Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Spor o pásmo 35 MHz
- Pepa Darvaš
Re: Spor o pásmo 35 MHz
To je, ale trvrdohlavec.
Na margo 35Mhz sám ho používam aj na ponorky a nemal som s tým problémy bol som aj na akciach a nebol s tým žiaden problém tak isto aj,keď idem niekde na jazero ak sa tam nachádzaju aj daľší modelári vždy je to len vec dohovorenia sa pokiaľ sa nanájde nejaký "pán múdry" a koniec koncov tak ako majú naši páni posranci v p..i zákony tak ích mám aj ja!
no fajn, takže jsem ti to našel za tebe.foxtrot píše:Na margo 35Mhz sám ho používam aj na ponorky a nemal som s tým problémy bol som aj na akciach a nebol s tým žiaden problém tak isto aj,keď idem niekde na jazero ak sa tam nachádzaju aj daľší modelári vždy je to len vec dohovorenia sa pokiaľ sa nanájde nejaký "pán múdry" a koniec koncov tak ako majú naši páni posranci v p..i zákony tak ích mám aj ja!
Na slovensku je to VPR-15/2012
b)
Len pre modely lietadiel:
Frekvenčné pásmo 34,995-35,225 MHz,
max. vyžiarený výkon 1 W e.r.p., s kanálovým rastrom 10 kHz
Nevím jak na slovensku, ale tady v česku je to docela legrace, pokud tě ČTU zaměří, a dokážou to velice rychle :LOL:
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
A čo ako?Mám sa z toho p....no fajn, takže jsem ti to našel za tebe.
Na slovensku je to VPR-15/2012
b)
Len pre modely lietadiel:
Frekvenčné pásmo 34,995-35,225 MHz,
max. vyžiarený výkon 1 W e.r.p., s kanálovým rastrom 10 kHz
Nevím jak na slovensku, ale tady v česku je to docela legrace, pokud tě ČTU zaměří, a dokážou to velice rychle :LOL:
Keď už tak aj propagácia nacizmu je trestná a aj napriek tomu si veľa modelárov na svoje modely kreslí hákové kríže to je akože v poriadku?Ešte raz opakujem tak ako politici majú všetko v p..i tak aj ja a kto s tým má problém akurát tak dostane cez hubu.
Slovenskou legislativu neznám.foxtrot píše:... a kto s tým má problém akurát tak dostane cez hubu.
V Česku je to tak, že v případě účasti na modelářské akci je při případném odhalení stíhán nejen samotný modelář, ale i pořadatel. Pak si jako pořadatel rozmyslím, zda mi to za to stojí zvát si na akci ponorkáře s 35 MHz. Nic ve zlém.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
HMM, dobrej názor.foxtrot píše: ......Ešte raz opakujem tak ako politici majú všetko v p..i tak aj ja a kto s tým má problém akurát tak dostane cez hubu.
Takže pokud je politik (všeobecně) kok... , tak ty budeš také, protože se mu musíš vyrovnat.
přeji ti do života jen dobré věci, a nepřeji ti, abys shodil svojí arogancí z oblohy nějaký velký motorový model letadla, který se díky tvé aroganci stane neovladatelným a pěkně pod plným plynem vletí někam mezi diváky.
A věř mi, že by tě potom ta arogance a ignorování kmitočtových pásem velice rychle přešla (ublížení na zdraví, zabití, atd...)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- petr hájek
pánové , to že zákon nemusí vyhovovat všem je jasné ale menšina se demokraticky podřizuje většině a pokud chcete provoz ponorek na 35MHz lobujte v parlamentech příslušných zemí.
Pokuty za provoz jsou citelné(tedy alespon pro někoho) ale to že vlastním protest přístupem ohrožuju nčí zdraví tím že mohu sundat letadlo někomu na hlavu si myslím muže akorát ignorant případně mentálně zaostalý jedinec s IQ minulého amerického przidenta či nižším..... a nemá to vubec nic společnéhos tím zda propaguje hákový kříž či rudou nebo bílou hvězdu tím , že si vrámci historicky doložených podkladů tyto umístí na modelu......
Pokuty za provoz jsou citelné(tedy alespon pro někoho) ale to že vlastním protest přístupem ohrožuju nčí zdraví tím že mohu sundat letadlo někomu na hlavu si myslím muže akorát ignorant případně mentálně zaostalý jedinec s IQ minulého amerického przidenta či nižším..... a nemá to vubec nic společnéhos tím zda propaguje hákový kříž či rudou nebo bílou hvězdu tím , že si vrámci historicky doložených podkladů tyto umístí na modelu......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Za prvé prečo mám práve ja byť ten čo všetko dodržiava,keď tí čo majú riadiť štát nedodržiavajú nič?Ale do tohoto už rýpať nebudem a,vy keď chcete byť ovečky tak budte.
Za druhé na ktorej ponorkovej akcií sa vyskytujú lietadla?Za tretie venujem sa aj lietadlám a celkovo ako každý vie modelárstvo nieje zrovna lacný špás tak načo vyhadzovať daľšie peniaze hlavne,keď človek ide len raz za uhorský rok na nejakú akciu.Osobne chodím či z ponorkou alebo lietadlom na jazero a problém som nemal vždy som bol sám alebo sme sa dohodli tak nevidím dôvod prečo kupovať daľšiu rc súpravu.A o tej arogancií by som pomlčal stretol som sa už oveľa väčšou a zrovna zo strany českých modelárov.
A ešte na pána Hájka možno mi vysvetli prečo výrobcovia modelov či plastikových alebo iných nedávaju k modelom aj hákové kríže či to je tiež nejak historicky podložené?
Za druhé na ktorej ponorkovej akcií sa vyskytujú lietadla?Za tretie venujem sa aj lietadlám a celkovo ako každý vie modelárstvo nieje zrovna lacný špás tak načo vyhadzovať daľšie peniaze hlavne,keď človek ide len raz za uhorský rok na nejakú akciu.Osobne chodím či z ponorkou alebo lietadlom na jazero a problém som nemal vždy som bol sám alebo sme sa dohodli tak nevidím dôvod prečo kupovať daľšiu rc súpravu.A o tej arogancií by som pomlčal stretol som sa už oveľa väčšou a zrovna zo strany českých modelárov.
A ešte na pána Hájka možno mi vysvetli prečo výrobcovia modelov či plastikových alebo iných nedávaju k modelom aj hákové kríže či to je tiež nejak historicky podložené?
Nabádání k trestné činnosti je na území ČR trestné, proto se od podobných výzev jménem celého serveru MoNaKo distancuji.foxtrot píše:Za prvé prečo mám práve ja byť ten čo všetko dodržiava,keď tí čo majú riadiť štát nedodržiavajú nič?Ale do tohoto už rýpať nebudem a,vy keď chcete byť ovečky tak budte.
Na českém území na žádné. Pokud je mi známo, tak se kromě předváděček na krytých bazénech při různých výstavách v ČR žádná akce ponorkářů nekoná.foxtrot píše:Za druhé na ktorej ponorkovej akcií sa vyskytujú lietadla?
Zde se dostává do sporu snaha maketáře přiblížit se originálu. Je rovněž věcí pořadatele, zda umožní start modelu s hákovými kříži. Nejsem si jistý, ale případná pokuta by v tomto případě byla nižší než v případě ilegálního využití pásma 35 MHz.foxtrot píše:A ešte na pána Hájka možno mi vysvetli prečo výrobcovia modelov či plastikových alebo iných nedávaju k modelom aj hákové kríže či to je tiež nejak historicky podložené?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Tím že nebudu něco dodržovat, nezměním svět ....
Takže : Pokud dotyční budou používat 35 na něco jiného než letadla a já Roman Tyll budu u tohoto z nějakého důvodu přítomen, normálně je udám ......
Něco jiného je někoho upozornit že to nemá používat, vysvětlit proč, ten by to měl zabalit a prostě nepoužívat. OK, nevěděl, ví, nechá toho. Když ne ....tak ...sankce.
I já jsem použil - v sladké nevědomosti- 35 na lodě ...je to dávno a nechal jsem toho ...hned.
Výmluva že už na to nikdo nelítá - neberu. Lítá. A dokut to bude jen pro letadla tak prosím dodržovat. Děkuji.
Takže : Pokud dotyční budou používat 35 na něco jiného než letadla a já Roman Tyll budu u tohoto z nějakého důvodu přítomen, normálně je udám ......
Něco jiného je někoho upozornit že to nemá používat, vysvětlit proč, ten by to měl zabalit a prostě nepoužívat. OK, nevěděl, ví, nechá toho. Když ne ....tak ...sankce.
I já jsem použil - v sladké nevědomosti- 35 na lodě ...je to dávno a nechal jsem toho ...hned.
Výmluva že už na to nikdo nelítá - neberu. Lítá. A dokut to bude jen pro letadla tak prosím dodržovat. Děkuji.
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Láďo, koukni na velké makety letadel, mají klasické dobové imatrikulační označení.ladous píše: Zde se dostává do sporu snaha maketáře přiblížit se originálu. Je rovněž věcí pořadatele, zda umožní start modelu s hákovými kříži. Nejsem si jistý, ale případná pokuta by v tomto případě byla nižší než v případě ilegálního využití pásma 35 MHz.
P.S.
sakra jaká je doba k napsání příspěvku, já se rozepsal a pak se to ztratilo.
P.P.S.
To: foxtrot
sic mne fórum vykoplo než jsem stihnul napsat příspěvek...
Najdi si ve svém okolí nějakého HAM (vysílající amatéři), oni ti vysvětlí, že na 35MHz klidně shodíš model letadla na vzdálenost 10 000 km
Tak a končím, pokud někdo kašle na zákony, tak se chová stejně, jako jím kritizovaní politici.
Je mi z toho smutno
Ještě bych doplnil, když už se o tom bavíme, že bychom i při využívání 40 MHz měli brát ohled na modeláře v okolí, neboť i nejedno letadlo může létat na 40 MHz. Já jen, aby někdo neupadl v omyl, že když má 40 MHz, tak si může kdy chce a kde chce zapnout lodní model. Nemůže!
No, ono je to i naopak, ale ruku na srdce, já ve svém okolí nevím o nikom, kdo by létal na čtyřicítce. To je přímo hazardování s letadlem. ALE MÁŠ PRAVDU
já lítám na 40 ....asi 10 let možná s jedním problémem ...a nebo to byly ruce ? ...kdo ví ...lítám často ....JanVar píše:No, ono je to i naopak, ale ruku na srdce, já ve svém okolí nevím o nikom, kdo by létal na čtyřicítce. To je přímo hazardování s letadlem. ALE MÁŠ PRAVDU
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
dávají , jen rozložené , ale už jsem viděl i rudou vlajku bez srpu a kladiva -ty byly též zvlášť . Prostě je to o blbosti lidské a potřebě měnit a vykládat historii (a nejen tu) dle vlastního úhlu pohledu. Tím se ale ochuzujeme o oběktivitu a zároven se odsuzujeme chyby opakovat.foxtrot píše:Za prvé prečo mám práve ja byť ten čo všetko dodržiava,keď tí čo majú riadiť štát nedodržiavajú nič?Ale do tohoto už rýpať nebudem a,vy keď chcete byť ovečky tak budte.
Co se týká společných ponorkovo-leteckých akcí , nepletu-li se , Žilina bývá právě v tomto stylu a Brněnská přehrada také.....možná by to chtělo více přemýšlet a číst, než začít hned vykřikovat .
Tak ked " 35MHz klidně shodíš model letadla na vzdálenost 10 000 km" to znamena, ze ak nahodou lietam na tej istej frekvencii, tak mozem niekoho v takomto okruhu zhodit? O com potom tato debata je? V tom pripade je to jedno, ci ho zhodim ovladanim lode alebo lietadla.....(nemyslim tym jedno z pravneho hladiska)
romank52,romank52 píše:Tak ked " 35MHz klidně shodíš model letadla na vzdálenost 10 000 km" to znamena, ze ak nahodou lietam na tej istej frekvencii, tak mozem niekoho v takomto okruhu zhodit? O com potom tato debata je? V tom pripade je to jedno, ci ho zhodim ovladanim lode alebo lietadla.....(nemyslim tym jedno z pravneho hladiska)
já se k lodi, kterou právě stavím dostal tak nějak náhodou, a to díky ladousovi a také článkům Ivana Grňa o maketách, který mne velice zaujal.
Tak jsem si řekl, že "na stará kolena" si jednoho "mahagoňáka" mohu po večerech dovolit. Nejsem už modelář v pravém slova smyslu, to už jsi asi zjistil, protože EPP není modelaření, jen blbnutí.
Jako kluk jsem převážně začínal na upoutaných, pak, když jsem začal vydělávat, jsem si postavil dle AR, RC soupravu (prošla schválením na ČTU), pak koupil 4AM Modelu (dnes ji mám FM na 40MHz), a začal se věnovat HAM, tedy vysílání na pásmech a občas si zablbnout s těmi EPP (na to mám 2.4 Futabu).
Ono těch 10 000km bylo jen takové upozornění na to, že se tyhle kmitočty dokáží šířit za určitých atmosférických podmínek hodně daleko (sám mám potvrzené spojení (QSL) s 9AT-125 (Kanada-Ontario)), a to pouhými 2W (dvěma Waty).
A určitě loď, která se stane neovladatelnou, natropí méně škody, než třeba model letadla o hmotnosti... (byť jen) 5kg a pod plným plynem, vlétnuvším mezi diváky.
Takový, byť ne tak drastický zážitek si ještě pamatuju, to jsme byli ještě československo....
Kopec Raná, svahový RC model větroně, naložený tenkrát na max. hmotnost 5kg.
Ztráta kontroly díky rušení (já vím, to se létalo ještě na 27MHz), zabořený ve střeše Š120 až po křídla, která ho zastavila. Nikomu se nic nestalo, model spadnul jen na parkoviště, kde v tu dobu nikdo nebyl, ale dokážu si představit, jak dnešní, cca 20kg vážící motorák to "napálí" někam mezi diváky pod plným plynem... Brrr, hrozná představa
Ne tohle sem nepatří, ale bohužel mám hodně zkušeností, jak se které kmitočty dokáží šířit, proto jsem se podivil, že jsou prostě lidé, kteří na kmitočtová pásma kašlou.
To: MB/RomanT
ať ti letadla létají a nepadají, třeba se někde potkáme, já opravdu létám jen pro radost sobě a někdy i případnému okolí (sebjehnuvší se dětští diváci), nejsem soutěživý tip v modelařině
- Pepa Darvaš
Ačkoliv jsem nečetl všechny příspěvky zkusím napsat pár slov. Pokud se dobře pamatuji na 35 MhZ jezdily lodičky vesele , třeba Modely 4+ 6 byly na tý frekvenci téměř na každé soutěži.Letci měli asi toto pásmo vyhrazený, ale nebylo to oficiálně nějak stíhaný. Až se stalo, že na jedné soutěži zhruba před deseti roky v Maďarsku , teď nevím jestli to byly pylony nebo makety , jedno éro zarušil nějaký takový neposlucha a to spadlo v s motorem s plným plynem a zabilo to desetiletého chlapce. Od té doby vyšlo nařízení, že toho pásmo smí využívat jen letečtí modeláři. Takže bratře Slováku( mám v sobě taky slovenskou krev od Bratislavy) pokud si chceš vzít na svědomí nějaký život zkus to.
Naposledy,ja keď používam 35Mhz na lode či ponorky nikoho neohrozujem vždy si okolie skontrolujem a tam kam chodím nieje možné lietať lebo je to zastavaná oblasť s hustou premávkou to isté platí aj o tých ponorkových akciach na ktoré zvyknem chodiť.A hlavne,keď pri svojej práci si idem zajazdiť tak raz za rok mi príde zcestné kupovať rádio na 40Mhz,ale,keď tu je taký poctivec čo bude vyhadzovať za všetko peniaze prosím nech si tak robí.
Před cca deseti lety jsem přešel z 27 MHz na 40 MHz, protože stará Modela přestávala plnit službu. Kdybych šel cestou nejmenšího odporu, tak jsem si koupil vysílač na 35 MHz a bylo by. Jenže já už tehdy četl modelářské časopisy a z nich pochopil, že 35 MHz do lodí napatří.
Cožpak se tato základní informace o provozu RC souprav na Slovensko nedostala, nebo byly slovenské úřady v něčem pozadu? Prostě mi nějak uniká důvod, proč byla zakoupena souprava pro 35 MHz namísto 40 MHz. Hlava mi to nebere.
Cožpak se tato základní informace o provozu RC souprav na Slovensko nedostala, nebo byly slovenské úřady v něčem pozadu? Prostě mi nějak uniká důvod, proč byla zakoupena souprava pro 35 MHz namísto 40 MHz. Hlava mi to nebere.
- petr hájek
,,KOMU NENÍ ZHŮRY DÁNO, V APATICE NEKOUPÍ....,,foxtrot píše:Naposledy,ja keď používam 35Mhz na lode či ponorky nikoho neohrozujem vždy si okolie skontrolujem a tam kam chodím nieje možné lietať lebo je to zastavaná oblasť s hustou premávkou to isté platí aj o tých ponorkových akciach na ktoré zvyknem chodiť.A hlavne,keď pri svojej práci si idem zajazdiť tak raz za rok mi príde zcestné kupovať rádio na 40Mhz,ale,keď tu je taký poctivec čo bude vyhadzovať za všetko peniaze prosím nech si tak robí.
Zbývá jediná dobrá rada: nejezdit s takovými praktikami a názory do ČR.petr hájek píše:,,KOMU NENÍ Z HŮRY DÁNO, V APATICE NEKOUPÍ....,,
...je to aj v SR presne tak - 35 mega pre letecké modely, 40 mega pre plávajúce, jazdiace...
...všade však budú jedincii, ktorí sa chcú líšiť od nás, čo sa snažíme predpisy aj v tomto smere dodržiavať a preto spoločnosť potom vypadá tak ako vypadá, hlavne, keď si poniektorí z nás "berú príklad" z nesprávnych miest - viď príspevok vyššie so skoro vulgarizmami smerom k politikom...V konečnom dôsledky mne nie je jasné, prečo užívateľ foxtrot prišiel s návrhom na tomto fóre, keď som jeho vyjadrenia, prípadne návrhy na pridelenie pásiem nezaregistroval ani na jednom zo slovenských fór
JA ALE NAVRHUJEM, ABY SME SA DRŽALI PROBLEMATIKY ZAKLADETEĽA TOHOTO VLÁKNA A NENECHALI SA UNIESŤ "FANTAZMAGÓRIAMI" JEDINCOV. Všade asi platí príslovie : "Dovtedy sa so džbánom chodí po vodu, pokiaľ sa ucho neodtrhne"...a pokiaľ budú predpisy v znení ako sú, nám modelárom podľa odborností nezostáva nič iné, iba tieto predpisy dodržiavať, najmä kvôli bezpečnosti okolia aj svojej ale najmä kvôli svedomiu...
...prepáčte, že som písal aj ja mimo tému ale som musel...
...všade však budú jedincii, ktorí sa chcú líšiť od nás, čo sa snažíme predpisy aj v tomto smere dodržiavať a preto spoločnosť potom vypadá tak ako vypadá, hlavne, keď si poniektorí z nás "berú príklad" z nesprávnych miest - viď príspevok vyššie so skoro vulgarizmami smerom k politikom...V konečnom dôsledky mne nie je jasné, prečo užívateľ foxtrot prišiel s návrhom na tomto fóre, keď som jeho vyjadrenia, prípadne návrhy na pridelenie pásiem nezaregistroval ani na jednom zo slovenských fór
JA ALE NAVRHUJEM, ABY SME SA DRŽALI PROBLEMATIKY ZAKLADETEĽA TOHOTO VLÁKNA A NENECHALI SA UNIESŤ "FANTAZMAGÓRIAMI" JEDINCOV. Všade asi platí príslovie : "Dovtedy sa so džbánom chodí po vodu, pokiaľ sa ucho neodtrhne"...a pokiaľ budú predpisy v znení ako sú, nám modelárom podľa odborností nezostáva nič iné, iba tieto predpisy dodržiavať, najmä kvôli bezpečnosti okolia aj svojej ale najmä kvôli svedomiu...
...prepáčte, že som písal aj ja mimo tému ale som musel...
...počítaj s najhorším a nevzdávaj sa!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek