Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavba Springera

Zde se budeme věnovat remorkérům třídy Springer.
Zamčeno
TomTom

Stavba Springera

Příspěvek od TomTom »

Rozhodol som sa pre stavbu springera a mam niekolko otazok:

Bude stacit ak na trup pouzijem tzv. sololit? hrubka je 5mm a potom to este olaminujem

Chcel by som pouzit tento motor:http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2112&Product_Name=TR_28-30B_14A_1050Kv_Brushless_Outrunner
Je tento motor vhodny? odporucte mi nanho nejaku hriadel, popripadne nejaky iny motor z Hobbyking ak by tento nebol vhodny

Mozno sa zdaju byt tieto otazky primitivne ale som zaciatocnik a toto je moj prvy model.

Za rady vopred Dakujem
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba Springera

Příspěvek od ladous »

Sololit jako základ před olaminováním stačí. Chce to pak ale dostatečně naimpregnovat proti vodě, jinak se po čase rozmočí.

K motoru se raději vyjadřovat nebudu, protože se střídavým pohonem v lodích nemám zkušenosti. Co jsem však pozoroval kolem sebe, tak se ve Springerech střídavé motory vesměs nevyskytují.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
TomTom

Příspěvek od TomTom »

tak odporucte nejaky jednosmerny a hned k nemu vrtulu regulator hriadel
TomTom

Příspěvek od TomTom »

bude stacit motor rady 400 alebo rdsej tam dat 600?
ranovak

Příspěvek od ranovak »

Na poslední soutěží v Mostě se u několika z nás (vč. mých 2 lodí) úspěšně osvědčil pohon pomaluběžnou 600-ti stovkou. A to buď Igarashi 3657-030 prodávaný firmou megamotor (www.megamotor.cz) nebo Graupner Speed 600/7,2V ECO. Tyto motory mají jen 11.000 ot/min oproti klasickým motorům, které mají 15-18.000 ot/min., někdy i víc (verze Turbo apod.). Vrtule 40mm Robbe, nebo 50mm. Já měl na jedné lodi 40mm Robbe a na druhé 50mm Graupner. Lepší je sice Robbe 50mm ale má větší stoupání a tak nevím jestli by ji motor utáhnul bez převodovky. Tyto motory mají navíc poměrně nízký proudový odběr. Okolo 1A na jednu cca 10-ti minutovou jízdu ale s vlekem/vanou a na plný plyn. Takže vřele doporučuji. Cena obou motoru je +-20Kč stejné, tj. cca 330 Kč, vrtule 50-60Kč...
ranovak

Příspěvek od ranovak »

A výkon s takovýmto motorem je více než dostatečný i pro Tug Towing. Na běžné poježdění by mohl stačit i ten Speed 400....
(nenapsal jsi k jakému účelu bude ta loď sloužit...)
TomTom

Příspěvek od TomTom »

budem to pouzivat len na take pojazdenicko a je lepsie kupit uz hotovy trup alebo urobit si ho sam?
Eda

Příspěvek od Eda »

Sololit bude OK, já jsem ale zašel do stavebnin a za 50,- Kč (cca 2€ :-) ) mi tam prodali "odřezek" 5mm třívrstvé překližky tak asi na dvanáct springerů :-)
Co je lepší... Těžko říct, ale jestli máš prostor na laminování, tak springer je stavebně velmi nenáročná loď, "bedýnka od ovoce", takže minimálně si vyzkoušíš stavební postupy, které se ti hodí do budoucna...
Jako pohon mám z EasyGlideru (dostal stříďák) vybrabčenou bezejmennou čtyřstovku, hřídel compact od MPJet, žádná převodovka, šroub 35mm (na 40 ten motor dost hřál, tohle je akorát, po soutěžní jízdě naměřeno 50°C).
Jezdí mi svižně a přiměřeně obratně, ale je to subjektivní dojem, je to moje první loď :-)

Na poslední místo v Mostě mě ale odsunula nervozita a "technické" problémy (drbnul jsem do vypínače na rádiu a spustil se mi nějaký mix, o kterém jsem neměl tušení, že tam je definovaný) a ne pomalá, nevýkonná nebo neobratná loď :-)
Eda

Příspěvek od Eda »

Jo, ohledně použití střídavého motoru - sám jsem to nezkoušel, ale jednak je to dražší (teď už pravda jen o trošku), druhak je potřeba obousměrný regulátor (pro couvání) a to moc regulátorů neumí, no a za třetí jsou nějaké trable v nižších otáčkách, stříďáky nejedou buď vůbec anebo se točí už dost svižně; u letadel to tolik nevadí, tam to "zreguluje" velká vrtule, ale v lodích toto, pokud vím, problémy lidem dělalo, při jemném manévrování... Prostě v našich končinách existují regulátory DSYS a nenáročné stejnosměrné motory a je to osvědčená, levná a fungující kombinace... Pro nějakého "rychlíka" bude situace jiná...
chesburger

Příspěvek od chesburger »

Zdravím,

Dovolím si podpořit názor EDY. Jen pro doplnění.

Stříďáci mohou jezdit do zadu regly to dovolují. Jen se musí axtra programovat, což si myslím že je bytečné.

Já osobně bych doporučil 400 s převodovkou. Je to odzkoušená klasika a navíc to vydává docela realistický zvuk motoru. Sám to mám a se šroubem 40 mm mosaz je to tahoun.

Rozhodnutí je nakonec na každém z nás.

Přeji pěkný den
Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř :) :) :
TomTom

Příspěvek od TomTom »

a odporucili by ste hriadel(konkretne link) na ten motor 400 s tou prevodovkou? a aky typ tej 400 zobrat?
TomTom

Příspěvek od TomTom »

budem moct na stavbu pouzit aj toto? http://www.sezam-za.sk/folder.php?folder=20
zohnal som hrubku 6mm
SH

Příspěvek od SH »

spíš bych to nedoporučil......
Boromir

Příspěvek od Boromir »

Spíše bych šel do sololitu nebo lišt z obi.
LMR

Příspěvek od LMR »

Co se týká těch "stříďáků", tak to mohu jen doporučit. Používám levné regly(na českém trhu) Pulso DLC 30A (obchoduje s ním BEL - Budínský). Samozřejmě má trošku potíže s nafázováním (MGM Compro výrazně zlevnilo a tak to stojí za úvahu, tyhle regly by to měly umět i bez senzorů), ale jak se rozjede udrží i velice nízké otáčky. V praxi to znamená zpoždění pod vteřinu - pokud se nekvedlá s kniplem těsně kolem neutrálu.
Bez problému se na to dá zvyknout i při soutěžních plavbách.
Nesrovnatelný krouťák a účinost proti plechovkám. Během soutěžní 9min plavby spotřebovaly dvě 180g oběžky 270mAh ! Přitom je k dispozici tah 5,5 kg při 35A (17,5A na motor). Je potřeba dávat velký pozor na páčkový běs !
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

LMR píše:Co se týká těch "stříďáků", tak to mohu jen doporučit. Používám levné regly(na českém trhu) Pulso DLC 30A (obchoduje s ním BEL - Budínský). Samozřejmě má trošku potíže s nafázováním (MGM Compro výrazně zlevnilo a tak to stojí za úvahu, tyhle regly by to měly umět i bez senzorů), ale jak se rozjede udrží i velice nízké otáčky. V praxi to znamená zpoždění pod vteřinu - pokud se nekvedlá s kniplem těsně kolem neutrálu.
Bez problému se na to dá zvyknout i při soutěžních plavbách.
Nesrovnatelný krouťák a účinost proti plechovkám. Během soutěžní 9min plavby spotřebovaly dvě 180g oběžky 270mAh ! Přitom je k dispozici tah 5,5 kg při 35A (17,5A na motor). Je potřeba dávat velký pozor na páčkový běs !
Tady bude asi nějký úlet ve spotřebě! To tak trochu neodpovídá základním zákonům o elektrice, pokud se nemýlím. Jak k tomu výsledku autor došel?.
A je To . . . .!
romank52

Příspěvek od romank52 »

V tomto pripade zakon o elektrike hovori, ze ak jeden motor berie 0,9A, potom dva 1,8A co je za hodinu 1,8Ah, takze za minutu je to 1,8/60=0,03Ah, za 9minut 0,03x9=0,27Ah co je 270mAh. Zakon vychadza za predpokladu, ze jeden motor berie priemerne 0,9A. Ci je priemerny odber 0,9A pocas celej 9 minutovej sutaznej jazdy vie iba autor.......
Eda

Příspěvek od Eda »

Pravděpodobně tak, že nabil baterky, odjel jízdu a poté do baterek dobil 270mAh :-)
Tady nejsme v rychlíkách, takže termín "k dispozici" znamená "k dispozici" a ne že se jede devět minut na plný knedlík :-)
Kdyby to někoho zajímalo, tak já jsem na Springerovi s jednou čtyřstovkou a šroubem 35mm napřímo za celý Most (tři jízdy plus nějaké projíždění se ráno a večer) do 6V/2x4,5Ah doma dolíval 1500mAh :-)
LMR

Příspěvek od LMR »

Pánové, čtěte pozorně jako Eda !
Jinak spotřebu jsem se dozvěděl přez Jeti Duplex s čidlem MUI75 tak říkajíc on-line a potvrdila to i nabíječka. V průběhu jízd (podle páčkování) a jel jsem 6x odběr kolísal od 240 do 330mAh. Na příčném pohonu je Permax400 a šestičlánek NiMH
průměrný odběr za jízdu 800mAh !!
TomTom

Příspěvek od TomTom »

tak ja to skusim s tym sololitom a motor este newien ale asi 600 napriamo alebo radsej prevodowku?
LMR

Příspěvek od LMR »

Nenech se zblbnout a dej tam ten stříďák co sis původně vybral a vykašli se na převodovky. Navíc tě to vyjde na stejno nebo i levněji než z "plechovkou". Nebude tě trápi odrušování motoru kondenzátory, jiskření komutátoru a podobné radosti. Navíc to máš v kuličkových ložiskách (sice šunky, ale pokud na tom nevisí vrtule tak neodejdou). Šroub vybereš až podle měření.
Sololit nebo odřezky překližky = proč ne. Já si šetřím práci s důkladným lakováním pomocí pěněného PVC větších tlouštěk (nad 5mm) ze starých reklamních tabulí. To nemusíš ani olaminovat. Lepím UHU Hart nebo Allplast.
SH

Příspěvek od SH »

2LMR:
ty tvrdíš, že jedeš soutěžní jízdu s příkonem cca 20W... (2x0.9x12)... Hmmm... To mu tam jedna 400ka bude stačit nad hlavu a bude studená...

A ty výhody stříďáku budou okamžitě k ničemu když Ti při jízdě v rozhodujícím okamžiku vypadne motor ze synchronizace.... No každý máme jiné priority.
LMR

Příspěvek od LMR »

Soutěžní jízda v Mostě je extrém, Odhaduji že motor běžel tak 3 min. Pokud je motor v záběru, ze synchronizace nevypadne - to se stává pouze při mezním výkonu regulace (ověřeno u letadel). Je to pouze otázka rozběhu. Kouzlo vidím v tom použít oběžku o velkém počtu pólů, tj. 12 a víc, jinak bude docházet k tomu strašáku rozpadu synchronizace. Přemotorování modelu je tam právě proto, že když mě tlačí čas nebo přemáhá setrvačnost lze "naložit pod kotel" a ne jen bezmocně zírat. Na druhou stranu to vyžaduje citlivou práci s plynem, popřípadě využití pokročilých nastavení v ovládání.
Na celou věc se dívám tak. Cpát někam motor s mizivou účinností (30-40%) a konstrukcí starou desítky let, když je možnost osadit za stejnou cenu moderní, minimálně dvojnásobně účinný (cca70% v případě zmiňované číny)!? Pokud ho mám doma v krabičce - fajn. Ale zakladatel vlákna TomTom bude kupovat nové.
Eda

Příspěvek od Eda »

Nehádejte se :-)
Výhody a nevýhody jsme tu myslím popsali docela jasně, z toho už si Tom snad udělá obrázek podle sebe :-)
LMR

Příspěvek od LMR »

:cool: my se nehádáme, jen vyjasňujem názory ;):D
Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Springer a vše kolem něj“