z digitálu na ovládání výchylkou serva. Výhodou je naopak možnost nahrání jakéhokoliv zvuku v MP3.

Radek
liberk

Příspěvek od liberk »

Já bych si představoval následující zvuky: startování a vypínání motoru, siréna, siréna do mlhy, popřípadě lodní zvon, plynulá změna zvuku motorů dle polohy řídící páky.

Ideální by byly originální zvuky nahrané přímo na reálných lodích.

Ovládání: doplňující zvuky jako siréna, siréna do mlhy apod. bych aktivoval spínači. Pro startování a vypínání motoru bych použil tlačítko (zmáčknutí - start, opětovné zmáčknutí - vypnutí). Motory by se aktivovaly vychýlením plynové páky z nulové polohy a zvuk by se plynule měnil. Vzhledem k charakteru mých lodí, kde ovládám motory společně (kromě režimu protitahů), neuvažuji o samostatném zvuku pro každý motor zvlášť.

Vlastní realizace zapínání by asi šla pomocí serva, jak se zmiňuje kartonist, nicméně pro kvalitní a přesné spouštění (obzvláště vícero) zvuků se asi "digitalizaci" nevyhneme. Ale to už je kapitola pro samostatné téma.
ESN

Příspěvek od ESN »

Tak jsem o tom přemýšlel a dokonce jsem si vzal na pomoc i kamaráda co je tak trochu blázen přes elektroniku a společně jsme došli k tomu že jednočipový procesor, PIC,AVR,ATTINY,8051, apod... nedokáže smixovat 2 natož více zvuků dohromady, tudíž přehrát jeden soubor není problém, udělat několik zvuků solo přehrávaných není problém, ale s tím smixováním je problém .... na mixování zvuků jedině PC
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

Ty dekodery v masinkach toho umi docela dost a rozhodne umi poustet (mixovat) ruzne zvuky najednou - nevsiml jsem si nejakeho omezeni (zvuk motoru, hlaseni na nadrazi, piskani pruvodciho, zavirani dveri, 3x ruzne houkani lokomotivy i piskani kol pri brzdeni - to vse se da pustit najednou, samozrejme to piskani brzd jen pri prudsim zastavovani). Jak to "hraje" je videt na nekolika videich - http://youtube.com/jsyrovat - najdete si videa s vlacky. Vyrobcu je halda a skoda, ze nic podobneho se nedela pro lode. S temi zvuky je to jeste tak, ze se do dekoderu daji nahrat zvuky ruznych lokomotiv a existuje na to pomerne slozity editor, kde se prave definuji vazby, zavislosti, sekvence apod. Na druhou stranu je k nahrani mit potreba i nejaky ten HW, ktery jsem si nekupoval, jelikoz potrebne zvuky dane lokomotivy mi v obchode vzdy zdarma nahraji, pokud ten dekoder je koupeny tam.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“