Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Schéma

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Joe

Re: Schéma

Příspěvek od Joe »

Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Joe píše:Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
Dva regulátory nepotřebuješ (teda pokud nechceš ovládat každý motor plynule zvlášť pro protiběh). Motory zapojíš paraelně. Každý motor by měl koukám odebírat do cca 12A (zaleži jakej máš - na 7,2 V ..), regulátor má v popisu trvalý proud 46A, tedy to by měl zvládnout s rezervou. Aby se Ti točili proti sobě, přehodíš plus a minus na jednom z nich.

Tedy zapojejí je stejné jako s jedním motorem, jen tam pověsíš dva. Stačí takhle?
Zachovejte paniku :-)
Joe

Příspěvek od Joe »

jaroj píše:
Joe píše:Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
Dva regulátory nepotřebuješ (teda pokud nechceš ovládat každý motor plynule zvlášť pro protiběh). Motory zapojíš paraelně. Každý motor by měl koukám odebírat do cca 12A (zaleži jakej máš - na 7,2 V ..), regulátor má v popisu trvalý proud 46A, tedy to by měl zvládnout s rezervou. Aby se Ti točili proti sobě, přehodíš plus a minus na jednom z nich.

Tedy zapojejí je stejné jako s jedním motorem, jen tam pověsíš dva. Stačí takhle?
Díky za informace. Doufám, že mi to bude stačit.
SH

Příspěvek od SH »

A nezapomeň na odrušenímootorů pokud ho nemají od výroby. Jeden 100nF keramický kondenzátor mezi vývody motoru a po jednom stejném mezi každý vývod a plášť motoru.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

a pozor na časování motorů pokud je v neutrálu pak bez problémů jinak se bude jeden točit rychleji
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“