Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nastavení regulátoru - čas mezi chodem vpřed/vzad

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
jaroj

Re: Nastavení regulátoru - čas mezi chodem vpřed/vzad

Příspěvek od jaroj »

Ahoj,
jakou časovou mezeru pro změnu směru otáčení (jde i o brzdu, akceleraci ...) používáte?
Výchozí nastavení pro loď (u regulátorů DSYS) mě připadá dlouhé, loď ujede docela dlouhou dráhu, než ji zastavíte opačným chodem. Chápu, že je to na ochranu motorů, spojek .. atd.

Zkracoval jste to někdo? Přežijou to motory, převody .. atd?

Děkuji
Zachovejte paniku :-)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Brzda se používá hlavně u aut. V lodi záleží na otáčkách motoru... Přeci jen musí zastavit a pokud se dá příliš krátký čas tak může být problém i s velikostí proudu, který přes regl proteče do motoru... Osobně používám hodnotu akcelerace 0,8/1,3s.
Obrázek
NeJaToD team
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

jaroj píše:Ahoj,
jakou časovou mezeru pro změnu směru otáčení (jde i o brzdu, akceleraci ...) používáte?
Výchozí nastavení pro loď (u regulátorů DSYS) mě připadá dlouhé, loď ujede docela dlouhou dráhu, než ji zastavíte opačným chodem. Chápu, že je to na ochranu motorů, spojek .. atd.

Zkracoval jste to někdo? Přežijou to motory, převody .. atd?

Děkuji
Myslím, že prodleva pro zpětný chod je spíše na závadu. Pro normální poježdění asi nebude vadit, ale pro jakoukoli soutěžní jízdu ano. Je třeba okamžitý reverz při nájezdu na couvací branku a přistávací, kde musí model opamžitě zastavit. Myslím že i při TT(nejezdím) je pohyb vpřed-vzad na dením pořádku při každé jízdě.
Staré regulátory žádné zpožení neměli .Jezdilo se na odporový regulátor ovládaný servem, kde žádné zpoždění nebylo. Klasické motory řady 400/500/600 a tím neměli žádné problámy, pokud nebyli úmyslně přetěžovány velkým napětím a proudy. Nevím jak je to se střídavými motory, ty nepoužívám.
A je To . . . .!
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Tak jinak. DSYS staršího provedení (30A regl) má nějaký problém při rychlém reverzu když přes něj jdou velké proudy.-proč tomu tak je, vysvětlili jiní v tématech lo%nských. Pokud je regl dobře nadimenzován nemá problém.(používám je, prodlevu mám střední a nevadí mi).Problém asi vzniká tím, že od těch věcí(reglů, baterek atd) chceme víc než na co jsou dělané= je třeba číst datashety a i to co je napsáno v návodu,tj jaký proud je trvalý, jaký špičkový, jakým nabíjet......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jezdím TT už od začátku a nikdy jsem neměl problém se středním nastavením co se týká reakce motoru na pohyb páky při jízdě v brance. Kdo to někdy jel ví moc dobře, že překotné páčkování je spíše na škody a nejlepší je co nejplynujejší jízda.

Takže to klidně nastav na střední hodnotu...
Obrázek
NeJaToD team
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Děkuji všem. Už jsem to nějak nastavil.

Zítra se uvidí v Mostě jak moc dobře :D
Zachovejte paniku :-)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

mám od nexe půjčený programátor, takže pokud by ti to nevyhovovalo tak není problém to přejet ;) jinak se uvidíme zítra ;)
Obrázek
NeJaToD team
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

to hlavní je v lodním šroubu,je optimalizovaný pro pohyb vpřed, pro vzad má malou účinnost
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Merrimack Miloš píše:to hlavní je v lodním šroubu,je optimalizovaný pro pohyb vpřed, pro vzad má malou účinnost
také ne vždy šrouby pro TT nemají profilované a ni zkroucené listy a to právě proto aby táhly oběma směry stejně.
Pak už je překážkou jen tvar trupů při obtékání od šroubu při zpátečce.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“