Potřebují nějaký obvod který sepne v autě nad 15 km/hod. Použil jsem zapojení zde: [img=http://img221.imageshack.us/img221/5029/axxgc0.th.jpg]
I když je IO 7493 zapojen jako dělič 4 tak se objeví na výstupu Qc log1 třeba i po prvním impulsu.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Čítač otaček
Re: Čítač otaček
Buď Ti nekmitá ta 555ka anebo invertor má něco s výstupem - neresetuje se Ti čítač.
Pokud Ti jde o to, že po zapnutí to hodí impuls, tak jeden vstup 7400 nech připojený na výstup 555 a na druhý dej kondenzátor na zem a odpor na plus. To zajistí reset po zapnutí.
Pokud Ti jde o to, že po zapnutí to hodí impuls, tak jeden vstup 7400 nech připojený na výstup 555 a na druhý dej kondenzátor na zem a odpor na plus. To zajistí reset po zapnutí.
Díky za radu z kondenzatorem. Mám ale možnost měřit funkci doma na stole osciloskopem připojeným k PC. Když připojím na vstup 7493 výstup invertoru tak čítač normálně přičitá po každém impulsu. takže na výstupu C je kmitočet 1/4. Když nulovací vstupy uzemním tak počítá, jinak se nastaví na nulu. Když ale v zapojení podle schematu kdy 555 nuluje (ověřeno osciloskopem) a na vstup čítače připojím odpor na 5V a potom vstup uzemním tak se objeví log1 na výstupu C i když by se měla objevit až při 4 impulsu.
patrně to zkoušíš při odpojeném resetování 555kou. A patrně to zkoušíš tak, že drátem šáhneš na zem. No, a při tom šáhnutí vygeneruješ tolik impulsů, že čítač stihne načítat do 4 (podle mě možná i ten čítač přeteče dvakrát dokola). Na zkoušení potřebuješ zdroj impulsů - monostabil, RS klopný obvod s přepínačem nebo aspoň nějaký RC člen na vstupu pro potlačení zákmitů.QUDY píše:....a na vstup čítače připojím odpor na 5V a potom vstup uzemním tak se objeví log1 na výstupu C i když by se měla objevit až při 4 impulsu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 5412 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od T.Vilcsek
-
- 16 Odpovědi