Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Schéma
Re: Schéma
Dva regulátory nepotřebuješ (teda pokud nechceš ovládat každý motor plynule zvlášť pro protiběh). Motory zapojíš paraelně. Každý motor by měl koukám odebírat do cca 12A (zaleži jakej máš - na 7,2 V ..), regulátor má v popisu trvalý proud 46A, tedy to by měl zvládnout s rezervou. Aby se Ti točili proti sobě, přehodíš plus a minus na jednom z nich.Joe píše:Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
Tedy zapojejí je stejné jako s jedním motorem, jen tam pověsíš dva. Stačí takhle?
Zachovejte paniku :-)
Díky za informace. Doufám, že mi to bude stačit.jaroj píše:Dva regulátory nepotřebuješ (teda pokud nechceš ovládat každý motor plynule zvlášť pro protiběh). Motory zapojíš paraelně. Každý motor by měl koukám odebírat do cca 12A (zaleži jakej máš - na 7,2 V ..), regulátor má v popisu trvalý proud 46A, tedy to by měl zvládnout s rezervou. Aby se Ti točili proti sobě, přehodíš plus a minus na jednom z nich.Joe píše:Mám hotovou loď od roku 1998 a nyní bych ji rád vytáhl opět na vodu, ale s předělaným vnitřkem. Jedná se o doprovodnou loď Tobruk, dlouhou cca 1,10 m, vážící 5 kg o dvou hřídelích s lodními šrouby o průměru 41 mm. Mám připravené 2 elektromotory Sprint 600 s převodovkami, regulátor otáček EZX-R a 2 packy baterií NiCd 7,2V 2200. Nerozumím elektrice, proto bych rád požádal některého z modelářských kolegů o návrh elektrického schématu k pohonu této lodi. Někdo mi říkal, že musím mít 2 regulátory. Šrouby se otáčejí proti sobě.
Děkuji předem za pomoc
Tedy zapojejí je stejné jako s jedním motorem, jen tam pověsíš dva. Stačí takhle?
A nezapomeň na odrušenímootorů pokud ho nemají od výroby. Jeden 100nF keramický kondenzátor mezi vývody motoru a po jednom stejném mezi každý vývod a plášť motoru.
- petr hájek
a pozor na časování motorů pokud je v neutrálu pak bez problémů jinak se bude jeden točit rychleji
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 29970 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Karolinus I
-
- 42 Odpovědi